Google și Apple reinventează sănătatea (industria de sănătate)

Medicii virtuali inventați de Google și Apple ne bat la ușă… din telefoanele mobile.

MD are o pasiune: parașutismul. Când a vrut să meargă la cursurile de parașutism a fost refuzat pentru că era prea gras. A mers la medic pentru un plan de dietă și a aflat că are hipertensiunea arterială și este în pragul diabetului. MD a slăbit cu ajutorul unui smartphone.

Aplicațiile pentru greutatea corporală, cele care măsoară pulsul și tensiunea arterială sunt cele care au dat startul în domeniul medicinei virtuale și al aplicațiilor mHealth.

Alegerea formulelor optime și a aplicației ideale pentru stilul de viață al fiecărui utilizator sau pentru necesitățile acestuia, raportate la detaliile sale medicale nu este o chestiune foarte simplă. Ba chiar din contră este foarte complicată.

MD a încercat să slabească cu Weight Watchers, dar rezultatele au fost sub așteptări. A decis să ia problema în propriile mâini cu MyFitnessPal, o aplicație mobilă care monitorizează aportul de calorii și te îndeamnă să faci mișcare. A adăugat aplicația Runkeeper și Garmin Forerunner 220. Una peste alta, în aproape 14 luni, MD a slăbit vreo 50 de kilograme și s-a putut înscrie la cursul de parașutism, iar constantele biologice s-au normalizat.

MyFitnessPal are, acum, peste 65 de milioane de utilizatori înregistrați și este una dintre cele mai active aplicații de sănătate digitală. Succesul în domeniu nu vine de la sine. Investițiile în aplicațiile de sănătate digitală au fost până la jumătatea anului 2014 (dacă este să luam în calcul cifrele care au fost deja centralizate), de 2,3 miliarde de dolari, cu mult mai mult decât s-a investit în tot anul 2013.

Trei mari jucători în tehnologie – Apple, Google și Samsung – s-au concentrat pe simplificarea dispozitivelor și a aplicațiilor disponibile pentru consumatori, iar aceasta a adus noi și noi utilizatori. Dispozitivele de tipul wearables destinate orelor de fitness și aplicațile pentru monitorizarea la efort au fost primele intrate pe piață, dar au fost totodată și acele dispozitive care au dechis drum către eHealth. Cu toate acestea au fost utilizate doar de un public de nișă și asta în condițiile unei piețe care a înregistrat constant o creștere rapidă. Concluzia este că tot ceea ce înseamnă produse din categoria aplicațiilor din domeniul eHealth nu sunt din start un succes garantat, interesul publicului și utilitatea acestora fiind elementele care fac diferența.

Healthkit Apple  și Google Fit – serviciile puse la dispoziție de Apple și Google, pe această secțiune trebuie să ajungă la un public larg pentru deveni cu adevărat eficiente și utile (și nu neapărat din punct de vedere economic), mai ales prin prisma parteneriatelor pe care Google și Apple le pot realiza cu sistemele tradiționale de îngrijire a sănătății, dacă numărul lor de utilizatori activi este cu adevărat semnificativ. Aici pare să fie cheia de boltă, iar acest detaliu a fost bine înțeles de Google și Apple.

01_Aggregate-Digital-Heatlh-Venture-Funding-2011-2014YTD

Apple a inclus toate sistemele wearables de fitness – de la cronometre până la contabilizarea numărului de pași, de la rimului cardiac, până la măsurarea tensiunii, în ultimul model de smartphone. Nike colaborează cu Samsung pentru a produce o brățară care integrează direct în noua platforma Samsung S Health (cu servicii și în limba română) toate datele legate de constantele biologice palpabile (puls, tensiune, calorii arse, evidența mișcării).

În acest domeniu Google și Apple sunt și cei care au renunțat să-și mai facă probleme dacă nu reușesc să fie primii într-un domeniu care are legatură directă cu eHealth sau care este doar conex cu acesta, și asta pentru că de data aceasta nu cel care apare primul pe piață face legea, ci numai cel care reușește să producă o aplicație care să câștige popularitate.

gossip-475029_1280De remarcat este faptul că toate aceste aplicații, de la Fitbit la Jawbone, nu au ajuns să fie utilizate decât de 2-3 la sută din populație. Integrate în platformele de bază ale smartphone-urilor aceste aplicații vor avea acces la zeci de milioane de noi clienti. Mai trebuie avută în vedere o componentă foarte importantă înainte de a savura un viitor succes. Aceste aplicații care îți numără respirațiile, bătăile inimii, pașii și caloriile arse, și care sunt văzute ca punctul de plecare pentru viitoare structură mHealth trebuie să fie în acord cu psihologia potențialilor utilizatori. Aceștia trebuie să accepte un stil de viață cunatificat în care undeva, cineva contabilizează toate detaliile lor biologice. În plus consumatorul care un smartphone în buzunar și care a făcut pasul de a avea o aplicație din domeniul eHealth trebuie determinat să facă și pasul următor și să înțeleagă că poate utiliza o duzină de alte aplicații din același domeniu. Iar lucrurile acestrea sunt esențiale pentru dezvoltarea domeniului eHealth, dar nu sunt deloc simplu de realizat pentru că din punct de vedere psihologic omul este extrem de conservator și iese foarte greu din rutina și obiceiurile sale, mai ales când alternativa o reprezintă aplicații complicate care urmăresc să-i monitorize fiecare bătaie de inimă.

Un prim pas este includerea acestor aplicații în platformele de bază ale telefoanelor inteligente, iar Apple si Google promit zeci de aplicații de fitness gata servite clienții lor, toate împachetate în promisiunea schimbării stilului de viață, într-unul sănătos și a îmbunătățirii stării generale de sănătate.

Mai greu decât s-a crezut

În 2008 Google a lansat Google Health, un proiect care avea ca scop să-i ajute pe utilizatori să aibă acces la datele medicale stocate în format electronic. Din păcate proiectul, deși revoluționar,  nu a prins și Google a închis secțiunea în ianuarie 2013. Google a pus în loc Google Fit fără a mai încerca să pună în legătură lumea medicală cu pacienții și medicii între ei, pentru că oamenii sunt (încă) mult prea conservatori, așa că a fost adoptată politica pașilor mărunți și atragerea de utilizatori, Google Fit fiind orientat doar pe exercitii fizice și detalii de nutriție.

Apple, mai ambițios, încearcă să promoveze colaborarea între medici și furnizorii de asistență medicală și a pus la punct un parteneriat cu Epic – organism care gestionează mai mult de 51 la sută din doasarele medicale ale cetățenilor SUA. Marea știre pentru Apple este că NU face nimic nou în domeniul aplicațiilor de nutriției și fitness dar vine cu aplicații care pot înregistra tensiunea arterială, iar valorile acesteia ajung direct la medicul de familie, mutând provocările de pe umerii pacienților pe umerii medicilor.

Malay Gandhi de la RockHealth a pus degetul pe rană: “Abia când toată lumea o să aibă în buzunar  un telefon inteligent care să le urmărească inima și când toate aceste date vor fi analizate, vor apare oportunități incredibile pe care nu le poate imagina nimeni, acum.”

Sursa: theverge.com