Bicicleta fitness și evaluarea efortului

Bicicleta fitness este o alternativă simplă și comodă care pune inima la muncă. Adesea trecute cu vederea la sala de sport, bicicleta fitness te poate ajuta să arzi tone de calorii și-ți tonifica picioarele și fesele.

Atunci când lucrezi pe o bicicletă fitness, adică pe o bicicletă staționară este foarte important să te asiguri că ai stabilitate și că aparatul este setat la nivelul corect de rezistență. Nivelul de rezistență îl stabilești în funcție de ceea ce ești în stare să faci, iar stabilitatea înseamnă siguranță și îți încurajează efortul. O bicicletă stabilă îți permite un sprint energic, care este echivalentul unui exercițiu cardio intens.

Citeste si: Brățara fitness – manual de folosire eficientă

O bicicletă fitnes lucrează musculatura, dar antrenează în egală măsură inima, plămânii și crește tonusul vascular. În plus este una dintre cele mai simple modalități prin care îți vei putea evalua capacitatea de efort și o vei putea îmbunătății considerabil.

Dacă ești începător sau avansat, bicicleta fitness îți permite adaptarea și dozarea efortului la capacitatea ta reală, iar prin antrenamen te va ajuta să o sporești. Mare beneficiu este însă acela că îți permite o evaluare corectă a capacității de efort. Cel mai util indicator este reacția la efort sau efortul perceput un indicator extrem de util pentru stabilirea condiției tale fizice.

Bicicleta fitness (1)

Evaluează-te singur după aceste criterii simple și ușor de identificat.

Foarte multe din aplicațiile și sistemele de măsurare a ritmului cardiac și a amplitudinii respiratorii îți vor da o evaluare reală a capacității de efort. În mod conștient, dar pentru perioade scurte de timp, în situații critice, poți depășii capacitatea reală de efort. În condiții normale capacitatea reală de efort, de exemplu pe o bicicletă fitness, poate fi o metodă practică de a măsura efortul la antrenament pe o scală de la 1-10. Deși pare complicat este o modalitate foarte bună și ușor de realizat pentru oricine prin care poate să-și monitorizeze capacitatea reală de efort. Nu-ți trebuie nici un fel de echipament, mai puțin o bicicletă fitness, care este cel mai bun instrument pentru a face asta, iar o capacitate de efort bună este un indicator al unui cord sănătos și a unei reactivități sănătoase a plămânilor.

  • 0-1 – nu faci nici un efort.
  • 2-3 – este perioada de incălzire, cu o activitate fizica ușoară similară unui lejer mers pe jos.
  • 4-5 – efort mediu. Indicatorii sunt o respirație puțin accelerată și un ritm cardiac ușor crescut. Temperatura crește puțin.
  • 6-7 – efort moderat. Respiri mai greu și transpiri ușor. Temperatura crescută a declanșat procesele fiziologice de termoreglare.
  • 8-9 – efort greu. Respiri foarte greu și nu poți vorbi sau poți spune doar câteva cuvinte. Undeva în subconștient te întrebi cât de mult mai poți continua.
  • 10 – este limita superioară a efortului. Nu poți păstra acest ritm mai mult de câteva minute. Transpiri din greu și este imposibil să vorbești, repiri greu. Aceasta este limita.

Trebuie spus că aceste valori le vei atinge în mod proporțional cu capacitatea ta reală de efort. Dintre toate sistemele de antrenament, alergarea și bicicleta fitness sunt cele care pot realiza cel mai bun antrenament.

Bicicleta fitness (2)

Bicicleta fitness și evaluarea efortului

Pentru a profita de beneficiile cardiovasculare pe care le aduce bicicleta fitness antrenamentul trebuie să fie foarte echilibrat și constant. Este foarte important ca antrenamentul să fie realizat în anumite intevale de intensitate pentru a fi eficient și util. Este foarte bine și dacă vei pedala 15-20 de minute în fiecare zi, într-un ritm constant. Este însă ideal dacă calibrarea efortului și înțelegerea modului în care intensitatea acestuia trebuie variată sunt în concordanță.

Te-ar mai utea interesa și: Aplicații pentru măsurarea pulsului și tensiunii

Evaluarea frecvenței cardiace și a ritmului respirațiilor este o metodă des folosită pentru monitorizarea intensității antrenamentelor. Însumat aceasta înseamnă monitoriza antrenamentului și evaluarea efortul. Fie că mergi pe jos, fie că este vorba despre o alergare ușoară, jogging, bicicleta fitness, mers pe bandă sau urcatul scărilor sau exerciții de aerobic, intensitatea exercițiu trebuie menținută într-un interval de confort. A cunoaște capacitatea de efort este calea prin care exercițiile pot fi susținute un timp util, la nivel de efort confortabil.

De ce este necesară evaluarea efortului?

Evaluarea efortului oferă un control real asupra ritmului cardiac, mai ales în cazul celor care sunt lipsiți de condiție fizică, în cazul celor în vârstă și chiar pentru cei care urmăresc rezultate de performanță. Evaluarea poate fi făcută în timpul efortului, cu aplicații care pot monitoriza continuu ritmul cardiac.

Bicicleta fitness (3)O creștere a intensității efortului este direct legată de creșterea frecvenței cardiace care este un indicator bun și pentru aplificarea altor procese metabolice. În timpul efortului, pe bicicleta fitness sau aerobic, percepția activității fizice este o combinație de mesaje senzoriale. Acestea vin din mușchi, articulații și se combină cu ritmul respirator și a ritmul cardiac. Efortul perceput și evaluarea lui pe scala de intensitate te ajută să te menți în zona de confort interior. Cu alte cuvinte îți pune ”cum te simți” în timpul sesiunii de exerciții și cât poți să continui.

Afla mai multe despre cum poți avea un program pentru sala de sport: antrenamentul care dă rezultate maxime

În momentul în care nu te mai simți confortabil, pragul de efort a fost depășit. A continua este util, dar nu peste limita tolerată. Intervalul de efort confortabil recomandat pentru cei mai mulți dintre oameni este între 3 (moderat și susținut). Nivelul 5  este valoarea pe care cei mai mulți dintre noi o percepem ca fiind un efort puternic. Intervalul este perfect pentru a avea o inimă puternică și un organism care să facă față efortului fizic.

Sursa: popsugar.com