Zika atacă Europa! Cum te poți proteja

Virusul Zika pare să fie o problemă reală nu doar în America de Sud, nu doar în Africa ci și în Europa. România este în zona de risc de infecție cu virusul Zika. Vara și călătoriile în vacanțe exotice sunt detalii agravante.

Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Epidemiilor (ECDPC), citat de agenţia AP, ţânţari din specia celor care transmit virusul Zika au fost depistaţi recent în nord-vestul Mării Negre, în Olanda şi pe Insula Madeira (Portugalia). În România au fost confirmate trei cazuri. În toate aceste infectarea s-a produs în țări unde prezența țânțarului și epidemia cu virus Zika se manifestă activ. Mai mult, în Spania s-a născut primul copil din Europa cu microcefalie provocată de Zika. Un spital din Barcelona a confirmat că mama nou-născutului, afectat de mircocefalie, s-a infectat cu virusul Zika în timpul unei călătorii în America Latină şi a aflat diagnosticul medicilor în luna mai, când era însărcinată, dar a ales să păstreze sarcina.

Citește și: Rezistența la antibiotice, redusă cu ajutorul unei aplicații pe iPhone

Cert este că zeci de europeni s-au infectat cu Zika după ce au călătorit în ţări din America Latină. Nu se poate vorbi despre o epidemie în Euproa, dar Jocurile Olimpice din Brazilia, încălzirea vremii și perioadele foarte ploioase cresc în mod real ca numărul cazurilor de infecție să crească și implicit riscul venirii pe lume a unor copii cu microcefalie. Microcefalia fiind riscul major al infecției cu Zika. România, Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Malta, Monaco, Muntenegru, San Marino, Slovenia, Spania, Elveţia, Turcia şi Vatican sunt considerate acum de OMS ca fiind zone cu risc de infecție cu Zika.

Partea cea mai perversă din acestă poveste este că infecția cu virus Zika nu pune nici un risc pentru sănătate. Boala se manifestă ca o simplă receală. În cel mai rău caz fiind confundată cu o gripă mai severă, rareori însoțită de o ușoară erupție cutanată care trece fără probleme în câteva zile. În aceste condiții puțini sunt cei care se gândesc la o contaminare cu Zika. Există dovezi medicale care arată că virusul se poate transmite pe cale sexuală. În plus rămâne activ în organism mai multe luni și poate provoca microcefalie chiar dacă o eventuală sarcină apare la mai multe luni după infecție. Aceasta pare să fie cea mai serioasă problemă!

La ce riscuri te expune virusul Zika?

zikaMarele risc legat de infecția cu virusul Zika este al femeilor însărcinate. Există o legătură certă între infecția cu Zika și nașterea de copii cu microcefalie, o malformații grave și invalidantă.

Pericolul este cu atât mai mare cu cât afecțiunile produse de Zika sunt relativ puțin cunoscute, mai ales pe termen lung. În condițiile în care nu există un vaccin și inplicit nici un tratament pentru microcefalie.

Sunt date care arată că virusul Zika își va extinde teritoriul de risc, prin intermediul țânțarului Tigru. Acesta este purtătorul virusului.

Virusul Zika produce o infecție ale cărei simptome seamănă cu cele ale unei răceli banale ușoare. Infecția poate determina febră ușoară, erupții cutanate, ochi roșii, dureri de cap și/sau dureri articulare. Interesant este că au fost găsiți oameni infectați care nu au prezentat nici un simptom. Există date care arată că virusul se poate transmite de la om la om, prin contact sexual, și la șase luni după infecția inițială.

Complicațiile sunt însă înfricoșătoare. Una dintre complicațiile infecției cu virusul Zika este sindromul Guillain-Barre, dar rar întâlnit, afecțiunea fiind una generalizată, prin care organismul atacă propriile celule, producând dureri articulare și osoase, slăbiciune generalizată și, uneori, paralizie, prin afectarea nervilor. Altă complicație care, cel puțin în acest moment, sperie cel mai tare este efectul malformant asupra copilului nenăscut: microcefalia.

Oamenii de știință explică această complicație prin faptul că virusul produce oprirea din evoluție a creierului fetal. Este afectată și structura osoasă a craniului. Țesutul nervos rămâne la nivelul la care era în momentul în care a fost contactată infecția de femeia însărcinată. Sindromul Guillain-Barre poate fi tratat, dar microcefalia nu. Pentru aceasta nu există nici un fel de soluție terapeutică, iar copiii afectați au deficiențe fizice și mentale grave pentru tot restul vieții lor.

Cum te protejezi de virusul Zika

Nu există nici un vaccin pentru a preveni Zika. Nu există nici un medicament care să trateze eficient și să elimine riscurile complicațiilor. Cea mai bună soluție rămâne prevenirea infectării, mai ales în cazul femeilor însărcinate sau al celor care vor să conceapă un copil în viitorul imediat.

Prima soluție este evitarea zonelor endemice unde țânțarul Tigru este prezent. La planificarea unei călătorii acest detaliu trebuie luat în calcul mai ales pentru femeile însărcinate.

În plus, este necesar ca femeile care au fost în zone unde virusul este prezent, să nu conceapă un copil cel puțin două-trei luni de la momentul finalizării călătoriei, pentru un plus de siguranță. La fel și în cazul bărbaților, care trebuie să evite conceperea unui copil cel puțin șase luni după o infecție cu Zika sau după o deplasare în zonele în care virusul este prezent, tot ca măsură de siguranță, chiar dacă nu au prezentat nici un simtom al infecției, scrie mindbodygreen.com.

Dat fiind faptul că virusul este transmis prin înțepătura țânțarului, măsurile de prevenție implică eliminarea riscului de a fi ciupit de țânțari. Plasele la ferestre, eliminarea plantelor de la ferestre, având în vedere că țânțarul Tigru iubește vegetația. Poartă haine cu mânecă lungă și pantaloni lungi, în culori deschise. Un sfat bun este acela de a stropi hainele cu soluții care îndepărtează țânțarii. Aplică soluții de tip repelent pe piele.

În cazul în care suspectezi o infecție cu virusul Zika un control amanunțit este necesar, mai ales dacă ești însărcinată.

Afla tot ceea ce mai trebuie să știi despre acest virus. Este esențial mai ales dacă pleci într-o călătorie sau ai simptome ciudate.
Un instrument util este HealthMap – este o aplicație simplă care îți spune în timp real unde sunt epidemii pe glob și cum le poți vedea în timp real