Cum va înghiți tehnologia industria de sănătate

Cel mai important anunț făcut de Apple în 2014 nu a fost acela al unui nou iPhone, mai inteligent, mai performant și mai competitiv decât precedentul, ci faptul că va întra în industria digitală de sănătate.

Se poate vorbi deja despre o industrie digitală în sănătate, în sensul cel mai strict al cuvântului, deși este greu de spus azi ce înseamnă cu adevărat această noțiune și mai ales ce va însemna peste zece ani de acum încolo. O dovadă este faptul că foarte mulți dintre cei care se află în prima linie a industriei digitale de sănătate spun că cel mai important anunț făcut de Apple nu este acela că vor lansa un nou telefon sau un nou ceas inteligent sau un noi iPad, ci faptul că vor intra în forță în industria de sănătate. În idustria DIGITALĂ de sănătate, ca să nu facem confunzii…

Despre HealthKit, care se dezvoltă și curând va deveni funcțional pe platforma iTunes am vorbit, iar detaliile le poți găsi aici. Ceea ce merită remarcat este că marii giganți din IT s-au intors cu fața și privesc cu un interes copleșitor către sănătate, către domeniul încă în ceață (pentru muritorii de rând) al sănătății digitale. Apple, Google, IBM au realizat că medicina devine (a devenit) tehnologie și că informația și utilizarea informației înseamnă o oportunitate economică uriașă cu multple implicații. Global, industria de sănătate – cea clasică, implică un capital de peste o mie de miliarde de dolari sumă din care industria digitală de sănătate va rupe o parte importantă. Poate nu începând de mâine, dar o va face foarte curând. Semnalul că tehnologia va înghiți industria de sănătate a fost dat și se regăsește tocmai în determinarea giganților IT de care pomeneam.

2015 va fi anul în care industria digitală va testa oportunitățile din industria (clasică) de sănătate și va da semnalul major pentru a transforma medicină. Tehnologiile care fac posibil acest lucru avansează, se dezvoltă și se perfecționează într-un ritm exponențial, iar puterea și performanțele industriei IT sunt absolut copleșitoare, deseori de neînțeles chiar și pentru cei mai avizați dintre noi.

Dispozitivele care sunt concepute azi cu scopul clar definit de a fi bazele a ceea ce va deveni industria digitală de sănătate, dipozitive produse de Apple, Microsoft și Samsung se bazează pe senzori MEMS (sisteme MEMS – sisteme micro-electro-mecanic, este tehnologia dispozitivelor foarte mici, a sistemelor nano-electronice din domeniul nanotehnologiei), care sunt unul din domeniile  care fac posibile dezvoltarea aparaturii inteligente pentru măsurarea ritmului cardiac, a temperaturi, a tensiuni arteriale și așa mai departe, care pot recolta date biologice și pot comunica cu dispozitivele electronice purtabile (deja celebrele Wearables). Toate acestea vor fi integrate în ceasurile inteligente, în haine, în lentilele de contact și vor monitoriza toate constantele biologice ale celui care le foloseste, de la glicemie, la nivelul de potasiu din sânge, și cine mai știe ce altceva.  Vom avea în curand (poate că între timp deja avem!) senzori care monitorizeaza aproape fiecare aspect al funcționării corpului nostru, în interiorul și în afara. Dintr-o singură picătură de sânge ne vom putea testa la distanță pentru infecții, virusuri, de la Ebola la HIV, vom putea verifica dacă avem cancer sau mai știu eu ce altă boală (Doamne ferește!). Se lucrează deja la un laborator virtual, pe numele lui Theranos care va face analize folosind acești senzori și secreții umane.

Și toate acestea  vor fi conectate cu platforme de tipul celei pe care o dezvolta Apple și Google și alți monstrii din domeniul virtual. Cum sună toate acestea? Pentru unii bine pentru că toate acestea se vor putea realiza cu costuri mult inferioare investigațiilor tradiționaleși va putea avea acces la ele oricine are o conexiune la internet. Pentru alții sună apocaliptic pentru că industria de sănătate și medicul de familie vor fi în telefonul mobil (inteligent, evident), după modelul tricorderul din Star Trek. Dar să fim optimiști!