Servicii speciale de eHealth pentru persoanele cu deficit de auz

România a reușit să stabiliească o premieră demnă de o țară europeană, în domeniul medicinei digitale, special destinată persoanelor cu deficiențe de auz.

Imaginează-ți că ești singur și îți este foarte rău și ai nevoie de serviciile și sfaturile unui medic. Imaginează-ți că nu auzi și nu vorbești. Cum dai telefon la salvare? Cum cer ajutor?

Există oameni care s-au gândit la aceste situații limită și au conceput un program special destinat celor care au deficiențe de auz și care nu pot să vorbească. Concret este vorba despre o aplicație numită ” Telemedicină pentru surdo-muţi”, aplicație gratuită pentru orice dispozitiv electronic mobil si pentru PC, pe care cei interesați o pot primi de la asociațiile de surdo-muți. Tot ceea ce este necesar pentru ca aplicația să fie funcțională este o cameră video, atașată dispozitivului electronic.

deficit de auz (2)

Citește și: 5 direcții eHealth pentru 2015

Programul în sine a fost lansat recent la Târgu Mureş. În fapt este vorba despre un apel video. La capătul celălalt al firului se află un medic care este ajutat de de un specialist în limbajul semnelor. Persoanele care nu aud şi nu vorbesc au, în felul acesta posibilitatea să ceară sfaturi direct medicului, prin telefon sau cu ajutorul PC conectat la internet. Aceştia intră în legătură cu un interpret, care cunoaște limbajul mimico-gestual şi care, mai departe, cere sfaturile specialiştilor. Aplicația este gratuită şi poate fi accesată din orice colţ al ţării, dar și de oriunde din străinătate, iar serviciul este oferit de Ambulanţa Samaritanus, o organizaţie non-profit.. Indiferent de problema de sănătate, persoanele cu deficienţe de auz sunt urmărite cu atenţie de către un interpret al limbajului mimico-gestual. Acesta îi spune unui medic simptomele şi, tot prin intermediul interpretului, pacientul primeşte sfaturile necesare.

Serviciul este extrem de util și era mai mult decât necesar pentru persoanele care nu vorbesc și nu aud și care locuiesc în zone rurale sau pentru persoanle surdo-mute singure care au probleme de sănătate. Prin acest serviciu pacienţii sunt scutiţi de drumul până la spital și le crește autonomia personală. Cei care au această aplicație spun că se simt în siguranță și se pot descurca mult mai bine singuri. Mai mult, chiar și deplasarea la spital, pentru aceste persoane cu deficiențe de auz și vorbire poate însemna o problemă, pentru că foarte puține spitale au interpreți ai limbajului mimico-gestual.

Citește și: Aplicatii Google glass

Aplicația este singurul proiect de acest gen din ţara noastră pentru persoanele cu asfel de dizabilități neexitând nici o altă cale de comunicare directă cu serviciile 112. Aplicația a fost testată aproape trei luni, timp în care s-au reușit oferirea a peste 800 de consultaţii exclusiv persoanelor cu dizabilități de auz și vorbire.

Sursa: mediafax.ro