10 tehnologii care ne vor schimba viața

De ce avem nevoie de tehnologie? Pentru că aduce economie de timp, eficiență economică, rentabilitate și progres. Cum ne poate influența de aici înainte progresul tehnologic? Evaluarea impactului este dificil de cuantificat, dar trebuie să fie o prioritate pentru factorii de decizie.

Raportul complet, datele și argumentele analizei le poți găsi aici

O analiză realizată sub patronajul Parlamentului European de Lieve Van Woensel și Geoff Archer, cercetători în cadrul Serviciului European de Cercetare (EPRS – structură a Parlamentului European, înființată în noiembrie 2013, cu scopul de a garanta și asigura celor 751 de deputați din PE că au acces la informații de calitate, la analize pertinente și la studii valoroase pentru a susține activitatea Parlamentului și buna documentare a membrilor; este considerată o structura de avangardă a PE; la documentele redactate de EPRS au acces deputații din PE, dar și publicul larg, respectivele analize, studii și sinteze realizate de EPRS fiind difuzate pe site-ul Parlamentului European), face o excelentă trecere în revistă a tehnologiei de astăzi, a tehnologiei în curs de dezvoltare, de care vom putea beneficia în viitorul foarte apropiat, raportate la modul în care aceastea vor avea și ar putea avea impact asupra societății. Analiza discută în termeni pragmatici și despre modul în care societate, în general, și politicul, în principal, va reacționa la aceste provocări ale tehnologiei moderne.

Europa secolului 21 este o “societate tehnologică”. Fiecare dintre noi asistă la progresul tehnologiei și este greu să nu remarci progresul uriaș realizat doar în ultimii 10 ani. Pe de altă parte tehnologia și ritmul extrem de rapid de dezvoltare al acesteia, doar din ultimii zece ani, a avut un puternic impact asupra fiecarui membru al societății, asupra lumii, în general, și are efecte în mediul economic și politic.

Ca indivizi suntem dependenți deja de o multitudine de dispozitive dezvoltate spectaculos în ultimii 10 ani. Tehnologia ne ușurează viața, ne permite să facem lucuri pe care nu le puteam realiza până acum, ne oferă căi de comunicare excepționale, facile și din ce în ce mai accesibile, ne coordonează activitățile acasă și la locul de muncă.

De ce avem nevoie de această tehnologie? Progresul tehnologic aduce economie de timp, eficiență economică, rentabilitate și, însumat, progres. Putem face mai multe lucruri, mai repede, mai bine, în același interval de timp.

10 tehnologii care ne vor schimba viața1Cum ne poate influența de aici înainte progresul tehnologic, atât cel al cărui nivel l-am atins azi, dar și cel din viitorul imediat? Evaluarea impactului este dificilă de cuantificat, dar trebuie să fie o prioritate pentru factorii de decizie. Pentru a arunca o privire în viitor există o stiință în sine numită previziune științifică, care însumează mai multe domenii și care poate da o imagine generală asupra efectelor de impact și asupra perspectivelor. Previziunea științifică este cea care trebuie să vină cu elaborarea planurilor și proiectelor pe termen lung, cu referire în special la potențialul de impact generat de dezvoltarea și implementarea noilor inovații tehnologice.

Aici, în acest cadrul își face loc și analiza celor 10 tehnologii care ne vor schimba viața în următorii 10 ani sau poate chiar mai repede.

 

Iată pe scurt care sunt cele 10 tehnologii care ne vor schimba viața.

1. Vehicule autonome. Cu mii de vehicule autonome pe drumurile europene, foarte probabil în câțiva ani de acum înainte, principiul conducerii responsabile al unui autovehicul va avea alte conotații și se va schimba în bine, pentru totdeauna.

2. Grafenul, varianta bidimensională a grafitului; este format dintr-un aranjament bidimensional de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut. A fost descoperit și izolat recent, în anul 2004, prin exfolierea grafitului de către un grup de cercetători britanici de la universitatea din Manchester condus de profesorul olandez Andre Geim, care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică 2010, împreună cu colaboratorul său Konstantin Novoselov. Grafenul are un șir întreg de proprietăți deosebite, care îi conferă un potențial extraordinar, atât pentru fizica teoretică fundamentală, cât și pentru realizarea practică a unor noi aplicații. Grafenul se întâlnește în natură în mari cantități; foliile de grafen sunt foarte stabile, chiar în condiții de temperatură și presiuni obișnuite/normale. Utilizările lui sunt excepționale și pare să fie alternativa perfectă a oțelului, în viitor.

3. Imprimantele 3D. Acestea pot realiza orice, de la bijuterii, la componente de armament, posibilitățile sunt infinte. Imprimantele 3D sunt baza viitoarelor industrii.

4. Accesul oricui la informații de cea mai bună calitate și cursurile online. Educația este cheia de boltă și una din cele 10 tehnologii care ne vor schimba viața. Educație online ar putea fi viitorul și șansa fantastică pe care o poate avea orice copil, tânăr și adult de pe planetă. Pasul esențial care trebuie făcut este deblocarea accesului la educația online pentru ca oricine, de oriunde să aibă aces la informții. Acesasta poate schimba radical conceputul de învățământ tradițional, ceea ce este o altă provocare majoră.

5. Monedele virtuale (Bitcoin) sunt cărămizile unei economii digitală. Este foarte posibil ca aceste monede virtuale să fie baza pentru o nouă formă de economie.

6. Wearable – tehnologia purtabilă, de la brățări și ochelari până la “țesături inteligente”, care pot da informații vitale despre starea de sănătate.

7. Dronele oferă o altă imagine asupra lumii, iar utilizările acestora sunt din ce în ce mai serioase și cu efect în viața de zi cu zi.

8. Agricultura acvaponică poate să fie cea mai bună soluție pentru a face față la creșterea populației. Agricultura acvaponică presupune cultivarea de legume combinată cu creșterea peștilor, obținându-se astfel o producție dublă, sută la sută ecologică. Procedeul presupune o simbioză între pești și plante, peștii, prin dejecțiile produse, oferind hrană plantelor, iar acestea ajutând la curățarea apei. Producția de legume este de 8 ori mai mare decît culturile convenționale și legumele lor au gust mai bun, sunt dulci, gustoase și pline de arome.

9. Casele inteligente, care presupun includerea unor dispozitive electronice care operează în casele noastre. Perspectvele și oportunitățile sună amețitor!

10. Stocarea energiei electrice și folosirea hidrogenului ca resursă a viitorului, pot schimba complet abordarea a ceea ce înseamnă energie.

Sursa: www.ehealthnews.eu