duminică, noiembrie 18, 2018
Acasă Blog

Inovație în medicină. Un sistem de realitate augmentată, aprobat pentru folosirea în chirurgie

0

Sistemul de realitate augmentată OpenSight este o importantă inovație în medicină. Agenţia Federală Americană pentru Hrană şi Medicamente (FDA) a aprobat folosirea acestei tehnologii pentru intervențiile chirurgicale.

OpenSight, sistem produs de compania Novarad, proiectează imagini 2D, 3D și 4D cu organele interne ale pacienților, proiectând cadrele pe corpul acestora. În acest fel, medicii pot vedea în detaliu interiorul corpului, fără să aibă nevoie de incizii.

Este practic o vizualizare tridimensională în timp real cu interiorul corpului, suprapusă peste imaginea reală a pacientului, permițând totodată observarea obiectele din mediul înconjurător.

Noua tehnică permite o mai bună planificare a operațiilor, reducând astfel timpul necesar pregătirilor. Intervenția chirurgicală va fi astfel mai rapidă, mai precisă și mai sigură, precizează Wendell Gibby, CEO Novarad și unul dintre inventatorii sistemului OpenSight.

De aceea, noul sistem este o inovație în medicină foarte importantă în această perioadă în care operațiile devin tot mai precise și mai puțin invazive. Medicii pot vedea mai clar structurile anatomice, pot observa ce zone trebuie să evite și cum să poziționeze instrumentele chirurgicale pentru operație.

Vezi și 10 tehnologii disruptive care vor transforma industria farmaceutică

 Sistemul este conceput pentru dispozitivul de realitate augmentată Microsoft HoloLens și poate fi utilizat de mai multe persoane în același timp. De aceea, OpenSight este o bună soluție și pentru pregătirea tinerilor medici, oferind o experiență multi-user.

Studenții pot folosi dispozitivul HoloLens și sistemul OpenSight pentru a observa organele interne ale pacienților, pentru a pune un diagnostic, dar și pentru disecarea virtuală a unor cadavre.

Spre deosebire de realitatea virtuală, care oferă un cadru complet fictiv, creat de la zero, realitate augmentată (AR) suprapune imaginile create peste scene reale. În cazul medicinei, tehnologia AR este esențială, pentru că ajută medicii să observe și să înțeleagă mai bine anatomia pacienților, fără ca aceștia să mai aibă nevoie de incizii.

Imaginile folosite pentru a vizualizarea corpului pacientului sunt obținute în timp real prin investigații de tipul tomografiei sau rezonanței magnetice. Prin urmare, imaginile sunt personalizate, ele arată doar organele acelui pacient. În acest fel, medicul care folosește noul sistem se uită la pacient și îl vede pe el, dar și prin el în același timp.

Surse: Health Imaging, Business Wire

Citește și Aplicație despre schizofrenie: proiectul prin care poți experimenta ce simte un bolnav

Studiu asupra impactului socio-economic al hemofiliei în România: Accesul la tratament, distanţa faţă de cel mai apropiat centru medical, principalele bariere pentru pacienţii din România

0

Accesul la tratament, distanţa faţă de cel mai apropiat centru medical, principalele bariere pentru pacienţii din România.

Specialiștii au lansat prima analiză cu privire la impactul economic şi social al hemofiliei în România, asupra pacienţilor, familiilor acestora, bugetului de stat și societății în general. Analiza a fost realizată de EY România, la solicitarea Roche România, cu 2017 drept an de referinţă.

Potrivit estimărilor studiului, în România trăiesc 1.615 persoane care suferă de hemofilie, ceea ce încadrează această boală, conform definiției acceptate în Uniunea Europeană, ca fiind o boală rară. În ultimii cinci ani, numărul mediu de pacienți tratați anual a fost de aproximativ 850, ceea ce înseamnă că doar jumătate din pacienţii cu hemofilie primesc tratamentul prin Programul Naţional de Hemofilie.

Conform analizei, finanţarea nu este o barieră de acces la tratament pentru pacienţi. În pofida creșterii de 2,5 ori a bugetului alocat Programului Național de Hemofilie (de la 70 mil lei în 2016, la 179 mil lei în 2018), persoanele diagnosticate cu hemofilie întampină o serie de dificultăţi în accesul la tratament.

Cele mai des menţionate bariere de acces, din perspectiva medicilor, sunt: existenţa a doar trei centre de tratament în ţară (unul la Bucureşti şi doua în judeţul Timiş), diferenţe majore între accesul la tratament şi servicii medicale între persoanele domiciliate în centre urbane mari faţă de cele din oraşe mai mici sau din mediul rural, precum şi lipsa de informare asupra posibilităţilor de tratament. Potrivit medicilor, aceste bariere duc la o gestionare deficitară a hemofiliei în România.

„Din perspectiva pacienţilor, printre principalele bariere de acces la tratament cu care ne confruntăm se numără accesul la tratamentul specific, distanţa faţă de cel mai apropiat centru medical de specialitate dar şi calitatea serviciilor medicale specifice acestei boli. Deşi nu pot fi considerate bariere, am putea menţiona aici că aderenţa şi complianţa la tratament sunt în continuare provocări majore pentru pacienţii diagnosticaţi”, au declarat reprezentanții asociațiilor de pacienți care au contribuit la realizarea acestui studiu.

În ceea ce priveşte aspectul economic şi social al bolii, potrivit rezultatelor studiului, costurile totale ale hemofiliei în România sunt de 160 milioane RON anual (35 milioane EUR), din care 91% reprezintă costuri directe, respectiv diagnostic, tratament şi monitorizare a bolii, în timp ce 9% sunt costuri indirecte (pierderi de productivitate, pensii şi indemnizaţii de handicap, concedii, transport).

Comparativ cu alte state membre UE, costul mediu per pacient (21.000 EUR) este de 8-9 ori mai mic faţă de costurile similare din Germania, Italia, Franța, Spania și Marea Britanie și se află în segmentul inferior al costurilor, comparativ cu celelalte state UE. Mai mult, deși în România costurile de tratament reprezintă peste 60%, din costurile generale, procentul este semnificativ mai mic decât în restul țărilor europene comparate, unde se afla la peste 90%.

Pe baza rezultatelor acestui studiu, se poate afirma că proporția costurilor de tratament în România este încă sub potențialul maxim care ar duce la un management adecvat al pacientului cu hemofilie. Acest aspect este susținut și de incapacitatea de a consuma întregul buget alocat în cadrul Programului Național de Hemofilie în 2017, când proporția costurilor generate de tratament a fost de 60,6% din bugetul total al Programului.

Impactul socio-economic al hemofiliei poate fi redus dacă este respectat protocolul de tratament în vigoare. Astfel, eficientizarea tratamentului precum şi introducerea unor noi tratamente care ar reduce numărul și severitatea sîngerărilor, sunt recomandări care ar duce atât la creşterea calităţii vieţii pacienţilor, cât şi la o eficientizare a costurilor financiare ale hemofiliei pentru sistemul medical public. De asemenea, o creştere a numărului centrelor de tratament ar putea duce la o aderenţă crescută la tratament din partea pacienţilor.

