Ce trebuie să știm despre virusul Zika

Organizația Mondială a Sănătății a declarat virusul Zika o urgență globală de sănătate publică. O amenințare internațională serioasă, din aceeași categorie cu Ebola

Puteți downloada informațiile din acest material (ePaper) despre virus de aici:

Zika ePaper CoverDOWNLOAD

Ce este virusul Zika

Infectarea cu virusul Zika este produsă de înțepătura unui exemplar purtător de țânțar aparținând unor specii din genul Aedes. Acești țânțari erau răspândiți inițial în zonele tropicale și subtropicale, dar sunt acum găsiți pe toate continentele, mai puțin Antarctica.

Virusul a fost izolat și în spermă, așa că varianta transmiterii lui pe cale sexuală există, iar într-unul dintre cazuri a fost descrisă ca și posibilitate. Zika se poate transmite și prin sânge, dar – ca și transmiterea sexuală – este o metodă puțin probabilă.

Dacă doriți să primiți gratuit astfel de materiale, înscrieți-vă la Newsletter eHealth Romania

Țânțarul Aedes

Descris pentru prima dată la începutul secolului XIX de entomologul german Jahan Meigen, țânțarul genului Aedes este trădat de propriu-i nume: în greaca veche, ἀηδής, aēdēs, înseamnă neplăcut, odios.

Speciile genului se întrec în transmiterea unor boli cu nume care mai de care mai înfricoșătoare. Varianta Aedes aegypti transmite febra galbenă. Aedes polynesiensis este responsabilă pentru transmiterea filariozei limfatice, cunoscută și ca elefantiaza. La fel, febra dengue, așa numita febră a oaselor rupte. Așa cum spuneam, acești țânțari erau răspândiți inițial în zonele tropicale și subtropicale, dar sunt acum găsiți pe toate continentele, mai puțin Antarctica.

Materialul complet – Virusul Zika ePaper eHealthRomânia

Istoricul virusului

Numele virusului vine de la locul unde a fost izolat pentru prima dată în 1947: pădurea ugandeză Zika. Prezent la maimuțe. De atunci, el a rămas prezent mai degrabă pe continentul african, cu mici si sporadice evadări către Asia. În 2007, o epidemie majoră cu virusul Zika a fost raportată în insula Yap din Micronezia, unde aproximativ 75% din populație a fost infectată.

In martie 2014, Chile a anunțat că are un caz de virus Zika indigen pe Insula Paștelui. Virusul a fost detectat acolo până în iunie 2014. În mai 2015, Brazilia a anunțat prezența virusului în nord estul țării. Din Octombrie 2015, mai multe țări au raportat prezența virusului. Iată acum (Iulie 2016) situația la nivel mondial. Situația în timp real este urmărită cu HealthMap.

Pe HealthMap aflați unde sunt epidemii pe glob și cum le puteți vedea în timp real.

health mapvirusul zika

Simptomele

Cele mai comune simptome ale infectării cu Zika sunt febra ușoară, mâncărimi, de obicei însoțite de conjuctivite, dureri musculare sau articulare și o stare generală proastă, care de obicei debutează la 2-7 zile de la înțepătura unui țânțar infectat.

Doar 20-25% dintre cei înțepați dezvoltă simptomele de mai sus și, după cum se vede, ele nu sunt foarte îngrijorătoare. Cazurile de deces sunt rare, la fel cum rare sunt și tulburări la nivelul sistemului nervos, paralizii temporare cauzate de sindromul Guillain – Barre. Cea mai mare preocupare este cea a riscului de transmitere de la mamă la făt, o posibilă cauză a creșterii numărului de cazuri de microcefalie la noii născuți din zonele afectate. Chiar și așa, nu există în acest ultim caz o relaționare dovedită între Zika și microcefalie.

Citiți și Revoluția wearable ocupă Europa

 

Sursele informațiilor și imaginilor Pan American Health Organization, BBC, Wikipedia.org, mediculmeu.ro, i-medic.ro