joi, iulie 19, 2018
Acasă Blog

Editarea genetică CRISPR poate provoca mutații grave în ADN-ul uman

0
editarea genetică CRISPR

Editarea genetică CRISPR/Cas9 este o tehnică nouă, despre care mulți cercetători cred că poate vindeca boli genetice grave.

CRISPR este o metodă nouă de editare genetică, prin care ar putea fi eliminate boli genetice în prezent incurabile și prin care s-ar putea obține specii noi de animale sau plante.

Iată cum funcționează: cercetătorii taie și elimină o anumită secvență din ADN-ul unei celule (secvență unde există o mutație nedorită), iar în locul acestei părți lipsă este introdusă o secvență de ADN sănătoasă, cu litere care poartă informația dorită. În acest fel ar putea fi eliminate genele cu mutații, care pot provoca boli extrem de grave.

Din păcate însă, un studiu recent realizat de Allan Bradley de la Wellcome Sanger Institute din Marea Britanie și publicat în revista Nature Biotechnology arată că tehnica are efecte secundare nedorite.

Vezi și Nanopicăturile ar putea înlocui ochelarii. Repară corneea și redau vederea

Experimentele realizate de echipa lui pe cobai și pe celule umane arată că o cincime dintre celulele pe care s-a aplicat tehnica CRISPR au dezvoltat modificări nedorite în structura ADN. Practic, în urma editării genetice s-au rearanjat sute sau chiar mii de litere din structura ADN. Modificările au apărut în regiuni diferite de cea unde s-a făcut editarea genetică, de aceea problema nici nu a fost observată în timpul altor studii.

Vezi în animația de mai jos cum funcționează editarea genetică CRISPR:

Din cauza acestor modificări nedorite și imposibil de controlat, există riscul să apară mutații grave și chiar forme de cancer, dacă tehnica va fi folosită pe subiecți umani. Bradley crede că nu trebuie să renunțăm la CRSIPR, dar este esențial să studiem în continuare această metodă, pentru a o înțelege mai bine înainte de-a o folosi ca tratament.

Anumite forme de editare genetică CRISPR, utilizate mai recent, s-au dovedit a fi mai sigure, pentru că presupun modificarea doar a anumitor litere din ADN, nu a unei întregi secvențe. Alte tehnici pot doar să controleze cât de activă este o anumită genă, fără ca ADN-ul să fie editat în vreun fel.

Sursa: New Scientist, Reuters

Citește și O terapie revoluționară distruge tumorile canceroase greu de tratat

Infiltrațiile cu PRP și acid hialuronic tratează genunchiul artrozic

0

Infiltrațiile cu PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite) și cele cu acid hialuronic sunt proceduri cu eficiență dovedită în tratarea artrozei genunchiului, susține dr. Andrei Tutovanu, medic specialist ortopedie-traumatologie, doctorand (Bio Ortoclinic).

Dacă prima variantă, infiltrația cu PRP, care folosește resursele interne ale organismului, pentru vindecarea și regenerarea țesuturilor, dă rezultate foarte bune până în jurul vârstei de 55 de ani, cea de-a doua, infiltrația cu acid hialuronic și-a dovedit eficiența și după această vârstă, facilitând o mișcare articulară fluidă, chiar și în cazurile avansate de artroză a genunchiului.
Potrivit doctorului Tutovanu, procesul de regenerare prin infiltrațiile cu PRP se datorează unui cocktail concentrat de factori de creștere, capabili să influențeze semnificativ regenerarea și vindecarea țesuturilor. Procedura acționează direct asupra cauzei durerii, nu doar asupra simptomelor.

Te-ar putea interesa și ”Banda minune” care ajută la vindecarea articulațiilor și mușchilor

În cazul infiltrațiilor cu acid hialuronic (Acid glucuronic și N-acetilglucosmina) efectul nu este de regenerare, ci de lubrifiere a articulațiilor, de ameliorare rapidă a durerii și de stopare a degradării componentelor articulare, mai ales în cazul artrozei de genunchi (gonartroză). Mai mult, procedura poate amâna o perioadă însemnată protezarea chirurgicală a genunchiului, efectele infiltrației durând de la câteva luni, la doi ani.
Dacă persoana este sănătoasă nu există contraindicații absolute pentru infiltrațiile cu PRP, însă este bine ca medicul să fie informat dacă pacientul suferă sau a suferit de o boală neoplazică ori urmează un tratament bazat pe anticoagulante, steroizi, sau medicamente de tip antiinflamator. În schimb, infiltrațiile cu acid hialuronic sunt contraindicate total în cazul pacienților cu un sistem imunitar deficitar, cu boli de coagulare sau cu boli alergice, respectiv în cazul gravidelor, sau mamelor care alăptează”, a explică specialistul.

Afecțiuni frecvente ce pot fi tratate cu infiltrații:
genunchi: artroză, rupturi de ligament încrucișat anterior și posterior, rupturi de menisci (postoperator), tendinita labei de gâscă (harmstring), tendinită rotuliană;
cot: epicondilită laterală/medială, tenosinovită, artroză;
umăr: ruptură/ tendinită de coafă rotatorie, sindromul de impingement (bursită subacromială), ruptură de labrum, artroză;
gleznă: tendinită achileană, artroză, entorse;
șold: tendinita mușchiului psoas, sindrom de tract iliotibial, tendinită trohanteriană, artroză, sacroileită;
coloană vertebrală: radiculite cervicale și lombare, sindrom fațetar cervico-lombar.

Cercetătorii au realizat primele radiografii tridimensionale în culori ale corpului uman

0
radiografii in culori, 3d

Cu ajutorul unei tehnologii de ultimă oră, folosită și pentru acceleratorul de particule de la CERN, oamenii de știință au realizat radiografii 3D, colorate foarte realist, cu părți ale corpului uman.

Cercetătorii de la Mars Bioimaging din Noua Zeelandă au conceput o tehnologie care ar putea schimba modul în care sunt făcute radiografiile. În această imagine putem vedea încheietura unui pacient, radiografiată tridimensional și în culori diferite, astfel încât putem distinge foarte clar unde sunt oasele, care sunt tendoanele și mușchii.

Nu vorbim însă de o radiografie în culori în adevăratul sens al cuvântului. Tehnologia folosită a fost prezentată în 2015. Culorile diferite sunt aplicate pe radiografii în funcție de lungimea de undă a razelor X, care trece prin anumite substanțe. Astfel, un program computerizat stabilește anumite culori pentru diferite părți ale corpului, pentru ca acestea să fie mai ușor de deosebit între ele.

