În ziua de astăzi e tot mai greu să-ți faci timp pentru sport.
Fie că e vorba despre un meci de fotbal sau o oră sau două de exerciții fizice, e foarte dificil să le strecori într-un program deja aglomerat. Iar atunci când reușim să găsim o fereastră și pentru activități fizice, încercăm să obținem maximum de avantaje în cel mai scurt timp posibil.
Corpul uman nu răspunde bine, însă, la efort intens, care nu ține cont de regulile de bază ale metabolismului și ale fiziologiei umane. De multe ori, din dorința de a ne antrena cât mai eficient, riscăm să ne accidentăm sau să ne provocăm probleme medicale grave. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci exerciții fizice și sport în condiții de siguranță.
1. Mănâncă sănătos
Multă lume tinde să elimine nutriția dintre factorii care ajută și protejează corpul de accidentele care pot să apară în timpul antrenamentelor, însă asta este o greșeală des întâlnită.
Alimentația are efecte imediate asupra corpului și unul dintre rolurile ei este să completeze rezervele de energie și de substanțe eliminate de organism în timpul exercițiilor fizice. Mai mult, unele alimente au un efect antiinflamator pentru corp, în timp ce altele favorizează apariția inflamațiilor.
Cu alte cuvinte, consumați cu răspundere mâncarea prăjită, făina albă, vinetele, roșiile, cartofii și ardeii fierbinți și mâncați mai multe alimente bogate în acizi grași omega-3. De asemenea, beți sucuri din legume proaspete, bogate în enzime și vitamine, care pot accelera procesul de recuperare după efort.
Citește și: 5 mituri despre alimentație pentru cei care fac sport
2. Fă-ți întotdeauna încălzirea
Fie că este vorba despre un meci de fotbal cu prietenii, de o alergare pe malul lacului sau de o oră de antrenament la sală, nu uita niciodată să-ți faci încălzirea. Corpul tău trebuie să se obișnuiască din timp cu efortul pe care îl va depune și, chiar dacă pierzi câteva minute, încălzirea este obligatorie.
Dacă faci greșeala să forțezi mușchii fără a-i pregăti în prealabil, riști să le provoci leziuni serioase. Pentru a evita accidentele, urmează întotdeauna o rutină de încălzire bazată pe stretching. În acest fel îți vei ajuta mușchii să se relaxeze și să devină mai rezistenți în fața efortului.
Încălzirea are și un alt rol pe lângă pregătirea corpului pentru efort: stimulează circulația și ajută la creșterea elasticității fasciilor care formează mușchii.
3. Nu-ți forța corpul
Corpul uman funcționează în anumite feluri bine stabilite, așa că mișcările, răsucirile și contorsionările nefirești pot duce la apariția unor accidentări grave. Este bine să te interesezi din timp ce ți se poate întâmpla, pentru că așa poate vei avea mai multă grijă de corpul tău atunci când faci efort.
De exemplu, schimbarea bruscă a direcției, atunci când un picior susține deja greutatea corpului, poate provoca o ruptură de ligament, cea mai des întâlnită afecțiune a genunchiului. Oricât de mult ți-ai dori să înscrii golul victoriei sau să îți depășești recordul la ridicarea greutăților, trebuie să îți cunoști limitele și să nu le depășești.
Toți vrem să dăm ce este mai bun din noi și să obținem rezultate cât mai bune, cât mai repede, însă eforturile prost gestionate ne pot trimite pe bancă săptămâni sau chiar luni de zile, doar pentru că am vrut să mai forțăm un minut.
4. Alternează efortul cu pauzele
Așa cum nu este indicat să-ți forțezi corpul peste limite, nu este recomandat nici să repeți la nesfârșit aceleași exerciții, chiar dacă nu sunt prea solicitante. Cât despre sport în sine, abține-te să faci un maraton fotbalistic, oricât de mult ți-ai dori.
Printre sporturile care pot provoca cel mai des probleme de sănătate și care afectează cel mai des anumite părți ale corpului sunt:
- Înotul – afectează umerii
- Alergarea – afectează genunchii, gleznele și tălpile
- Tenisul – afectează coatele
Pentru a fi mereu în cea mai bună condiție fizică, un amestec de diferite tipuri de activități și reprize de odihnă este mai benefic pentru corpul tău. Monitorizează-ți constant efortul pe care îl depui și folosește tehnologia ca să obții cele mai bune rezultate.
Citește și: Cele mai bune brățări de fitness, pe diferite categorii. UPDATE 2018
5. Ia măsuri de siguranță pentru corpul tău
Accidentele petrecute în timpul activităților fizice sunt cele mai des întâlnite și sunt puțini oameni care pot spune că nu au căzut niciodată la ora de sport sau că nu au călcat strâmb măcar o dată în viață.
Dacă ai trecut printr-un astfel de accident, ia-ți măsuri de precauție înainte să îți începi antrenamentul sau să te intri într-un meci de fotbal, tenis sau volei. Folosește chingi și feșe elastice, îți vor proteja genunchii, încheieturile și alte zone sensibile în fața șocurilor și a vibrațiilor produse în timpul antrenamentelor intense. Un produs indicat în aceste condiții sunt jambierele elastice Enerskin, create special pentru protecția genunchilor.
O altă idee bună este să te programezi cât mai repede pentru consult la un fizioterapeut, care îți poate crea un program de antrenament specific pentru problemele medicale pe care le ai. O afecțiune mai veche poate deveni o problemă majoră de sănătate dacă e lăsată nesupravegheată.
Sursa foto: Shutterstock