Cele mai bune aplicatii din 2019 pentru masurarea pulsului si tensiunii

Adoptarea unui stil de viata sanatos si aplicatiile pentru masurarea pulsului și tensiunii sunt cele mai simple solutii ca sa ai grija de tine.

Indiferent dacă ai probleme cu tensiunea arterială sau ești perfect sănătos, medicul îți va recomanda să adopți o dietă echilibrată, să faci mișcare și să vii regulat la control și analize. Pe lângă toate acestea, de mare ajutor sunt aplicațiile pentru monitorizarea pulsului și tensiunii arteriale, care îți arată dacă totul este în ordine sau ar trebui să mergi repede la medic. Această posibilitate de-a verifica acasă starea ta de sănătate, cu ajutorul unui smartphone, îți conferă mai multă libertate, confort și siguranță.

Înainte de-a prezenta însă care sunt cele mai bune aplicații pentru monitorizarea pulsului și tensiunii, trebuie să-ți amintim care sunt valorile normale. În acest fel, vei înțelege imediat dacă ai sau nu motive de îngrijorare.

Cât este pulsul normal?

Pulsul normal reflectă numărul de bătăi ale inimii care au loc într-un minut. Bătăile inimii diferă de la o persoană la alta. Frecvenţa pulsului se exprimă în număr de bătăi pe minut (bpm) şi are valori normale diferite în funcţie de vârstă:

la copii (cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani): 70-100 bătăi pe minut

la adulți (cu vârsta peste 18 ani): 60-100 bătăi pe minut.

Când ești în repaus, valoarea pulsului este mai mică și crește destul de repede imediat ce ai început activitățile fizice. Modificările ritmului bătăilor inimii poate cauza apariția bolilor cardiovasculare.

Cum calculezi ritmul cardiac maxim?

Una dintre formulele de calcul este: 206,9 – (0,67 x vârsta pacientului)

Exemplu de calcul pentru o persoană de 40 de ani: 206,9 – (0,67 × 40) = 180,1

Poți citi un articol detaliat despre care este pulsul normal iar aici găsești și aplicații care măsoară pulsul

Cât este tensiunea arterială normală?

Dacă valorile măsurate se încadrează între 120/80 mmHG și 130/85 mmHG, stai liniștit, ai o tensiune normală. Dar dacă tensiunea arterială crește și se menține o perioadă îndelungată la o valoare mai mare de 140 mmHG, atunci vorbim despre hipertensiune. Valorile acesteia cresc în timpul unui efort fizic, dar și în timpul perioadelor încărcate de stres și emoții.

În acest avânt al tehnologiei, aparatele digitale de măsurat și telefoanele inteligente dau și ele o mână de ajutor pacienților care au nevoie să-și monitorizeze tensiunea și pulsul zi de zi. În plus, cu ajutorul aplicațiilor de pe telefonul mobil, poți trimite medicului graficele tensiunilor măsurate.

În România, 60% din decesele anuale sunt provocate de bolile cardiovasculare.

Citește și Tensiunea normală, ce valori are?

Aplicații pentru măsurarea pulsului și tensiunii

Instant Heart Rate – aprobată de Comisia Europeană de Sănătate, aplicația măsoară bătăile inimii. Tot ceea ce trebuie să faci este să pornești aplicația și să-ți pui degetul arătător peste camera foto a telefonului. În scurt timp aplicația va începe să afișeze pe ecran fiecare bătaie a inimii, iar la final o va înregistra în istoricul măsurătorilor. O poți descărca gratuit dacă ai Android, însă pentru iOS te costă 4,99 dolari. Este o aplicație considerată foarte precisă, iar măsurarea pulsului se face în doar 10 secunde.

Wireless Blood Pressure Monitor  – Este un dispozitiv inteligent de măsurare a tensiunii. Cu ajutorul lui îți poți măsura tensiunea arterială cu ușurință și precizie folosind aplicația de pe smartphone-ul tău. Nu trebuie decât să-ți pui manșeta în jurul brațului, să pornești tensiometrul, iar aplicația Health Mate se va lansa automat. Poți trimite măsuratorile tensiunii arteriale și ale pulsului direct de pe smartphone către medicul tău de specialitate. Prețul unui astfel de dispozitiv este în jur de 570 ron.

Tensiunea mea – Aplicația oferită gratuit de Societatea Română de Cardiologie este disponibilă în sistemele de operare Android și iOS. Cum îți măsori tensiunea? Trebuie doar să folosești un tensiometru electronic validat clinic și să notezi valorile înregistrate de acesta în aplicația de pe telefon. Prelucrarea datelor se face automat, iar aplicația îți va oferi sfaturi de specialitate.

Blood Pressure Monitor – Este o aplicație gratuită pentru iPhone, care permite înregistrarea și arhivarea datelor despre tensiunea ta arterială și tratamentul urmat. Aplicația generează grafice, pe care le poți trimite spre alte dispozitive sau pe e-mail, medicului sau rudelor.

Smart Blood Pressure – Este o aplicație foarte utilă mai ales pentru cei emotivi. Dacă ești stresat atunci când mergi la medic și tensiunea ta o ia razna, atunci ar trebui s-o monitorizezi acasă, când ești liniștit și relaxat. În acest fel, vei putea obține date corecte, care nu sunt afectate de starea de spirit. În plus, în aplicație vei intoduce și alte date medicale, care te vor ajuta să vezi apoi o imagine de ansamblu, inclusiv cum stai cu greutatea. Graficele sunt colorate, ușor de citit și vei înțelege imediat dacă datele tale sunt în limitele normale.

Cardiio – Este o aplicație de iPhone foarte utilă atât pentru monitorizarea pulsului cât și pentru fitness. Cu ajutorul ei poți afla care este pulsul tău în starea de repaus, cum variază în decursul unei zile și atunci când faci sport. De asemenea, poți folosi toate aceste dat ca să discuți cu medicul tău și să-ți îmbunătățești performanța fără riscul unor eforturi exagerate.

Aplicațiile pentru măsurarea pulsului și tensiunii instalate pe telefonul mobil îți vin în ajutor, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să mergi regulat la medic.

Știi Cât este glicemia normală?

Surse text și foto: mhealthnews.com, imedicalapps.com, cardioportal.ro, HealthLine