Wearables, de la funcționalitate și utilitate, la canoanele modei

Wearables, definiția de dicționar: dispozitive tehnice inteligente purtabile sau ultima generație de gadgeturi cu funcții utile.

Intersecția între modă și fitness a produs o nouă generație de dispozitive, care în prezent sunt în plin avânt, iar utilitatea lor se dezvoltă cu mult peste așteptări. Vorbim despre wearables, adică dispozitive inteligente de purtat. Din categorie fac parte brățările/manșetele inteligente, ceasurile inteligente, ochelarii inteligenți și enumerarea poate continua. Wearables sunt dispozitive aflate la noua frontieră a tehnologiei și pentru că sunt parte din ”ținuta” omului modern high tech au pătruns și în prezentările de modă.

Citește și: Tendințele și direcțiile de sănătate digitală din 2015

Piața wearables este plină de provocări, dar principalul principiu care o guvernează este că trebuie să îmbine utilitatea cu confortul și cu un aspect modern. Ideea de care producătorii sunt conștienți este că nimeni nu va purta un dispozitiv dacă acesta nu arată bine, indiferent cât este acesta de util.

Companiile care produc tehnologie de ultimă generație și wearables iau în serios aspectul și detaliile estetice ale acestora. Colaborarea acestora cu designeri de modă este necesară și inevitabilă. Opinia este că trebuie să poți alege produse de înaltă tehnologie tot așa cum alegi un articol de îmbrăcăminte, iar toate sistemele wearables trebuie concepute din punct de vedere al designului astfel încât să poată fi integrate în ținutele de zi cu zi.

Câteva caracteristici sunt definitorii pentru dispozitivele wearables.

• Acestea trebuie să îmbine capacitatea de a vizualiza informația și de a manipula dispozitivele cu ușurință;
• Dispozitivele trebuie să răspundă nevoilor estetice ale utilizatorului și stilului său de viață. Principiul de bază este acela că dispozitivul care se integrează cu stilul tău de viață, care adaugă valoare și care îți face viața mai bună simultan va fi cel care câștigă cursa!
• Trebuie să producă dependență, iar utilizatorul să ajungă în situația în care să spună: “nu mai pot trăi fără!”
• Dispozițile trebuie să fie sigure și să poată permite securizarea datelor.

Sursa: www.cio.com