Telemedicina. Modele operaționale perfect funcționale azi și acum

Telemedicina este medicina viitorului și cea mai simplă cale pentru ca oricine să aibă acces la servicii medicale sigure și de calitate. Telemedicina reduce costurile, permite medicilor să comunice foarte rapid și eficient cu pacienții, dar și între ei, anulează distanțe și oferă oportunități infint superioare celor pe care le oferă medicina clasică.

Dincolo de euforia și entuziasmul pe care îl poate aduce un domeniu medical revoluționar, telemedicina este operațională, aici și acum, cu tehnologia uzuală de acum.

Există cel puțin trei modele operaționale unde telemedicina poate fi implementată acum, oriunde.

Stochează și trimite. Sună ca la un magazin online, dar până la un punct asta și este. Marfa este cea care face diferența. Stochează și trimite este prima cale de utilizare pentru ceea ce înseamnă telemedicină. Este vorba despre tot ce inseamnă documente medicale, de la dosare, la fotografii, imagistică, analize RMN și tot ceea ce poate fi rezultat medical palpabil. Toate acestea pot fi încărcate și trimise de pacient către un medic, sau de un medic la un alt medic. Este o comunicare asincron, deoarece aceasta nu este necesar ca expeditorul și destinatarul să fie prezent în același timp. Totul se poate derula pe platforme de comunicare medicale sigure, unde confidențialitatea datelor este strict păstrată.

Citește și: mHealth este viitorul medicinei. Avantaje și provocări

Concret asta înseamnă că un dermatolog poate studia fotografiile unor leziuni cutanate sau pentru erupții cutanate și poate indica un diagnostic.

AccessDerm, sponsorizat de Academia Americana de Dermatologie, este un serviciu care oferă acum, asistență medicală primară prin consultații dermatologice prin analiza imaginilor cu afecțiunile cutanate ale pacienților. La fel poate proceda un medic radiolog, care poate analiza o radiografie, dar și alte studii radiografice. Un patolog poate vedea frotiuri cu imagini microscopice de țesut și le poate interpreta.

Fiecare în parte poate oferi servicii medicale fără contact direct cu pacientul, poate trimite recomandări de diagnostic și tratament înapoi la cel care l-a solicitat. În felul acesta pot avea acces la specialiști inclusiv persoane care nu se pot deplasa, dar și cei care se află în zone izolate.

Citește și: Accesul la tehnologie, principalul motor de creştere

O altă componentă a acestei secțiuni care probează avantajele oferite de telemedicină sunt rapoartele medicale, lucrările stiințifice, documentele și tot ceea ce este nou în medicină. La toate informațiile, cei interesați, pot avea acces rapid și foarte ieftin.

Eficientizare, costuri reduse și servicii de calitate superioară

Monitorizare de la distanță. Aceasta este forma palpabilă pe care o are telemedicina. Monitorizarea la distanță permite profesioniștilor din domeniul sănătății să stea la propriu cu ochii pe pacientul aflat la distanță, utilizând diverse dispozitive tehnologice. Monitorizarea la distanță este foarte practică și economică pentru pacienții care au boli cronice. Bolnavii de tensiune arterială, cei care suferă de diabet, de insuficiență cardiacă congestivă, bolile pulmonare cronice și altele pot beneficia de avantajele certe ale monitorizării la distanță.

Este important să citești și interviul cu Cris Doloc

telemedicine-reimbursement-2016

Monitorizarea la distanță este mai eficientă decât vizita la cabinet și cu infinit mai multe avantaje și pentru medic și pentru pacient. Nu în ultimul rând trebuie spus că investițiile în aparatura care să permită monitorizarea la distanță sunt accesibile oricui. Costurile totale ale serviciilor medicale sunt însă foarte mici, în condițiile în care calitatea serviziilor medicale este net superioară.

Telemedicina interactivă este forma absolută operațională pentru acest domeniu medical, intermediat de tehnologie. Aceasta variantă de telemedicină implică o interacțiune sincron, în timp real, între pacient și medic prin tehnologie audio și video. Telemedicina interactivă poate fi o alternativă viabilă atunci când consultația față-în-față nu este disponibilă, nu este fezabilă sau este imposibilă (din cauza distanțelor, a costurilor sau a condițiilor meteo). Această metodă poate fi comparabilă cu o consultație, cu emiterea unui diagnostic, a unei prescripții  și a sfaturilor medicale asociate. În unele cazuri, o asistentă sau tehnician poate ajuta realizarea consultației și poate utiliza instrumentele de tele-health.

Este interesant și mHealth este viitorul medicinei. Avantaje și provocări

Antenatal & Neonatal Guidelines, Education & Learning System de la Universitatea din Arkansas oferă servicii medicale de telemedicină interactivă pentru pacientii care au nevoie de consultații obstetricale și ginecologice. Programul utilizează o varietate de tehnologii de telemedicină, de la dispozitive speciale pentru a efectua colposcopie, examene de col uterin la distanță și chiar biopsie.

Sursa: verywell.com