Aplicație pentru apneea de somn

Somnolenţa diurnă, depresia şi lipsa concentrării sunt câteva dintre consecinţele sindromului de apnee în somn, prea puțin diagnosticat în România: Pentru depistarea acestuia a fost dezvoltată o aplicaţie smartphone care oferă informaţii despre tulburări şi despre medicii specialişti care pot rezolva problema în apneea de somn.

Apneea este o întrerupere temporară a respiraţiei, iar persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn (SAS) se opresc în mod repetat din respirat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Aceste întreruperi produc o scădere a cantităţii de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca grave complicaţii sau chiar moartea.

Citeste si: Aplicațiile pentru dispozitivele mobile cartea de vizită a marilor companii

Există 88 de patologii ale somnului, iar apneea este cea de-a doua, ca frecvenţă, după insomnie. Aplicația “Help! Snoring” vine ca un intrument util în identificarea și rezolvarea acestei probleme, cu atât mai mult cu cât se estimează că 2,4 la sută dintre persoanele care sunt afectate de patologii ale somnului au de fapt apnee, afecţiune întâlnită mai frecvent în cazul bărbaţilor. Din punct de vedere medical este vorba despre apnee atunci când pauza de respiraţie este mai mare de 10 secunde şi când aceste episoade apar de cel puţin cinci ori într-o oră.

apnee

În intervalul în care aceste persoane nu mai respiră în timpul somnului, se produce aritmie cardiacă, creşte tensiunea arterială şi se poate produce chiar decesul.

Un studiu făcut în 22 de ţări a arătat că România este pe locul 10 în topul accidentelor rutiere produse pe fondul adormirii la volan. De asemenea, somnolenţa a fost asociată în  41 la sută din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (în cazul şoferilor profesionişti).

Apneea de somn este incorect sau foarte greu diagnosticată și, implicit prea puțin tratată, iar de obicei pacienţii se prezintă tardiv la medic, după ce au dezvoltat o multitudine de complicaţii.

Citeste si: Aplicatiile si dispozitivele ce monitorizeaza fertilitatea scad costurile generate de infertilitate

Apneea de somn nu poate fi tratată

Specialiştii au explicat că orice persoană ar trebui să se adreseze medicului dacă în timpul nopţii sforăie zgomotos, i se opreşte respiraţia în timpul somnului, are senzaţie de sufocare, merge frecvent la baie şi somnul nu este odihnitor, dar şi dacă în timpul zilei are dureri de cap matinale, somnolenţă, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate sau dacă adoarme în timpul unor activităţi de rutină.

Apneea de somn nu poate fi tratată, însă există aparate care pot îmbunătăţi semnificativ viaţa pacientului.
Aplicaţia “Help! Snoring” poate fi descărcată în mod gratuit şi poate fi utilizată pentru informare, dar şi pentru testarea persoanelor care suferă de tulburări ale somnului (apnee în somn de tip obstructiv, sforăit, somn neodihnitor, treziri repetate, oboseală în timpul zilei).

Aplicaţia se adresează tuturor persoanelor care suferă de oboseală, somnolenţă diurnă, tulburări de concentrare şi dacă după efectuarea testului rezultatul indică o posibilă problemă, utilizatorii pot accesa şi lista medicilor şi cabinetelor specializate în diagnosticarea şi tratarea tulburărilor de somn.

Citeste si: 8 descoperiri revoluționare eHealth pentru diabetici

Medicii specialişti avertizează că, potrivit unei directive europene, statele membre, deci şi România, trebuie să adopte până la sfârşitul acestui an o serie de reglementări astfel încât candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv să fie obligaţi să se supună unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere.

Sursa: mediafax.ro