Acasă Blog

Tot ce trebuie să știi despre ovulație și bolile care îți afectează fertilitatea

0
femeie ovulatie

Fenomenul de ovulație are loc atunci când ovarul eliberează un ovul, care este matur și poate fi fecundat. La femeile fertile, ovulația are loc în fiecare lună și poate fi monitorizată foarte simplu.

Ce este ovulația și când are loc

La femeile fertile, în fiecare lună, foliculul ovarian, care este o parte a ovarului, eliberează un ou, numit ovul sau ovocit. Acesta este eliberat atunci când ajunge la maturitate, asta însemnând că poate fi fecundat de un spermatozoid, pentru a forma astfel un embrion sănătos și viabil.

Ovulația este controlată hormonal de o regiune a creierului numită hipotalamus. Femeia se află în perioada cea mai fertilă cu câteva zile înainte de ovulație, de aceea, dacă vrei să rămâi însărcinată, trebuie să știi când va avea loc ovulația, pentru a avea contact sexual în acele zile. Citește aici mai multe detalii despre cum poți afla care este perioada fertilă!

Care sunt etapele procesului de ovulație

Procesul de ovulație are mai multe etape, fiecare cu manifestările sale diferite:

  1. Faza preovulatorie sau foliculară: celulele din jurul ovulului încep să fie acoperite cu mucus, iar endometrul (învelișul uterului) începe să se îngroașe.
  2. Faza ovulatorie: ovulul este eliberat din ovar și se deplasează în trompa uterină. Aceasta este perioada de maximă fertilitate și durează între 24 și 48 de ore.
  3. Faza luteală sau postovulatorie: este secretat hormonul LH, care ajută la implantarea ovulului fecundat în peretele uterului. Dacă ovulul nu a fost fecundat, atunci el nu mai produce hormoni și începe să de dizolve, iar endometrul se pregătește pentru eliminarea ovulului, prin menstruație.

Îți recomandăm și Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă bebelușul pe durata celor 9 luni

În mod normal, o femeie fertilă are un ciclu menstrual care durează între 28 și 32 de zile. Prima zi de ciclul este și prima zi de menstruație, iar ovulația are loc de obicei cu 12 – 16 zile înainte de următoarea menstruație. Ca să-ți fie mai ușor să calculezi data menstruației, poți folosi un calendar menstrual, foarte util chiar dacă ai un ciclu neregulat.

Femeile devin fertile în jurul vârstei de 10 -15 ani, când are loc prima menstruație, numită menarhă. Din acest moment, ele pot rămâne însărcinate. Ovulația va avea loc în fiecare lună, până la instalarea menopauzei, care apare în mod normal după vârsta de 50 de ani.

Simptome pentru ovulație

Există anumite indicii fiziologice, prin care o femeie își poate da seamă că este la ovulație, fără să aibă nevoie de o ecografie abdominală (care poate urmări foarte clar eliberarea ovulului).

Vezi și Livia, dispozitivul care elimina durerile menstruale

Iată care sunt cele mai evidente simptome, care pot indica ovulația:

  • mucusul cervical devine mai gros, asemeni unui albuș de ou, datorită creșterii nivelului de estrogen din organism,
  • temperatura corpului crește puțin, datorită nivelului ridicat de progesteron,
  • unele femei pot simți o ușoară durere în partea de jos a abdomenului, care durează de la câteva minute la câteva ore.

Testele speciale pentru ovulație, disponibile la farmacie, vor analiza prezența hormonului LH din urină, fiind mult mai sigure decât alte metode de diagnostic. Poți cumpăra un test de acest fel, ca să fii sigură că te afli în perioada fertilă.

De asemenea, poți folosi o aplicație specială, numită calculator de ovulație, care te scapă de calculele mai complicate. Cu ajutorul ei, poți afla simplu și repede în ce zi va avea loc ovulația.

Boli care afectează ovulația

Din păcate, tot mai multe femei suferă acum de probleme hormonale, care le afectează ovulația și din această cauză nu pot rămâne însărcinate. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite afecțiuni de acest fel:

Sindromul ovarelor polichistice

Această boală determină mărirea ovarelor, care pot avea și numeroase microchisturi pe ele, pline cu lichid. Afecțiunea determină dezechilibre hormonale, infertilitate, dar și alte probleme, precum obezitate, acnee, pilozitate excesivă, rezistență la insulină. Boala trebuie diagnosticată și tratată de medicul ginecolog.

Te poate interesa și Calendar menstrual pentru ciclu neregulat: cum calculezi perioada fertilă

Disfuncția hipotalamusului

Această boală endocrină afectează producerea de hormoni LH și FSH, esențiali pentru stimularea ovulației. Apar cicluri menstruale neregulate și chiar amenoree (adică lipsa menstruației). Afecțiunea poate să apară din cauza unei greutăți corporale anormale (slăbire sau îngrășare excesivă), a stresului sau unui efort fizic intens, susținut (problemă des întâlnită la sportivele de performanță).

Insuficiența ovariană prematură

Este un diagnostic dur, care apare la femeile de până în 40 de ani. Deși sunt încă tinere, organismul lor nu mai produce ovule viabile, din cauza unei scăderi a nivelului de estrogen.

Excesul de prolactină (hiperprolactinemia)

Glanda pituitară produce prea multă prolactină, care provoacă scăderea nivelului de estrogen.

Pentru femeile care nu au o ovulație normală, medicul ginecolog poate recomanda medicamente speciale, pentru a stimula ovulația. Există însă riscul ca în urma tratamentului să apară o sarcină multiplă (gemeni sau tripleți), dar și diferite efecte secundare provocate de medicamente (dureri abdominale, acnee, dureri de sâni, bufeuri, insomnie, tulburări afective).

De aceea, este foarte important ca medicul să știe dacă apar aceste simptome, pentru a modifica, dacă este nevoie, tratamentul.

Sursa: Medical News Today

Citește și Primele simptome de sarcină. Cum îți dai seama că ai rămas însărcinată

Cele mai bune brățări de fitness, pe diferite categorii. UPDATE 2018

4

Există din ce în ce mai multe modele de brăţări de fitness. Care este însă cea mai bună? E greu de răspuns, dar acest clasament poate fi de folos celor interesați de un stil de viață activ.

Când trebuie să alegem dintre mai multe brățări de fitness, trebuie să ținem cont în primul rând de nevoile utilizatorului. Unii sunt interesați în special de numărarea paşilor, alții de caloriile arse, de monitorizarea somnului sau de măsurarea pulsului.

Iată care sunt cele mai bune brățari pentru fitness în 2018, în funcție de specificul fiecăreia. Topul este realizat de Android Authority.

Top 2018: Cele mai bune brățari de fitness

1.Garmin vivosport – cea mai bună brățară pentru monitorizare

Pe primul loc este în acest an Garmin vivospot, un nou gadget lansat de Garmin, după alte, modele care s-au bucurat de succes: Garmin vivofit (poți găsi mai multe informații în acest articol), Garmin vivoactive și Garmin vivosmart HR (un gadget premium, despre care poți citi mai multe detalii aici).

Noua brățată de fitness este foarte ușoară, dar dotată senzori pentru a oferi monitorizarea completă a activității fizice. Are monitor cardiac și GPS, este rezistentă la apă și are ecran tactil Chroma. Costă aproximativ 150 de dolari.

2. Fitbit Charge 2 – cea mai bună brățară pentru alergare

Spre deosebire de modelele anterioare, Charge 2 are un design mult mai elegant, iar utilizatorul poate schimba, dacă dorește, și curelele. Ecranul este mai mare, dar nu are integrat și GPS. Poți folosi Cardio Fitness Level, pentru monitorizare cardiacă, sau modul Relax, în care vei învăța să te relaxezi prin exerciții de respirație. Costă în jur de 129 dolari.

Citește și Apple Watch poate ajuta la diagnosticarea diabetului

3. Fitbit Alta HR

Este cea mai subțire brățară de fitness de la Fitbit, care oferă monitorizare cardiacă, informații despre caloriile arse și poate urmări inclusiv exercițiile care nu presupun mișcare, precum yoda sau spinning. În plus, are un senzor foarte bun pentru monitorizarea calității somnului. Prețul pornește de la 123 dolari.

4. Garmin vivoactive 3 – cea mai bună brățară de fitness multisport

Gadgetul este cu mult mai bun decât modelul anterior, vivocative HR. Arată exact ca un ceas de mână, este confortabil și poate monitoriza 15 activități fizice diferite. Bateria rezistă 5 zile cu o singură încărcare. Include de asemenea GPS și monitor cardiac. Desigur, prețul nu este deloc mic – brățara costă peste 249 dolari.

5. Garmin vivofit 4 – cea mai bună brățară de fitness accesibilă

Pentru cei care nu dispun de un buget prea generos, vivofit 4 este alegerea perfectă. Modelul a fost îmbunătățit față de vivofit 3, dar tot nu are un monitor cardiac. Oferă însă o monitorizare de bază a activității fizice, arată bine și este plăcut la purtare. Costă numai 79 de dolari.

Vezi și Gadgeturi portabile care te pot ajuta să previi boli grave

Iată un clasament mai vechi, propus de publicația Wareable.com în 2016:

Cea mai bună brăţară fitness per total – Jawbone UP2 Rope

best fitness tracker

Este confortabilă, arată bine şi are precizie bună. Punctează foarte bine la toate aspectele de bază: monitorizare bună a activităţilor şi a somnului precum şialarmă inteligentă. O preferăm pentru are un foarte bun raport calitate-preţ.
Poate te intereseazaă și un Review Jawbone UP2

Cea mai bună brăţară fitness pentru notificări – Garmin Vivosmart HR

best fitness trackerAvând în vedere Garmin încorporase deja tehnologia optică în ceasurile sale, apariţia unei brăţări fitness cu monitorizare a pulsului era inevitabilă. Adăugaţi la asta notificările elegante, monitorizarea precisă a paşilor şi a somnului precum şi preţul decent şi veţi înţelege de ce ne place Vivosmart.

Cea mai bună brăţară fitness pentru monitorizarea pulsului – Fitbit Charge HR

best fitness tracker
Fitbit Charge HR foloseşte tehnologia de monitorizare continuă a ritmului cardiac şi oferă astfel un feedback mai precis decât competitorii săi. Aplicaţia este perfectă pentru începători, iar ecranul OLED oferă statisticile zilnice.

Cea mai bună brăţară fitness pentru monitorizarea somnului – Jawbone UP3

best activity tracker
După review-urile iniţiale care erau mediocre, Jawbone a venit cu un nou firmware care a îmbunătăţit o serie de probleme, astfel acum oferă monitorizarea automată a somnului şi o face foarte bine pentru urmăreşte o mulţime de parametri (puls, respiraţie, temperatură, răspuns galvanic al pielii).

Cea mai bună brăţară fitness pentru alergare – Microsoft Band 2

Dacă varianta anterioară pierdea la design, Microsoft Band revine complet regândită. Nu este nici acum cea mai subţire sau cea mai comodă, dar are nişte specificaţii care o pun înaintea celorlalţi. În primul rând prin conexiunea cu GPS în timpul alergării.

Cea mai bună brăţară fitness pentru înot – Moov Now

best fitness tracker

Moov Now este o piesă mică şi rotundă care se prinde într-o brăţară care se poartă la picior şi se conectează cu smartphone-ul. Domeniul în care excelează este cel al planurilor de antrenament avansate pentru alergare, ciclism şi înot. În plus, măsoară paşii şi monitorizează somnul.

Cele mai bune brățări fitness pentru un buget mic – Misfit Flashbest

best fitness tracker

Înglobând aceeaşi tehnologie ca şi cele scumpe (Misfit Shine/Swarovski Shine), Misfit Flash măsoară foarte bine paşii, somnul sau înotul şi vine într-o gama de culori vibrante. Citește și despre brățara Misfit Speedo Shine, prima brățară de fitness dedicată înotătorilor!

