Fundația Vodafone la vârsta majoratului

Cu donații de 23 de milioane euro și aproape un milion și jumătate de români ajutați, Fundația Vodafone are un mesaj pentru noi toți: „E normal să facem bine”

Bilanțul din 2016 a fost unul special pentru Fundația Vodafone. Al primilor 18 ani. Proiecte în absolut fiecare județ, de care au beneficiat aproape fiecare al zecelea român. Banii donați, mai bine de un euro pentru fiecare locuitor al țării. 660 de asociații neguvernamentale beneficiare.

În sală și pe culoare, o parte din reprezentații acestor asociații discută între ei și fac deja planuri pentru proiectele viitoare. Oameni (Little People) care au grijă ce copiii bolnavi de cancer, pentru care au dezvoltat aplicații (Leul Curajos) cu care copiii învață despre boala lor și se joacă. Alții, părinți de micuți bolnavi de diabet, care au fost finanțați să dezvolte un program prin care glicemia micuților e permanent monitorizată. Reprezentanți ai marilor spitale sau centrelor zonale de donare de sânge renovate, sau care urmează să fie renovate.

Din Fundația Vodafone, jumătate din bani iau drumul Sănătății

„Tot timpul când îi învățăm pe părinți să aibă grijă de copiii lor, îi învățăm să le pună aripi, nu cârje.”

spune neurologul pediatric Raluca Teleanu, atunci când prezintă cald, dar mândru, proiectul în care copiii bolnavi de epilepsie pot fi monitorizați cerebral, acum fără niciun fel de fire prinse între copil și aparate fixe, așa cum se întâmpla până acum.

Medicul Dana Paica împreună cu statia sa mobilă, in curtea unui pacient
Medicul Dana Paica împreună cu statia sa mobilă, in curtea unui pacient

Dana Paica de la Profilaxis vorbește despre telemedicină, în timp ce imaginile din spatele ei o arată trăgând de două valize uriașe cu aparate care-i permit să consulte oamenii de la sate în zona Banatului. Ea nu face diagnostic. Consultă oamenii cu stația mobilă aflată în cele două valize și transmite datele la o stație fixă, unde alți medici pun diagnosticul. Face, alături de colegul său, cardiologul Răzvan Macarie, și o demonstrație în sală. Imaginile vin de la Ghilad, o comună la granița cu Serbia, la doar 40 de kilometri de Timișoara. „40 de kilometri pot părea puțini, dar pentru oamenii vîrstnici din Ghilad, nici nu intră în discuție să meargă până la Timișoara în situația lor fizică și financiară”, explică doctorul Paica. E un pilot de telemedicină pe care fundația Vodafone îl testează acum în două județe, cu mai multe stații mobile.

 

Fundația Vodafone și partenerii ei. De la stânga, Katie Rizvi (Little People), Irina-Margareta Nistor (președinte onorific al fundației), Florina Tănase (Legal&External Affairs) și Ravinder Takkar (CEO) Vodafone

Fundația Vodafone a schimbat și România, dar a schimbat și însăși compania din care s-a născut. „A face bine ca un lucru normal e ceva ce s-a transmis peste tot în Vodafone”, spunea Ravinder Takkar, președintele companiei.

„Avem acum nu mai puțin de 1.500 de angajați care sunt în același timp și voluntari.”

Citește și Abonamente și aplicație speciale pentru surdo-muți de la Vodafone

Puteți urmări mai jos toate poveștile frumoase

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta şi independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. Mai multe detalii despre programele fundatiei se regasesc pe http://www.fundatia-vodafone.rowww.facebook.com/fundatiavodafone,http://fundatiavodafone-blog.ro.