Tehnica este similară oarecum cu modul în care ochiul uman „colorează” obiectele din jur: creierul nostru interpretează sub forma unor anumite culori diferitele lungimi de undă din spectrul vizual, care sunt reflectate de obiectele din jur. Lumina vizibilă, pe care o putem noi percepe cu ochii, este tot o formă de radiație electromagnetică, dar cu o energie mai joasă comparativ cu razele X.

Vezi și Ce trebuie să știi despre CT – Tomografia Computerizată (Ghid pentru pacienți)

Cercetătorii de la Mars Bioimaging au creat senzori care pot fi introduși în interiorul unui computer tomograf (CT), aparatul care produce imagini tridimensionale cu ajutorul razelor X. Astfel, senzorii obțin informații foarte detaliate despre lungimea de undă a unor raze X individuale, în momentul în care ele trec printr-un tip de țesut uman. În funcție de lungimile de undă ale razelor X care nu sunt reflectate de țesut, ci sunt absorbite de acesta, aparatul poate afla ce compoziție chimică are acea bucată de țesut și ce anume reprezintă (os, mușchi, tumoare etc).

Inițial, această tehnologie de analiză a fotonilor a fost concepută pentru Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), care operează și cel mai mare accelerator de particule din lume.

Noua tehnologie nu este doar impresionantă din punct de vedere vizual. Ea poate oferi detalii foarte importante medicilor, despre compoziția chimică a țesuturilor scanate, ajutând astfel la punerea unui diagnostic corect și rapid.

Sursa: Live Science

Citește și Aplicație revoluționară care poate interpreta radiografiile

Aplicație revoluționară care poate interpreta radiografiile

0

Patru studenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice din Timișoara au creat o aplicație revoluționară care poate ”citi” imaginile radiologice, oferind un posibil diagnostic.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, aplicația analizează radiografia încărcată de utilizator și o compară cu alte aproximativ 200.000 de imagini radiologice stocate în baza de date, algoritmul creat de cei patru tineri generând o listă de posibile diagnostice cu probabilități diferite. De asemenea, această aplicație mai furnizează și hărți ale zonelor în care există anomalii. Deocamdată, aplicația poate analiza doar radiografii pulmonare, însă echipa VisionX – formată din Ștefan Iorca, Andrei Tenescu, Cristian Avramescu și Bogdan Berceanu și coordonată de Sebastian Fuicu – lucrează la crearea unor algoritmi care să permită analizarea imaginilor radiologice și pentru toate celelalte zone ale corpului.

Citește și Aplicație pentru părinți

Echipa VisionX a câștigat la începutul anului Marele Peremiu în valoare de 3000 de dolari de la Microsoft, în cadrul concursului Big Idea Challange, pe când totul nu era decât teorie, o idee de afacere transpusă într-un proiect ambițios. Încurajați de succes, cei patru tineri au investit suma câștigată în dezvoltarea efectivă a aplicației și au participat mai apoi la etapa națională și la cea pe Europa Centrală și de Est a competiției Imagine Cup, câștigându-le pe amândouă. Așa se face că la sfârșitul acestei săptămâni, pe 21 iulie, studenții timișoreni se vor afla în SUA, la Seatlle, unde va avea loc finala mondială a competiției Imagine Cup Global Competition 2018, organizată tot de Microsoft, în cadrul căreia își vor prezenta această aplicație revoluționară și – sperăm! – vor câștiga cei 100.000 de dolari oferiți drept premiu.

Echipa formată din cei patru studenți mai are în palmares și Trofeul Morpheus Cup din cadrul concursului Startup Campus Innovative Idea Battle, distincție care le-a oferit accesul la Conferința Pioneers care are loc în Austria, la Viena.

Aplicația care poate ”citi” și interpreta radiografii este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net.

3 soluții high-tech de viitor în lupta cu tuberculoza

0
tuberculoza

Potrivit raportului anual al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tuberculoza a făcut peste 1,6 milioane de victime în toată lumea, doar în 2017.

Tuberculoza – boala provocată de mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, cum mai este cunoscut – e una dintre cele mai răspândite şi mai periculoase boli contagioase, prima ca număr de morţi, anual, la nivel mondial.

România este printre primele ţări din Uniunea Europeană ca număr de cazuri noi, potrivit cifrelor prezentate în luna martie de medicii din Sibiu. În faţa acestor date, măsurile de precauţie sunt recomandate şi primul pas este să te informezi din timp despre riscurile tuberculozei.

Boala e cunoscută încă din antichitate şi focarele de infecţie apar uneori chiar şi în cele mai civilizate locuri. La începutul acestui an, în New  York au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză din ultimii 26 de ani, potrivit jurnaliştilor de la New York Post.

Vezi și Bandajul inteligent ajută la vindecarea rănilor. Administrează singur antibioticele

Nu este de mirare, în aceste circumstanţe, că se depun eforturi susţinute în toată lumea pentru îmbunătăţirea metodelor de tratament şi de diagnosticare a tuberculozei. Iată câteva dintre cele mai noi tehnologii apărute:

1. Aplicaţii mobile pentru monitorizarea pacienţilor

Bolnavii de tuberculoză pierd foarte mult în greutate într-un timp foarte scurt, aşa că una dintre provocările medicilor este să compenseze acest efect printr-o alimentaţie sănătoasă. Pacienţii slăbiţi sunt mai predispuşi să sufere şi efecte secundare grave în urma tratamentului şi asimilează greu medicamentele.

Aplicaţia pentru Android N-TB a fost dezvoltată de un grup de cercetători din cadrul Center for Nutrition Studies şi McGill International TB Centre din Canada și promite să dea o mână de ajutor pacienţilor cu tuberculoză când vine vorba de alimentaţie. Aplicaţia calculează indexul de masă corporală şi, în cazul în care este prea scăzut, oferă indicaţii şi sfaturi de alimentaţie pentru ca pacienţii să ajungă la o greutate normală.

2. Gadgeturi pentru detectarea rapidă a bolii

India este una dintre ţările cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză raportat la populaţie, aşa că autorităţile depun eforturi considerabile pentru a găsi soluţii moderne pentru combaterea acestui flagel.

Cercetătorii de la universitatea Jamia Hamdard din Delhi au pus la punct un dispozitiv care promite să detecteze prezenţa mycobacterium tuberculosis (sau bacilul Koch) într-o singură oră. Până acum, testele de laborator pentru depistarea tuberculozei durau de la câteva zile până la două săptămâni şi nu erau foarte precise.

