Ce este eHealth și ce este sănătatea digitală?

Vorbim deja cu lejeritate despre sănătatea digitală, despre revoluția eHealth. Dar înțelegem cu adevărat ce înseamnă eHealth?

Omul este o ființă prin exlență conservatoare. Preferă ceva vechi, testat, familiar și cunoscut, în locul noilor invenții și provocărilor pe care le face tehnologia de ultimă generație. Sănătatea digitală și transformările pe care le poate aduce eHealth în viața noastră de zi cu zi se pot compara cu revoluția pe care a produs-o motorul cu aburi, automobilul sau descoperirea antibioticelor. Fiecare din aceste momente au dus la transformarea societății și a modul de trăi.

Tehnologia își produce influențe majore asupra vieții de zi de zi, unele sunt acceptate ca fiind necesare, alte sunt un tribut al epocii în care trăim, iar altele sunt privite cu scepticism. Din ultima categorie face parte și eHealth, dar ceea ce se întâmplă în acest domeniu în ultimii ani, viteza de dezvoltare a ceea ce înseamnă eHealth, cu toate ale ei, beneficiile excepționale și economiile substanțiale care se pot face, în condițiile unei mai bune asistențe medicale, fac din sănătatea digitală o provocare și, în curând, o necesitate.

Progresul medical nu înseamnă doar dezvoltarea de medicamente şi proceduri chirurgicale noi, ci și trecerea unor servicii medicale, a unor facilități și a unor modalități de supraveghere a sănătății în mediul digital, virtual, conectat la internet, dependent de dispozitive mobile și utilizând resursele imense ale tehnologiei digitale. Medicina digitală, în ansamblul ei, înseamnă capacitatea de a acumula, procesa şi folosi un volum mare de date ceea ce va schimba radical acest domeniu, oferind acces la servicii medicale mai bune, mai puţin costisitoare şi totodată mai eficiente.

Ce înseamnă eHealth? Monitorizare la distanță, acces la consultații prin intermediul internetului, senzori de monitoarize a constantelor biologice și încă multe altele. Există temerea că interacțiunea virtuală cu un medic și consultațiile la distanță sunt ineficiente și că o consultație înseamnă obligatoriu o interacțiune directă între pacient și medic. În fapt un studiu în cadrul căruia au fost analizate 5.000 de vizite medicale datorate unor infecţii ale sinusului şi 3.000 de vizite provocate de afecţiuni ale tractului urinar. Studiul a dovedit că pacienţii care contactaseră virtual doctorul reveneau pentru o vizită suplimentară în aceeaşi proporţie ca pacienţii care vizitaseră fizic clinica, ceea ce sugerează că proporția celor care nu primit o medicație adecvată a fost sensibil identic. Spre deosebire de fizica efectivă, vizita virtuală este mult mai simplă, mai comodă și mai ieftină. În plus vizita virtuală îți permite să apelezi la sfatul medicului (uneori chiar medicii cu mare și vastă experiență), în fază incipientă a bolii, pentru că programarea lipsește sau este doar o chestiune de ore. Avantajos, nu?

O altă dovadă stă în declarațiile lui Antonio Marttos, un doctor care foloseşte roboţii de teleprezenţă pentru a-i vizita virtual din spitalul său din Miami pe supravieţuitorii atacurilor armate din Brazilia, Haiti, Irak şi numeroase alte ţări, a declarat citat de The Economist că tehnologia este „atât de avansată încât este ca şi cum ai fi prezent lângă patul pacientului”.

Telefonul mobil, medicul tău personal?

Ce este eHealth și ce este sănătatea digitală  (1)Graţie îmbunătăţirilor aduse telefoanelor mobile, dar și a accesului din ce în ce mai simplu la internet,  smartphone-ul din buzunarul tău poate să devină medicul tău personal.

Datorită portabilității telefoanelor mobile și a aplicaţiilor pe care le pot rula, aceste dispozitive pot monitoriza constante biologice, de la tensiunea arterială, la nivelul glucozei din sânge.

Unul dintre specialiştii ce pledează pentru folosirea telefoanelor mobile în tratarea pacienţilor este cardiologul Eric Topol, unul dintre cei mai importanţi specialişti din Statele Unite. Topol, care este de diectorul ștințific al companiei Scripps Health, a avut parte de o experienţă ce i-a confirmat rolul salvator pe care îl pot avea smartphone-urile.  Ce s-a întâmplat?

În timpul unui zbor între Washington şi San Diego la bordul căruia se afla Topol, pilotul a lansat un apel către pasageri: „Există un doctor la bord?”. Unul dintre călători se plângea de dureri acute în zona pieptului, iar spre norocul său doctorul Topol se afla la bord. Mai mult, specialistul testa un nou instrument medical pentru iPhone, intitulat AliveCor. Doctorul a ataşat gadgetul de telefon şi a putut efectua o cardiogramă pe loc, observând că problemele pacientului erau grave: atac de cord. Pilotul a aterizat de urgenţă, pacientul a fost dus imediat la spital, iar viaţa sa a fost salvată. Lecția acestui incident este că oamenii pot beneficia de servicii medicale mai ieftine şi mai bune prin intermediul telefoanelor mobile, indiferent de locul în care se găsesc.

Topol doreşte o schimbare a metodelor de tratament actuale. Specialistul crede că oamenii ar trebui să apeleze la numeroasele aplicaţii destinate telefoanelor mobile ce permit măsurarea celor mai importante aspecte ale sănătăţii, de la nivelul glicemiei până la obiceiurile de somn, ceea ce le va permite să-şi gestioneze afecţiunile. Cardiologul crede că folosind telefoanele mobile pentru a ne monitoriza în mod constant starea de sănătate vom reuşi să recunoaştem diferite tipare relevante şi vom putea anticipa apariţia unei afecţiuni, făcând astfel mult mai uşor tratamentul. Interesant, nu?

Sursa: archinte.jamanetwork.com