Despre sănătate în era IoT – Internet of Things

Internet of Things (Internetul Lucrurilor), IoT, este un termen folosit pentru a descrie obiecte fizice care sunt conectate, via Internet, prin software, care le permite să comunice unul cu celălalt. Discuția despre sănătate în era IoT este la început de drum.

În ziua de azi, călătorim prin oraşe inteligente în care transportul e monitorizat în timp real, prizele transmit rapoarte la furnizorul de energie, iar automatele de vânzare trimit informaţii despre stoc. Numele jocului este Informaţii/Date. În tot acest timp, oare, Industria de Sănătate ţine pasul cu această tehnologie pe care o are la dispoziţie?

Despre sănătate la IoT Tech Expo

Săptămâna trecută, la Londra, a avut loc  Iot Tech Expo care a explorat ultimele inovaţii din mai multe domenii, inclusiv în îngrijirea sănătăţii, în acest peisaj guvernat de date.
Grupul de cercetare în tehnologie Gartner prezice că până în 2020 vor fi 20,8 miliarde de lucruri conectate. Cu un potenţial atât de uriaş, nu e de mirare că la standuri au expus nenumărate companii care oferă soluţii IoT pentru industrie şi pentru afaceri. Cantitatea de soluţii inteligente a fost uluitor de mare dar, surprinzător, “Laboratorul de inovare în sănătatea digitală” a fost relativ mic: doar 5 standuri, înghesuite într-un colţ.
La unul dintre ele s-a aflat Chris Coulson, de la Queen Elizabeth Hospital şi director al Endoscope-i, o companie care a creat un sistem de imagistică endoscopică pentru iPhone. Dispozitivul se conectează simplu la iPhone şi oferă pacientului acces instant la imaginile video pe care le preia din urechea sa, de exemplu. În plus, poate fi folosit în locuri izolate din lume, atât în medicina umană cât şi în cea veterinară.

Cum a fost Anul 2015 în medicina digitală?

O altă companie prezentă în “Laboratorul de inovare în sănătatea digitală” a fost Medopad, o platformă de sănătate mobilă care ţinteşte să livreze, direct medicilor, informaţii clinice. Cu Medopad, medicul poate accesa dosarul pacientului, radiografiile, rezultatele analizelor, etc. astfel putând să aloce mai mult timp pacientului.
Problema este cum folosim acest gen de inovaţii? Companiile, printre care se numără și Medopad, vor să facă o punte între pacient şi medic. Avem acum tehnologie pentru a ne monitoriza pulsul, activităţile zilnice, glucoza, etc cu ajutorul dispozitivelor purtabile. Cum le împărtăşim medicului într-un mod eficient?
În cadrul unei dezbateri despre sănătate, Dr. Shafi Ahmed, consultant general la Royal London and St. Bartholomew Hospitals, a precizat că se estimează un număr de 500 de milioane de dispozitive purtabile ce vor fi vândute până în 2020, dar că integrarea datelor va fi cheia succesului. David Doherty, de la compania 3G Doctor “Boilerele şi semafoarele sunt conectate, dar monitoarele de glucoză nu sunt!”
Este posibilă o revoluţie a industriei de sănătate centrată pe pacient? De ce nu?! Tehnologia e aici, iar beneficiile pentru fiecare dintre noi sunt evidente. Se pare că e doar o chestiune de securitate a datelor şi de implementare.
Dacă cineva îţi sparge contul bancar, banca este responsabilă. Ce se întâmplă însă dacă cineva îţi fură dosarul de sănătate şi îţi modifică reţeta pentru farmacie? Riscul este, evident, enorm. Acesta este obstacolul principal pe care trebuie să-l depăşească industria de sănătate pentru a porni pe calea IoT.

Citește și 10 căi prin care inteligența artificială te poate ajuta să devii un medic mai bun

medicalnewstoday.com
Foto iottechexpo.com