Îți recomandăm și O terapie revoluționară distruge tumorile canceroase greu de tratat

Producătorii dispozitivului spun că testul iMC2 va putea analiza până la 6 probe de salivă simultan. Pe lângă asta, va avea şi un mare avantaj: faptul că nu este foarte costisitor. Cercetătorii spun că un test va costa 500 de rupii, adică în jur de 28 de lei.

3. Tehnologii pentru testarea rezistenţei bacilului Koch la tratament

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii de ştiinţă atunci când vine vorba de tuberculoză este faptul că tratamentele medicamentoase nu sunt întotdeauna eficiente. Unele tulpini ale bacilului au dezvoltat rezistență la antibiotice, aşa că este extrem de important pentru medici să ştie ce tratament e cel mai eficient.

Un dispozitiv testat medical la universitatea Cayetano Heredia din Peru ar putea să rezolve această problemă. Potrivit unui studiu apărut în publicaţia Tuberculosis Journal, dispozitivul poate identifica într-un timp foarte scurt tulpina bacilului şi gradul de rezistenţă a acestuia la antibioticele utilizate în mod frecvent în tratamentul tuberculozei, cum ar fi rifampicina.

Un alt avantaj al dispozitivului medical este faptul că nu foloseşte un microscop dotat cu lentilă, ci o cameră foto pentru a depista bacilul. Acest lucru reduce cu mult riscurile de infectare pentru laboranţii şi tehnicienii care în mod normal efectuează testele de depistare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și Primul medicament care conține un ingredient din marijuana, aprobat în SUA

Mediweb face furori în sistemul medical

0

Mediweb este o soluție informatică de gestionare a pacienților, cu ajutorul căreia se realizează digitalizarea actului medical, dezvoltată pentru unitatea sanitară în care lucrează de un medic ortoped de la la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu, pasionat de IT.

Sistemul informatic creat de tânărul medic vine atât în ajutorul colegilor săi cât și în cel al pacienților, deservind cele mai solicitate camere de gardă ale spitalului: cea a secției de Chirurgie și cea a secției de Ortopedie. Datorită programul software Mediweb creat de dr. Alexandru Herdea, medicii pot aloca acum 80% din timp consultației și doar 20% birocrației pe care o presupune completarea diverselor hârtii, pe când anterior implementării acestuia raportul era invers, timpul fiind consumat de operațiunile de menționare în registru, completare a rețetei, emitere a biletului de trimitere etc. În ceea ce îi privește pe pacienți, al căror număr crește permanent, ajungând și la 250 zilnic la cele două specialități menționate, marele lor avantaj este acela că timpul de așteptare la ușa cabinetului s-a redus aproape la jumătate.

Revenind și referindu-ne din nou la medici, pe lângă scurtarea timpului alocat… scriptologiei, Mediweb mai oferă posibilitatea realizării de statistici medicale foarte precise și a unui flux de resurse care să asigure echilibru în realizarea actului medical, prin relocarea personalului acolo unde este mai mare nevoie.

Cum funcționează de fapt Mediweb? Pacienții care vin la camera de gardă a uneia dintre cele două specialități au la dispoziție o consolă în care își introduc datele personale, date la care au acces doar medicii spitalului. Odată introduse aceste date, pacientul va primi informațiile de bază ale accesului său la consultație. Va afla numele medicilor disponibili și programul acestora, își va putea alege medicul căruia să i se adreseze, va afla care este cabinetul acestuia și cât timp are de așteptat până va fi preluat pentru consultație. De asemenea, în fața cabinetelor respective există monitoare și o formă prin care pacientul este invitat să intre atunci când îi vine rândul. La sfârșitul consultației pacientul primește un raport tipărit la imprimantă, pe care îl va putea studia fără dificultate, nemaifiind nevoit să facă eforturi pentru a descifra scrisul de mână al medicului. Raportul rămâne și în sistem, astfel încât la recontrol se va ști cine și când l-a consultat și ce recomandări au fost făcute.

Te-ar putea interesa și Modestia unui medic, inițiatorul Spitalului Virtual pentru Copii

Fiind un program bidirecțional, Mediweb asigură și comunicarea între medici. Astfel, dacă un pacient se înscrie, din greșeală, la alt cabinet decât cel la care are de fapt nevoie, medicul poate corecta eroarea și îl poate îndruma pe acesta acolo unde trebuie să ajungă, fără ca el să-și piardă rândul în ordinea înscrierii pacienților în sistem.

Managerul spitalului, dr. Alexandru Ulici, a afirmat că Mediweb va fi în viitor extins la nivelul întregii unități sanitare, avându-se în vedere și implementarea fișei electronice a pacientului. Întregul echipament necesar introducerii acestui sistem (monitoare, tablete, routere, imprimante) a fost asigurat de Fundația Telekom Romania.

4 pericole ale exercițiilor fizice în exces. Cât sport e recomandat să faci săptămânal

0
sport

Un studiu din 2016 plasa România pe ultimele locuri în topul populației care face sport în mod regulat.

61% dintre români nu fac mișcare deloc, în timp ce 18% merg la sală doar foarte rar. Aceste procente îngrijorătoare au fost în scădere însă în ultimii doi ani, pe măsură ce oamenii încep să afle mai multe despre importanța mișcării atât pentru fizic, cât și pentru minte.

Cei care se apucă să facă sport trebuie să înceapă încet, avertizează însă medicii. Oricât ne-am dori să fim mai sănătoși și să arătăm mai bine peste noapte, acest lucru nu se va întâmpla dacă ne epuizăm corpul și ne expunem unor riscuri inutile. Experții în fitness ne spun cât sport ar trebui să facem săptămânal, dar și ce măsuri de precauție ar trebui să ne luăm pentru a evita unele accidentări periculoase:

Rupturile de tendoane și ligamente, mai frecvente în rândul începătorilor

Atunci când corpul nu este obișnuit să depună zilnic efort la sală sau la jogging, va dura o perioadă până când articulațiile, tendoanele și ligamentele se vor obișnui cu exercițiile fizice și vor deveni mai elastice și mai rezistente. De aceea, persoanele care încearcă să compenseze ani întregi de sedentarism cu mersul zilnic la sală, dintr-o dată, și cu ridicarea de greutăți mari sau cu parcurgerea unor distanțe mari la alergat se pot alege cu probleme la nivelul tendoanelor și ligamentelor.

Vezi și “Banda-minune” care ajută la vindecarea articulațiilor și mușchilor

Dintre toate, ruptura de ligamente este una dintre cele mai mari probleme pe care le poți avea. Aceasta este anunțată de dureri în zona respectivă, însă în fazele incipiente mulți o pot pune pe seama febrei musculare sau a încălzirii insuficiente înainte de exerciții. Dacă citești acest articol complet despre cum apare ruptura de ligamente, vei învăța să îi identifici din timp simptomele, astfel încât să nu se ajungă la complicații mult mai grave.