Despre hemofilie:

 • este o boală care se manifestă prin sângerări necontrolate, cauzate de lipsa unui factor de coagulare în sânge
 • afectează cu precădere bărbaţi, fiind transmisă pe cale genetică de la mame
 • este de regulă diagnosticată în primii ani de viaţă, odată cu apariţia primelor traume fizice
 • este numită şi „boala regală”, deoarece în sec. 19 şi 20 a fost prevalentă în familiile regale din Europa. Regina Victoria a Marii Britanii a fost purtătoarea unei forme rare a acestei boli, care a fost apoi transmisă către două din cele 5 fiice ale sale
 • în anii 1900, speranţa de viaţă pentru cei diagnosticaţi era de 13 ani
 • nu există un tratament care să vindece această boală, însă tratamentele moderne pot ţine sub control cu succes boala, dacă sunt respectate

Profilul pacientului cu hemofilie în România (an de referință 2017):

 • este bărbat, cu vârsta medie de 40 de ani
 • se află într-o formă de angajare
 • este în cele mai multe cazuri diagnosticat cu hemofilie A, forma severă
 • are această boală din copilărie
 • în prezent se află sub tratament cu factor de coagulare
 • călătoreşte circa 200 km/an pentru tratament, control periodic
 • calitatea vieţii părintelui pacientului / aparţinătorilor a scăzut semnificativ după aflarea diagnosticului de hemofilie
 • speranța de viață este cu până la 15 ani mai mică decât în cazul unei persoane sănătoase

***

Despre Roche

Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inoveaza continuu cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sinergia dintre diviziile de Farmaceutice şi Diagnostic au transformat Roche în lider global al medicinii personalizate, o strategie care își propune să ofere tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, în cele mai bune condiții posibile.     

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Fondată în 1896, compania Roche este în permanență în căutarea celor mai bune soluții pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea maladiilor, aducandu-si astfel o contributie sustenabila in societate. 29 de medicamente dezvoltate de Roche – printre care antibiotice, medicamente împotriva malariei şi chimioterapice – sunt pe Lista Medicamentelor Esenţiale elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, compania Roche a fost recunoscută opt ani consecutiv ca liderul sectorului farmaceutic al Dow Jones Sustenability Index.

Având sediul central în Basel, Elveţia, Roche este prezentă în peste 100 țări, iar în 2017 compania avea peste 94.000 angajați la nivel global. În 2017, Roche a investit 10,4 miliarde de franci elvețieni în cercetare și dezvoltare, compania raportând vânzări de 53,3 miliarde de franci elvețieni. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical, din Japonia. 

Despre Roche Romania

Prezent pe piata romaneasca inca din perioada interbelica, Roche isi redeschide reprezentanta locala in anul 1992.  În anul 2005, grupul Roche ia decizia să înființeze societatea comercială S.C. Roche Romania SRL, urmând ca activitatea reprezentanței din București să fie preluată de compania locală nou înființată.

Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă.  Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro.

Un test ieftin ar putea ajuta la depistarea bolilor cardiovasculare

0
laborator, depistarea bolilor cardiovasculare

Cercetătorii au conceput un test genetic foarte ieftin, care poate ajuta la depistarea bolilor cardiovasculare. Testul poate fi folosit chiar și în cazul copiilor, pentru a observa dacă există o predispoziție genetică la aceste boli.

Noul test se numește Genomic Risk Score (GRS) și arată dacă există un risc mai mare, o predispoziție a unei persoane, la boli cardiovasculare. Prin această analiză medicii vor putea să afle cine trebuie să ia din timp un anumit tratament și să-și schimbe stilul de viață, pentru a reduce astfel riscul apariției bolii.

Un studiu recent a arătat că subiecții care au un scor GRS mai mare au avut un risc de patru ori mai ridicat să dezvolte boli cardiovasculare comparativ cu persoanele care au avut un scor mai mic.

Vezi și O vestă pentru monitorizare cardiacă a primit toate aprobările medicale în Statele Unite

Interesant este să subiecții din categoria de risc nu aveau încă simptomele specifice bolilor cardiovasculare, precum hipertensiune arterială sau un nivel ridicat de colesterol. Ei păreau perfect sănătoși, conform standardelor medicale.

Medicul Nilesh Samani, profesor de cardiologie la Universitatea din Leicester, precizează că în prezent doctorii fac analize specifice pentru depistarea bolilor cardiovasculare doar la persoanele care au peste 40 de ani. Iar această procedură este greșită, pentru că boala se instalează de obicei mult mai devreme, chiar cu zeci de ani înainte ca pacientul să observe primele semne.

Noul test poate ajuta la depistarea bolilor cardiovasculare încă din copilărie și astfel se pot lua măsuri eficiente, din timp. Medicii vor ști care sunt pacienții din categoria de risc și care trebuie monitorizați cu atenție. În acest fel, și costurile medicale necesare cu îngrijirea unui bolnav vor fi cu mult reduse, pentru că prevenția este mult mai ieftină decât tratarea unei afecțiuni.

Îți recomandăm și Accident vascular cerebral sau atac de cord, prevenite cu ajutorul unui dispozitiv medical

Testul GRS costă numai 45 de euro și a fost conceput în urma unui studiu prin care cercetătorii au analizat date genetice de la aproximativ 500.000 de britanici cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani. Dintre aceștia, 22.000 sufereau de boli cardiovasculare, iar experții au putut să observe modificările genetice care apăreau în cazul lor și care erau asociate cu această problemă de sănătate.

Un alt avantaj al testului este că poate fi făcut la orice vârstă. Pentru că predispoziția genetică la boli cardiovasculare există din naștere, aceasta poate fi diagnosticată oricând, cu aceeași acuratețe. Astfel, testul poate fi făcut și la copii sau chiar la bebeluși, fiind indicat mai ales în famiile în care există rude apropiate diagnosticate cu boli cardiace.

Studiul a fost publicat în Journal of the American College of Cardiology.

Sursa: The Guardian

Citește și Premieră mondială: un mușchi cardiac funcțional a fost creat în laborator

Apple donează ceasuri inteligente pentru un studiu despre tulburări de alimentație

0
tulburări de alimentație apple watch

Compania americană va dona 1.000 de Apple Watch pentru realizarea unui studiu despre tulburări de alimentație. În acest fel, cercetătorii vor putea afla mai ușor ce schimbări suferă la nivel biologic persoanele afectate de aceste probleme.

Studiul în care se va implica și Apple va fi realizat de facultatea de medicină de la Universitatea din Carolina de Nord și se va numit BEGIN (Binge Eating Genetics Initiative – Studiul Genetic al Supraalimentării). Specialiștii caută să înțeleagă mai bine comportamentele de supraalimentare – o gamă de tulburări de alimentație în care oamenii consumă cantități uriașe de mâncare într-un timp foarte scurt.

Există și cazuri în care, după ce mănâncă în exces, persoanele încep să facă efort fizic intens sau vomită, ca să elimine caloriile consumate și să nu se îngrașe. Această tulburare de alimentație se numește bulimie nervoasă. Ea se diferențiază de prima situație menționată (supraalimentarea) prin faptul că persoana afectată caută să elimine rapid hrana sau caloriile consumate.

Vezi și Regim alimentar personalizat. Cum poți slăbi fără să renunți la alimentele preferate

La studiu vor participa 1.000 de voluntari cu vârsta peste 18 ani, care au crize de supraalimentare sau de bulimie nervoasă. Fiecare va primi un Apple Watch. În acest fel, cercetătorii vor putea monitoriza pulsul lor, ca să vadă dacă acesta crește înainte de declanșarea unei crize.

De asemenea, participanții la studiu se vor înregistraprintr-o aplicație de mobil, Recovery Record, unde vor scrie despre gândurile și stările prin care trec și desprecare vor putea discuta apoi cu un medic.

Totodată, voluntarii vor face mai multe analize, inclusiv genetice, ca să afle dacă există o cauză genetică a acestor tulburări de alimentație. Medicul Cynthia Bulik, director fondator al Centrului de Excelență în Tulburări de Alimentație, a precizat că oamenii de știință trebuie să afle care este cauza acestor manifestări și dacă există o explicație genetică legată de comportamentul sau chiar de biologia persoanelor afectate.

Prin acest studiu, cercetătorii speră să poată obține suficiente informații pentru a putea să anticipeze crizele de bulimie sau de supraalimentație. Astfel, voluntarii care iau parte la studiu ar putea primi pe viitor o notificare, o alertă, care să-i anunțe când se apropie o posibilă criză.

