Oportunitățile și problemele sănătății digitale

Noul domeniu definit de eHealth se află în faza de pionerat. Și ca orice domeniu nou, oportunitățile și problemele sănătății digitale sunt maxime.

Asistența medicală, atât în România, dar și oriunde în lume, trece printr-o perioadă dificilă. Tabloul general este acela al lipsei fondurilor în condițiile în care cererea pentru servicii medicale este în continuă creștere. Numărul statelor care au inițiat schimbări legislative majore în domeniul sănătății este foarte mare, dar rezultatele reformelor este, peste tot, minim. De cealaltă parte se află omul acestui moment, cu schimbările sale de comportament, dependent de mediul virtual și consumator de tehnologie cu un nivel ridicat de interacțiune cu mediul virtual, care are acces online la informații, produse și servicii prin intermediul dispozitivelor inteligente, oriunde și oricând. Cele două chestiuni sunt propice mai mult ca niciodată pentru dezvoltarea, implementarea și obținerea de rezultate în domeniul sănătății digitale.

De aici vin și oportunitățile și problemele sănătății digitale.

Un sondaj al HIMSS Analytics Cloud realizat în anul 2014 arată că toate organizațiile private și guvernamentale de sănătate au dezvoltat sau sunt pe cale să dezvolte servicii medicale de sănătate digitală, iar extinderea acestor categorii de servicii este exponențială.

Sondajul a probat faptul că furnizorii de servicii medicale și pacienți pot colabora excelent în mediul virtual, iar corectitudinea și rapiditatea diagnosticelor crește pentru pacienții care folosesc bazele de date existente digital. Avantajele sunt majore, chiar dacă serviciile virtuale sunt folosite doar pentru stocarea și partajarea fișierelor de date, de la buletine de analiză, la imagistică, de la fișele medicale cu istoricul medical al pacientului, până la programările la consultații de urgență sau periodice.

Studiul a dovedit că există cel puțin cinci secțiuni unde echilibrul dintre oportunitățile și problemele sănătății digitale sunt clar în favoarea avantajelor atât pentru pacient și potențialul pacient, cât și pentru economia bugetelor de sănătate.

Telestroke este un program gestionat de unele din cele mai mari spitale din lume care acordă sfaturi, asistență medicală și scheme de tratament  după accidente vasculare cerebrale. Se consideră că primele trei ore după un accident vascular cerebral sunt vitale, iar instituirea unei scheme de tratament și aplicarea cât mai rapidă a medicației de baza poate reduce semnificativ sechelele, leziunile cerebrale permanente și poate spori cu până la 40% șansa la viață. Telestroke este folosit pentru pacienții care nu pot fi deplasați, care se află în zone rurale sau departe de spitalele centrale, sau în clinici mici și permite unui neurolog cu experiență pe de o parte să consulte la distanță pacientul, pe de alta să ofere un tratament la distanță.

Citește și: Sănătatea digitală și paradoxul pacientului

Dosarele medicale virtuale pentru problemele de sănătate ale femeilor. Concret este vorba despre stocarea virtuală a datelor medicale și a investigațiilor în urma mamografiilor. Sistemul este foarte util, simplu și eficient și permite medicilor compararea investigațiilor imagistice an după an. Centre medicale de prestigiu folosesc acest gen de ”arhive” care pot păstra ordonat și în siguranță dosarul medical imagistic.

Medicina sportivă este domeniul cel mai avansat al sănătății digitale, pentru că tehnologia cloud existentă azi poate duce echipamentele de diagnostic medical, experiența și serviciul medical al specialiștilor oriunde în lume, în timp real pentru sportivi profesioniniști. În doar câteva secunde și doar cu câteva instrumente de scanare și ecografie echipa de medici poate stabili un diagnostic și un tratament. Medicii au acces la datele medicale, la teste cu razele X, teste de sânge și așa mai departe.

Nu este un secret faptul că pacientii de azi sunt extrem de interesați de detaliile din dosarele lor medicale. Asta înseamnă că pacientul vrea să cunoscă și să înțeleagă datele lui medicale să-și verifice singur rezultatele analizelor și să înțeleagă semnificația lor. La fel se întâmplă și cu investigațiile imagistice (raze X, IRM-uri și ecografii). În plus pacienții vor să poată transfera datele medicale unor alți medici. Problema este rezolvată pentru toate părțile prin dosarele medicale virtuale, care pot fi consultate de medici, de medici specialiști și de pacient care este singurul ce poate decide cu privire la destinatarul dosarului medical. Există numeroase aplicații și servicii online care fac această treabă și care gestionează aceste cerințe.

A doua opinie medicală este o oportunitate care decurge din cele de mai sus. Medicul curant sau/și pacientul pot solicita virtual o a doua opinie de la un medic specialist, oferind pacienților și medicului curant acces la asistență medicală de specialitate, sau la o a doua opinie fără a fi nevoie să se deplaseze. Aceste tehnologii fac mai ușor ca niciodată pentru pacienti transmiterea în siguranță, cu mare acuitate a unor imagini medicale complexe, împreună cu rapoartele asociate, precum și a informațiilor medicale pentru o doua opinie medicală.

Citește și: Ce este eHealth și ce este sănătatea digitală?

Oportunitățile și problemele sănătății digitale trebuie privite, fiecare în parte ca fiind o provocare. Este cert faptul că în următorii câțiva ani, cei care nu vor intra în mediul virtual vor pierde avantajul serviciilor medicale, indiferent de calitatea lor actuală. În prezent sănătatea digitală trebuie abordată ca o strategie care va transforma în cele din urmă modul în care funcționează întreagul sistem de sănătate, indiferent de țară.

Sursa: medcitynews.com