Xiaomi Mi Band

Disponibilă acum şi în afara Chinei, Mi Band este o brațară fitness construită frumos şi foarte funcţională la un preţ incredibil de mic. La preţul de 13USD, doar în China s-au vândut peste 1 milion de bucăţi.

Cea mai bună brăţară fitness pentru sporturi diferite – Garmin Vivoactive

best fitness tracker

Această brăţară fitness combină perfect și la un preț rezonabil caracteristicile pentru diverse sporturi cu notificări precise. Poate nu e cea mai aspectuoasă şi nici nu monitorizează prea grozav somnul, dar este o companie grozavă pentru alergători, ciclişti sau înotători.

Citește și De ce trebuie ca medicii să susțină tehnologia portabilă

Oasele create în laborator, noua tehnologie pentru tratarea fracturilor grave

0
oase create in laborator - tratarea fracturilor grave

Pe viitor, tratarea fracturilor grave va deveni mult mai rapidă și sigură, datorită tehnologiei de ultimă oră, prin care fragmente de oase sunt crescute în laborator.

Compania Bonus BioGroup din Haifa, Israel, a reușit să aplice în premieră o tehnică nouă, revoluționară, pentru tratarea unui pacient care suferise o fractură extrem de gravă. Bărbatul avusese un accident de mașină, în urma căruia își pierduse 5 cm din osul de la fluierul piciorului.

Deși a fost supus la intervenții clasice pentru refacerea osului, acestea nu au avut succes. Pacientul rămăsese cu o bucată lipsă din os, lucru care îi afecta mobilitatea și putea duce la distrugerea osului rămas. Atunci, medicii i-au propus să încerce o procedură experientală.

Noua metodă pentru tratarea fracturilor grave presupune extragerea unor celule de grăsime din corpul pacientului, care sunt apoi crescute în laborator, într-un mediu special. În doar două săptămâni, din aceste celule se dezvoltă un țesut osos semi-solid, care este apoi implantat în corpul pacientului.

Vezi și Primul pacemaker care se implantează direct în inimă și nu are nevoie de baterii

Fragmentele de oase astfel crescute fac legătura între părțile de os rămase, înlocuind practic bucata care a fost pierdută. În plus, fiind obținute din celulele pacientului, nu există riscul de respingere, de infecție, iar osul este stimulat să se vindece singur mult mai repede.

Medicii spun că piciorul bărbatului se va reface și va funcționa normal în doar șase săptămâni. Operația a fost coordonată de dr. Nimrod Rozen, seful secției de ortopedie de la Emek Medical Center din Afula și a avut loc pe 19 decembrie 2017.

Medicul spune că în prezent orice tip de os poate fi crescut în laborator, iar această tehnologie schimbă radical metodele de tratament și intervenție în ortopedie, în special tratarea fracturilor grave.

O intervenție similară a avut loc și în august 2016, tot sub supravegherea medicului Rozen. Atunci, implantul de os crescut în laborator a ajutat un pacient să-și vindece antebrațul, grav afectat în urma unui accident. În prezent, noua metodă de tratament este testată în cadrul unui studiu clinic, la care vor lua parte 40 de bărbați și femei.

În cadrul unui alt studiu, început în 2014, Bonus BioGroup a implantat cu succes fragmente de os obținute în laborator la 11 pacienți care suferiseră fracturi ale maxilarului. Spre deosebire de alte intervenții de implant osos, noua tehnică presupune doar injectarea țesutului obținut, fără să fie nevoie de o operație de mare amploare.

Sursa: Daily Mail

Citește și Bolnavii de paralizie pot fi salvați cu un implant spinal revoluționar

Apple Watch poate ajuta la diagnosticarea diabetului

0
diagnosticarea diabetului apple watch

Conform unui studiu, senzorul de monitorizare cardiacă de la Apple Watch poate fi folosit și pentru diagnosticarea diabetului.

Compania Cardiogram, care a realizat această aplicația și senzorul de monitorizare cardiacă de la Apple Watch, a publicat rezultatele unui studiu privind eficiența acestor dispozitive portabile. Concluziile sunt foarte interesante: ceasul inteligent poate ajuta și la diagnosticarea diabetului, detectând din timp primele semne ale bolii.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Cardiogram, alături de specialiști de la Universitatea din California, San Francisco, au analizat, cu ajutorul rețetei neurale Cardiogram DeepHeart, datele furnizate de senzori de la Apple Watch.

Astfel, ei au observat că senzorii de monitorizare cardiacă integrați în aceste ceasuri inteligente au putut deosebi pacienții cu diabet de cei care nu sufereau de această boală. Diagnosticarea diabetului a avut o acuratețe de 85%, un rezultat destul de bun, având în vedere că senzorii au fost concepuți pentru a urmări ritmul cardiac, nu pentru a observa simptomele de diabet.

Vezi și Cât este glicemia normală? UPDATE 2017

Cardiogram a folosit în această cercctare peste 200 de milioane de măsurători, de la 14.011 de utilizatori ai aplicației, care au folosit Apple Watch sau un dispozitiv Android Wear care funcționează cu Cardiogram. Datele analizate au inclus ritmul cardiac al utilizatorilor, dar și activitatea lor fizică, precum numărul de pași efectuați zilnic.

apple watch monitorizare cardiaca

Senzorii au ajutat la diagnosticarea diabetului, mai exact a fazei sale incipiente, prediabetul, care este o afecțiune ce deseori nu este depistată la timp. Persoanele care sunt deja în stadiul de prediabet au glicemia cuprinsă între 100-125 mg/dl (dimineața, pe nemâncate), deși este posibil să nu ai aibă încă simtomele clasice ale diabetului (sete excesivă, urinare frecventă, oboseală, vedere neclară).

Cardiogram speră să poată integra direct în aplicație algoritmii de inteligență artificială ai rețelei DeepHeart, astfel încât utilizatorii să fie alertați imediat, dacă senzorul observă primele semne ale bolii.

Te poate interesa și Ceas cu EKG. Apple Watch va putea face electrocardiograme

Acesta este primul studiu amplu, care a demonstrat că senzorul de monitorizare cardiacă, precum cel de la Apple Watch sau de la alte dispozitive portabile (spre exemplu Fitbit), pot sesiza din timp primele manifestări ale diabetului. În cazul persoanelor care suferă de prediabet, ritmul cardiac se modifică puțin atunci când încep să apară primele semne ale bolii, fapt care poate trece altfel neobservat.

Studii anterioare realizate de Cardiogram au arătat că senzorii Apple Watch pot diagnostica și alte probleme de sănătate, precum hipertensiunea arterială, fibrilația arterială sau apneea în somn.

La rândul său, compania Apple a început un studiu, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Stanford, ca să afle dacă senzorii de la Apple Watch pot diagnostica în mod corect diferite afecțiuni ale inimii, precum tulburările de ritm cardiac.

Dacă folosești deja un Apple Watch și vrei să participi la acest studiu făcut de Apple, te poți înscrie instalând aplicația Apple Heart Study. Va trebui să porți constant ceasul Apple Watch, iar dacă senzorii vor detecta un ritm cardiac anormal, cercetătorii te vor anunța și îți vor recomanda probabil să porți monitorul ePatch, pentru o monitorizare suplimentară.

Dacă vrei să participi la studiul Cardiogram, poți descărca de aici aplicația și te poți înscrie la studiul mRhythm.

Sursa: Mac Rumors

Citește și Prevenirea diabetului – aplicații inovatoare și dispozitive purtabile

Măsurarea glicemiei fără ac – aparate noi și inovații UPDATE 2018

4
plasture monitorizare glicemie

Se apropie ziua în care măsurarea glicemiei fără ac va deveni realitate, iar diabeticii vor putea să depășească rutina înțepăturilor din deget.

Dispozitivele care permit măsurarea glicemiei fără ac sunt o adevărată eliberare pentru bolnavi care nu mai trebuie să se gândească la nivelul glicemiei 24 de ore pe zi, şapte zile din șapte, tot restul vieţii lor.

Testele de glicemie prin înțepătură sunt frustrante, generează un comportament de retragere socială, provoacă un veritabil handicap social, mai ales în cazul persoanelor tinere care suferă de diabet. Diabeticii trebuie să se înțepe de până la 10 ori pe zi pentru monitorizarea nivelului de glucoză din sânge.

Pentru oamenii de știință, medici și specialiști în tehnologie modernă, găsirea unor metode care să permită gestionarea diabetului (în fapt monitorizarea strică și corectă a nivelului de insulină) a fost și este o provocare, și asta pentru că metodele clasice reprezintă un handicap pentru pacienţi.

Vorbim despre toate aceste dispozitive care permit măsurarea glicemiei fără ac și despre detaliile fiecăruia în parte în cele ce urmează.

Senzori implantabili pentru monitorizarea glicemiei

Există deja în comerț senzori de monitorizare a glicemiei care pot funcționa fără ca pacientul să fie nevoit să se înțepe zilnic în deget. Este vorba de senzorii implantabili, care oferă constant informații despre nivelul glicemiei.

Sunt multe produse de acest fel, dar unul dintre cele mai moderne este Eversense, disponibil deja în Europa. Produs de compania Senseonics, senzorul implantabil Eversense funcționează pe baza tehnologiei de fluorescență, o tehnologie inovativă, măsurând glucoza din fluidul interstiţial din piele. Senzorul are durata de viaţă de aproximativ 90 zile.

senzor de glicemie implantabil

Este de mici dimensiuni și nu are nevoie de baterie, fiind alimentat wireless printr-un mic transmițător purtat pe braț. Acesta primeşte datele în timp real de la senzor și le transmite la telefon prin Bluetooth. În funcţie de valori, dispozitivul trimite alarme specifice, atât sonore, cât și prin vibrații la nivelul transmiţătorului. Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS, în limba română.

Chiar dacă Eversense nu este încă disponibil în România, pe piața de la noi există deja mai mulți senzori care permit monitorizarea glicemiei fără înțepătură. GlucoTrack a primit deja aprobarea de comercializare în Europa. În prezent acesta nu mai este singurul dispozitiv care permite măsurarea glicemiei fără ac. Mai mult, alte dispozitive sunt în teste avansate.

Află Cât este glicemia normală

section1image Gluco Track  este un dispozitiv non-invaziv pentru măsurarea zilnică a nivelului de glucoză adaptat pentru persoanele cu diabet de tip 2 și pentru cei aflați în starea de pre-diabet care a primit certificarea ISO 13485 ceea ce înseamnă că produsul îndeplinește toate standardele necesare de calitate și siguranță. GlucoTrack dispune de un senzor mic care se fixează la lobul urechii și măsoara nivelul de glucoza al purtătorului prin efectuarea de măsurători cu ajutorul a trei tehnologii. Semnalele măsurate sunt analizate cu ajutorul unui algoritm de proprietate și afișate pe un dispozitiv portabil mic, de mărimea unui telefon mobil. Măsurarea glucozei derivată este, de asemenea anunțată verbal, ceea ce facilitează utilizarea de către pacienții cu diabet zaharat cu deficiențe de vedere.

Modelul GlucoTrack este în curs de testare pentru a primi avizele în Statele Unite. Dispozitivul are deja avize pentru comercializare în Europa din martie 2014 și recent, a primit și aprobarea pentru utilizare de către persoanele aflate în starea de pre-diabet, în condițiile în care valorile glicemiei trebuie măsurate cu acuratețe pentru a preveni instalarea efectivă a diabetului. GlucoTrack este în curs de omologare în China, Japonia, Coreea de Sud, Canada și Australia.

Măsurarea glicemiei fără înțepătură Nemaura Medical,  o companie din Loughborough, Marea Britanie, a obținut aprobarea de la structurile de reglementare europeană pentru introducerea la comercializare a sistemului de monitorizare continuă a nivelului de glucoză din sânge. Pachetul include un plasture care se aplică în fiecare zi pe piele și care este un produs de unică folosință și un senzor care se lipește pe acest plasture. Senzorul comunică un un smartphone care rulează aplicația sugarBEAT. Aplicația poate rula pe orice dispozitiv mobil sau pe cititor adaptat.