Cele mai frecvente tulburări de alimentație

Tulburările de alimentație apar în urma unei obsesii legate de alimentație și de greutatea corporală. Din păcate, dacă problema nu este tratată, poate duce la grave probleme de sănătate și poate chiar să pună în pericol viața persoanei afectate.

Îți recomandăm și Noul Apple Watch face o electrocardiogramă în doar 30 de secunde

Cel mai des, aceste tulburări de alimentație apar la tineri. Conform unui studiu, aproximativ 13% dintre adolescenți suferă cel puțin o criză de acest fel până la vârsta de 20 de ani.

Cauza acestor tulburări de alimentație nu este deocamdată cunoscută. De aceea, este nevoie de studii ample în această direcție. Deocamdată cercetătorii cred că ele apar în urma unei combinații de factori precum personalitatea perfecționistă a celor afectați, dar și expunerea la idealul de frumusețe prezentat în cultura actuală.

Este posibil ca una dintre cauze să fie și o modificare în structura creierului sau o tulburare la nivelul hormonilor, în special la echilibrul dintre dopamină și serotonină.

Există mai multe tipuri de tulburări de alimentație. Iată care sunt cele mai cunoscute:

Anorexia nervoasă: apare de obicei la femeile tinere și se manifestă prin gânduri obsesive legate de îngrășare. Persoanele afectate se consideră foarte grase, chiar dacă în realitate sunt extrem de slabe și ajung să refuze hrana de teama că se vor îngrășa. Există două forme de anorexie: una se manifestă doar prin refuz alimentar, iar a doua prin crize de supraalimentare urmate de vomă, consum de laxative sau efort fizic intens. De obicei, pe lângă dieta drastică, cei care suferă de anorexie recurg și la alte metode prin care vor să slăbească: consumă diuretice, laxative, fac mult sport.

Bulimia nervoasă: se manifestă tot la femeile tinere, în special, și implică episoade de supraalimentare, în care persoana afectată simte că nu se poate opri din mâncat, deși își dă seama că este sătulă. După această criză, persoana afectată va recurge la metode prin care să elimine caloriile consumate: laxative, vomă, efort fizic. Spre deosebire de anorexie, în această tulburare de alimentație persoanele afecatate au de obicei o greutate normală și nu se tem să mănânce. Crizele de bulimie implică însă ingerarea unor alimente pe care în mod normal acea persoană le-ar evita.

Supraalimentația: este o tulburare de alimentație recunoscută oficial abia de curând. Manifestările sunt similare celor din bulimia nervoasă, dar, spre deosebire de aceasta, crizele de supraalimentare nu sunt însoțite de eliminarea caloriilor prin metode radicale. Deși se simt vinovați de aceste manifestări și au o stimă de sine foarte scăzută, persoanele afectate nu caută să compenseze episoadele de supraalimentare. De aceea, ajung de obicei să fie supraponderale sau chiar obeze.

Pica: este o tulburare foarte periculoasă, pentru că se manifestă printr-o poftă incontrolabilă față de lucruri care nu sunt comestibile: săpun, noroi, nisip, păr, cretă, hârtie, țesături etc.

Ortorexia: semanifestă prin obsesia față de o dietă sănătoasă. Din această cauză, persoana afectată refuză să consume anumite alimente și astfel riscă să sufere de malnutriție. Spre deosebire de anorexie, obsesia nu are legătură cu slăbirea, ci cu ideea unei diete perfecte, sănătoase, prin reguli de alimentație autoimpuse, care sunt drastice și greșite. În mod ironic, dorindu-și să mănânce cât mai sănătos, persoana afectată de ortorexie ajunge să-și pună sănătatea și chiar viața în pericol.

Surse: HealthLine, MacRumors

Citește și Dietă și sport în funcție de gene? Testele ADN arată ce ni se potrivește

Lideri din domeniul sănătăţii se adună pe 15 noiembrie la prima conferinţă de leadership medical

0

Conform unei statistici Eurostat, în statele Uniunii Europene, unul din trei decese ar fi putut fi evitat dacă ar fi existat o abordare mai bună a cazului pacientului – atât din punct de vedere al actului medical şi tehnologiei folosite, cât şi din punct de vedere al capacităţilor de leadership şi gestionare a echipelor de specialişti.   

Pentru prima oară înRomânia, leadership-ul medical va fi aşezat înprim plan, într-un eveniment dedicat – Leaders in HealthcareRomânia este conferinţa care prezintă ideile şi poveştile de succes aleliderilor medicali ai prezentului, cu scopul de a-i inspira pe cei aiviitorului. Prima ediţie va avea loc pe 15 noiembrie în Bucureşti, la teatrul Apollo111.

Evenimentul îşi propune săabordeze toate aspectele legate de leadership în domeniul sănătăţii, de lamodul în care specialiştii interacţionează cu pacienţii şi echipele lor lamodul în care aceştia reuşesc să îşi asume un rol de conducere şi cum pot ceidin poziţiile de leadership să facă o reală diferenţă în sistemul medical.

Leaders in Healthcare seadresează specialiştilor medicali şi viitorilor specialişti medicali (medici rezidenţi, studenţi la Medicină), precum şi tuturor persoanelor aflateîn poziţii de conducere în domeniul medical sau care îşi doresc pentru viitor sădevină lideri ai sistemului: guvernanţi din sistemul de sănătate, managerilormedicali din clinici de toate dimensiunile şi specialităţile, directorilormedicali, coordonatorilor de echipe, managerilor de HR şi specialiştilor înrecrutare medicală, precum şi managerilor şi specialiştilor din industriaPharma.

Special Guest Speaker alprimei ediţii Leaders in Healthcare România va fi domnul doctor Adrian Crucean,singurul chirurg din Marea Britanie specializat în afecţiunile cardiacecongenitale şi lector de onoare al Universităţii din Birmingham. Originar dinConstanţa şi absolvent al Medicinei în România, dr. Crucean s-a specializat în chirurgiacardiovasculară pediatrică, a obţinut Doctoratul în chirurgie cardiovascularăfetală, acordat de Universitatea din Sant’Anna, Pisa şi s-a implicat în cercetareclinică împreună cu profesorul EH Blackstone la Clinica Cleveland din Ohio. Dr.Crucean va fi vorbi în cadrul primei sesiuni a conferinţei Leaders inHealthcare.

Conferinţa va aduce pescenă o varietate de speakeri implicaţi în iniţiative cheie ale sistemuluimedical, din ultimii ani, precum: Dr. Wargha Enayati, Healthcare BusinessInovator, fondator al Reţelei Private de Sănătate “Regina Maria”; Vlad Voiculescu, fostulMinistru al Sănătăţii şi Fondator al proiectului MagiCAMP; Luca Militello, CEOGrupul Monza România; Iulian Pleşcan, Managing partnerCentrele Monza-Ares; Dr. Simona Melnic, CEO

MedicHub şi Viaţa Medicală; Dr. Ionuţ Leahu, Owner Clinicile Dr.Leahu; Ana Maria Marian, Managing Director Intermedicas; Dr. Mihai Craiu, Medicprimar pediatru şi fondator al Spitalului Virtual pentru Copii; Dan Doroftei, Directorde Dezvoltare Revera Medical City; Georgios Sofianos, CEO Sofmedica; Dr. RalucaTeleanu, Medic primar neurologie pediatrică şi Fondator al AsociaţieiNeurocare; Dr. Vasi Rădulescu, Medic specialistcardiolog şi Fondator “Leapşa de Sănătate”; Catrinel Hagivreta, CEOMEDIjobs România.

Lista completă aspeakerilor poate fi găsită pe site-ul Leaders inHealthcare.