Epuizare în loc de energizare

În mod normal, după un antrenament ar trebui să te simți energizat și bine dispus, pentru că în timp ce faci mișcare creierul eliberează în organism așa-numiții hormoni ai fericirii. Acesta este și motivul pentru care unii oameni își încep ziua făcând mișcare și evită să meargă la sală seara, pentru a nu-și tulbura somnul. Însă în momentul în care tragi de tine pentru a merge la sală, nu dai randament bun, iar după antrenament te simți secat de energie, cu o senzație de mușchi rigizi și picioare „grele”, acesta poate fi un semn că ai exagerat cu mersul la sală.

Experții sunt de părere că un antrenament de 1-1 oră jumate de 3-4 ori pe săptămână este suficient pentru a ne bucura de toate beneficiile sportului și a nu cădea în cealaltă extremă, cea a suprasolicitării.

Îți recomandăm și 5 sfaturi care te feresc de accidente atunci când faci sport

Intensitate mai mare, timp crescut de recuperare

Dacă faci exerciții fizice de mare intensitate, aceasta trebuie crescută gradual și nu este recomandat să efectuezi antrenamentul mai mult de 3 ori pe săptămână. Explicația este una simplă: cu cât intensitatea antrenamentului este mai mare, cu atât corpul nostru are nevoie de mai mult timp pentru a se recupera.

Iar atunci când nu îți privezi organismul de acest timp necesar recuperării, nu numai că antrenamentele tale vor fi mai eficiente, dar vei putea progresa în mod sănătos, fără sentimentul că nu mai poți ridica greutăți la fel de mari ca la început sau că nu poți alerga distanțe mari deoarece mușchii tăi sunt deja epuizați.

Mușchii tăi sunt în permanență rigizi și sensibili

Senzația de inflamație la nivelul mușchilor este normală după un antrenament intens și poate dura până la două zile. Însă în momentul în care te obișnuiești să îți simți mușchii rigizi și sensibili sau ai dificultăți în mișcare, este un semn că ar trebui să slăbești puțin ritmul și numărul de antrenamente săptămânale.

Chiar dacă intenția ta este să îți crești masa musculară, acest lucru nu va fi afectat de pauzele între antrenamente, ba dimpotrivă, repaosul este o condiție esențială pentru a le permite mușchilor să se refacă și să devină mai puternici.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Flamingo Images

Citește și 5 mituri despre alimentație pentru cei care fac sport

Test de sarcină. Cum funcționează și când trebuie făcut

0
test de sarcină

Un test de sarcină este prima metodă prin care poți verifica dacă ești sau nu însărcinată.

Poți verifica simplu și rapid, la tine acasă, dacă ai rămas însărcinată. Ai nevoie doar de un test de sarcină, iar rezultatul va fi gata în doar câteva minute. Ai grijă însă: testul trebuit făcut corect și la momentul potrivit, altfel rezultatele nu vor fi concludente. Iată de ce trebuie să te informezi despre cum funcționează un test de sarcină și când trebuie făcut.

Testul de sarcină pe care îl poți face singură, fără să ai nevoie de un medic. Este un test de urină, care detectează nivelul hormonului numit gonadotropina corionică umană (HCG), poreclit și „hormonal sarcinii”. Acest hormon este produs în organism după aproximativ 6 zile de la fertilizare și nivelul lui continuă să crească rapid, dublându-se la fiecare 2 – 3 zile. Prin urmare, dacă testul arată prezența acestui hormon, ești însărcinată.

Poți găsi un test de sarcină la orice farmacie și chiar și în supermarket. Trebuie să citești cu atenție instrucțiunile. Cea mai indicată perioadă pentru a face un test de acest fel este după ce menstruația a întârziat cel puțin o săptămână (asta ar însemna după aproximativ 14 zile de la fertilizare). Dacă îl faci prea devreme, hormonul HCG ar putea să nu fie detectat.

Vezi și Un nou test de sânge poate indica riscul de naștere prematură

Testul de urină trebuie făcut dimineața, pentru că atunci urina este mai concentrată. Acuratețea unui test de sarcină de acest fel este de 99%. Dacă ai citit cu atenție instrucțiunile și ai făcut corect textul, rezultatul este probabil corect. Poți verifica însă, pentru a fi sigură, la cabinetul medical, unde poți face un alt tip de test de sarcină: un test de sânge care analizează nivelul hormonului HCG. Desigur, orice test pozitiv ar trebui urmat de o consultație ginecologică și de o ecografie vaginală.

ecografie sarcină

Cum se face un test de sarcină

Este foarte simplu să folosești un test de sarcină. Dimineața, imediat ce te-ai trezit și mergi la baie, ține dispozitivul sub jetul de urină sau colectează puțină urină într-un recipient special și apoi pune cu pipeta câteva picături pe test.

Apoi trebuie doar să aștepți câteva minute, până la apariția rezultatului. Vei vedea pe dispozitiv două liniuțe colorate dacă ești însărcinată sau doar o liniuță, dacă nu ești însărcinată.

Foarte rar se întâmplă ca testul să fie fals-pozitiv, adică să arate că ești gravidă deși în realitate nu ești. Asta se poate întâmpla de regulă dacă iei anumite medicamente, cum sunt unele anticonvulsive sau calmante.

Citește și Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă bebelușul pe durata celor 9 luni

Mai des se întâmplă ca rezultatele să fie fals-negative, adică să nu depisteze sarcina. Acest lucru se poate întâmpla în mai multe situații:

  • Ai făcut testul prea devreme,
  • Urina este prea diluată pentru că ai băut foarte multe lichide înainte de a face testul,
  • Testul este expirat,
  • Nu ai făcut corect testul,
  • Iei medicamente diuretice sau antihistaminice.

În acest caz, este bine să repeți testul după o săptămână și să te asiguri că ai respectat toate instrucțiunile de folosire. Vizita la un medic ginecolog poate lămuri însă, mult mai repede, misterul, printr-un test de sânge sau ecografie pelviană.

Indiferent de rezultatul pe care l-ai obținut la testul de sarcină, medicul este cel care trebuie să confirme sau să infirme prezența unei sarcini. Află care sunt primele simptome de sarcină, ca să știi dacă este timpul să faci și tu acest test.

Sursa: WebMD

Citește și Tot ce trebuie să știi despre ovulație și bolile care îți afectează fertilitatea

O terapie revoluționară distruge tumorile canceroase greu de tratat

0
injectie terapie

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au testat o terapie nouă, care ar putea înlocui pe viitor chimioterapia, ajutând la distrugerea tumorilor canceroase agresive.