Plasturele trebuie fixat pe piele, în orice loc dorește pacientul: fie la braț, picior, sau abdomen. Inițial este necesară o înțepătură clasică pentru calibrare. Senzorul citește datele biologice la fiecare cinci minute și transmite datele pe smartphone-ul sau pe aparatul receptor. Datele sunt disponibile pacientului, dar pot fi transmise și medicului, membrilor familiei sau celui care îngrijește persoana cu diabet.

Alte aparate pentru măsurarea glicemiei fără ac se află în stadii preliminare.

NovioSense cu sediul în Nijmegen (Olanda) are în lucru un senzor de glucoza care poate fi implantat pentru a măsura nivelurile de glucoza. Dispozitivul este alcătuit dintr-o bobină de metal de 15 mm lungime acoperită într-un gel hidrofil. Dispozitivul se poate atașa ploapei inferioare și analizează fluidele oculare și poate măsura concentrația de glucoză din lacrimi, care sunt proporționale cu nivelul glucozei din sânge.

Citeștie și: Diabetul de tip 2 va putea fi depistat, în salivă, cu ajutorul smartphone-ului

noviosense_diabetes_medtech-e1450359737405-1024x424

 Dispozitive care vor înlocui senzorii implantabili

Inovațiile în acest domeniu nu se limitează însă la senzorii implantabili. Pe viitor, diabeticii vor putea folosi dispozitive și mai confortabile, la fel de sigure și precise. Unul dintre acestea este brățara K’track Glucose, despre care poți citi mai mult în acest articol.

Purtată la mână, brățara va analiza nivelul glicemiei prin testarea fluidelor corporale din epidermă. Funcționează împreună cu o aplicație disponibilă pe iOS și Android, prin care pacientul poate ține foarte ușor evidența nivelului glicemiei. Brățara funcționează pe baza unor microace, mai subțiri de un milimetru, care perforează numai stratul superior al epidermei, pentru a absordi fluidele corpului. Compania producătoare, Pkvitality, spera ca brățara să primească toate aprobările necesare pentru a putea fi lansată pe piață anul acesta.

Măsurarea glicemiei fără ac, cu ajutorul unui plasture

Un alt proiect deosebit, care va fi de mare ajutor pentru diabetici, este plasturele care măsoară nivelul glicemiei. Ideea le aparține unor cercetători din Coreea de Sud. Acest plasture, realizat din grafen, monitorizează nivelul glucozei din sânge prin analizarea transpirației. Totodată, în caz de nevoie, dispozitivul poate administra automat doza necesară de metformină, îndeplinind în același timp funcția unui senzor de glicemie și a unei pompe de insulină.

Microacele care eliberează în corp medicamentul sunt atât de fine încât pacientul nu va simți niciun discomfort în timpul administrării tratamentului. Deocamdată plasturele pentru diabetici se află în faza de testare. Nu este însă singurul proiect de acest fel.

După multiple încercări şi propuneri, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord au realizat un plasture sintetic acoperit cu celule beta naturale, care poate fi lipit, fără dureri, pe pielea pacientului. Odată lipit, el poate secreta, atunci când este necesar, insulină şi controlează nivelul zahărului din sânge. Injecţii sau monitorizări suplimenatre nu mai sunt necesare.

Măsurarea glicemiei fără înțepătură

Plasturele nu a fost încă testat pe oameni, dar deja a demonstrat că poate controla nivelul zahărului din sânge la şoareci timp de cel puţin 10 ore. Acest dispozitiv, cu adevărat revoluționar deschide o nouă cale terapeutică și arată că se poate construi o punte de legătură între semnalele fiziologice din organism şi celule terapeutice aflate în afara corpului cu scopul de a controla, în cazul de față, nivelurile de glucoză.

Plasturele a fost testat pe şoarecii cu diabet zaharat de tip 1, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că noua invenţie detectează rapid deviaţiile nivelului de zahăr din sânge şi-l poate controla timp de 10 ore, fără alte monitorizări. Dispozitivul este mai rapid, mai uşoar și mai sigur comparativ cu injecțiile clasice cu insulină. Statistic diabeticii îşi pot administra de cele mai multe ori mai multă sau mai puțină insulină decât este cu adevărat necesar organismului lor, ceea ce poate duce la complicaţii, precum hipoglicemie, orbire, comă şi chiar moarte, în timp ce acest dispozitiv realizează un răspuns ărecis la nevoile reale de insulină ale organismului.

Citește și: Glucometru fără înțepătură pentru copii: FreeStyle Libre

La fiecare 6 secunde, o persoană moare din cauza acestei boli metabolice cronice! Diabetul zaharat afectează în jur de 400 de milioane de oameni din intreaga lume.

Măsurarea glicemiei fără ac, cu ajutorul unui „Degetar” 

GlucoSense este o companie din Marea Britanie finanțată de NetScientific și Universitatea din Leeds, care este în stadiul de definitivare a unui dispozitiv non invaziv bazat pe tehnologia fotonică. Componenta de bază este o sticlă specială care activată printr-o rază laser de mică putere poate da informații despre unele constante biologice, în cazul de față, nivelul de glucoză din sânge.

Dispozitivul este ca un degetar în care trebuie pus deget arătător pentru a se face o citire. Când sticla specială este este în contact cu pielea utilizatorului, se analizează un semnal de fluorescență activat de raza laser, care variază extrem de fin în funcție de concentrația de glucoză în sânge și poate oferi date corecte despre nivelul acesteia în 30 de secunde.

diabetes_monitoring_glucosense-1024x294

 

 

 

 

 

Gluco-wise este un dispozitiv realizat de MediWise (Marea Britanie). Senzorul de Gluco-Wise este conceput pentru a se pozitiona la nivelul lobului urechii sau a pliului cutanat dintre degetul mare și arătător și poate măsura nivelul de glucoză din sânge. Dispozitivul transmite datele unui dispozitiv extren pe un ecran.

Măsurarea glicemiei fără ac

 

Măsurarea glicemiei fără ac, prin lentile inteligente 

Google Lens, dezvoltate în colaborare cu Novartis, reprezinta de asemenea o inovație deosebită. Lentila conține un microcip și un circuit electronic care măsoară continuu nivelul de zahăr din sânge direct din lichidul lacrimal de pe suprafața globului ocular și transmite datele către un dispozitiv mobil extren.

Măsurarea glicemiei fără ac

Din păcate, deși inițial testele pe voluntari umani erau programate să înceapă încă din 2016, proiectul s-a amânat. Mulți cercetători consideră că tehnologia nu va fi suficient de precisă, deoarece lacrimile nu oferă date suficiente despre nivelul glucozei.

Ideea nu a fost însă ignorată de domeniul medical, fiind preluată cu entuziam de o echipă de cercetători din Coreea de Sud. Ei au realizat deja un prototip de lentile inteligente care monitorizează glicemia și au prezentat studiul în publicația de specialitate Science Advances. Deocamdată nu au început testele pe voluntari umani, însă experimentele făcute pe cobai au dat rezultate bune. Cercetătorii speră să treacă în curând în următoarea etapă de testare, ca să poată obține toate aprobările necesare comercializării. Poți citi mai multe informații despre lentilele inteligente în acest articol.

Citește și cum Google a patentat un glucometru fără înțepătură

Viitorul în medicină: scanare ADN și diagnosticarea bolilor în timp real

0
scanare ADN aparat

Cercetătorii au inventat un dispozitiv portabil care poate fi folosit pentru scanare ADN, ajutând astfel și la diagnosticarea unor boli.

Noul aparat pentru scanare ADN are dimensiunea unui telefon mobil și este primul dispozitiv portabil care poate oferi secvențierea completă a genomului uman. Un scanner de acest fel, care seamănă foarte bine cu celebrul tricorder din serialul SF „Star Trek”, ar putea deveni curând o prezență obișnuită în cabinetele medicilor de familie.

Pe viitor, doctorii vor putea folosi un dispozitiv de scanare ADN pentru a detecta în timp real bolile de care suferă pacientul. Iar pentru asta nu va fi nevoie de analize sau investigații elaborate, ci doar de folosirea aparatului în timpul consultației.

scanare ADN scanner

Profesorul Matthew Loose, de la Universitatea din Nottingham, care a coordonat proiectul, spune că secvențierea genomului va deveni în curând o procedură medicală de rutină. Acest aparat de scanare ADN este primul care poate citi corect „lanțurile” organice ale moleculei, rezultatul având o acuratețe de 99.88%.

Dispozitivul, numit MinION este creat de compania britanică Oxford Nanopore Technologies, iar cercetătorii speră ca folosirea lui pe scară largă să ofere mai multe informații despre genele care determină creșterea tumorilor sau reacția sistemului imunitar.

Astfel, MinION va putea depista ADN-ul unor tumori canceroase și apariția acestora cu mult timp înainte ca ele să poată fi observate prin investigații radiologice. De asemenea, aparatul pentru scanare ADN poate diagnostica rapid o infecție cu un virus sau cu o bacterie și le arată medicilor cum reacționează sistemul imunitar al pacientului la acea infecție.

Te poate interesa și Un plasture cu nanocip ajută la vindecarea rănilor, prin reprogramare genetică

În plus, MinION poate realiza și secvențierea completă a microbiomului unei persoane, un aspect foarte important, pentru că fiecare organism este diferit și fiecare sistem digestiv găzduiește un alt tip de bacterii. Ținând cont de aceste informații, medicii pot concepe un tratament personalizat, care să fie gândit în funcție de reacția fiecărui pacient la medicamentele anticancer sau la antibiotice.

Cum funcționează aparatul pentru scanare ADN

Pentru secvențierea genomului, cercetătorii au trecut molecule ADN prin structurile tubulare minuscule ale aparatului, împreună cu atomi încărcați electric. Schimbările care apar în curentul electric identifică moleculele ADN și astfel acestea pot fi catalogate.

Aparatul MinION se conectează la un laptop sau la o tabletă, pentru a se încărca și pentru a descărca datele genetice colectate. Spre deosebire de aparatele mai mari de scanare ADN, care au nevoie de foarte mult timp pentru a face o secvențierea completă, acesta permite o analiză în timp real. Doar 10 -15 minute sunt necesare pentru obținerea datelor genetice.

Deocamdată dispozitivul poate analiza doar mostre ADN care au fost purificate și pregătite anterior în laborator. Asta înseamnă că încă nu poate fi folosit pentru a analiza direct salivă sau sânge. Aparatul ar costa în jur de 1.000 de dolari.

Vezi și O aplicație înlocuiește consultația la medic. Pune un diagnostic corect în 90 de secunde

Genomul uman este compus din peste 3 miliarde de perechi de molecule, grupate în 25.000 de gene. Acestea conțin instrucțiuni care spun organismului cum să se dezvolte, iar erorile care apar în codurile genetice sunt cele care duc la apariția bolilor.

scanare ADN computer

Prima secvențiere completă a genomului uman a vut loc în anul 2003, a avut nevoie de o cercetare care s-a întins pe 15 ani, a presupun implicarea a sute de cercetători de la 20 de instituții specializate și a costat 3 miliarde de dolari.

Secvențierea cu ajutorul noilor aparate de scanare ADN a durat numai 3 săptămâni, a costat câteva mii de dolari și a implicat doar 6 dispozitive MinION. Peste 10 ani, această procedură va fi la fel de simplă și accesibilă ca prepararea unei cafele, crede profesorul Andrew Beggs, de la Universitatea din Birmingham, implicat și el în acest proiect.

Sursa: Daily Mai

Citește și Poate un smartphone să pună un diagnostic pentru diverse afecțiuni?

Stethee – stetoscop digital care ar putea revoluţiona telemedicina

0
stetoscop digital

Poate cel mai emblematic element al medicinei, stetoscopul, este acum reinventat sub foma unui dispozitiv medical inteligent şi sofisticat, şi anume un stetoscop digital cu funcţii multiple.