Printre temele principaleexplorate anul acesta se numără: comunicarea medic-pacient, educareapacienţilor în era digitală, tendinţe în domeniul sănătăţii şi abordareaprovocărilor precum îmbătrânirea populaţiei, transformarea şi evoluţiarecrutării medicale şi eficientizarea resurselor umane în acest domeniu,prezenţa şi construirea brandului de medic în mediul online, provocărileantreprenorilor din domeniul medical, cultivarea inteligenţei emoţionale şiempatiei la specialiştii medicali, rolul specialistului într-un sistem medicalsustenabil ş.a.m.d

Biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul conferinței.

Conferinţa Leaders inHealthcare România este realizată de MEDIjobs România, cea mai mare platformăde recrutare în domeniul medical, împreună cu MedicHub, compania media carecomunică exclusiv către profesioniștii din domeniul sănătății şi specializatăde peste 10 ani în organizarea evenimentelor medicale.

Mai multe detalii pot fi
găsite şi pe pagina de Facebook dedicată evenimentului:
https://www.facebook.com/events/164930131109102/

Conjunctivită: cauze, simptome și tratament

0
control ochi, conjunctivită

Afecțiunea care se manifestă prin înroșirea ochiului se numește conjunctivită, iar în termeni populari i se mai spune „ochi roșii”. Este o boală foarte comună, mai ales la copii, dar uneori poate fi periculoasă și necesită tratament de urgență.

În conjunctivită, membrana transparentă care căptușește globul ocular și pleoapele, numită conjunctivă, se inflamează. Din această cauză, vasele de sânge din această zonă devin foarte vizibile sau chiar se sparg și astfel globul ocular, devine roșu, de unde și denumirea uzuală de „ochi roșii”.

Cauze care duc la conjunctivită

Inflamația are patru cauze principale. În funcție de factorul care o declanșează, ea necesită un anumit tip de tratament.

Iată care sunt cauzele conjunctivitei:

 • Reacție alergică,
 • Substanță străină care ajunge în ochi și
  provoacă iritație (de exemplu clorul),
 • Infecție virală,
 • Infecție bacteriană.

În ultimele două cazuri vorbim de o afecțiune destul de gravă, care necesită tratament și care este foarte contagioasă. Conjunctivita virală și cea bacteriană se transmit prin atingerea ochiului bolnav.

Vezi și Lumina albastră emisă de telefoanele mobile poate provoca orbirea

Cea mai frecventă cauză a conjunctivitei este cea virală, iar infecția este provocată de obicei de virusul care declanșează guturaiul sau de virusul herpes simplex.

În cazul conjunctivitei bacteriene, de cele mai ori este implicat streptococul care se fixează de obicei în gât și provoacă faringita.

Inflamațiile provocate de alergii sau de factori externi nu sunt contagioase. Conjunctivitele alergice apar ca reacție a organismului la factori alergeni, cum sunt polenul, praful, mucegaiul sau părul de animale.

Contactul ochiului cu diferite obiecte sau substanțe străine poate provoca de asemenea conjunctivită. Iritația poate să apară din cauza unui corp străin în ochi, a machiajului, a fumului sau substanțelor chimice. Chiar și lentilele de contact purtate prea mult și fără să fie curățate corect pot duce la această problemă oftalmologică.

Simptomele conjunctivitei

Semnele inflamației pot să apară la ambii ochi sau doar la unul singur. De obicei, problema este ușor de observat, pentru că albul ochiului devine mai roșiatic.

Îți recomandăm să citești și Nanopicăturilear putea înlocui ochelarii. Repară corneea și redau vederea

În plus, apar secreții la nivelul ochiului afectat, care sunt evidente mai ales dimineața, la trezire, când persoana are senzația de „ochi lipiți”. De obicei ochiul iritat va lăcrima incontrolabil, o metodă prin care organismul caută să curețe și să protejeze ochiul de infecție.

Diferența dintre un ochi sănătos și unul afectat de conjunctivită

Pot să apară însă și alte simptome, pe măsură ce afecțiune se agravează. Printre acestea se numără:

 • Mâncărime la nivelul ochiului,
 • Senzație de corp străin în ochi,
 • Umflarea pleoapelor,
 • Vedere încețoșată,
 • Senzație de arsură la nivelul ochiului,
 • Sensibilitate la lumină.

Interesant este că în cazul conjunctivitei virale simptomele sunt însoțite și de manifestări specifice unei răceli. Astfel, pe lângă înroșirea ochilor pacientul se va confrunta cu tuse, durere în gât, febră, nas înfundat, nas care curge.

Conjunctivita bacteriană are manifestări similare, iar de obicei provoacă și o scurgere galben-verzuie la nivelul ochiului. Poate să provoace inclusiv otită, adică infecție la nivelul orechilor.

În conjunctivita alergică, ambii ochi sunt afectați în egală măsură. Apar și semnele specifice alergiei: nas care curge, secreție clară la nivelul ochilor și nasului, mâncărime la nas, crize de strănut.

Te poate interesa și 5 sfaturi simple și eficiente pentru protejarea vederii

Tratament pentru conjunctivită

De cele mai multe ori, afecțiunea se tratează simplu, acasă. Însă ar fi bine să fie consultat un oftalmolog dacă simptomele sunt severe și apare durere la nivelul ochiului sau probleme de vedere.

Conjunctivita virală trece de obicei de la sine, după cel mult două săptămâni. În cazul celei bacteriene medicul va prescrie picături de ochi sau unguente oftalmice cu antibiotic. Mai ales în cazul copiilor mici sau al bebelușilor, conjunctivita trebuie tratată urgent, la medic.

În celelalte cazuri, când afecțiunea este provocată de alergeni sau de factori externi, singura soluție este eliminarea acestora. Semnele alergiei pot fi atenuate și cu medicamente antihistaminice. De asemenea, o compresă rece poate ajuta la eliminarea disconfortului.

Secreția de la nivelul ochilor trebuie ștearsă de mai multe ori pe zi, cu o batistuță curată. Există și picături de ochi speciale, care reduc iritația și uscăciunea la nivelul conjunctivei.

Sursa: LiveScience

Citește și Cercetările despre vedere au progresat: 4 studii recente și beneficiile lor pentru ochii tăi

Un vaccin anti-acnee ar putea deveni realitate în curând

0
vaccin anti-acnee

O echipă internațională de cercetători este aproape de una dintre cele mai mari reușite în domeniul dermatologiei: obținerea unui vaccin anti-acnee.

Boală dermatologică greu de ținut sub control și care poate lăsa urme pentru toată viața, acneea vulgară nu este o afecțiune care apare doar la adolescenți. Este adevărat că problema este mai des întâlnită la tineri, dar și numeroși adulți sunt chinuți de această boală.

Confundată deseori cu o afecțiune a adolescenților, provocată de schimbările hormonale, acneea este de fapt o boală dermatologică gravă, care poate să apară și la adulți și în primă fază necesită tratament cu antibiotice. Boala, provocată de o bacterie, se manifestă printr-o erupție cutanată, cu inflamații și chisturi infectate la nivelul pielii, care provoacă durere și sunt greu de suportat.

Vezi și My UV Patch, plasturele UV care te protejează de radiațiile solare nocive

Din păcate, actualele tratamente pe termen lung nu au rezultatul dorit, sau sunt urmate de efecte adverse greu de suportat. De asemenea, nu există nicio metodă de a preveni apariția acneei.

Acum, cercetătorii au testat pe cobai și pe țesut uman un posibil vaccin anti-acnee. Folosind anticorpi creați în laborator, oamenii de știință au reușit să distrugă o toxină produsă de bacteria Propionibacterium acnes (P.acnes), cea care declanșează acneea vulgară. În acest fel, ei au putut să prevină reacția inflamatorie a organismului, care declanșează erupția. Astfel, sute de milioane de persoane din întreaga lume, afectate de acnee, ar putea scăpa de această problemă.