Noua terapie folosește microbule umplute cu medicamente, care sunt injectate direct în tumorile canceroase. Aceste microbule pot fi soluția salvatoare în cazul formelor agresive de cancer, care sunt foarte greu de tratat, precum cancerul pulmonar sau de sân.

Substanțele pe care le transportă aceste microbule sunt imunostimulente, astfel încât ele ajută celulele sistemului imunitar să lupte mai eficient pentru a elimina tumorile.

Eficiența terapiei, care a fost testată deocamdată numai pe cobai, este de 60% în cazul tumorilor canceroase care sunt dificil de tratat. În plus, nu apar efectele secundare greu de suportat care sunt întâlnite în cazul chimioterapiei convenționale. De aceea, un alt avantaj al acestei terapii este că poate fi administrată o doză mult mai mare de subtanță ca în cazul injecțiilor clasice.

În cadrul studiului, cercetătorii au administrat cobailor o doză de opt ori mai mare ca în mod normal dintr-un medicament imunostimulent numit IL-15. Nu au fost observate efecte adverse.

Vezi și Leucemia acută limfoblastică la copii ar putea fi prevenită

În timpul unui alt experiment, microbulele au fost folosite cu succes pentru a distruge un glioblastom, o tumoră canceroasă foarte agresivă care se formează pe creier.

Cercetătorii vor acum să testeze eficiența terapiei pe diferite tipuri de tumori solide (cum este cancerul de sân), dar și pentru cancere ale sângelui, care sunt de asemenea foarte greu de tratat. Totodată, vor testa și ce medicamente sunt mai eficiente pentru stimularea sistemului imunitar, ca să fie folosite în cadrul noii terapii.

Studiul a fost publicat în revista Nature Biotechnology.

Care este avantajul microbulelor în terapia anticancer

Eficiența microbulelor care sunt injectate direct în tumoră a mai fost testată cu succes și anterior. În luna ianuarie, cercetătorii de la Universitatea Thomas Jefferson au demonstrat că microbulele umplute cu oxigen fac tumorile canceroase de la sân mai sensibile la radioterapie.

Microbulele au fost inventate de fapt pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor de la ecografii. Recent însă, oamenii de știință au descoperit că ele pot avea și alte utilizări medicale extrem de importante.

Îți recomandăm și 7 semne timpurii ale cancerului la plămâni

Eleanor Stride, bioinginer la Universitatea Oxford, a prezentat anul trecut un studiu prin care arăta cum pot fi introduse medicamente în aceste microbule. Astfel, substanța va fi injectată cu precizie, direct în tumoare, astfel încât efectul este mult mai puternic. În cazul chimioterapiei, doar 1% din substanța injectată ajunge la tumoare.

Spre deosebire de chimioterapie, medicamentul nu mai ajunge în sângele pacientului, ci doar la țesutul canceros. Astfel, restul organismului este protejat de efectele adeverse ale terapiei.

Microbulele concepute de Eleanor Stride au între 1 și 2 micrometri în diametru și sunt învelite în materiale compatibile biologic, cum sunt lipidele, astfel încât nu riscă să fie respinse de organism și nici nu produc complicații.

Surse: Daily Mail, Wired

Citește și Premieră medicală: cancer mamar cu metastaze, vindecat prin imunoterapie

Festival inedit, numai bun pentru… zâmbit

0

Până pe 2 septembrie, Dent Estet găzduiește Summer Smile Festival, un eveniment destinat atât pacienților noi, cât și celor existenți.

Evenimentul, asemănător unui festival, va avea line-up medical și tematică diferită în fiecare săptămână, astfel încât pacienții vor beneficia de mai multe tipuri de tratamente și servicii, toate la prețuri speciale.

Pentru a beneficia de reducerile celui mai strălucitor festival al momentului, pacienții trebuie să își achiziționeze ”bilete” de pe site-ul Dent Estet. completând un formular, după care vor fi contactați pentru programare.

Festivalul a debutat în săptămâna 2-8 iunie cu Săptămâna Profilaxiei, fiind oferite tratamente cu o reducere de 50%. Săptămâna aceasta este Săptămâna Albirii Profesionale (albire cu laserul Epic Biolase, albire cu lampa Zoom Power, albire cu gutiere Opalescence), în cadrul căreia se oferă 30 de bilete la prețuri de festival, începând cu 700 lei.

Săptămâna 16-22 iulie

Săptămâna Obturațiilor dentare fizionomice – 30% reducere la obturații fizionomice pentru 30 de bilete, la prețuri de festival care încep de la 175 lei.

Săptămâna 23-29 iulie

Săptămâna Aparatelor Dentare (invizibile) – Incognito și Invisalign – 15% reducere pentru 20 de bilete, la prețuri de festival care încep de la 1.800 lei/arcadă.

Pentru următoarele săptămâni, tematica va fi anunțată pe parcursul campaniei, în funcție de cererile venite din partea pacienților.

La finalul campaniei, cei care au participat la Summer Smile Festival pot câștiga marele premiu: un Smile Makeover în valoare de 5000 de euro! Pentru a fi înscriși în concurs, pacienții trebuie să achiziționeze oricare două bilete, adică oricare două tratamente din cadrul festivalului.

Citește și Periuța de dinți inteligentă

Concursul continuă în social media: persoanele înscrise trebuie să împartă bucuria celui mai frumos zâmbet cu toți prietenii lor din mediul online, însoțită de un text creativ legat de unul dintre tratamentele pe care le-au încercat în cadrul Summer Smile Festival. Postarea trebuie să conțină hashtag-ul #SmileFestival și #FanDentEstet. Câștigătorul va fi cel care va acumula cele mai multe reacții.

Prima băutură tip cola îndulcită cu Stevia

0

Stevia este îndulcitorul de preferat atunci când ne dorim cu tot dinadinsul să avem un stil de viață sănătos, în care zahărul nu prea are ce căuta.

În ciuda hotărârilor pe care le luăm (”De mâine nu mai pun gura pe nimic dulce!”) pofta devine uneori greu de învins. Și dacă de cele mai multe ori reușim să rezistăm eroic în fața unei ciocolate sau prăjituri, lucrurile devin mai complicate când este vorba despre băuturile răcoritoare. Mai cu seamă acum, vara… Și mai ales dacă ne numărăm printre consumatorii de cursă lungă a celei mai populare dintre ele. Cât despre persoanele cu diabet, care își monitorizează la sânge (la modul cel mai propriu!) aportul de glucide, o băutură răcoritoare care conține zahăr este un dușman de temut. Pentru că vorbim despre mult zahăr! Nouă lingurițe într-un pahar obișnuit! Asta însemnând 36 g de zahăr. Potrivit Asociației Americane a Inimii, aportul zilnic recomandat de zahăr adăugat este de 36 g pentru bărbați și 24 g pentru femei. Și să nu uităm că se referă la persoanele sănătoase, nicidecum la cele cu diabet. Astfel, consumând un singur pahar de băutură răcoritoare, un bărbat își epuizează din câteva înghițituri întreaga rație zilnică de zahăr, iar o femeie deja o depășește.