M3DICINE, o firmă din Australia, a dezvoltat stetoscopul electronic complet digital, numit Stethee. Dispozitivul poate fi utilizat ca un stetoscop tradiţional pentru auscultații, dar semnalele pot fi amplificate, filtrate şi înregistrate, şi permite analiza sunetelor cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone. Compania menţionează că echipa a lucrat în colaborare cu experţi de la MIT, Mayo Clinic, Texas A&M University etc.

Acest stetoscop digital a fost dezvoltat cu scopul este de a ajuta pacienții să înţeleagă mai bine boala și să o gestioneze mai eficient.

Conform cercetătorilor, stetoscopul nu a mai evoluat în ultimii 200 de ani, fiind un dispozitiv utilizat zi de zi de medici pentru analiza semnelor vitale.

Cu un design revoluționar, ușor de utilizat, Stethee este un stetoscop digital ce permite analiza ritmului cardiac şi a sunetelor pulmonare cu amplificare sofisticată, dispune de tehnologii de filtrare și de captare instant şi analiză a sunetelor cardiace și pulmonare, transmițând datele prin Bluetooth către aplicația specifică pentru iOS sau Android.

stetoscop digital

Conform producătorilor, „acest stetoscop digital este destinat utilizării ca un stetoscop tradiţional, dar mai simplu, permiţând auscultarea sunetelor cardiace și pulmonare cu amplificare și filtrare de înaltă precizie. Înregistrările pot fi transmise către un dispozitiv ca tableta sau smartphone-ul prin tehnologia Bluetooth și analizate pentru a construi un profil biometric personal pentru fiecare pacient, şi depistarea prezenţei bolilor cardiace sau pulmonare.

În doar 20 secunde, captează un set complet de date cantitative şi precise ale semnelor vitale, afişează informaţii pe o interfaţă grafică uşor de utilizat şi de înţeles, permite vizualizarea ciclului cardiac cu precizie de milisecunde pentru a te ajuta să înţelegi contracţiile şi relaxările inimii. Este cunoscut faptul că factorii de mediu au impact asupra sănătăţii, astfel că analizează datele în funcţie de geolocalizarea, altitudinea, temperatura ambientală, umiditatea sau viteza vântului, cantitatea de polen, poluarea sau alţi factori.

Te poate interesa şi Un smartphone devine un dispozitiv medical

Platforma tehnologică din spatele produsului, numită Aida, analizează semnalele pentru a identifica activitatea cardiacă și respiratorie în funcție de anumiți parametri şi poate indica o posibilă afecțiune. Datele sunt reprezentate în timp real pe aplicație pentru înțelegerea semnelor vitale, putând fi ulterior distribuite către medic sau îngrijitor. Noul stetoscop digital măsoară ritmul cardiac şi variabiliatea lui, măsoară sistolele şi diastolele, durata unui ciclu cardiac, rata respiratorie, poziţia corpului, geolocalizarea, energia valvelor cardiace.

Produsul este destinat mai ales pacienților care necesită control și monitorizare permanentă la domiciliu și celor din zonele rurale greu accesibile.

Citește mai multe despre Stetoscopul digital un instrument sf adus în realitate

Acest stetoscop digital este disponibil în trei variante, în funcţie de necesitate, şi anume pentru utilizare clinică, aplicații veterinare și pentru educație medicală şi cercetare.

LED-urile dispozitivului luminează în verde când totul funcţionează normal şi în portocaliu când este necesar un control mai amănunţit, vibrează în ritmul inimii, permiţând analiza ritmului ca în timpul unei auscultații.
stetoscop digital

Stethee este primul stetoscop digital care îţi permite să auzi, să simţi şi să analizezi vizual ritmul cardiac.

Este un dispozitiv pentru pacient, ușor de utilizat, pentru monitorizarea sănătății şi depistarea precoce a eventualelor afecţiuni. Are un design elegant și este de dimensiuni mici, ideal pentru trusa de prim ajutor din fiecare locuință.

Sistemul ar putea deschide noi căi de acces pentru inteligența artificială și îmbunătăţirea îngrijirilor medicale, cu beneficii majore în telemedicină. Este util și pentru perioada sarcinii, permiţând monitorizarea ritmului cardiac al fătului.

Dispune de un microfon de înaltă frecenţă, un filtru audio adaptiv și un amplificator, se alimentează cu baterii pe bază de ioni de litiu şi dispune de sistem bluetooth, giroscop, accelerometru şi modul de vibraţii.

Iată un filmuleţ privind utilizarea și funcţionarea dispozitivului:

Citeşte şi Clasicul stetoscop devine inteligent cu ajutorul lui Eko Core

Surse: MedGadget, MassDevice, Mobile Health News, Stethee
Foto: MedGadget, Massdevice, Stethee

O aplicație îi ajută pe bolnavii de Alzheimer să-i recunoască pe cei dragi

0
alzheimer aplicatie

O adolescentă a creat o aplicație concepută special pentru bolnavii de Alzheimer, care nu-și mai pot recunoaște nici măcar rudele sau prietenii.

Emma Yang are doar 14 ani și este pasionată de programare de la o vârstă fragedă. Când Emma avea doar 8 ani, bunica ei s-a îmbolnăvit de Alzheimer, iar afecțiunea a avansat rapid, astfel încât bătrâna își pierduse aproape complet memoria. Tulburată de drama prin care trecea familia ei, tânăra Emma a decis să ajute, folosindu-se de cunoștințele sale de programare.

„Știu din propria experiență că această boală nu afectează doar bolnavul, ci și familia și pe prietenii lui. Când aveam 11 sau 12 ani am decis să caut soluții pentru a folosi tehnologia în sprijinul oamenilor din întreaga lume, pentru a-i ajuta”, a declarat Emma.

Vezi și Un test de vedere poate diagnostica din timp boala Alzheimer

Astfel s-a născut ideea aplicației Timeless, care este încă în lucru, dar care se va dovedi foarte utilă bolnavilor de Alzheimer. Ei pot să vadă în aplicație poze cu persoanele dragi (rude sau prieteni), iar aplicația le va spune care este numele fiecărui și ce legătură de rudenie există cu respectiva persoană.

Cum funcționează aplicația destinată bolnavilor de Alzheimer

Aplicația folosește tehnologia de recunoaștere facială, pentru a putea identifica în mod corect chipurile din fotografii. În plus, dacă bolnavul vrea să afle numele unei persoane pe care nu o mai recunoaște, trebuie doar să îi facă o poză, iar aplicația îi va spune imediat cine este. Pentru acest proiect, Emma a cerut ajutorul companiei Kairos, care produce softul de recunoaștere facială folosit în aplicație.

Timeless include și un reminder cu programul zilnic al bolnavului, o pagină cu datele sale personale (adresă, nume, număr de telefon) și o scurtă listă cu contacte ale membrilor familiei.

Te poate interesa și Tratament Alzheimer prin jocuri serioase: terapia care îmbunătățește viața bolnavilor

Totodată, aplicația îi va atenționa pe pacient dacă a mai sunat recent la o anumită persoană din listă de contacte și va întreba dacă este cu adevărat nevoie să sune din nou. Apelurile repetate la rude sau prieteni sunt o altă manifestare a bolii, cei care suferă de Alzheimer uitând că au vorbit cu cineva la telefon cu doar 5 minute în urmă.

La aplicație va avea acces, pe lângă bolnav, și un îngrijitor al său, care va completa programul zilnic, evenimentele importante și le va cere persoanelor care vin în vizită să trimită înainte fotografii, pentru ca algoritmii să îi poată identifica.

Emma strânge acum fonduri pentru dezvoltarea aplicației și testarea ei pe pacienți, ca să afle dacă aceasta le este cu adevărat de folos. Tânăra crede că bolnavii pot învăța destul de ușor să folosească Timeless, mai ales dacă se familiarizează cu ea încă primele stadii ale bolii.

Katherine Possin, profesor la Memory and Aging Center din cadrul Universității California, San Francisco, susține la rândul său ideea Emmei. Ea spune că aplicația poate fi de mare ajutor pentru bolnavii de Alzheimer, care, vizionând zilnic poze cu persoanele dragi, își vor antrena memoria și astfel ar putea chiar să încetinească puțin evoluția bolii.

În prezent, în întreaga lume există aproximativ 24 de milioane de persoane diagnosticate cu Alzheimer. Dintre acestea, 6 milioane sunt în Europa. Printre simptomele bolii se numără pierderea memoriei (la început pe termen scurt), dificultăți în a găsi cuvintele potrivite, confuzie, modificări de comportament și de dispoziție.

Sursa: Fast Company

Citește și Plasturele cu GPS, un mare ajutor pentru bolnavii de Alzheimer

Monitorizarea glicemiei prin lentile de contact inteligente

0
lentile monitorizarea glicemiei

Un nou tip de lentile de contact inteligente ar putea ajuta diabeticii la monitorizarea glicemiei. Senzorii detectează nivelul glucozei din organism, analizând compoziția lacrimilor.

Greu de crezut că pe viitor monitorizarea glicemiei va deveni la fel de simplă ca o clipire din ochi, dar cercetătorii sunt la pas să transforme acest proiect în realitate. O echipă de oameni de știință de la Institutul Național de Știință și Tehnologie Ulsan din Coreea de Sud, coordonată de Jihun Park, a creat lentile de contact inteligente, care ajută la monitorizarea glicemiei.

Noile lentile sunt moi și flexibile și au un senzor special, care analizează compoziția lacrimilor și îl alertează pe utilizator când apare o creștere a glicemiei. În acel moment, se stinge un mic LED de pe lentilă, acesta fiind semnalul de alarmă.

Componente sistemului de monitorizare a glicemiei funcționează wireless, sunt transparenți și pot afișa date în timp real. Lentile conține un senzor de glicemie, un mic display LED, o antena flexibilă și un redresor.

Te poate interesa și Ghid online 2017: Tot ce trebuie să știi despre diabet

Antena și redresorul captează semnale radio de la un transmițător aflat în apropiere și le transformă în electicitate, pentru alimentarea senzorului. LED-ul este permanent aprins, însă poate fi văzut doar în oglindă, astfel încât nu deranjează vederea utilizatorului. Atunci când senzorul înregistrează un nivel prea ridicat al glicemiei, LED-ul se stinge, astfel încât utilizatorul este avertizat că trebuie să-și administreze insulină.

Noile lentile pentru monitorizarea glicemiei nu vor obstrucționa deloc câmpul vizual al utilizatorului și nici nu au nevoie de alte echipamente specializate pentru analizarea datelor obținute.

Lentilele au fost testate cu succes pe iepuri, caz în care au monitorizat corect creșterea glicemiei. Cercetătorii nu au observat efecte adverse, iar animalele nu păreau deranjate de lentile, prin urmare acestea sunt destul de confortabile. Deocamdată nu sunt planificate teste pe voluntari umani, însă Park speră că acestea vor putea începe în curând.

Vezi și Monitorizarea diabetului. Samsung propune o soluție la îndemâna oricui

Lentilele ar putea deveni o alternativă modernă și mult mai confortabilă la testele zilnice de glicemie pe care trebuie să și le facă bolnavii de diabet, prin înțeparea degetului. Specialiștii spun însă că dispozitivul ar putea avea și alte utilizări în domeniul medicinei. Astfel, lentilele ar putea fi folosite pe viitor și pentru a monitoriza diferiți biomarkeri, ori pentru administrarea de medicamente.

Lentilele pentru monitorizarea glicemiei au fost prezentate în publicația de specialitate Science Advances.

Sursa: Science Mag

Citește și Iată cum arată un senzor de glicemie implantabil Eversense

Cele mai bune aplicații Android pentru dietă și nutriție

0
aplicatii android pentru dieta calorie counter

O nutriție echilibrată este esențială pentru sănătate, iar cu ajutorul unor aplicații Android pentru dietă este foarte ușor să-ți organizezi ai un meniu corect.