Descoperirea cercetătorilor, coordonați
de Chung-Ming Huang, trebuie să fie însă validată în urma unui test clinic, pe
scară largă.

Experții au demonstrat că acneea vulgară este provocată de o proteină toxică secretată de bacteria P.acnes. Această proteină a fost numită factorul CAMP și este responsabilă de apariția coșurilor, chisturilor, nodulilor și pustulelor de pe piele.

Îți recomandăm să citești și Un nou vaccin anticancer, eficient chiar și în caz de melanom agresiv

Anticorpii obținuți în laborator sunt eficienți împotriva celor 5 tulpini ai bacteriei P.acnes existente la om. Tratamentul cu acești anticorpi a încetinit dezvoltarea bacteriilor pe pielea animalelor testate și de asemenea a redus inflamația, blocând acțiunea moleculei interleukin 8.

Mai mult, cercetătorii au testat anticorpii și pe mostre de leziuni de la pacienți cu acnee și au observat un efect similar. Acum ei speră să poată obține cât mai repede un tratament, care să poată fi folosit în siguranță și pe oameni.

Astfel s-ar putea fabrica un vaccin anti-acnee sau un medicament care va fi eficient și împotriva altor boli asociate cu bacteria P.acnes, cum sunt diferite alte infecții. Deocamdată nu se cunoaște ce efect ar avea anticorpii asupra altor bacterii, benefice, de pe suprafața pielii și dacă nu cumva și acesta vor fi distruse.

Studiul a fost publicat în Journal of Investigative Dermatology.

Sursa: IFL Science

Citește și Cum să scapi de coșuri cu ajutorul unei aplicații pentru mobil

Tratamentul care restabilește producția de insulină în diabetul de tip 2

0
diabetul de tip 2 laborator

Un studiu recent oferă noi speranțe celor diagnosticați
cu diabetul de tip 2. În curând ar putea fi produs un medicament care să
trateze eficient această boală.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit o nouă metodă de tratament, prin care pot bloca proteina VDAC1 în celulele beta care produc insulină, la pacienți cu diabetul de tip 2. În acest fel, aceste celule își pot recăpăta funcția normală și vor produce din nou insulină. Substanța activă care blochează proteina ar putea fi introdusă într-un medicament care să fie administrat pacienților diabetici.

Studiile preclinice făcute de cercetători au demonstrat că în acest fel evoluția bolii poate fi oprită. Ideal ar fi ca acest tratament să fie aplicat celor care suferă de pre-diabet, sau celor care au fost diagnosticați
foarte recent cu diabetul de tip 2. Astfel, boala este oprită în evoluție, prin redarea funcției normale a celulelor beta care produc insulină, a declarat profesorul Albert Salehi, coordonatorul studiului.

Vezi și Tot ce trebuie să știi despre diabet

Experimentele coordonate de el s-au făcut doar pe animale și pe celule donate, prelevate de la persoane decedate care au avut diabet de tip 2. Prin urmare, este vorba de un studiu limitat, care trebuie urmat de alte cercetări, care să arate și ce efect ar avea blocarea proteinei VDAC1 asupra organelor interne și asupra mușchilor. Dar rezultatele obținute în această primă fază sunt foarte promițătoare.

În cazul persoanelor care suferă de prediabet sau la diabetul de tip 2, nivelul glicemiei este constant mai ridicat decât ar fi normal. Din această cauză, nivelul proteinei VDAC1 crește, proteina se fixează pe suprafața celulelor beta care produc insulină, le consumă energia și astfel provoacă moartea lor.

După moartea celulelor, nivelul glicemiei scapă de sub control, pentru că organismul nu mai poate produce insulina care s-o mențină în limite normale. Hiperglicemia duce apoi la diferite complicații, precum bolile cardiovasculare și renale, chiar la pierderea vederii sau la acccident vascular.

Prin blocarea proteinei, energia din celulele beta a fost menținută și astfel ele și-au reluat funcția, producând insulină. Experimentele făcute pe cobai au arătat că producția de insulină s-a păstrat timp de 5 săptămâni, pe toată durata tratamentului cu substanța activă. După întreruperea terapiei, nivelul glicemiei a crescut din nou.

Studiul, care a fost realizat în colaborare cu cercetători din Israel, a fost realizat prin folosirea unor inhibitori și anticorpi ai proteinei VDAC1, dar și a metforminei, un medicament folosit pentru tratarea diabetului.

Interesant este că blocarea acestei proteine are efecte benefice și în cazul pacienților care suferă de demență sau de Alzheimer. În cazul lor, a fost observat un nivel crescut al proteinei în neuronii din zonele cerebrale afectate de boală. Prin urmare, substanța care poate bloca activitatea proteinei ajută și la prevenirea distrugerii neuronilor, îmbunătățind astfel abilitățile cognitive ale bolnavilor.

Studiul a fost publicat în jurnalul Cell Metabolism.

Ce este diabetul de tip 2

Diabetul tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet, întâlnit la peste 95% dintre bolnavi. Apare de obicei la adulți, dar și la copiii și adolescenții care suferă de obezitate. Forma aceasta a bolii se mai numește și diabet non-insulino-dependent. 

În diabetul de tip 2, pancreasul produce o anumită cantitate de insulină. Dar această cantitate este prea mică, sau celulele corpului sunt rezistente la insulina produsă. În acest caz vorbim de rezistență la insulină – celulele organismului nu reacționează la acest hormon, nu îl pot folosi pentru a prelucra corect glucoza. Cauza cea mai frecventă pentru apariția acestui tip de diabet este obezitatea. 

Citește în acest articol mai multe informații despre tipurile de diabet și factorii care duc la declanșarea bolii.

Sursa: MedicalXpress

Citește și Un banal vaccin are efect nebănuit în tratamentul diabetului de tip 1

Cele mai importante reguli de respectat când faci sport după vârsta de 50 de ani

0
sport după 50 de ani

Deseori, cele mai active persoane și sunt și cele mai tinere. Din reflex, ai putea credea că sportul este o activitate dedicată celor care au energia să o facă.

Este drept că odată cu vârsta intervine și problema instalării mai rapide a oboselii, iar articulațiile nu mai rezistă la fel de bine, motiv pentru care sportul rămâne doar pentru cei care se află la începutul sau jumătatea vârstei a doua. Dar lucrurile nu stau chiar așa.

În realitate, nevoia de a face sport este la fel de importantă indiferent de vârstă. Din anumite punct de vedere, este chiar mai important pentru persoanele trecute de 50 de ani să aibă activitate fizică și să facă sport în mod regulat, pentru a preveni unele afecțiuni.

Vezi și “Banda-minune” care ajută la vindecarea articulațiilor și mușchilor

Potrivit acestor informații despre coxartroză, sedentarismul, kilogramele în plus rezultate în urma lipsei de activitate fizică și articulațiile îmbătrânite pot duce la probleme dureroase. În cazuri precum acesta, puțină mișcare săptămânală asistată de un specialist poate anula vizitele ulterioare la medic, care pot fi mult mai costisitoare.

Cele mai importante reguli de respectat când faci sport după vârsta de 50 de ani:

1. Stretching-ul este obligatoriu

Dacă pentru persoanele mai tinere, stretching-ul, adică întinderea articulațiilor, nu este obligatoriu de fiecare dată când fac sport, odată cu vârsta de 50 de ani fiecare exercițiu fizic trebuie să înceapă și să se încheie cu o bună încălzire și răcire a corpului, mușchilor și articulațiilor. Și asta pentru că flexibilitatea devine cu adevărat o problemă odată cu această vârstă, iar pierderea ei poate conduce la probleme medicale ulterioare.

