Tatuaje electronice – monitorizează activitatea musculară și emoțiile

Aceste tatuaje electronice au capacitatea de a înregistra emoții, stări psihice și monitorizează activitatea musculară. Senzorul disimulat în aceste modele de tatuaje electronice transmite datele la un aparat extern și poate identifica precoce semnele în boala Parkinson și se anunță a fi un instrument de lucru valoros pentru medicină, afaceri și cercetare de marketing.

Modelele de tatuaje electronice au fost concepute și realizate de specialiștii de la Universitatea din Tel Aviv. Cei care le-au conceput au plecat de la nevoia unui senzor care să monitorizeze activitatea musculară. Prin identificarea reactivității celulelor musculare să obțin date referitoare la activitatea nervoasă. În plus rezultă și detalii ale sării psihice. Performanțele produsului, aflat în stadiul de prototip, îl fac util în medicină, domeniul juridic și pentru afaceri și cercetarea de marketing.

Citește și: Celule canceroase depistate în timp real

Tatuajul constă dintr-un electrod de carbon, inclus într-o suprafață adezivă care se atașează la nivelul pielii. Senzorul include și un strat de polimer conductor bazat pe nanotehnologie, care îmbunătățește substanțial performanța electrodului. Combinația de tehnologie înregistrează un semnal puternic, constant timp de ore în șir. Toate aceste tatuaje electronice sunt realizate din materiale care nu produc nici un fel de iritații pielii. Posibilitatea de a monitoriza activitatea celulelor musculare ore în șir oferă date extrem de importante și prin aceasta o șansă în plus pentru identificare de soluții la unele probleme medicale, sau chiar soluții terapeutice. 

Te-ar putea interesa și modul în care nanotehnologia schimbă medicina

Electrodul, inclus in tatuaj este conceput de profesorul Yael Hanein, șeful Centrului pentru Nanoștiință și Nanotehnologie. Ideea acestui tip de senzor a plecat de la nevoia de a monitoriza procesul de ameliorare a nervilor deteriorați. Ulterior acest senzor s-a dovedit a fi un instrument util pentru analiza stărilor emoționale și chiar pentru depistarea precoce a bolii Parkinson. O utilitate majoră se anunță a fi posibilitatea de cartografiere a emoțiilor. Senzolul poate monitoriza expresiile faciale așa cum sunt ele înregistrate de semnale electrice generate de musculatura feței.

Biostamp_1

Capacitatea de a identifica o hartă a emoțiilor are multe utilizari potentiale“, a spus profesorul Hanein. O astfel de hartă este utilă medicilor, dar și agențiilor de publicitate, celor care fac sondaje, dar și profesioniștilor din mass-media. Toți au nevoie de o cale de a testa reacțiile oamenilor la diverse produse, situații, stări. În prezent nu există un instrument precis care să facă o evaluare a emoțiilor oamenilor. Singurul instrument sunt chestionarele și sondajele, inevitabil, subiective. Cercetătorii din întreaga lume încearcă să dezvolte metode pentru a cartografia emoțiile umane prin analiza expresiilor faciale. Se face asta mai ales prin intermediul imaginilor și al fotografiilor și cu un software-ul inteligent. Un  electrod aplicat pe piele este însă o soluție certă care oferă date certe. Ar fi util înclusiv în lupta antiteroristă“, a completat profesorul Hanein.

Este interesant și: Biosenzor implantabil capabil sa monitorizeze tratamentul cancerului

Ideea acestor tatuaje electronice a fost dezvoltată pentru prima dată ca o alternativă mult mai precisă la electromiografie. Acesta este un test care evaluează sănătatea mușchilor și a celulelor nervoase care inervează musculatura. Electromiografia este o procedură care dă multe erori, este dificilă și neplăcută pentru pacienți. Investigația implică ore în șir de imobilizare pentru o analiză. Electromiografia impune introducerea unor ace fine în anumite puncte musculare pentru a înregistra activitatea electrică sau atașarea unor electrozi pe toată suprafața corpului. Totul este dificil și complicat, dar mai ales imprecis. Electromiografia este una din analizele importante pentru diagnosticarea bolii Parkinson, dar nu numai a acesteia. Una peste alta, ineficient. Pentru rezolvarea acestor problema s-a născut ideea acestor tatuaje electronice. De aici mai departe totul a mers mai departe aproape de la sine.

