5 metode inedite prin care poți folosi tehnologia pentru a-ți menține sănătatea

Progresele tehnologice din ultimele decenii au adus nenumărate beneficii oamenilor, fie că vorbim de accesul la mâncare și apă curentă, fie de confortul de acasă și de la serviciu sau de acces la educație și informații. Toate acestea au fost posibile datorită unor progrese științifice accelerate în cele mai variate domenii.

Până și felul în care ne tratăm a trecut prin numeroase transformări cu ajutorul tehnologiei. Astfel, dacă în trecut depindeam în totalitate de medici, chiar și pentru cele mai neînsemnate diagnostice, în prezent, există numeroase instrumente și dispozitive care ne pot ajuta să ne familiarizăm cu starea noastră generală de sănătate.

Iată 5 tehnologii sau dispozitive care te pot ajuta să te menții sănătos, mai mult timp:

  1. Computerul

Deși nu este un dispozitiv medical propriu-zis, computerul tău poate fi un instrument eficient pentru informare și documentare, în special în ceea ce privește afecțiunile medicale. Deși e foarte important să fii selectiv atunci când folosești internetul pentru a te documenta, asta nu înseamnă că nu există numeroase surse de informații medicale de calitate pe care te poți baza atunci când ai nevoie de un răspuns.

De asemenea, online vei multe date și informații statistice, precum și sfaturi sau tratamente, care îți pot fi de mare ajutor atunci când te confrunți cu o afecțiune pe care nu ai mai avut-o în trecut. Poți pune întrebări și poți discuta direct cu doctorii despre orice problemă și chiar dacă toate acestea nu pot înlocui diagnosticul medicului, te vor ajuta să fii mai bine informat asupra afecțiunii cu care ai de-a face.

Citește și Inovație în medicină. Un sistem de realitate augmentată, aprobat pentru folosirea în chirurgie.

  1. Brățările inteligente

O brățară smart poate fi un instrument foarte util pentru menținerea sănătății tale. O poți folosi pentru a-ți monitoriza eficient atât consumul de calorii, cât și nivelul de activitate fizică dintr-o zi sau alta. Astfel, poți face constant ajustări în funcție de nevoile tale, mărind sau scăzând intensitatea exercițiilor fizice sau a distanțelor parcurse pe jos. În plus, acestea îți monitorizează bătăile inimii, precum și alte funcții vitale și te pot alerta ori de câte ori identifică o problemă de sănătate. Astfel, ele pot fi și instrumente foarte bune pentru prevenție.

  1. Tensiometrele

Aceste aparate pot fi extrem de utile, în special pentru cei care se confruntă cu probleme de tensiune. Tensiometrele îți oferă o metodă foarte simplă și accesibilă pentru monitorizarea tensiunii arteriale, iar asta în timp real, chiar de la tine de acasă. În plus, noile modele de tensiometre se pot conecta prin bluetooth, direct la telefonul tău, creând un istoric medical personal și oferindu-ți sfaturi și recomandări pe baza rezultatelor.

Te-ar putea interesa și Puls normal: cum variază bătăile inimii. Recomandări pentru 2019.

  1. Eșarfele antipoluare

Deși nu se găsesc încă în magazinele din România, în Occident eșarfele antipoluare devin tot mai populare pe zi ce trece. Având un stil chic și elegant, aceste eșarfe sunt create și pentru a servi drept filtre împotriva poluării, alergenilor și a infecțiilor virale din mediul urban, protejându-te în timp ce le porți. Conform Travel Way, aceste eșarfe pot filtra până la 94% din contaminanții din aerul înconjurător, lucru care le face un accesoriu foarte util, în special în marile orașe.

  1. Bentițele inteligente

Aceste dispozitive sunt foarte noi pe piața medicală. Ele se plasează pe cap și sunt dotate cu senzori pentru frunte ce pot înregistra și documenta activitatea cerebrală a utilizatorului. În esență, acest dispozitiv folosește senzorii săi pentru a crea o electroencefalogramă a creierului, pe care dispozitivul o trimite direct pe telefonul mobil, via bluetooth. Datele sunt apoi folosite de o aplicație, care face recomandări și poate oferi sfaturi utilizatorului, pentru a-l ajuta pe acesta să reducă nivelul său de stres și să se relaxeze mai ușor.

Vezi și Pompă de insulină cu senzor. Cele mai noi dispozitive medicale din 2019.

Sursă imagine: Shutterstock