Michele Olson, profesor la Huntingdon College din Montgomery, explică: „Flexibilitatea începe să scadă la scadă la persoanele care au atins această vârstă, iar cum tendoanele conectează mușchii de oase, este important stretching-ul după un antrenament”. Medicul mai recomandă o sesiune de stretching de două sau chiar trei ori pe săptămână.

2. Nu cardio, ci rezistență

Odată cu vârsta, nu te va mai interesa să alergi cât mai repede, ci să poți merge distanțe cât mai mari. Pentru că densitatea oaselor scade rapid după vârsta de 50 de ani, este important să te concentrezi mai mult pe exerciții de rezistență, lăsând activitățile cardio la un minimum, pentru că și ele sunt utile împotriva afecțiunilor cardiovasculare.

Un studiu realizat în anul 2014 arată că un exercițiu de 20 de minute cu greutăți moderate te poate ajuta foarte mult din punct de vedere al memoriei.

3. Vei avea nevoie de perioade mai lungi de recuperare

Chiar dacă toată viața ai făcut sport, odată cu vârsta recuperarea va fi mult mai importantă. Însă puțini se încadrează în categoria celor activi pe o perioadă de zeci de ani, motiv pentru care pentru începătorii în vârstă, după fiecare antrenament vei avea nevoie de măcar două zile de pauză.

Specialistul în medicină sportivă David W. Kuse, de la Hoag Orthopedic Institute din Irvine, California, explică faptul că: „Recuperarea țesutului va dura mai mult după 50 de ani, iar intervalul de timp pe care trebuie să îl dedici pauzei va ține de forma ta fizică din momentul respectiv.”

Sursă foto: Shutterstock / Copyright:tmcphotos

Citește și 6 greșeli mari pe care și cei care fac sport în mod regulat ar trebui să le evite

Un nou pulsoximetru monitorizează de la distanță semnele vitale

0

O nouă tehnologie permite unei camere video să măsoare de la distanță semnele vitale ale unei persoane. Sistemul a fost aprobat în premieră mondială pentru a fi folosit ca dispozitiv medical, asemeni unui pulsoximetru.

Compania Oxehealth a conceput un software, care folosește un senzor optic pentru a măsura pulsul, asemeni unui pulsoximetru. Micile schimbări de culoare la nivelul pielii, provocate de circulația sângelului prin corp, sunt detectate de aparat. Spre deosebire de un pulsoximetru normal însă, noul sistem funcționează de la distanță, prin urmare nu trebuie să atingă pielea pacientului.

Vezi și Noul Apple Watch face o electrocardiogramă în doar 30 de secunde

În plus, dispozitivul medical poate monitoriza și respirația, detectând mișcările corpului atunci când o persoană inspiră și expiră.

British Standards Insititute a aprobat noua tehnologie, clasificând aparatul drept un dispozitiv medical de Clasa a doua, care poate fi folosit în Europa.

Marele avantaj al noului aparat este că pulsul și respirația
pacientului pot fi verificate de la distanță. Dispozitivul este lăsat în camera
bolnavului, iar medicul sau asistenta verifică datele furnizate de acesta, fără
să mai fie nevoie să viziteze de foarte mult ori pacientul, cum se întâmplă cu
pulsoximetrele actuale. Tehnologia va fi cu siguranță apreciată, atât de
bolnavi, cât și de medici și de asistente.

Îți recomandăm și Telemediq – sistem de monitorizare la distanţă a pacienţilor cu afecţiuni cronice

Oxehealth a realizat acest dispozitiv după 6 ani de cercetări. Primele studii clinice au fost desfășurate la Spitalul John Radcliff din Oxford, iar apoi la Spitalul de Psihiatrie Broadmoor.

Noul dispozitiv de monitorizare a semnelor vitale va fi conectat la softul Digital Care Assistant, care alertează medicii atunci când un pacient este în stare gravă și trebuie ajutat de urgență. De asemenea, acest software generează rapoarte medicale, cu activitatea pacientului, oferind astfel medicilor informații extrem de importante. 

Dispozitivul creat de Oxehealth va fi folosit în special în
azilele de bătrâni, dar în clinice și spitalele de psihiatrie sau în
penitenciare.

Sursa: Digital Health

Citește și Aplicații pentru măsurarea pulsului și tensiunii

Generația tânără consumă tot mai puțin alcool. Cum s-a produs această schimbare?

0

Tinerii britanici consumă mult mai puțin alcool decât consumau predecesorii lor, în urmă cu 10 ani.

Mai mult decât atât, abstinența devine o veritabilă modă în rândul adolescenților și al tinerilor, conform unui studiu realizat în Marea Britanie desfășurat pe o perioadă de 10 ani, de către o echipă de cercetători de la University College London, pe un eșantion de aproape 10.000 de tineri.

Cercetătorii au descoperit că 29% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani nu consumau alcool în 2015. În 2005, procentul abstinenților era de doar 18% pentru aceeași categorie de vârstă.

De asemenea, rata respondenților care nu au consumat deloc alcool în săptămâna precedentă intervievării a crescut de la 35% în 2005 la 50% în 2015. În ceea ce privește dublarea limitelor zilnice recomandate, procentul tinerilor care făceau asta în 2005 era de 27%, pe când în 2015 au ajuns la 18%.

Care sunt motivele care îi îndepărtează pe tineri de proastele obiceiuri privind consumul de alcool?

Conform autorilor studiului, abstinența devine un comportament tot mai acceptat, în timp ce comportamentele riscante precum consumarea unor cantități foarte mari de alcool sau repetitivitatea unor astfel de experiențe sunt tot mai blamate în societate.

Vezi și Cum să îmbătrânești sănătos. Ce poți face ca să contracarezi afecțiunile înaintării în vârstă

Adevărul este că primul lucru la care te gândești când vine vorba despre alcool este mahmureala de a doua zi. Stările de greață și oboseala, durerea de cap, deshidratarea și incapacitatea fizică sunt doar efectele pe termen scurt ale abuzului de alcool. Pe termen lung, acesta poate dăuna mult mai mult sănătății, iar efectele sunt variate și dureroase. Tocmai de aceea, acest trend este încurajat și din punct de vedere al sănătății publice.

Cercetătorii de la University College London nu au putut indica un singur factor care a dus la scăderea consumului de alcool în rândul generației tinere, dar au sugerat că informațiile tot mai numeroase privind pericolele abuzului de alcool și legislația tot mai strictă în ceea ce privește vânzarea băuturilor alcoolice către minori au contribuit la diminuarea consumului acestora.

Linda Ng Fat, co-autor și asociat al Institutului de Epidemiologie și Sănătate UCL, ia în calcul și factorii culturali care au dus la aceste schimbări, tocmai pentru că trendul și-a făcut loc în rândul tinerilor de pretutindeni, nu doar în cel al minorităților.

Conform unor investigații similare privind consumul și abuzul de alte substanțe nocive, consumul de nicotină este tot mai scăzut în rândul populației britanice, 400.000 de oameni renunțând la fumat în ultimul an. Pe de altă parte, informarea și educarea publicului nu au avut aceleași efecte și în ceea ce privește consumul de droguri, așadar nu poate fi stabilit un tipar în ceea ce privește factorii declanșatori ai scăderii ratei obiceiurilor nesănătoase.

Cercetătorii mai iau în calcul și viteza de maturizare tot mai scăzută a generațiilor actuale. Iar cercetările sunt cu atât mai relevante cu cât britanicii s-au dovedit a fi încă din 2002 unii dintre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, conform World Health Organization.

Deși vestea scăderii consumului de alcool și a popularității băuturilor alcoolice nu poate fi decât un lucru bun pentru generațiile actuale și viitoare, este nevoie de mai multe studii pentru descoperirea cauzelor care au dus la această reducere drastică. Doar în acest fel, organizațiile de sănătate vor putea organiza programe și campanii pentru reducerea altor obiceiuri și practici nesănătoase, așa cum sunt fumatul sau consumul de droguri.