Cum poate fi împăcată toată lumea în această poveste cu amatori de băutură răcoritoare cu gust de cola? Și cei care vor să slăbească, și cei care suferă de diabet, și cei care vor să aibă un stil de viață sănătos? Cu o băutură care să păstreze gustul, dar să nu conțină zahăr. Este posibil? Este. Green Cola este o băutură răcoritoare cu ingrediente naturale, pe bază de Stevia și cafeină naturală din boabe de cafea verde. Adică fără zahăr, aspartam, conservanți, acid fosforic și sodiu. Și fără calorii. Zero calorii! O băutură radical diferită de toate celelalte similare de pe piață, cu o rețetă unică, inovativă.

Stevia este mană cerească pentru diabetici pentru că nu are absolut niciun impact asupra indexului glicemic. De 250-300 de ori mai dulce decât sucroza, fără calorii și cu beneficii asupra sănătății, Stevia este cea mai importantă alternativă la zahăr. Nu numai că nu conține carbohidrați, dar ajută digestia și funcțiile gastrointestinale, îmbunătățește capacitatea de concentrare și combate starea de oboseală. ”Stevia este o alternativă potrivită pentru a reduce consumul de zahăr, fapt ce ajută la reducerea și prevenirea obezității, dar și la atingerea obiectivelor de gestionare a greutății”, a declarat dr. Emilia Rusu, specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

Te-ar putea interesa și Măsurarea glicemiei la diabetici

Nu doar folosirea Steviei ca îndulcitor este singurul avantaj pe care îl are Green Cola ci și acela că nu conține acid fosforic, ca majoritatea băuturilor răcoritoare. Consumul îndelungat de acid fosforic cauzează pierderi de calciu din organism și fragilizarea oaselor (inclusiv a dinților). Cât despre cafeină, cea care dă gustul băuturii, aceasta este obținută din cafea verde, ale cărei proprietăți sunt de a accelera metabolismul și procesul de ardere al grăsimilor, de a proteja ficatul, de a combate durerea și a întări sistemul imunitar, reglând totodată și nivelul zahărului din sânge.

Green Cola a fost lansată în 2012, în Grecia, de Pericles Venieris, antreprenor cu o carieră de peste 30 de ani în industria băuturilor răcoritoare. Produsul se vinde în peste 20 de țări din Europa și din afara ei, fiind prezent și pe piața noastră.

Știai că…

…aspartamul (îndulcitor artificial care se găsește în numeroase alimente) conține compuși care consumați în cantități mari, pe perioade îndelungate de timp, pot duce la probleme cardiace, neurologice, gastrointestinale etc?

Bandajul inteligent ajută la vindecarea rănilor. Administrează singur antibioticele

0
bandaj inteligent

Bandajul inteligent are integrat un procesor și senzori speciali, care monitorizează constant modul în care se vindecă rana.

Pe viitor, bandajele nu vor mai semănă deloc cu bucata de tifon sau cu plasturii folosiți acum. Cercetătorii au inventat un bandaj inteligent, cu senzori și procesor, care verifică permanent modul în care evoluează rana și administrează automat doza necesară de medicamente.

Cu ajutorul unor senzori speciali, care analizează temperatura și pH-ul rănii, bandajul inteligent poate depista la timp semnele de infecție sau inflamație. Astfel, va administra direct pe piele antibioticele de care este nevoie.

Noua generație de bangaje va fi folosită mai ales pentru tratarea rănilor persistente, care se vindecă foarte greu. Este cazul arsurilor, dar și al rănilor de care suferă diabeticii. Desigur, există și alte situații, în care apar răni cronice, imposibil de vindecat, din cauza că pielea nu mai are capacitatea normală de regenerare, precizează cercetătorii de la Universitatea Tufts din Massachusetts, care au creat bandajul inteligent.

Plasturele are integrați senzori de temperatură și pH și este atașat de un mic procesor, care analizează datele furnizate.

Un alt avantaj al noului tip de plasture este faptul că administrează singur medicamentele necesare, fără să fie nevoie de o intervenție frecventă din partea medicilor sau a îngrijitorilor. În plus, stimulează procesul natural de vindecare.

Vezi și Un plasture cu nanocip ajută la vindecarea rănilor, prin reprogramare genetică

Plasturele inteligent a devenit realitate datorită electronicelor flexibile. Până acum, acestea erau folosite doar pentru a produce gadgeturi medicale portabile. Utilizarea lor pentru a fabrica bandaje inteligente va fi de mare ajutor pentru persoanele aflate în suferință, dar și pentru sistemul medical, deoarece tratarea și îngrijirea pacienților cu răni care nu se vindecă presupune cheltuieli financiare foarte mari.

Un senzor important cu care este dotat bandajul este cel care arată pH-ul rănii. O rană care se vindecă normal are un pH cuprins între 5,5 și 6.5, în timp ce o rană cronică are un pH care trece de 6,5. De asemenea, o temperatură ridicată a pielii în zona rănii poate indica prezența inflamației.

Îți recomandăm și Un lipici chirurgical poate înlocui copcile și suturile. Închide rănile în 60 de secunde

Un microprocesor de care este legat bangajul analizează apoi toate aceste informații furnizate de senzori și eliberează cantitatea de antibiotice necesară.

Toate componentele sunt atașate de o bandă medicală transparentă, care formează un bandaj flexibil, gros de numai 3 mm. Dintre acestea, numai microprocesorul de care este atașat poate fi reutilizat, restul pieselor (senzorii, banda de fixare și sistemul de administrare a antibioticelor) fiind de unică folosință.

Bangajul inteligent a fost testat deocamdată numai în laborator, dar în curând vor începe și primele studii pre-clinice. Cercetarea a fost publlicată în revista de nanotehnologie Small.

Sursa: Daily Mail

Citește și Piciorul diabetic, vindecat cu ajutorul unui bandaj regenerator

Fără educație sexuală, adolescenții devin ”pradă” ușoară

0

Organizația mondială a sănătății (Oms), centrul european de prevenire și control al bolilor (ecdc), united nations populations fund (UNFPA) și alte organizații publică anual studii și rapoarte îngrijorătoare cu privire la consecințele unei lipse de educație sexuală.