Nanotech+Tattoo

“Tatuajul electronic permite pacienților o monitorizare excepțional de bună, dar fără nici un stres suplimentar, pentru că nimic nu le tulbură rutina de zi cu zi: Electrodul monitorizeaza activitatea musculară și nervoasă simplu și foarte precis. Lipest tatuajul și uiți de el!”, a explicat profesorul Hanein. 

FBI-ul este interesat de aceste tatuaje electronice

Inițial s-a mers pe soluția unor electrozi implatați. Un electrod nu poate funcționa la suprafața pielii decât dacă pielea este perfect uscată. Materialele revoluționare folosite, respectiv electrozii de carbon, au eliminat această barieră. În fapt este vorba despre nanotuburi de carbon care aderă direct la piele. Acestea înregistrează cele mai fine impulsuri electrice de la creier, prin nervi, la fiecare celulă musculară în parte. La nivelul feței reacțiile musculare sunt în directă legătură cu emoțiile, stările psihice și reacțiile la emoții, stres, și tot ceea ce implică viața omului modern. Mai departe totul depinde de preluarea datelor și interpretarea lor. 

Citește și 14 senzori inovativi în sănătatea digitală

Cartografiera emoțiilor oferă medicilor și cercetătorilor o serie de perspective valoroase cu privire la unele probleme psihice, de la simple depresii la afecțiuni psihice severe, de la boli degenerative neuronale până la confirmarea veridicității celor afirmate. Aceste tatuaje electronice pot fi veritabile detectoare de minciuni, așa că nu este de mirare că unii dintre primii care s-au interesat de acestea au fost cei de la FBI.

Mai mult, tatuajul electronic poate suplimenta evaluările psihologice în afara clinicii. Oameni sănătoși psihologic răspund într-un mod relativ predictibil la stimuli pozitivi și negativi, în timp ce pacienții care suferă de tulburări psihice tind să reacționeze anormal. Identificarea acestor stări anormale, imposibil de detectat altfel decât cu aceste tatuaje, este o cale bună pentru diagnosticarea precoce a unor afecțiuni.

Diagnostic precoce pentru boala Parkinson

Deși sună oarecum sinistru Yael Hanein sugerează că tatuajul poate ajuta la monitorizarea performanțelor și starea emoțională a angajaților. Angajații pot fi nemulțumiți, muncitorii pot avea dificultăți care să-i pună în pericol în anume situații, iar toate aceste detalii pot fi identificare prin analiza expresiilor faciale și se poate identifica, de exemplu, un angajat care este în dificultate sau care este nepotrivit pentru o anumită sarcină.

Dispozitivul poate utilizat în focus grupuri pentru a analiza modul în care participanții la un sondaj răspund la reclame, divertisment și la prezentarea unor produse.

Citește și: Biosenzor implantabil capabil sa monitorizeze tratamentul cancerului

Partea cea mai interesantă din poveste este că aceste tatuaje sunt testate de medici ca instrumente de diagnostic precoce pentru boala Parkinson. Cercetarea se face în colaborare cu medicii de la Tel Aviv Sourasky Medical Center. Boala Parkinson se caracterizează prin diferite probleme motorii, iar identificarea celor mai fine semne i-ar putea ajuta la medici să identifice foarte devreme maladia, dar și să monitorizeze eficacitatea tratementelor. 

Una peste alta, despre aceste tatuaje electronice o să mai auzim!

Sursa: aftau.org