Sursă foto: Shutterstock

Citește și Senzor ce se ataşează pe dinte şi măsoară aportul de glucoză, sare şi alcool

Alimentația e esențială atunci când faci sport. Cum ar trebui să mănânci dacă mergi la sală

0

Nu e suficient să mergi la sală ca să îți crești masa musculară. De fapt, e nevoie de o serie de schimbări de stil de viață.

În caz contrar, mare parte din eforturile tale vor fi risipite. Alimentația joacă un rol cheie: fără schimbările alimentare potrivite, nu vei obține rezultatele pe care ți le dorești, oricât timp petreci la sală. Uite ce ar trebui să iei în calcul ca să îți crești eficient masa musculară:

Proteinele, lipidele și carbohidrații

Atunci când depunem activitate fizică intensă ca să ne creștem masa musculară, trebuie să modificăm atât raportul dintre proteine, lipide și carbohidrați, cât și cantitatea acestora. Potrivit Strong Lifts, e indicat să consumăm zilnic aproximativ două grame de proteine pentru fiecare kilogram din greutatea noastră corporală. Potrivit acestui calcul, o persoană de 80 de kilograme are nevoie zilnic de 160 de grame de proteine.

Alimentele bogate în proteine includ carnea (vită, porc, pui, curcan, rață), peștele (somon, ton, sardine), ouă, lactate și diverse produse de origine vegetală, precum năut, fasole, linte, mazăre, arahide, soia, nuci, semințe (susan, dovleac) și nu numai. Dacă vrei să te asiguri că obții toate proteinele de care ai nevoie, e o idee bună să incluzi și shake-uri proteice în alimentația ta. Nu doar că vei dezvolta masa musculară mai repede, ci îți vei putea îmbunătăți și performanța la sală.

Vezi și 5 mituri despre alimentație pentru cei care fac sport

Când vorbim de carbohidrați, e important să știi care sunt cei buni și care trebuie evitați. Exemplele de carbohidrați complecși includ quinoa, fasolea, cartofii (dar nu îi consuma sub nicio formă prăjiți), fulgii de ovăz, merele, grepfrutul și afinele. Evită însă pâinea albă, produsele de patiserie, dulciurile, băuturile acidulate, pastele făinoase și siropurile.

Ideal e să consumi carbohidrați în special după antrenament, cu o excepție: dacă ești mai slab decât îți dorești și vrei să iei și în greutate, pe lângă masa musculară.  Totodată, la fiecare masă ar trebui să incluzi legume și fructe. În ceea ce privește grăsimile, trebuie să eviți în special grăsimile trans (găsite în prăjeli) și să limitezi consumul de grăsimi saturate (din unt, brânză, carne).

Cantitatea, frecvența și calitatea meselor

E larg cunoscut faptul că trebuie să mănânci mai multe calorii ca să îți crești masa musculară. Există însă mai multe opțiuni: îți poți crește cantitatea consumată la fiecare masă sau poți adăuga o mică masă în plus. Având în vedere că nu e ușor să îți schimbi rutina și să îți modifici toate mesele, ar fi mai bine să adaugi o gustare ceva mai consistentă între acestea. Astfel, ai un control mai mare asupra a ceea ce mănânci, crescând frecvența meselor. Atunci când te oprești din antrenamentul intensiv, poți elimina pur și simplu acea masă suplimentară.

Doar pentru că poți mânca mai mult nu înseamnă că poți mânca nesănătos. Din contră, alimentația ta trebuie să fie una de bună calitate, bogată din punct de vedere nutrițional. Prin urmare, trebuie să eviți alimentele procesate și cele de tip fast food.

Aplicații utile

Nu este ușor nici să urmărești caloriile, nici echilibrul dintre proteine, glucide și lipide. Dacă aportul tău de calorii nu e suficient, masa ta musculară nu va crește, iar dacă e prea mare, vei avea depuneri de grăsime care îți vor ascunde mușchii. De aceea, e foarte util să folosești o aplicație prin care să urmărești ce mănânci și activitatea ta fizică.

Spre exemplu, Lifesum îți oferă un plan alimentar personalizat, în funcție de caracteristicile tale fizice și de efortul depus, monitorizat automat prin Fitbit. O aplicație cu funcții asemănătoare este MyFitnessPal. Totodată, pot fi utile aplicațiile mobile care se concentrează pe exercițiile în sine, nu pe alimentație, așa cum sunt Fitness Buddy și Buddy Space, potrivit Generation Iron.

Sursă foto: Shutterstock

Citește și Dietă și sport în funcție de gene? Testele ADN arată ce ni se potrivește

Teste de fertilitate feminină și masculină, acasă

0
Teste de fertilitate
Teste de fertilitate


infertilitatea afectează tot mai multe cupluri din România, este un
fapt cunoscut. Dar că se pot efectua teste de fertilitate feminină
și masculină în intimitatea domiciliului, probabil că veți afla
acum.

Infertilitatea este diagnosticată atunci când sarcina nu apare după un an, timp în care au avut loc raporturi sexuale neprotejate. Ceea ce impune realizarea unor teste de fertilitate. Potrivit statisticilor, doar 20% dintre cuplurile care au raporturi sexule neprotejate vor concepe un copil într-o lună, iar 85% dintre cupluri vor concepe natural după un an de încercări. Cu toate acestea, dacă femeia are peste 35 de ani, specialiștii recomandă ca evaluarea pentru infertilitate să înceapă după doar 6 luni de raporturi sexuale neprotejate, astfel încât femeia să urmeze un tratament de specialitate cât mai curând. De asemenea, dacă femeia are cicluri menstruale neregulate (care sugerează absența ovulației) sau ea și partenerul au o cauză cunoscută de infertilitate (de exemplu, ovare polichistice sau vasectomie), investigațiile trebuie realizate după primele încercări nereușite de obținere a sarcinii.

Citește și Premieră medicală: cercetătorii au obținut ovule umane din celule ale sângelui

Există
o serie de condiții medicale care au un impact negativ asupra
capacității femeii de a concepe. Printre cele mai întâlnite se
numără problemele ovulatorii, mai exact, lipsa eliberării
ovocitului de către ovar sau eliberarea unui ovocit anormal. Pe
lângă acestea se remarcă și o serie de tulburările hormonale
care constituie impedimente în maturizarea ovocitelor, determinând
implicit absența ovulației și, mai departe, dificultăți de
concepție. Balanța hormonală poate fi dezechilibrată din cauza
stresului, a variațiilor mari de greutate într-un timp scurt, de
eforturile fizice extreme, de dereglări ale glandei tiroide, de
consumul de alcool și droguri. Cazurile cele mai rare de
infertilitate sunt cauzate de anomaliile la nivelul ovarelor,
trompelor sau uterului
, precum și dezvoltarea de anticorpi
împotriva spermelor sau ovulelor.

Primul pas pentru clarificarea existenței unei probleme de infertilitate este verificarea funcției ovariene și a calității ovocitelor. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unor teste de la BARZA, teste de fertilitate rapide care detectează în urină nivelul hormonului FSH. Declinul funcției ovariene va fi confirmat prin rezultatul pozitiv al testului. În cazul acestui rezultat, este indicat ca pacienta să urmeze un control de specialitate prin care se va verifica permeabilitatea trompelor uterine și aspectul uterului (radiografie HSG), organele abdominale (laparoscopie) și/sau cavitatea uterină (histeroscopie).

Cel mai des întâlnit motiv al infertilității masculine este producerea de spermă care conține spermatozoizi într-o concentrație insuficientă sau a căror mobilitate sau aspect sunt anormale. Chiar și cu rezultate normale: 20 – 120 milioane spermatozoizi/ml, 30% de formă și mărime normală, iar 50% cu o bună mobilitate, dereglările funcționale pot împiedica sperma să penetreze ovulul.

