2016 în Sănătate. De ce nu ne salvează Google și Apple?

Actuala criză globală din sănătate poate fi rezolvată prin digitalizare, adică prin introducerea roboților, aplicațiilor și dispozitivelor portabile care vor face terapiile mai sigure și mai puțin costisitoare. Cine ar putea susține însă această importantă transformare?

Soluția salvatoare pentru sănătate poate veni de la companiile de tehnologie, nu de la cele farmaceutice, care încă se străduiesc să se adapteze la schimbările digitale, scrie publicația Medical Futurist.

De exemplu, Google a făcut o încercare de acest fel în anul 2007, când a lansat sistemul de centralizare în sănătate Google Health. Utilizatorul introducea singur informațiile medicale, iar Google Health îi oferea detalii despre diferite medicamente, afecțiuni sau alergii. Proiectul a fost oprit însă după numai 4 ani, pentru că nu se bucura de succes în rândul utilizatorilor.

Proiecte reușite ale companiilor de tehnologie în domeniul medical

Și Microsoft a avut un proiect similar. Microsoft HealthVault este o platformă de sănătate lansată în octombrie 2007, pentru a promova și arhiva informații despre medicină și fitness. Proiectul funcționează și acum, însă nu putem spune că este chiar un succes.

La prima vedere, pare că domeniul medical nu este unul în care companiile mari de tehnologie pot avea performanțe. Și totuși nu este așa! Qualcomm, lider mondial în tehnologie 3G și 4G, colaborează cu Walgreens, cel mai mare lanț de retail în domeniul farmaceutic din Statele Unite, pentru a oferi dispozitive care asigură monitorizarea de la distanță a pacienților și îi ajută în tratarea bolilor cronice.

Citește și: Atlashelp, prima platformă de terapie online din România

La rândul său, compania Organovo, care printează biomateriale, are un parteneriat cu L’Oreal, pentru a printa piele sintetică, esențială pacienților cu arsuri grave. Totodată, L’Oreal a introdus anul acesta un senzor portabil, care te poate avertiza dacă te-ai expus prea mult la soare și ești în pericol să te arzi.

Mercedes, masina care se conduce singura

Inovații extraordinare în sănătate pot să apară de unde nu te aștepți. De exemplu, mașinile care se conduc singure – proiect al companiei Mercedes – sunt dotate cu un senzor special, care anunță dacă șoferul este prea obosit ca să mai stea la volan. Orice obiect pe care îl atinge șoferul – centura de siguranță sau volanul – poate fi dotat cu senzori biometrici, care oferă informații importante despre cel care le folosește. Asemenea dispozitive avansate pot detecta inclusiv iminența unui atac de cord sau a unei crize de hipoglicemie.

Sănătate: marile companii de tehnologie și proiectele lor în medicină

1.Google

Cu siguranță ai auzit de Google Glass, însă implicarea Google în domeniul medical nu se oprește la ochelari digitali. Proiectele companiei includ și cercetarea în domeniul inteligenței artificiale, din care a rezultat Google Deepmind Health. Este un sistem care centralizează o cantitate foarte mare de informații medicale, pentru a putea oferi servicii medicale mai bune și mai rapide. Desigur, acest proiect este încă la început.

Citește și: Aplicații care măsoară pulsul

Google colaborează în prezent și cu Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust, pentru a găsi soluții mai bune în tratamentul oftalmologic. Totodată, are parteneriat cu Novartis, pentru a dezvolta lentile de contact digitale, care au fost patentate de companie în 2014. Aceste lentile de contact pot măsura nivelul glicemiei, dar nu din sânge, ci din lacrimi. Este evident că această tehnologie va transforma radical sistemul de monitorizare zilnică a glicemiei, esențial pentru pacienții care suferă de diabet.

roboti microsoft, boston dynamics

La fel de importanți sunt roboții creați de Google, prin proiectul Boston Dynamics, încă din anul 2013. Până acum compania a difuzat doar câteva scurte filmulețe cu ei, însă știm că este vorba de Petman, un robot umanoid și de roboți cu formă de animale.

2.Microsoft

Hololens, dispozitivul pentru realitate augmentată creat de Microsoft, va avea un impact uriaș în domeniul medical. Cu ajutorul acestor ochelari speciali, spre exemplu, studenții la medicină vor putea face disecții și operații virtuale. La fel, vor putea studia anatomia corpului uman în 3D, ca și când s-ar uita direct la organele unui om.

Citește și: 10 tehnologii disruptive care vor transforma industria farmaceutică

Un alt dispozitiv util creat de Microsoft este Microsoft Band, o brățară de monitorizare destinată celor interesați de un stil de viață sănătos. Acest gadget monitorizează ritmul cardiac, arderea caloriilor, calitatea somnului și nivelul de exerciții fizice făcut.

3.IBM

Supercomputerul IBM Watson este o formă de inteligență artificială folosită ca asistent în diagnosticarea cazurilor de oncologie. În acest fel, tratamentul este mai eficient și mai ieftin. De asemenea, în colaborare cu gigantul farmaceutic Pfizer, IBM va dezvolta soluții inovative pentru monitorizarea la distanță a pacienților care suferă de Parkinson. Cu ajutorul senzorilor, aparatelor inteligente și a dispozitivelor mobile, informațiile despre simptomele bolii vor fi transmise direct și rapid medicilor și cercetătorilor.

4.Apple

Apple a lansat mai multe dispozitive de monitorizare a activității fizice, printre care Nike Fuelband, Fitbit și aplicația HealthKit. De asemenea, Apple a introdus la iPhone senzori de monitorizare, care se regăsesc în Healthbook. Este posibil ca în curând să apară la Apple Watch prima brățară pentru EKG, un dispozitiv realizat în colaborare cu AliveCor. Astfel, utilizatorul va obține un EKG rapid și complet folosind doar acest gadget și apăsând cu degetul pe un senzor timp de numai 30 de secunde.

Sănătate: de ce nu se implică mai mult companiile de tehnologie

Implicarea companiilor de tehnologie în domeniul medical este și va fi mereu limitată de anumite reguli. În primul rând, există norme clare și foarte stricte care reglementează acest domeniu. De asemenea, comunitatea medicală acceptă să adopte noi tehnologii numai în baza unor studii ample, care vor demonstra avantajele acestora. Din păcate însă, aceste studii durează foarte mult și necesită eforturi deosebite.

aplicatie sanatate

Citește și: Aplicație de recuperare: MIRA Rehab, un proiect românesc revoluționează kinetoterapia

Totodată, companiile care lansează proiecte în medicină își asumă un risc foarte mare, pentru că este în joc viața oamenilor. În acest domeniu, un dispozitiv nu poate fi considerat un succes doar pentru că este sigur și nu se strică. El trebuie să ofere informații foarte precise și detaliate, fără erori, deoarece medicii își vor baza deciziile pe datele colectate cu ajutorul lui. Prin urmare, produsele trebuie să fie de calitate, ușor de folosit și rezistente la o utilizare îndelungată.

Iată de ce digitalizarea sistemului de sănătate este esențială pentru a-l face să funcționeze cât mai bine, iar companiile de tehnologie vor avea un cuvânt important de spus. Accentul trebuie pus pe prevenire, nu pe tratarea bolilor, pacientul trebuie să devină centrul de interes al companiilor farmaceutice, iar noile tehnologii vor face tratamentele mai simple, mai ieftine și mai eficiente. Aceste este viitorul în sănătate.

Citește și: Medicină digitală. Resurse gratuite și academice

Sursa:  Medical Futurist