Ce-i sfătuiește Leon Dănăilă pe tineri și pe medici

Gândurile marelui chirurg Leon Dănăilă pentru tinerii studenți și medici. Care sunt lucrurile după care s-a ghidat academicianul pentru succesul profesional. eHealthRomânia.com vi le prezintă într-un interviu în exclusivitate.

Leon Dănăilă este un mit. Un mit adevărat, de la care nu învățăm cât ar trebui. Un om dăruit cu darul de a vindeca și cu dragoste infinită de oameni. Pe ușa cabinetului său este un anunț în care spune că toate consultațiile sale sunt gratuite! Mesajul e celebru. Induioșează și enervează în egală măsură.

Leon Dănăilă s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, în Botoșani. Este medic specialist neurochirurg la Spitalul “Gh. Marinescu” din București și membru al Academiei Române din decembrie 2004.

A făcut Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958. După absolvirea Facultății de Medicină din Iași  a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești. În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent.

În anul 1966 a devenit medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neuronomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București.

A ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.

Citeste cum Viitorul sănătății este digital

Am avut șansa de a sta de vorba cu chirurgul Leon Dănăilă

– Ce sfat le-ați da tinerilor studenți din ziua de azi?

– Eu am învățat întodeauna foarte mult, dar mai ales când am fost student. Mi se spunea că sunt șoarece de bibliotecă, dar pe mine nu mă incomoda cu nimic… Adevărul este că stăteam ore întregi în bibliotecă. Și citeam mult, studiam.
(Se încruntă puțin, apoi se înseninează și reia cu aerul că a fi ”șoarece de bibliotecă” e un fel de laudă)
Dar să știți că nu am avut note mari la toate obiectele, dar m-am orientat către ceea ce am vrut, către ceea ce mi-a plăcut. Și în liceu. Și în facultate. În liceu nu eram un elev de 10 pe linie, pentru că am învățat mereu cu drag doar ceea ce mi-a plăcut. Am învățat științe naturale, am învățat limba română ca să mă pot exprima, am învățat istorie, geografie… Și în facultate la fel.
(Zâmbește puțin ca și cum prea multe amintiri vin dintr-o dată. Clipește calm și continuă cu aerul că face din nou o mărturisire de credință față de sine)
Clar mi-a plăcut chirurgia… Și am citit foarte mult în domeniul acesta. Când eram student mă duceam la profesorii mei și-i rugam să mă lase și pe mine, să văd, să stau cu ei în gardă, în urgență, la operații… Și m-au lăsat! Îmi amintesc că rămâneam noaptea prin spitale. Nu aveam un loc unde să pot sta, așa cum aveau medicii, așa că eu, fiind un simplu student stăteam pe sală.
(Se oprește doar o clipa, apoi continuă vesel, entuziast, aproape euforic…)
Stăteam pe sală, pe holuri, dar eram prezent când apărea vreo urgență. Eram acolo! Și așa am reușit să intru și eu în operații. Eram în anii mici de facultate când făceam asta, și nu era o practică obișnuită. Am avut și norocul de a intra în operații cu cei mai buni profesori și cu cei mai buni medici. Stăteam după  medicii mari și învățam de la ei… Am învățat multe…  Cel mai important este un anume soi de experineță, ceea ce a înseamnat foarte mult pentru ceea ce urma să fac eu. Asta le-aș spune tinerilor studenți de azi să facă!

Leon Dănăilă: „Știți ce contează cel mai mult?”

Academician Leon Danaila
(Tace o clipă, ca și cum și-ar fi uitat ideea, apoi se luminează brusc, i se înveselesc ochii și continuă apasat, cu aerul că a găsit cel mai bun sfat)
Știți ce este cel mai important, știți ce contează cel mai mult? Eu am făcut în viață ceea ce mi-a plăcut, am făcut ce am vrut în domeniul care mi-a plăcut. Eu cred că acesta este cel mai important lucru în viață. Să faci ceea ce îți place, nu după indicațiile părinților, să faci ceea ce-ți place pentru că atunci faci cu pasiune maximă, faci cu drag, faci cu dăruire. Dacă te faci medic pentru ca te împing părinții să te faci medic, pentru că și ei sunt medici, vei face medicină din obligație nu din pasiune. Dar dacă vei face ce-ți place, vei face cu pasiune și atunci vei deveni cu adevărat util și folositor țării și oamenilor. Eu asta le-aș spune tinerilor. Să facă ce le place!

Citeste si Cum văd medicii și farmaciștii Sănătatea Digitală