5 aplicații pentru radiaţii ultraviolete. Descarcă-le pe telefon și ferește-te de cancerul de piele

Fără protecție adecvată, expunerea prelungită la razele UV poate duce la arsuri solare, îmbătrânirea tenului, cataractă și chiar cancer de piele. Din fericire, există mai multe aplicații pentru radiații ultraviolete, care te pot avertiza dacă ești în pericol.

Radiațiile ultraviolete emise de soare pot fi foarte puternice și periculoase. Publicația Dailyburn.com prezintă câteva dintre cele mai bune aplicații pentru radiații ultraviolete. Acestea pot fi descărcate pe telefon și au rolul de a monitoriza indicele UV,  avertizându-te astfel care sunt orele din zi când radiațiile sunt mai puternice și când ar fi bine să eviți să stai în soare. Indicele cuprinde un interval de la 0 la 11, 0 reprezentând radiațiile care nu sunt periculoase, iar 11 simbolizează radiațiile intense, care trebuie evitate.

Urmărește clipul video de mai jos pentru a afla cum trebuie să îți protejezi pielea în funcție de indicele UV:

Pentru o măsurare corectă, aceste aplicații pentru radiații ultraviolete iau în calcul unghiul în care cade lumina soarelui, prezența norilor, altitudinea la care te afli și grosimea stratului de ozon.

Citește și: Cancer de piele – cauze, simptome, tratament

Cele mai bune aplicații pentru radiații ultraviolete

1. Wolfram Sun Exposure Reference App

aplicații pentru radiații ultravioleteEste o aplicație complexă, care ia în calcul tipul tău de piele, factorul de protecție pe care îl folosești și radiațiile UV din zona în care te afli. Astfel, te va anunța cât timp poți sta la soare în siguranță fără să riști arsuri solare. Mai mult, aplicația poate face o estimare pentru cinci zile, indicând care sunt orele sigure și care sunt cele cu pericol mare de radiații. Aplicația este disponibilă pentru iOS și costă numai 0,99 dolari. O poți descărca de aici.

2. Ultraviolet – UV Index

Folosind un cerc colorat, aplicația Ultraviolet UV Index îți arată care este indicele UV din zona în care te afli. Astfel, dacă cercul este albastru sau verde, înseamnă că ești în siguranță. Dacă cercul devine roșu, trebuie să ai grijă și să te protejezi. Aplicația este gratuită, valabilă pentru iOS și îți spune dacă e momentul să porți o pălărie, să aplici cremă cu filtru UV sau să eviți complet să stai afară.

Te poate interesa și: Top aplicații Android pentru meteosensibili 

3. EPA’s SunWise UV Index

Aplicația este dezvoltată de Agenția de Protecție a Mediului din SUA și folosește localizarea geografică. Este ideală pentru planificarea călătoriilor, pentru că arată dinainte care sunt orele sigure pentru expunerea la soare în anumite regiuni. Este o aplicația gratuită (o poți descărca de aici) care poate fi folosită pe dispozitive cu Android sau iOS.

4. TANtastic

Aplicația îți oferă o estimare pentru cinci zile, cuprinzând indicele UV și prognoza meteo completă pentru regiunea care te interesează. Îți spune care va fi temperatura, umiditatea, viteza vântului și șansele de ploaie.

aplicații pentru radiații ultraviolete

În plus, aplicația TANtastic îți recomandă momentul potrivit să aplici din nou crema de protecție solară sau să stai la umbră, datorită unui cronometru care poate fi activat pentru a-ți atrage atenția.

Aplicația este gratuită, valabilă pentru iOS și în Microsoft Store.

Citește și: Celule canceroase depistate în timp real 

5. MySkinPal – Skin Cancer App

aplicții pentru radiații ultravioleteAșa cum spune și numele, aplicația monitorizează alunițele și riscul lor de a deveni cancerigene. Dacă ai avut cel puțin cinci arsuri solare, riscul de a face melanom (cea mai gravă formă de cancer de piele) se dublează. Alunițele sunt de obicei benigne, dar este esențial să știi dacă ele și-au schimbat forma sau mărimea, fapt care poate indica un risc de cancer de piele.

 

Aplicația My Skin Pal poate măsura culoarea, diametrul și marginea alunițelor. De asemenea, poți face o arhivă cu poze ale alunițelor, pentru a vedea dacă acestea s-au modificat în timp. La orice semn suspect, de formă neregulată a conturului sau modificare vizibilă, trebuie să mergi de urgență la medic, pentru o consultație. Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS și poate fi descărcată de aici.

Te-ar putea interesa și: Aplicații iOS de sănătate. Top 7

Acum știi că este foarte simplu să te protejezi de radiațiile solare periculoase! Ai nevoie doar de un smartphone și de una din aceste aplicații pentru radiații ultraviolete, multe fiind disponibile gratuit. Ține cont însă că folosirea aplicațiilor nu trebuie să înlocuiască măsurile de protecție recomandate de medic și nici consultațiile regulate la dermatolog.