Sunt peste 357 milioane de infecții cu transmitere sexuală (ITS) declarate anual la nivel global (Chlamydia, Sifilis, Gonoree și Trichomonas), iar România se plasează în primele 10 locuri în Europa privind incidența acestor infecții. Totodată, rapoartele ECDC ne plasează pe locul al doilea în topul statelor europene cu cea mai ridicată rată a cazurilor raportate de sifilis.

Aceste rapoarte sunt realizate pe baza cazurilor raportate, dar, așa cum OMS avertizează, majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală nu sunt simptomatice și sunt depistate, de multe ori, după ce au determinat consecințe grave, precum nașterile premature, transmiterea infecției la nou-născut sau infertilitatea.

În România, cumpărarea unui prezervativ este percepută ca fiind rușinoasă, testarea pentru depistarea infecțiilor este privită cu suspiciune, cât despre educație sexuală în școli sau acasă, aceasta este considerată un subiect tabu. Toate aceste rețineri cu privire la viața sexuală se reflectă în incidența crescută a infecțiilor cu transmitere sexuală, a infecțiilor cu HIV și în numărul alarmant de nașteri și avorturi în rândul adolescentelor, în unele cazuri având vârste mai mici de 15 ani.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, consilierea și, mai ales, o mai intensă educație sexuală sunt principalele modalități de prevenție împotriva ITS (inclusiv HIV) și a sarcinilor nedorite. Consilierea poate îmbunătăți capacitatea oamenilor de a recunoaște simptomele ITS și de a crește probabilitatea ca aceștia să caute îngrijire de specialitate și să își încurajeze partenerul sexual să facă același lucru. Din cauza prejudecăților cu privire la sex, a rușinii de a aborda acest subiect și a stigamtizării ITS se remarcă o lipsă a nivelului de educație sexuală și conștientizare publică și a măsurilor privind aceasta, adaptată nevoilor adolescenților.

Având ca punct de reper aceste premise, Veneris lansează campania #TabooFighter, care are ca obiectiv conștientizarea importanței educației sexuale, ca măsură indispensabilă sănătății sexuale. #TabooFighter este un manifest al sincerității, un demers prin care Veneris îndeamnă la o schimbare de atitudine, la conștientizarea riscurilor la care ne expunem atunci când alegem să nu vorbim despre subiectul tabu al sexualității.

Te-ar putea interesa și Tratament revoluționar împotriva HIV

În țările dezvoltate, testele rapide de diagnosticare a ITS sunt utilizate pe scară largă pentru îmbunătățirea ratei de detecție, mai ales a infecțiilor asimptomatice, și prescrierea rapidă a tratamentului. În România, Veneris vine în ajutor cu unica gamă de teste rapide pentru depistarea infecțiilor genitale. Cu o precizie similară testelor de laborator, testele pot fi efectuate acasă, în intimitate și oferă diagnosticul în câteva minute. Testele Veneris pot depista atât afecțiuni precum infecția urinară, candidoza, vaginita bacteriană, cât și infecții cu transmitere sexuală care, netratate la timp, pot avea consecințe grave asupra sănătății, precum trichomonas, chlamydia și sifilis.

Portofoliul Veneris

Test 3 în 1 – oferă un diagnostic rapid, printr-o singură testare a urinei, pentru cele mai frecvente infecții genitale: candidoza (Candida Albicanis), vaginita bacteriană (Gardnerella Vaginalis) și trichonomiaza (Trichomonas Vaginalis).

Test rapid pentru Chlamydia – oferă diagnostic rapid pentru infecția cu transmitere sexuală cauzata de bacteria Chlamydia Trachomatis, prin analiza secreției prelevate din profunzimea vaginului, cât mai aproape de colul uterin.

Test rapid pentru Sifilis – oferă diagnostic rapid prin depistarea într-o picătură de sânge a anticorpilor Treponema Palladium, agentul cauzal al infecției cu transmitere sexuală.

Test rapid pentru Trichonomiază – oferă un diagnostic printr-o analiză rapidă a urinei, pentru infecția Trichomonas Vaginalis, parazit care se transmite preponderent pe cale sexuală și care afectează cel puțin 1 din 4 tineri, la nivel național.

Test rapid pentru Candidoză – depistează în urină ciuperca Candida Albicanis, a cărei dezvoltare excesivă cauzează infecția.

Test rapid pentru vaginită bacteriană – oferă un diagnostic rapid prin depistarea în urină a bacteriei Gardnerella Vaginalis, a cărei dezvoltare excesivă cauzează infecția.

Test rapid pentru infecții urinare – depistează infecția tractului urinar inferior (cistită), cât și a celui superior (pielonefrită), prin măsurarea celor patru paramteri semnificativi din urină: leucocite, nitriți, proteine și sânge.

Test de pH pentru infecții vaginale – depistează rapid infecțiile vaginale prin identificarea valorilor pH-ului din vagin. Hârtia de pH iși va schimba culoarea în contact cu proba de secreție, în funcție de valoarea pH-ului.

Igiena orală a adulților, semnal de alarmă

0

După 6 ani de mesaje educaționale adresate copiilor și adolescenților în ceea ce privește igiena orală, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare lansează campania Zâmbește România, făcând trecerea naturală către comunicarea cu adulții și insuflarea unui grad mai mare de responsabilitate pentru un zâmbet sănătos.

Cea de-a șaptea ediție a campaniei Zâmbește România pune sub lupă afecțiunile gingivale și sensibilitatea dentară precum și igiena orală corectă pentru diminuarea acestor neplăceri..

După șase ani de acțiuni și eforturi continue, ne bucurăm să vedem rezultate încurajatoare și să aflăm că audiența noastră, formată până acum din copii și adolescenți, și-a însușit regulile elementare legate de  igiena orală. În acest an ne orientăm atenţia asupra părinților lor şi adulţilor în general, întrucât datele arată că 81% dintre români suferă de probleme ce țin de sensibilitatea dentară și afecțiunile gingivale. Această incidenţă este cea mai mare din ţările Europei Centrale şi de Est analizate, de aceea e vital să facem un pas strategic și să comunicăm cu adulții despre aceste probleme orale specifice, încercând să le insuflăm un grad mai mare de responsabilitate pentru zâmbete sănătoase pe întreg parcursul vieţii lor”, a declarat Sylwia Piankowska, General Manager, GSK Consumer Healthcare, România și Balcani.