Există mai multe aplicații Android pentru dietă și nutriție sănătoase, care te pot ajuta să alegi alimente sănătoase și hrănitoare, indiferent dacă vrei să slăbești sau doar să ai un stil de viață echilibrat.

Iată câteva dintre cele mai populare aplicații Android pentru dietă:

1. FatSecret Calorie Counter

Este o aplicație foarte simplă și practică, prin care poți ține un jurnal culinar, astfel încât să notezi zilnic ce alimente consumi și câte calorii arzi prin activitatea fizică. De asemenea, prin această aplicație poți afla valoarea nutrițională a unor meniuri și îți poți monitoriza greutatea. Aplicația e gratuită, te poți loga inclusiv cu conturile de Google și Facebook și poți găsi și idei de rețete gustoase și sănătoase. Poți descărca aplicația de aici!

2. Fooducate

Aceasta este o aplicație mai complexă, pentru că, pe lângă monitorizarea caloriilor consumate și a greutății, te ajută să afli și valorea caloriilor din alimentele pe care le consumi.

Astfel, vei învăța cum să alegi meniuri care au calorii sănătoase, ca să poți slăbi corect, cu o dietă sănătoasă și echilibrată, nu restrictivă. Tot aici poți găsi rețete sănătoase, dar și un forum, unde să ceri sau să oferi sfaturi legate de nutriție. Aplicația o găsești aici!

Vezi și Aplicații Android de slăbit – Top 3

3. Lose It!

Este una dintre cele mai populare aplicații Android pentru dietă. Oferă un plan de regim alimentar și o bază de date bogată, cu diferite alimente și meniuri.

Aplicația se poate conecta și cu altele de acest fel, precum MyFitnessPal, RunKeeper, Google Fit sau la gadgeturi precum Fitbit, ca să poți monitoriza mai eficient activitatea fizică și caloriile arse. Prin urmare, este una dintre aplicațiile de tipul all-in-one, pentru nutriție și fitness. Poți descărca aplicația de aici!

4. SparkPeople Calorie Counter and Diet Tracker

Aceasta este o aplicație de dietă și nutriție foarte apreciată. Are o bază de date cu peste 3.500.000 de alimente și caloriile pe care le conține fiecare. În plus, poți scana codul de bare al unui produs și, dacă se regăsește în baza de date, afli imediat câte calorii conține și alte detalii despre valoarea sa nutrițională.

Aplicația include și un fitness tracker. O poți găsi aici!

Te poate interesa și Aplicație dieta ketogenică

5. MyFitnessPal

Cu siguranță cea mai populară aplicație de lifestyle din ultimii ani, MyFitnessPal are deja peste 10 milioane de utilizatori în întreaga lume. Baza de date conține peste 5 milioane de alimente și ai acces și la un calculator de rețete, ca să afli exact câte calorii are meniul pe care îl prepari acasă.

În plus, este un excelent fitness tracker, are 350 de exerciții diferite, cardio și de întărire a musculaturii. E alegerea ideală dacă vrei o singură aplicații și pentru sport și pentru dietă. Poate fi descărcată de aici.

Sursa: Android Authority

Citește și Dieta pentru slăbit. Cele mai bune aplicații pentru iPhone și Android

Ce trebuie să știi despre RMN (Ghid pentru pacienţi)

0
RMN

Investigaţiile RMN sunt proceduri neinvazive și nedureroase ce folosesc radiofrecvența și un câmp magnetic de intensitate mare pentru a crea imagini de înaltă rezoluție ale organelor sau structurilor interne.

Ce este imagistica prin rezonanță magnetică (RMN sau IRM)?

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este o procedură medicală ce utilizează magnetismul, undele radio și un computer pentru a crea imagini de înaltă rezoluție ale organismului. Este o procedură neinvazivă ce produce imagini bidimensionale sau tridimensionale detaliate ale structurilor anatomice fără utilizarea radiațiilor ionizante. Funcționează pe baza fenomenului de rezonanță magnetică nucleară.

Cum arată echipamentul RMN?

RMN-ul tradițional este format dintr-un tunel sau gantry cu formă cilindrică de dimensiuni mari înconjurat de un magnet circular. Pacientul va sta întins pe masa de examinare mobilă care se glisează spre centrul magnetului.

RMN
Unele unități RMN sunt astfel dezvoltate ca magnetul să nu înconjoare complet pacientul (RMN cu sistem deschis), unele au un diametru mai mare care poate fi mai confortabil pentru pacienții cu greutate mare sau cei claustrofobi. Dispozitivele de ultimă generație oferă imagini de înaltă rezoluție pentru multiple examinări.

Un echipament RMN include următoarele elemente:
• tunelul care conține un magnet superconductor suficient de mare pentru a cuprinde masa de examinare pe care va sta pacientul;
• masa mobilă;
• sistem de gradienți și sistem de emisie/recepție unde de radiofrecvență;
• consolă de achizițe și procesare a datelor;
• sursă de alimentare și sistem de răcire;
• computer și sistem de afișare a imaginilor.

Care este principiul de funcționare al unui aparat RMN?

Echipamentul RMN este unul de dimensiuni mari, un tup cilindric care formează un câmp magnetic puternic în jurul pacientului. De la scanner sunt trimise pulsuri de unde radio și un câmp magnetic. Câmpul magnetic împreună cu radiofrecvența modifică temporar alinierea normală a atomilor de hidrogen din corp. Aceştia se găsesc în abundenţă în corpul uman.

Cu cât nucleii se realiniază în poziția normală, trimit semnale radio, care sunt preluate de un computer care le analizează și le convertește în imagini ale regiunii examinate din corp. Astfel se formează imaginea bidimensională (2D) sau tridimensională (3D) a structurilor sau organelor pe baza activității atomilor de hidrogen, imagini care sunt afișate pe monitor.

Nu folosește radiații ca radiografiile sau scanările CT, astfel că nu există riscul expunerii la radiații nocive în timpul procedurii.

Citeşte şi Un nou aparat RMN depăşeşte toate recordurile

Puterea câmpului magnetic se măsoară în tesla (T), RMN utilizează 1.0-1.5 T de obicei, iar cele mai puternice folosesc 3T.

Tipuri de examinări RMN și indicațiile acestora

Principalele tipuri de examinări RMN sunt:
• RMN cerebral
• RMN coloană vertebrală (spinal)
• RMN inimă și vase de sânge (cardiac sau vascular)
• RMN toracal
• RMN abdominal
• RMN pelvin
• RMN ginecologic
• RMN urologic
• RMN musculo-scheletal
• RMN mamar
• RMN cardiac
• Angiografie prin rezonanță magnetică
• RMN oncologic
• Proceduri intervenţionale ghidate imagistic etc.

Scanările RMN sunt indicate în situații variate, cum ar fi:
• anomalii ale creierului sau coloanei vertebrale;
tumori, chisturi sau alte anomalii în diferite regiuni din corp;
• leziuni sau anomalii articulare;
• anumite afecțiuni cardiovasculare;
• posibile boli hepatice sau ale altor organe interne;
• dureri pelvine la femei (fibrom, endometrioză etc.);
• suspectarea unor anomalii uterine după evaluarea fertilității etc.

Se realizează pentru a analiza:
• organe din regiunea pieptului și abdomen – inima, ficatul, tractul biliar, rinichii, splina, colonul, pancreasul, glandele endocrine etc.;
• organe pelvine, inclusiv vezica urinară și organele reproducătoare ca uterul și ovarele la femei și prostata la bărbați;
• inima şi vasele de sânge;
• creierul;
• coloana vertebrală;
• sistemul muscular, scheletic și articular;
• țesuturile moi;
• nodulii limfatici.

RMN-ul funcțional măsoară activitatea creierului prin monitorizarea fluxului sangvin din acesta. Oferă o privire de ansamblu a activității neuronale din creier pe măsură ce fluxul sangvin crește în anumite regiunii unde neuronii sunt mai activi.

Tehnica a revoluționat maparea creierului permițând vizualizarea lui și a coloanei fără proceduri invazive, chirurgie sau utilizarea de medicamente.

Te poate interesa şi RMN şi spectrometru într-un singur dispozitiv portabil. Aparatul care va revoluţiona medicina

Se folosește și pentru depistarea anomaliilor din țesuturi, pentru ghidaj în timpul intervențiilor neurochirurgicale, detectarea efectelor tumorilor, AVC-ului, leziunilor craniene sau a bolilor neurodegenerative ca Alzheimer asupra creierului.

Angiografia prin rezonanță magnetică este o procedură utilizată pentru evaluarea fluxului sangvin prin artere într-o manieră neinvazivă (pielea nu este penetrată). Poate fi utilizată și pentru detectarea anevrismelor din creier și a malformațiilor vasculare (anomalii ale vaselor de sânge din creier, coloană vertebrală sau alte regiuni ale corpului).

Este indicată pentru:
• depistarea anevrismelor;
• depistarea bolilor aterosclerotice din arterele carotide;
• depistarea malformațiilor arterio-venoase din creier sau alte regiuni ale corpului;
• depistarea leziunilor de la nivelul arterelor;
• evaluarea arterelor care alimentează o tumoră în vederea terapiei chirugicale sau a altor proceduri ca chemoembolizarea etc.;
• depistarea disecțiilor de aortă;
• evaluarea obstrucțiilor vaselor de sânge etc.

RMN abdominal
Este indicat pentru:
• identificarea bolilor sau tumorilor la nivelul organelor abdominale și țesuturilor din jur;
• afectarea organelor ca: ficat, pancreas, colecist, splină, rinichi, glande suprarenale;
• depistarea malformațiilor vasculare;
• depistarea hemoragiilor din regiunea abdominală;
• depistarea bolilor inflamatorii intestinale;
• depistarea afecțiunilor pancreatice etc.

RMNPancreas polichistic. Sursa: American College of Gastroenterology

RMN pelvin
Asigură imagini detaliate ale peretelui și organelor din regiunea pelvină, a rețelei de mușchi care se întind între oasele pubiene, incluzând trei arii distincte sau compartimente:
• compartimentul anterior;
• compartimentul mediu;
• compartimentul posterior.

Este indicat pentru:
• depistarea tumorilor din regiunea pelvină;
• depistarea afecțiunilor organelor pelvine, a structurilor sau a malformațiilor;
• identificarea hemoragiilor;
• a obține informații privind structura peretelui pelvin și capacitatea musculaturii pelvine;
• determinarea compartimentului care este afectat și identificarea musculaturii care nu funcționează optim;
• informații pentru planul de tratament și planul chirurgical;
• depistarea disfuncției peretelul pelvin (ce include una sau mai multe structuri sau organe pelvine care au modificată poziția sau rezistența);
• leziuni pelvine care pot cauza inclusiv incontinență urinară, incontinență fecală sau dureri pelvine, sau constipație etc.

RMN de coloană vertebrală sau spinal
Este indicat pentru:
• identificarea anatomiei coloanei și a aliniamentului;
• depistarea anomaliilor congenitale sau vertebrale ale coloanei;
• detectarea leziunilor oaselor, discurilor, ligamentelor sau colonei după o traumatism;
• depistarea bolilor discurilor intervertebrale (degenerare, hernii) și boli ale articulațiilor intervertebrale, cauze frecvente ale durerilor severe de spate și a scianticii (durere de spate care iradiază în jos spre picior);
• explorarea altor cauze posibile ale durerii de spate (fracturi de compresie sau afectarea oaselor, ca edeme);
compresia coloanei și nervilor;
• inflamații ale coloanei sau nervilor;
infecții care implică colona, discurile sau conținutul spinal sau regiunea exterioară;
• depistarea tumorilor care pornesc din vertebre sau s-au răspândit la acestea, la coloană, nervi sau țesuturile din jur;
• facilitarea și susținerea procedurilor chirurgicale spinale, ca decompresia nervilor, fuziunea spinală sau injectarea de steroizi pentru ameliorarea durerilor;
• monitorizarea modificărilor coloanei după o operație, ca cicatrizarea etc.