Te-ar putea interesa și AVA – Dispozitivul util pentru a monitoriza perioada fertilă

Cele mai frecvente cauze de infertilitate masculină sunt determinate de stilul de viață, mai exact, orice cauză care crește temperatura bazală (băi lungi fierbinți, sauna, statul pe scaun în timp îndelungat) anumite medicamente, consumul de alcoolul, drogurile, tutunul și steroizii anabolizanți. Nu sunt excluse nici dezechilibrele hormonale, afecțiunile imunologice, infecțiile, bolile venerice, disfuncțiile sexuale, traumatismele testiculare sau anomaliile genetice. Și în cazul bărbaților, primul pas pentru a stabili dacă există o problemă de infertilitate este efectuarea unui test care poate stabili gradul de fertilitate masculină. Testul de fertilitate masculină Barza este un test rapid de determinare calitativă a concentrației de spermatozoizi din materialul seminal uman. În cazul în care valorile se referință nu se încadrează în intervalul de testare sunt necesare investigații suplimentare ca spermograma, testul MAR care determină prezența anticorpilor anti-spermatici, testele endocrine și evaluarea nivelului lecucocitelor care este asociat cu infecții sau inflamații în corp.

Dacă vrei să fii informat despre sănătate și nu te-ai înscris încă la newsletterul nostru, o poți face aici. Nu durează mai mult de 5 secunde.

Cele mai comune 5 greșeli pe care le faci când te speli pe dinți

0

Igiena orală tinde să fie uneori neglijată, iar unele studii arată chiar detalii îngrijorătoare în privința modului în care igiena dentară este abordată în România.

Rețeaua de cercetare Health Behaviour in School-Aged Children sau HBSC a realizat un studiu, în România, în urmă cu doi ani, în care a încercat să afle cât de des se spală copiii pe dinți. Rezultatele acestei analize au indicat faptul că puțin peste 40% dintre elevii din România se spală o singură dată pe zi. Un studiu realizat de aceeași rețea, în 2014, a scos însă în față date și mai alarmante.

În mediul rural, un tub de pastă de dinți este consumat, în medie, în aproximativ doi ani și jumătate. Astfel de date mai demonstrează și faptul că educația unei igiene orale bune lipsește în anumite cazuri. Lipsa unei astfel de educații duce și la greșeli, chiar și în cazul celor care se spală în mod regulat pe dinți, de mai multe ori pe zi.

Cele mai comune 5 greșeli pe care le faci când te speli pe dinți:

1. Folosești periuța greșită de dinți

Alegerea unei periuțe de dinți se rezumă de foarte multe ori la culoarea periuței și aspectul plăcut. Dar funcționalitatea unei periuțe de dinți trebuie să primeze de fiecare dată, motiv pentru care e importat să alegi cu mai multă atenție un model. Pentru o igienă orală completă, rapidă și eficientă poți alege periuțe de dinți electrice care folosesc tehnologia sonică. Astfel, cu cele 62.000 de mișcări pe minut, o astfel de alegere poate fi mult mai bună decât o periuță clasică de dinți.

Vezi și Sistem premium de implant multiplu, garantat pe viață

2. Te speli pe dinți imediat cum te-ai ridicat de la masă

Auzi de foarte multe ori că după fiecare masă este bine să te speli pe dinți. Acest lucru este foarte adevărat, dar uneori este prost aplicat, mai ales dacă te speli pe dinți imediat după ce te-ai ridicat de la masă. Indicat ar fi să aștepți între 10 și 15 minute, pentru ca particulele de mâncare și aciditatea din gură să fie îndepărtate înainte de a folosi periuța de dinți.

3. Nu îți schimbi periuța de dinți la un interval regulat

Raportul HBSC a mai scos la lumină, în 2014, și faptul că, în mediul rural din România, o periuță de dinți este schimbată la 10 ani. În realitate, este indicat să schimbi periuța, chiar și în cazul în care suferi de un virus. Poți apela la o periuță de rezervă, pentru folosirea ei doar în acest context și apoi să o arunci, după ce ai scăpat de răceală.

4. Depozitezi greșit periuța de dinți

Poate ți se pare indicat să ții periuța de dinți sau măcar capul acesteia într-un container special. Din cauza umezelii, ar putea dezvolta bacterii periculoase la următoarea utilizare. Periuța ar trebui lăsată să se usuce întâi, înainte să o pui într-o cutie specială. De asemenea, evită să ții periuțele de dinți în baie prea aproape de vasul de WC. Chiar dacă nu va exista niciodată un contact direct, aceasta se poate contamina foarte ușor.

5. Ignori gingiile

Igiena orală nu înseamnă doar dinții, iar de multe ori ai putea avea tendința să uiți acest lucru. Gingiile afectate pot, mai departe, să reprezinte o mare problemă pentru dinții tăi și să fie un motiv pentru căderea dinților. De acee, este important să folosești ața dentară și să ai mare grijă ca atunci când te speli pe dinți să nu apeși cu periuța prea tare, pentru că poți irita gingiile foarte mult.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Alliance

Citește și Plombe cu biomaterial – un tratament stomatologic ce ajută dinții cariați să se vindece singuri

Scurtă istorie a celor mai cunoscute forme de cancer. Când au fost descoperite cancerul pulmonar și leucemia?

0

Cele mai răspândite forme de cancer, la nivel mondial, sunt cancerul pulmonar și cancerul de sân. Tot o formă de cancer este și leucemia, boală descoperită în urmă cu 200 de ani.

Cancerul pulmonar

Este cea mai răspândită formă de cancer astăzi, dar în urmă cu 150 ani, era o boală rar întâlnită. Cei mai afectați erau lucrătorii din mine, în timp ce în zilele noastre, cei mai afectați sunt fumătorii (aproximativ 85% din cazuri au drept cauză fumatul).

Primele cazuri de cancer pulmonar au fost înregistrate în a doua jumătate a secolului 18. Prima dată când a fost identificată o legătură între fumat și apariția cancerului pulmonar a fost în 1929 – descoperirea i-a aparținut medicului german Fritz Lickint și a stat la baza unei campanii agresive împotriva fumatului, în Germania.

Vezi și Un test de sânge depistează cancerul de sân înainte de apariția tumorilor

Leucemia

Leucemia este un tip de cancer care apare la nivelul măduvei osoase și care rezultă într-o creștere anormală a numărului celulelor albe din sânge. A fost descoperită în urmă cu mai bine de 200 de ani, în 1811, de către medicul scoțian Peter Cullen, dar cel care a dat numele bolii (leukemia, de la cuvintele grecești leukos – alb și haima – sânge) și i-a descris cu o mai mare acuratețe simptomele a fost chirurgul francez Alfred Velpeau, în 1827.

Mai multe detalii despre leucemie (simptome, factori de risc și tratament) găsești în acest articol.

Cancerul de sân

Cancerul de sân este cea mai râspândită formă de cancer în rândul femeilor și a doua cea mai întâlnită formă de cancer, în general. Doar în 2018 s-au înregistrat 2 milioane de noi cazuri, pe întreg globul, potrivit World Cancer Research Fund. Cazuri de cancer de sân au existat și cu 1600 de ani înaintea erei noastre, în Egiptul antic, dar și în timpul lui Hipocrate (460-370 î. Hr.), cel mai cunoscut medic al Greciei antice. Cercetările asupra cancerului de sân au stat la baza studiilor asupra altor forme de cancer.

Prima operație de mastectomie (mastectomie radicală) a fost efectuată în 1882, de către chirurgul american William Halsted, dar în 1932 procedura a fost îmbunătățită. Prima dată când s-a apelat și la radioterapie în tratamentul cancerului de sân a fost în 1937.

Sursa foto: Shutterstock.com

Citește și Un dispozitiv portabil poate diagnostica rapid cancerul și atacul de cord