7 moduri în care telefoanele inteligente pot salva vieți

mHealth, unitatea mobilă a sănătății digitale, este ochiul, urechea și degetele medicului. mHealth nu înseamnă doar aparate care măsoară pulsul, numărul de pași și caloriile arse, ci intrumente care salvează vieți.

În lume se cumpără circa două miliarde de smartphone-uri în fiecare an, dar piața este departe de a fi saturată. Modelele de ultimă generație de smartphone-uri sunt din ce în ce mai puternice și mai performate, iar funcțiile pe care acestea le pot avea le fac mai mult decât utile în domeniul mHealth.

1. Dezvoltat de Columbia University din New York, un accesoriu conectat la un telefon inteligent poate face pe loc un test ce poate identifica o infecție cu HIV și sifilis cu o probabilitate corectă de 92 la sută. Aparatul este un adevărat miracol pentru tările în curs de dezvoltare din Africa și este folosit mai ales pentru testarea femeilor însărcinate. Echipamente de testare din laborator, de acest gen, costă de la 10.000 de dolari la 20.000. Aceast accesoriu costa doar 34 dolari.

telefoanele inteligente pot salva vieți

2. Peek este un ochi portabil care poate face o investigație oftalmologică completă de la dechiderea câmpului vizual, acuitate, capacitatea de identificare a culorilor, sensibilitate la lumină, dar și teste de cataractă și imagistică retiniană. Practic este un laborator oftalmologic portabil.

3. AliveCor este un dispozitiv care poate face o electrocardiogramă completă, în timp real, atunci când un utilizator pune degetele mânii pe senzorul atașat telefonului cuplat cu o aplicație înregistrată pe telefon. AliveCor a fost folosit de mai multe pentru a diagnostica și a acorda primul ajutor unor persoane care au avut accidente vasculare coronariene în avioane.

4. Universitatea din Houston a elaborat și pus la punct un dipozitiv și o aplicație pentru smartphone care poate detecta un melanom cu 85 la sută de precizie. Aparatul este considetat la fel de eficient ca și o vizită la dermatolog.

5. Biomeme vrea sa transforme iPhone-ul într-un aparat mobil de copiere a ADN-ului, care va schimba modul în care bolile sunt urmărite și tratate. Cu dispozitivul Biomeme iPhone sunt detectabile bolile cu transmitere genetică. Costul aparatului și kitul este de circa 1.000 de dolari, dar este infinit mai ieftin decat aparatele de laborator care fac același lucru, aplicația fiind aproape la fel de precisă.

telefoanele inteligente pot salva vieți

6. LifeScan Verio Sync de la One Touch este primul aparat care poate măsura nivelul de glucoză din sânge utilizând transmiterea datelor prin Bluetooth, automat la un smartphone. Designul este excelent, iar calitatea informațiilor foarte bună.

7. Handyscope transformă un smartphone într-un aparat de dermatoscopie mobil prin atașarea unui dispozitiv optic alături de o aplicație. Telefonul este pus la același nivel cu pielea persoanei, care este luminată cu o lumină specială. Imaginile rezultate sunt comparate imediat cu cele anterioare pentru a monitoriza evoluția unor verugi și alte pete pigmentare sau sunt stocate pentru o viitoare interpretare.

Sursa: bionicly.com