aplicație de recuperare, mira rehab, kinetoterapie

Aplicație de recuperare: MIRA Rehab, un proiect românesc revoluționează kinetoterapia

Patru tineri din Cluj au creat o aplicație de recuperare destinată pacienților cu probleme locomotorii și celor care au nevoie de kinetoterapie în urma unor accidente sau operații.

MIRA Rehab este o platformă concepută de patru tineri care au studiat la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj: Alina Călin, Andrei Cantea, Liviu-Andrei Dascălu şi Cosmin Mihaiu. Ei au creat acest proiect în anul 2011, iar acum este dezvoltat în Marea Britanie, după ce a câștigat premiul pentru Inovație în cadrul Healthbox Innovation Day din Londra. MIRA Rehab este deja folosită în 20 de clinici și a ajutat la recuperarea a 230 de pacienți.

Platforma este o aplicație de recuperare care ajută pacienții cu dizabilități locomotorii, transformând exercițiile neplăcute de kinetoterapie în jocuri amuzante, explică unul dintre fondatorii proiectului, Cosmin Mihaiu, pentru publicația Campus Cluj.

mira2

„Programul transformă exercițiile tradiționale în jocuri video și determină pacienții să exerseze corect, în timp ce sunt monitorizați cât de bine exersează. Rezultatul este o recuperare mai rapidă și mai interactivă pentru pacienți. Pentru medici, MIRA oferă o interfață prin care jocuri și exerciții pot fi create, customizate sau prescrise pacienților. Pentru a interacționa cu pacienții, MIRA foloseste Microsoft Kinect, o cameră care poate urmării mișcările utilizatorilor de la distanță, fără ca aceștia să aibe nevoie de senzori adiționali atașați corpului”, a declarat Cosmin Mihaiu.

Citește și: 10 tehnologii disruptive care vor transforma industria farmaceutică

Softul medical MIRA Rehab poate fi folosit în clinicile care oferă servicii de kinetoterapie, dar și acasă, unde pacienții trebuie să continue singuri exercițiile de recuperare. Platforma este ușor de folosit și oferă jocuri video create în funcție de nevoile și problemele medicale ale fiecărui pacient. El are nevoie doar de un calculator și de o cameră video Microsoft Kinect. Și de puțină voință, desigur, deoarece jocurile sunt ușoare, amuzante și îl vor ajuta să uite că de fapt face exerciții de recuperare. El va transforma astfel terapia într-o distracție.

Aplicație de recuperare. Cum funcționează MIRA Rehab

În timp ce pacientul joacă un anumit joc, camera Microsoft Kinect îi monitorizează toate mișcările și astfel poate oferi medicului informații importante despre evoluția lui. Această aplicație de recuperare măsoară anumiți parametri precum viteza cu care pacientul face o mișcare. Fizioterapeutul are astfel acces la toate detaliile care îl ajută să observe cât de eficientă este terapia pentru fiecare persoană în parte. Datorită acestor informații, el poate prescrie noi exerciții sau adapta altele, în funcție de evoluția pe care o vede în timp real, prin feedback-ul oferit de acestă aplicație de recuperare. De asemenea, costurile pentru recuperarea pacientului se vor reduce simțitor.

varstnic-mira

Citește și: Aplicația DietSensor îți spune exact ce conțin alimentele din farfurie

Un alt avantaj foarte important este că aceste jocuri îi motivează pe pacienți să continue exercițiile acasă, grăbind astfel recuperarea lor. Studiile au demonstrat că foarte mulți pacienți refuză să continue kinetoterapia după externare, din cauza exercițiilor foarte dureroase, dificile și monotone, pe care trebuie să le facă. Din această cauză, recuperarea lor decurge foarte încet, iar în unele cazuri lipsa de activitate fizică acasă le poate chiar agrava starea, anulând practic efectul benefic al orelor de terapie făcute în clinică, sub supravegherea medicului. De aceea, continuarea exercițiilor este esențială.

Cine poate folosi platforma MIRA Rehab

MIRA Rehab poate fi folosită de mai multe categorii de pacienți, de la copii la bătrâni, ajutând la recuperarea lor în urma unor probleme ortopedice sau neurologice. Jocurile oferite de această aplicație de recuperare sunt personalizate în funcție de nevoile fiecărui pacient și au la bază studii aprofundate în domeniul medical.

Citește și: Cele mai bune spitale din lume și unde se află România

Alina Călin, co-fondator al proiectului, explică în interviul acordat publicației Campus Cluj: „MIRA este un produs complex, care se adresează unei probleme complexe din domeniul medical. A trebuit să facem multă cercetare pentru a înțelege cum lucrează doctorii cu pacienții și cum trebuie adaptat proiectul nostru la cerințele pieței. Dezvoltarea produsului a început in anul 2011 și a suferit multe modificări pentru a se adresa cât mai multor probleme medicale care necesită kinetoterapie”.

Aplicație de recuperare. Cum a luat naștere proiectul

După cum precizează și Andrei Cantea, co-fondator al MIRA Rehab, ideea acestui proiect s-a născut datorită unei competiții: „MIRA a pornit datorită dorinței noastre de a participa la competiția Imagine Cup, susținută de Microsoft. În iulie 2011, am avut plăcerea să reprezentăm România la etapa mondială Imagine Cup din New York, unde ne-am calificat în ultima rundă, printre primele 6 țări din lume. Datorită feedback-ului pozitiv primit, am decis să continuăm dezvoltarea proiectul nostru. Un an mai târziu, ne-am înscris cu platforma în acceleratorul pentru startup-uri medicale din Londra, Healthbox, la care am fost invitați să participăm din Octombrie 2012.”

mira3

Participarea la Healthbox a fost un punct de cotitură pentru proiectul MIRA Rehab. Fondatorii lui au înțeles mai bine industria medicală, au primit sprijin financiar și training, iar după cele 3 luni de participare în cadrul programului MIRA a devenit o adevărată afacere, cu sediul la Londra. Dezvoltarea tehnică a platformei este însă asigurată în continuare din Cluj.

Citește și: Manualul Merck, disponibil și ca aplicație pe telefon

Succesul rapid de care s-a bucurat proiectul tinerilor clujeni a fost menționat și în presa locală, dar și în cea internațională. Publicațiile The Guardian, Mobile Health News și London Partners au scris articole ample despre avantajele oferite de această aplicație de recuperare.

Fostul pacient a devenit inventator

Chiar dacă pasiunea pentru tehnologia și interesul pentru competiții în domeniu au avut un cuvânt important de spus, poate că MIRA Rehab nu au fi existat dacă unul dintre fondatorii săi nu ar fi fost la rândul său pacient.

Într-un interviu acordat publicației The Guardian, Cosmin Mihaiu a povestit că la vârsta de 7 ani a căzut dintr-un copac și și-a rupt mâna. Nu a uitat nici acum terapia dificilă de recuperare pe care a fost nevoit s-o facă timp de 6 săptămâni, iar experiența de atunci l-a ajutat să înțeleagă mai bine cu ce greutăți se confruntă pacienții. Și s-a gândit că îi poate ajuta, oferindu-le șansa de a transforma terapia în joc.

Început cu o căzătură dureroasă, continuat cu multă muncă și particparea la competiții internaționale, visul echipei MIRA Rehab de a oferi pacienților din întreaga lume o terapie mai ușor de suportat s-a transformat realitate. Această aplicație de recuperare va schimba radical modul în care medicii și bolnavii privesc procesul de vindecare.

Citește și: Jocuri video – stimul pentru abilitățile motorii și vizuale