RMN cerebral
Este indicat pentru a analiza sănătatea creierului normal, afectat sau lezat, analiza funcționării normale. Este recomandat pentru:
examinarea anatomiei creierului;
• determinarea precisă a regiunii creierului care deține o funcție afectată, ca gândirea, vorbirea, mișcarea, maparea creierului etc.;
• depistarea efectelor cauzate de AVC, traumatisme sau boli degenerative ca Alzheimer;
• monitorizarea dezvoltării tumorilor cerebrale;
• realizarea planului chirurgical, planificarea radioterapiei sau a altor tratamente chirugicale ale creierului etc.

RMNInfarct cerebral silenţios. Sursa: Stroke

Enterografia RMN
Este un tip de RMN cu substanță de contrast pentru a produce imagini detaliate ale intestinului. Este indicată pentru a localiza:
• prezența complicațiilor bolii Crohn sau a altor boli inflamatorii intestinale;
• inflamațiile;
• sursele hemoragice și anomaliile vasculare;
• tumori;
• abcese și fistule;
• obstrucții intestinale etc.

RMN cardiac
Este utilizat pentru:
• evaluarea anatomiei și funcției compartimentelor inimii, dar și a valvelor, dimensiunii și fluxului sangvin prin principalele vase și a structurilor din jur ca pericardul;
• depistarea unei varietăți de boli cardiovasculare, inclusiv tumori, infecții și boli inflamatorii;
evaluarea efectelor bolilor arteriale coronariene ca limitarea fluxului sangvin la musculatura inimii și cicatrizarea musculaturii inimii după un atac de cord;
• planul de tratament pentru pacienții cu boli cardiovasculare;
• monitorizarea progresului unor boli cardiace în timp;
• evaluarea efectelor modificărilor chirurgicale, mai ales la pacienții cu boli cardiace congenitale;
• evaluarea anatomiei inimii și vaselor sangvine la copii și adulți cu boli cardiace congenitale etc.

RMN în zona pieptului
Această procedură este realizată pentru:
• depistarea maselor anormale, inclusiv cancere pulmonare sau ale altor țesuturi;
• determinarea dimensiunii unor tumori;
• identificarea anatomiei și funcției inimii și a componentelor ei;
• depistarea perfuziei miocardice și a infarctului miocardic;
• determinarea dinamicii fluxului sangvin în vasele de sânge și compartimentele inimii;
• vizualizarea nodulilor limfatici și a vaselor de sânge;
• depistarea bolilor de la nivelul vaselor pieptului;
• depistarea bolilor pericardului;
• caracterizarea leziunilor mediastinale sau pleurale etc.

RMN de prostată
Este utilă pentru:
• obținerea de imagini detaliate ale prostatei;
• indicații și recomandări, mai ales pentru evaluarea cancerului de prostată, extinderea cancerului etc.;
• evaluarea altor afecțiuni ale prostatei, ca abcese sau infecții, mărirea prostatei, anomalii congenitale, complicații ale chirurgiei pelvine etc.

RMN musculo-scheletal
Este indicat pentru:
• afecțiuni articulare ca artrita degenerativă;
• leziuni de menisc, ligamente sau tendoane;
fracturi;
• anomalii ale discurilor spinale;
• integritatea coloanei după un traumatism;
• leziuni sportive;
• infecții ca osteomielita;
• tumori;
• cauze pentru dureri, umflare, hemoragii ale țesuturilor din jurul articulațiilor;
• malformații congenitale etc.

Citeşte şi O aplicaţie înlocuieşte consultaţia la medic. Pune un diagnostic corect în 60 de secunde

Contraindicații

Din cauza utilizării magnetului puternic, pacienții cu stimulatoare cardiace implantate, cu clipsuri intracraniene pentru anevrism, implanturi cohleare, dispozitive protetice, pompe de infuzie implantate, neurostimulatoare, stimulatoare pentru dezvoltare osoasă, dispozitive contraceptive uterine implantate sau alte tipuri de implanturi metalice pe bază de fier nu pot benefica de această procedură de diagnostic.

De asemenea, RMN-ul nu se poate realiza în prezența obiectelor metalice interne ca gloanțe sau pense, proteze, șuruburi, suturi metalice sau plase metalice. Cerneala din tatuaje poate conține fier și poate duce la încălzirea tegumentului în timpul scanării, dar în rare cazuri.

Obiectele care pot crea probleme în timpul examinării RMN sunt:
• unele stimulatoare cardiace sau defibrilatoare implantate;
• clipsuri vasculare metalice feromagnetice plasate pentru prevenirea hemoragiei din anevrisme;
• unele pompe de medicamente implantate sau externe (ca cele pentru administrarea insulinei, pentru analgezice sau chimioterapice);
• unele implanturi cohleare;
• plăci metalice, șuruburi, meșe metalice pentru repararea osului sau articulațiilor;
• unele tije vertebrale metalice și proteze articulare;
• unele sisteme de neurostimulare;
• cateterele cu componente metalice;
• unele tatuaje sau tatuajele permanente pentru sprâncene (pot altera imaginea și este riscul de apariție a iritațiilor pielii sau umflare; pigmenții negri și albaștri sunt cei mai problematici);
• unele produse cosmetice sau lacuri de unghii care pot conține particule metalice;
• unele lucrări dentare, implanturi, obturații sau aparate dentare, deși de obicei nu sunt afectate de câmpul magnetic, pot afecta imaginea în regiunea facială și cerebrală;
• gloanțe sau alte tipuri de fragmente metalice;
• bijuterii metalice, inclusiv piercing-uri corporale;
• un corp străin metalic din organism.

Pot efectua un RMN dacă sunt însărcinată?

Medicul trebuie informat cu privire la acest aspect, și în funcție de sarcină, de problemele de sănătate și alte aspecte, va indica sau nu un RMN. Nu sunt date concludente cu privire la siguranța RMN-ului în sarcină, dar nici privind eventualele efecte adverse. Cu toate acestea, femeile trebuie să informeze medicul privind eventuala sarcină sau șansele de a fi însărcinată. RMN-ul nu s-a dovedit a fi nociv pentru femei însărcinate, dar din cauza faptului că fătul va fi expus unui câmp magnetic puternic, nu este indicat în primele 3-4 luni de sarcină decât dacă posibilele beneficii ale scanării depășesc eventualele riscuri. Femeile însărcinate nu pot primi injecție cu gadolinium decât dacă este absolut necesar pentru tratament.

Pot efectua un RMN dacă am plombe, implanturi dentare sau tije metalice din titan?

RMN-ul folosește magneți puternici și pot cauza probleme în cazul obiectelor metalice feroase ca fier sau oțel. Implanturile dentare sunt realizate din metal neferos, titan, care nu este magnetic. Plombele dentare și aparatele dentare de obicei nu afectează câmpul magnetice, dar pot distorsiona imaginea din regiunea facială sau cerebrală. Coronițele dentare, implanturile sau obturațiile nu afectează RMN-ul, dar trebuie să informezi medicul despre acestea.

Implanturile dentare sunt de obicei din titan, care nu este feromagnetic. Lucrările dentare din rășini, cimenturi, ionomeri de sticlă, compozit, gutapercă, dioxid de zirconiu sunt perfect sigure. Materiale ca pigmenţi de oxid de fier, amalgam, aur, aliaje de titan, nichel-titan pot uneori afecta ușor imaginea, în funcție de regiunea examinată. Materialele incompatibile sunt materialele ortodontice din oțel inoxidabil și cele din crom-cobalt. În general, obiectele metalice utilizate în chirurgia ortopedică sunt din titan și nu prezintă riscuri pentru investigația RMN.

Pot face RMN dacă am tatuaj?

Pigmenții utilizați la tatuaje pot conține fier și pot cauza încălzirea tegumentului în timpul scanării, dar nu mereu. Pot apărea iritații ale pielii în zona tatuată după scanarea RMN. Depinde de tipul tatuajului și de dimensiunea lui. Unii pigmenți pot crea un curent electric ce crește temperatura locală a pielii în tipul scanării RMN, suficient pentru a cauza senzație de arsură a pielii. Pigmenții negri și albaștri sunt cei cu un conținut mai mare de oxid de fier, astfel că par să fie cei mai problematici din acest punct de vedere, prezentând riscul mai mare de reacții adverse. Spune-i medicului că ai tatuaj în zona ce urmează a fi supusă scanării și dacă simți disconfort în acea zonă sau senzație de arsură.

Cum te pregătești pentru RMN?

Menționează-i personalului medical dacă:
• ești claustrofob;
• ai stimulator cardiac sau defibrilator implantat;
• ai suferit o intervenție de înlocuire de valvă;
• ai implant cohlear;
• ai sistem de neurostimulare;
• ai catetere cu componente metalice;
• suferi de insuficiență renală pentru că uneori poate fi contraindicată administrarea substanței de contrast;
• ai clipsuri metalice implantate sau alte tipuri de dispozitive metalice;
• ai tatuaj permanent;
• ești însărcinată sau există posibilitatea de a fi însărcinată etc.

Indicațiile privind consumul de alimente și lichide înainte de investigație depind de regiunea supusă examinării. De cele mai multe ori pacientul trebuie să își urmeze rutina obișnuită fără indicații speciale. În cazul unui RMN abdominal se recomandă evitarea în ziua anterioară a alimentelor care pot cauza balonare și restricție alimentară cu aproximativ 6 ore înainte de scanare.

Obiectele care trebuie îndepărtate de pacienți înainte de intrarea în camera de investigație RMN:
• geantă, portofel;
• telefon mobil;
• aparate auditive;
• bijuterii metalice, ceasuri;
• instrumente de scris metalice, chei, monede;
• clești și clame de păr;
• curele metalice;
• articole vestimentare care au fibre sau fire metalice, fermoare metalice, butoni, nasturi etc.

Cum decurge investigația?

RMN
Înainte de procedură se îndepărtează obiectele metalice, bijuterii, accesorii, agrafe de păr, dispozitive de auz, ochelari, piese dentare etc. Dacă se administrează o substanță de contrast sau sedativ, se va puncționa vena de la braț, iar dacă se va administra oral, pacientul va fi solicitat să consume sau să înghită produsul. Pacientul se întinde pe masa care se va glisa în tunelul scanner-ului.

Personalul medical va fi într-o altă încăpere de unde se controlează scanner-ul, dar acesta va fi monitorizat și vizualizat în permanență prin geamul de legătură. Medicul va putea comunica cu pacientul în permanență prin intermediul microfonului. În timpul procedurii, un sunet se va auzi pe măsură ce se formează câmpul magnetic și pulsurile de unde radio sunt trimise. Pacientului i se vor da căști speciale care să reducă din zgomot și pentru a auzi instrucțiunile de la medic. Pacientul trebuie să stea nemișcat în timpul procedurii.

Unele examinări pot necesita administrarea unui material de contrast injectabil în fluxul sangvin. Materialul de contrast cel mai comun utilizat pentru RMN este numit gadolinium.

Te poate interesa şi 10 provocări ale lumii moderne şi răspunsurile date de cercetători

Substanța de contrast – când este recomandată?

Unii pacienți pot avea nevoie de injectarea unei substanțe de contrast pentru îmbunătățirea acurateței și pentru evidențierea unor probleme, ca inflamațiile. Gadoliniumul este utilizat pentru a evidenția organe, vase e sânge sau țesuturi printr-un contrast mai mare pe imaginea finală. Diferențele structurilor specifice pot indica prezența unei boli sau leziuni.

Cât durează o examinare RMN?

Scanarea RMN durează de obicei 15-60 minute în funcție de regiunea corpului examinată și de câte imagini sunt necesare.

Examinarea RMN este dureroasă?

Majoritatea scanărilor RMN sunt complet nedureroase. Uneori se poate simți un ușor disconfort pentru că pacientul trebuie să stea nemișcat, se mai poate simți o ușoară anxietate de spațiul închis (claustrofobie). Este perfect normal ca regiunea corpului supusă examinării se fie ușor mai caldă, dar nu foarte mult.

Ce fac dacă sunt claustrofob?

Vei putea discuta în permanență cu medicul prin intermediul căștilor și microfonului, pentru îndepărtarea anxietății cauzate de claustrofobie. Sunt disponibile în unele clinici și dispozitive deschise, fără tub, dar deseori sunt de precizie mai redusă. În cazul claustrofobiei puternice și anxietății, poți solicita medicului o prescripție pentru un sedativ ușor înainte de procedură.

Unele centre și cabinete medicale, în funcție de politică, permit ca o rudă sau un prieten să fie prezent în camera de examinare.

Citeşte şi despre Aplicaţii eHealth. Cum te ajută să îţi păstrezi sănătatea

Sedarea și anestezia pentru RMN

Deși este o procedură nedureroasă, din necesitatea de a sta nemișcat, se apelează uneori la sedare, precum și pentru cei care se confruntă cu anxietate intensă sau claustrofobie, pentru unii copii sau pacienți necooperanți. Se pot oferi sedative orale sau intravenoase. Ca sedative orale se folosesc de obicei benzodiazepine pentru reducerea anxietății și relaxarea musculaturii. Uneori se poate apela la anestezie, în funcție de necesitate. Anestezia este indicată doar în cazul în care este absolut necesară pentru efectuarea scanării.

Mă pot mișca în timpul investigației?

Nu, este important ca în timpul procedurii să stai nemișcat, deoarece orice mișcare poate afecta calitatea și precizia imaginilor. Vei ști că imaginile sunt produse când vei auzi diferire sunete generate de emiterea pulsurilor de radiofrecvență.

Pot vorbi cu cineva în timpul procedurii?

În timpul scanării operatorul va putea vorbi cu tine prin intermediul microfonului, te va monitoriza în permanență și vei putea comunica. Pacientul va putea adresa îmtrebări și poate menționa dacă se simte rău.

Ce sunt zgomotele produse în timpul scanării?

Zgomotele apar când sunt generate pulsurile de radiofrecvență. Aceste zgomote pot fi destul de puternice, astfel că ți se vor da căști speciale pentru a reduce intensitatea sunetelor.

Cum se interpretează rezultatele?

Personalul medical specializat va interpreta rezultatele scanării, va analiza imaginile și va realiza un raport cu rezultatele. Țesuturile care au cei mai puțini atomi de hidrogen ca oasele apar de culoare închisă, în timp ce țesuturile cu mai mulți atomi de hidrogen ca țesutul adipos apar deschise la culoare. Prin modificarea frecvenței pulsurilor de unde radio se poate obține informația dorită privind diferite țesuturi. Diferențele de nuanță patologice și nepatologice duc la stabilirea diagnosticului.

Beneficii și Riscuri

Radiațiile din timpul RMN afectează sănătatea?
RMN-ul este în general sigur pentru pacient deoarece nu este expunere la radiații. Reacții adverse pot să apară din cauza scanărilor efectuate pe pacienți cu implanturi metalice ca stimulatoare cardiace, clipsuri chirurgicale sau alte obiecte străine în corp sau obiecte metalice din încăpere. Unii pacienți se confruntă cu claustrofobia care poate fi gestionată prin sedare sau chiar anestezie.

Beneficii
• RMN este o procedură imagistică neinvazivă care nu implică expunerea la radiații ionizante.
• Imaginile RMN ale structurilor de țesut moale din corp, ca inima, ficatul, alte organe sunt mai ușor de identificat și analizat cu acuratețe decât prin alte tehnici imagistice, un detaliu care face din RMN o unelată pentru diagnosticul precoce al unor leziuni sau tumori.
• Este eficientă pentru diagnosticarea unei serii largi de afecțiuni, inclusiv cancer, boli cardiace și vasculare, anomalii musculare și osoase.
• Permite depistarea anomaliilor care pot fi îngreunate de prezența oaselor prin alte metode imagistice.
• Permite accesul sistemului biliar neinvaziv și fără substanță de contrast injectabilă.
• Materialul de contrast utilizat în examinarea RMN prezintă riscul mai redus de a produce reacții alergice comparativ cu substanța de contrast pe bază de iodină pentru radiografiile convenționale sau scanările CT.
• Asigură o alternativă neinvazivă la radiografii, angiografii și CT pentru diagnosticarea problemelor inimii și ale vaselor de sânge.

Riscuri
• Examinarea RMN are riscuri aproape nule în general dacă sunt respectate regulile de utilizare corectă, mai ales mentenanța periodică a aparatului și evitarea contactului cu obiecte metalice care pot declanșa un hazard.
• Deși câmpul magnetic nu este dăunător în sine, dispozitivele medicale implantate care conțin metal pot afecta sau cauza probleme în timpul scanării.
• Fibroza sistemică nefrogenă este o complicație, deși una extrem de rară, a RMN-ului, cauzată posibil de injectarea unei doze prea mari de gadolinium la persoanele cu funcție renală afectată.
• Dacă se apelează la sedare sau anestezie, sunt o serie de riscuri pentru că pot apărea reacții alergice, dar medicul va monitoriza semnele vitale pentru minimizarea riscului și intervenția rapidă în cazul alergiei.
• Există un risc scăzut de reacții alergice la materialul de contrast injectat.
• Mamele cărora le este injectată substanța de contrast nu trebuie să alăpteze în primele 24-48 ore de a administrarea substanței.

Cum îmi pregătesc copilul pentru RMN?

Copiii mici și bebelușii pot necesita uneori sedare sau anestezie pentru examinarea RMN pentru a sta nemișcați. Sedarea depinde de vârsta copilului, dezvoltarea cognitivă și tipul examinării. De obicei se apelează la o sedare ușoară, inclusiv pentru siguranța copilului. Pentru copiii mai mari și cooperanți se apelează la consiliere, prezentându-i dispozitivul și procedura pe înțelesul lui, explicându-i ce sunt zgomotele, pentru reducerea temerilor.

Prin ce diferă un RMN de un CT?

Comparativ cu CT, RMN are mai puține riscuri deoarece nu folosește radiații ionizante. Este metoda preferată pentru analiza compoziției țesuturilor din întregul organism. Cu toate acestea, scanarea RMN durează mai mult și analiza este mult mai complexă. Scanarea RMN nu folosește radiații ionizante ca CT și este mai detaliată, poate ilustra toate țesuturile moi și de densitate ridicată, ca oasele. Diferențele dintre țesuturile normale și cele anormale sunt mult mai clare la scanările RMN decât la CT.

Limitările investigației RMN

• Imagini de înaltă calitate și rezoluție sunt obținute dacă pacientul stă complet nemișcat și urmează instrucțiunile personalului medical. Dacă pacientul este anxios, se confruntă cu confuzie sau dureri, și îi este dificil să stea nemișcat, calitatea imaginilor se reduce considerabil.
Implanturile metalice pot afecta sau îngreuna obținerea unor imagini clare din cauza artefactelor produse de aceste obiecte.
• Pentru persoanele cu greutate foarte mare pot fi necesare dispozitive speciale, mai exact dispozitive deschise.
• Un ritm cardiac neregulat poate afecta calitatea imaginilor obținute.
Respirația poate fi sursă de artefact sau poate cauza distorsionarea imaginilor în timpul RMN-ului pentru piept, abdomen sau pelvis.
Motilitatea digestivă este o altă sursă de artefacte de mișcare în scanările abdominale și pelvine.
• Costă mai mult și este mai minuțios decât alte tehnici imagistice similare.

Cât costă un RMN?

Prețul unui RMN variază în medie între 450-2000 RON, în funcție de regiunea examinată, cele mai scumpe fiind cele complete cu substanță de contrast.

Investigațiile RMN pot fi efectuate și gratuit în baza relațiilor contractuale cu CAS, cu bilet de trimitere, în funcție de unitățile medicale și de limita fondurilor disponibile.

De ce costă atât de mult un RMN?
Costurile unui RMN sunt dependente și de costul echipamentului, dotarea din camera de scanare, pentru asigurarea siguranței și a oferi protecție pentru cei din exterior și interior, costurile de instalare și verificare, costurile de consum.

Citeşte şi Ce trebuie să ştii despre ecografie (Ghid pentru pacienţi)

Surse: Radiology Info, WHO, Magnetic Resonance, National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering, BiomedNMR

Ceas care măsoară tensiunea arterială cu precizie medicală de la Omron

0
ceas care măsoară tensiunea

Compania Omron a dezvoltat un ceas care măsoară tensiunea arterială cu aceeași precizie la tensiometrele.

Ideea a fost de a miniaturiza un tensiometru normal care să măsoare eficient și precis tensiunea, dar să aibă design-ul unui ceas inteligent şi care să integreze și funcţiile smart ale unui astfel de gadget.

Conform Societății Române de Hipertensiune, aproape 45% dintre adulții din România suferă de hipertensiune. Aceasta nu prezintă de fiecare dată simptome, fiind numită și „ucigaşul tăcut”, pentru că poate să nu se manifeste o perioadă îndelungată, agravându-se fără ca pacientul să îşi dea seama. De aceea, măsurarea tensiunii arteriale este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea agravării problemelor.

Citeşte şi Tensiunea normală. Ce valori are?

Dispozitivul HeartGuide aşteaptă aprobarea din partea FDA (Agenția americană a produselor alimentare și a medicamentelor), ceea ce îl și diferenţiază de alte gadget-uri pentru măsurarea tensiunii – utilizează o manşetă gonflabilă miniaturală care face posibile măsurătorile.

Noul ceas care măsoară tensiunea face analize oscilometrice la apăsarea unui buton, poate realiza măsurători automate pe durata nopții, un aspect important pentru pacienţii hipertensivi. Este primul astfel de dispozitiv de dimensiunea unui ceas ce folosește un sfingomanometru încorporat pentru date de înaltă precizie, care pot fi obținute în general doar prin utilizarea tensiometrelor. Ceasul este sincronizat cu aplicația specifică, la care transmite informaţiile în timp real.

Te poate interesa şi Noile modele de smartphone îţi vor putea măsura tensiunea arterială

Noul produs are dimensiunea unui ceas normal, fiind disponibil în trei dimensiuni: mic, mediu, mare.

Oferă şi opţiunea de a trimite notifcări, monitorizarea pașilor și a somnului prin senzorii de mișcare integrați. Bateria durează cel puțin 2 săptămâni sau 50 măsurători, destul de eficient pentru un ceas inteligent.

Se aşteaptă aprobarea dispozitivului în toamna acestui an. Prețul propus este de 350$, dar nu este stabilit cu exactitate.

Citeşte şi Noul Apple Watch 3, cel mai bun ceas pentru monitorizarea cardiacă

Surse: Android Headlines, Gadgets and Wearables, Wareable

 

Iată cum arată un senzor de glicemie implantabil Eversense

0
senzor de glicemie implantabil

Senseonics a dezvoltat produsul Eversense, un senzor de glicemie implantabil care măsoară nivelul glucozei de sânge constant, în timp real.

Cum ar fi ca persoanele care suferă de diabet să aibă un mic senzor implantat sub piele care să monitorizeze glicemia în timp real? Pare din viitor, dar este de fapt, realitate, pentru că un astfel de dispozitiv este disponibil în Europa și așteaptă aprobarea pentru Statele Unite.

Cum funcționează Eversense?

Majoritatea plasturilor nou dezvoltați care se fixează prin microace necesită îndepărtarea și schimbarea săptămânală. Eversense este un senzor de glicemie implantabil de dimensiuni reduse, ce dispune de o membrană care absoarbe glucoză și un mic LED albastru de lumină. Măsoară lumina care trece prin membrane, identificând astfel nivelul glucozei din organism. Senzorul funcționează pe baza tehnologiei de fluorescență, o tehnologie inovativă, măsurând glucoza din fluidul interstiţial din piele. Senzorul are durata de viaţă de aproximativ 90 zile.

Citeşte şi Ghid online 2017: Tot ce trebuie să ştii despre diabet

Produsul a fost testat clinic, prezentând precizie crescută comparativ cu dispozitive similare.

senzor de glicemie implantabil

Nu dispune de baterie, alimentându-se wireless de la un mic transmițător atașat pe braţ. Acesta foloseşte tehnologie NFC (near field communication) care alimentează cu energie şi activează senzorul. Stratul de polimer fluorescent din structura senzorului răspunde la semnalul luminos, glucoza din organism se leagă de acest strat şi cantitatea de lumină emisă de înveliș variază odată cu valoarea concentraţiei glucozei. Lumina emisă este măsurată de fotodetectorii din senzor. Circuitele speciale transformă măsurătorile și trimite datele la transmiţător, care calculează valoarea glucozei, direcţia, rata modificării și transmite datele la aplicația de mobil. Datele sunt reactualizate şi analizate la fiecare 5 minute.

senzor de glicemie implantabil

Te poate interesa şi Monitorizarea diabetului: Samsung propune o soluţie la îndemâna oricui

Transmițătorul care se aplică pe braț dispune de un adeziv puternic dar în acelaşi timp care nu produce alergii, din silicon. Bateria transmițătorului se reîncarcă în 15 minute și durează aproximativ 36 ore. Acesta primeşte datele în timp real de la senzor și le transmite la telefon prin Bluetooth. În funcţie de valori, dispozitivul trimite alarme specifice, atât sonore, cât și prin vibrații la nivelul transmiţătorului.

Cum este implantat senzorul?

Procedura de inserare a senzorului sub piele este extrem de simplă. Medicul realizează o mică incizie la nivelul braţului și cu ajutorul unui dispozitiv special inserează senzorul direct sub piele. Întreaga procedură durează doar câteva minute. Procedura de îndepărtare este la fel de ușoară.

În prima zi senzorul este calibrat și nu poate fi utilizat, urmând ca din a doua zi să se recalibreze prin 4 măsurători ale glicemiei la diferenţă de minimum 2 ore şi introducerea datelor în sistem.

Citeşte şi Roche cumpără mySugr, aplicaţia pentru monitorizarea diabetului dezvoltată de pacienţii diabetici

Aplicația

Aplicaţia este disponibilă pentru Android și iOS, inclusiv în limba română. Afișează datele primite de la senzor și monitorizează valorile glicemiei. Pe durata întregii zile, permite înregistrarea meselor, administrărilor de insulină, activităţile sportive etc. Afișează grafice de activitate pentru a analiza exact fluctuațiile glicemiei și în funcție de anumiţi parametri.
Sistemul dispune şi de o platformă care conferă analiza detaliată a măsurătorilor, uşor de înțeles, aerisită și eficientă.

senzor de glicemie implantabil

Producătorii menționează că vor să crească durata de viaţă a senzorului și să reducă necesitatea purtării transmițătorului.

Citeşte şi Simptome diabet. Care sunt semnele ce pot indica apariţia bolii

Surse: Diabetes Daily, Eversense Diabetes

 

UV Sense – cel mai mic dispozitiv pentru protecție solară

0
dispozitiv pentru protecţie solară

Compania L’Oréal a creat în colaborare cu Illinois’ Northwestern University un mini dispozitiv pentru protecţie solară ce se fixează pe unghia unui deget de la mână pentru a monitoriza expunerea la radiațiile ultraviolete.

Conform dezvoltatorilor, este cel mai mic dispozitiv pentru protecţie solară de acest tip din lume.

Razele solare sunt principala sursă de radiații UV, producând bronzarea pielii, care este reacția organismului de protecție în faţa radiațiilor, termenul de „bronz sănătos” fiind, de fapt, un mit. Expunerea prelungită la radiații este periculoasă, producând arsuri solare, fotoîmbătrânirea pielii, cancer de piele, afectarea ochilor.

Citeşte şi despre Cancer de piele. Cauze, simptome, tratament

Evitarea completă a expunerii la soare este imposibilă și nu este sănătoasă, dar sunt moduri prin care ne putem expune cu riscuri minime, prin limitare, expunere doar în anumite intervale orare, acoperirea corpului în perioadele cu indice crescut UV, protejarea ochilor, acoperirea zonelor sensibile, utilizarea cremelor de protecţie solară etc.

Monitorizarea expunerii la soare este posibilă cu ajutorul unor tehnologii medicale moderne care oferă informații privind cantitatea de radiații la care suntem expuși.

L’Oréal s-a dedicat cercetării și dezvoltării de metode pentru protecţia solară, inclusiv campanii de informare și screening-uri ale pielii. Brandul dermatologic La Roche Posay a lansat în 2016 senzorul pentru monitorizarea expunerii pielii la radiații UV – My UV Patch, care a cunoscut un real succes și a dus la îmbunătățirea comportamentului oamenilor în acest sens, crescând rata de aplicare a cremei de protecție și reducând expunerea. De aceea, au dezvoltat un al doilea produs, unul ce poate fi purtat o perioadă mai mare de timp, după arhitectura plasturelui iniţial, dar mai complex.

Cunoscut ca UV Sense, noul dispozitiv pentru protecţie solară este rezistent la apă, este cu activare solară, de grosimea unui card de credit și greutatea unui Tic Tac, și poate fi utilizat până la 2 săptămâni. Ulterior, se pot utiliza adezivi adiționali pentru reaplicare. Nu are baterie sau părţi detașabile, și încorporează cel mai mic dozimetru UV de precizie din lume. Poate fi aplicat în orice zonă a corpului sau pe haine, dar se recomandă pe unghie pentru că este stabil, suprafața este rigidă și este o zonă expusă constant la soare. Este încărcat de bateria telefonului și activat de radiații.

dispozitiv pentru protecţie solară

Citeşte şi Dispozitivul care îţi arată unde nu ai aplicat cream de protecţie solară

Acest dispozitiv pentru protecţie solară funcționează în asociere cu o aplicaţie iOS/Android de pe smartphone. Pentru a citi datele, se pornește aplicația și senzorul trimite datele la telefon prin tehnologia NFC (Near Field Communication). Aplicația oferă informații privind expunerea la radiaţii, în funcţie de limitele de siguranţă ale expunerii la radiaţii UVA şi UVB, pentru acea zi sau pentru o perioadă mai mare de timp (dispozitivul poate păstra datele pentru aproximativ 3 luni).

dispozitiv pentru protecţie solară

Scopul produsului este de a fi o metodă convenabilă, preciză și rapidă de a măsura expunerea la soare într-o manieră cantitativă, pentru reducerea cancerelor de piele prin reglarea expunerii la soare.

Scopul principal este asigurarea unei platforme tehnologice care ar putea salva vieți”, menționează Jogn A. Rigers, unul dintre cercetători, profesor în cadrul McCormick School of Engineering.

Mai multe despre dispozitiv, în acest filmuleț:

Dispozitivul a fost prezentat în cadrul târgului de tehnologie CES din Las Vegas de anul acesta.

Citeşte şi Şapcă inventată de tineri români monitorizează expunerea la soare

Surse: New Atlas, NorthWestern, LorealUSA

Un test de sânge depistează cancerul de sân înainte de apariția tumorilor

0
cancerul de sân sange

Un nou marker va putea diagnostica din timp cancerul de sân, chiar și cu un an înainte de formarea tumorilor.

Cercetătorii de la University College din Londra au realizat un studiu care dă mari speranțe femeilor cu risc crescut de cancer mamar. Ei au descoperit că în cancerul de sân apar modificări într-un anumit fragment din ADN, numit EFC#93. Aceste schimbări pot fi detectate printr-o analiză de sânge, un marker specific. Astfel, boala poate fi diagnosticată chiar și cu un an înainte de formarea tumorilor.

În primele stadii ale cancerului, care sunt imposibil de diagnosticat prin alte metode, mici molecule de carbon și hidrogen de atașează de fragmentul ADN EFC#93. Acest proces se numește ADN metilare și apare frecvent în tumorile canceroase.

Printr-un simplu test de sânge, cancerul de sân poate fi detectat cu un an mai devreme decât prin metodele actuale, care se bazează pe mamografie. Prin urmare, începerea tratamentului în acest stadiu timpuriu va mări considerabil șansele de vindecare ale pacientelor.

Vezi și S-a lansat primul website cu informații EXCLUSIVE despre cancerul la sân

Noua metodă de diagnosticare, prin markerul EFC#93, a identificat corect cancerul de sân la 43% dintre femeile care au dezvoltat ulterior această boală, după aproximativ 6 luni. În cadrul testului, au fost investigate 925 de femei sănătoase. Dintre acestea, 229 au murit ulterior de cancer mamar, iar 231 au făcut cancer, dar s-au vindecat.

Interesant este că noul marker depistează formele agresive de cancer de sân, care sunt mortale, nu și tipurile mai puțin invazive ale bolii. Din acest punct de vedere, analiza de sânge este mai precisă decât mamografia. Nu doar ca ajută la identificarea bolii mult mai devreme, înainte de formarea tumorilor, dar deosebește cancerul de sân agresiv de alte forme, care nu sunt la fel de periculoase.

Citește și despre Dispozitivul care permite depistarea cancerului în doar 10 secunde

Cercetătorii atrag atenția că acest test de sânge trebuie făcut după reguli foarte stricte. Sângele trebuie prelucrat imediat după recoltare și păstrat în recipiente speciale, altfel va fi contaminat cu ADN normal, provenit de la leucocite. Acest ADN normal va face foarte dificilă identificarea modificărilor din ADN-ul produs de tumorile canceroase, care încă nu pot fi observate.

Este nevoie de mai multe teste clinice, pentru ca medicii să afle dacă femeile care au markerul EFC#93 pozitiv, dar nu au încă tumori la sân, ar trebui să urmeze o terapie cu anti-estrogeni.

Un marker similar, pentru ADN metilare, a fost folosit cu succes și pentru cancerul ovarian. Boala a fost diagnosticată în 58% dintre cazuri, cu până la 2 ani mai devreme de apariția tumorilor.

Te poate interesa și Tumori canceroase depistate oriunde în corp cu o analiză de sânge

Tipuri de tumori în cancerul de sân

Există mai multe tipuri de cancer de sân, unele extrem de invazive, care se extind rapid la alte organe și altele mai puțin periculoase, cu o evoluție foarte lentă.

Cancerul de sân este împărțit în două mari categorii: cancer in situ (afectează numai sânul) și cancer invaziv (apare la sân și se extinde rapid la nodulii limfatici).

Tipuri de cancer in situ

Carcinom ductal in situ (sau carcinom intraductal)

Carcinom labular in situ: este de fapt o modificare premalignă a sânului, nu un cancer propriu-zis. Celule care par să fie canceroase se dezvoltă în lobulii glabulari, cei care produc lapte. Aceste celule nu se vor extinde însă în afara acestor lobuli. Boala se mai numește neoplazie lobulară.

Tipuri de cancer invaziv

Carcicom ductal invaziv

Carcinom lobular invaziv

Îți recomandăm și Un student a inventat sutienul care ajută la diagnosticarea cancerului de sân

Există și tipuri foarte rare de cancer de sân:

Boala Paget (cancerul se extinde spre mamelon și afectează pielea sânului)

Tumora Phyllodes: spre deosebire de carcinom, acest tip de cancer apare în țesutul conectiv al sânului, nu în glanda mamară. Există forme benigne și maligne ale acestui tip de tumoră.

Angiosacomul: cancerul apare în celulele vaselor de sânge sau în vasele care transportă limfa. Pot afecta țesutul sânului sau pielea de pe sân.

Cancerul de sân inflamator: se manifestă prin înroșirea pielii sânului, care devine irittată, se întărește și capătă aspect de coajă de portocală. Este provocat de celule canceroase care afectează vasele ce transportă limfa. De obicei nu apare un nodul, astfel încât acest cancer nu este observat la mamografie.

Sursa: University College London

Citește și Un vaccin împotriva cancerului a intrat în prima fază de testare clinică