Citește și Un vaccin ar putea preveni apariția cariilor dentare

În ciuda numărului mare de români afectați, potrivit studiilor, cei mai mulți dintre aceștia nu folosesc produse de igienă orală specializate, fie pentru că nu percep simptomele ca aparținând unor afecțiuni, fie pentru că le acceptă şi atunci evită mâncărurile care le produc disconfort.

Nu trebuie să neglijăm sensibilitatea dentară și sângerările gingivale, căci, în timp, acestea se pot agrava. În cazul sângerărilor gingivale lăsate netratate, se poate ajunge chiar la pierderea dinților. Suntem încrezători că prin acțiunile Zâmbește România în 2018 vom reuși să creștem gradul de informare în ceea ce privește sensibilitatea dentară și sângerările gingivale, vom face România să zâmbească sănătos”, a mai adăugat Piankowska.

Susținută de brandurile Sensodyne și parodontax, campania Zâmbește România se va concentra pe acțiuni menite să informeze corect asupra problemelor de igienă orală specifice, precum sensibilitatea orală și sângerările gingivale, dar și să atragă atenția asupra alegerii pastei de dinți potrivite. Campania va continua să construiască o cultură a prevenției în rândul românilor, la care se adaugă în acest an insuflarea unui grad mai mare de responsibilitate pentru igiena orală proprie și zâmbetul sănătos.

Rețetele Zâmbește România

Atingând cel mai sensibil punct în problemele de igienă orală – mâncarea și dificultatea de a consuma anumite alimente fără a resimți durere sau disconfort – campania va promova anul acesta o serie de rețete semnate de un chef faimos din România, pentru a ajuta românii să înţeleagă simptomele şi modalităţile de ameliorare ale sensibilităţii dentare și problemelor gingivale.

Street Food Festival

Pentru prima dată, Zâmbește România va merge la festival cu rețete speciale, invitând la testarea live a sensibilităţii dinților și a sănătăţii gingiilor. Participanții care vor vizita standul Zâmbeşte România pot primi totodată gratuit produse şi sfaturi pentru o igienă orală sănătoasă.

Mini-serial cu celebrităţi

Mai multe vedete se vor afla într-o ipostază inedită, în care vor dezvălui din experienţa lor de îngrijire specială a zâmbetelor, marcând o nouă premieră pentru campania din acest an.

Campania 1%

GSK Consumer Healthcare va continua să doneze 1% din vânzările produselor de igienă orală înregistrate pe parcursul lunii august 2018. Fondurile vor fi donate în scopul susţinerii tratamentelor dentare pentru copiii din comunităţile defavorizate.

Droguri și alcool în exces la festivaluri

0

Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor – ALIAT trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate consumului abuziv de substanțe (alcool și droguri) în spațiile recreaționale și la nevoia de a exista măsuri de reducere a acestor riscuri, mai ales în rândul populației tinere. În contextul festivalurilor de muzică din această vară, specialiștii ALIAT oferă și câteva sfaturi în acest sens.

Din ce în ce mai mulți turiști care participă la festivaluri de muzică ajung la spital sau solicită intervenția medicilor de pe Ambulanță din cauza consumului abuziv de substanțe, în special de droguri, multe netestate, dar și pe fondul amestecului de substanțe și al lipsei hidratării corespunzătoare.

Potrivit datelor furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanța, cu ocazia minivacanței de 1 Mai, în intervalul 27.04.2018 -02.05.2018, perioadă în care la malul mării au avut loc o serie de festivaluri de muzică, la Unitatea Primiri Urgențe au fost înregistrați peste 2.200 de pacienți – 645 cu vârste mai mici de 17 ani, restul adulți. Dintre aceștia, medicii din cadrul UPU-SMURD au considerat necesară testarea toxicologică a 51 persoane, iar 44 dintre acestea au răspuns pozitiv la diferite substanțe. În același interval, la UPU au fost înregistrați 25 pacienți în stare de ebrietate. Din totalul persoanelor care au răspuns pozitiv la testarea toxicologică, cinci au necesitat internare (pentru monitorizare și tratamentul specific stării de sănătate). Trei dintre ei au ajuns în comă, potrivit medicilor. Cifrele reprezintă doar vârful icebergului (adică doar cei care au ajuns la spital, mulți fiind tratați la fața locului). Chiar și așa, în 2018 s-au înregistrat aproape de două ori mai multe cazuri față de 1 Mai anul trecut, când 29 de persoane au fost răspuns pozitiv testelor, au mai spus reprezentanții spitalului constănțean.

Te-ar putea interesa și Dispozitiv electronic pentru tratarea simptomelor dependenței de opioide

Dorim să atragem atenția organizatorilor de festivaluri și participanților la acestea asupra riscurilor asociate consumului de substanțe (alcool și droguri). Majoritatea tinerilor nu vor avea probleme, dar este important să învățăm din experiența altor țări unde s-au înregistrat cazuri de deces din cauza unor combinații periculoase de substanțe sau a unor substanțe cu efecte extrem de puternice. ALIAT organizează de mai mulți ani intervenții de Harm Reduction (reducere a riscurilor) în spații recreative. De aceea, am dori să le transmitem organizatorilor de festivaluri că un punct de prim ajutor, deși esențial, nu este de ajuns și că ar fi necesare puncte de contact unde participanții să poată primi apă gratuit, sfaturi în confidențialitate și unde există niște profesioniști în sănătate mintală dispuși să asculte. ALIAT pune la dispoziția celor interesați experiența și expertiza acumulate în proiectul nostru de harm reduction în spații recreaționale, Cortul de Chill, desfașurat în ultimii patru ani la Vama Veche”, a declarat Dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru și Director Științific ALIAT.

ALIAT consideră necesare o serie de măsuri de informare corectă a potențialilor consumatori cu privire la riscurile la care se expun atunci când aleg să consume, în cadrul unei campanii de informare menite să reducă riscurile asociate consumului abuziv de alcool și droguri în astfel de spații recreaționale și să reducă numărul celor care ajung în situații care le pot pune în pericol viața.

Studiile și experiența noastră arată că acest tip de informații sunt foarte bine primite de tineri și că nu au efectul de încurajare a consumului, dimpotrivă, aduc clarificări necesare, în contextul în care pe internet și în grupurile de tineri circulă informații periculoase și neconforme cu realitatea cu privire la pericolul real reprezentat de consumul de droguri sau despre abuzul de cantități mari de alcool. Din păcate, realitatea este că, în ciuda avertismentelor, unii tineri vor consuma droguri sau vor bea alcool în cantități care le pun viața sau sănătatea în pericol și este important să acționăm înainte ca lucrurile să degenereze. Considerăm că viața unui tânăr este mult mai importantă decât politica sau sloganurile”, a explicat Dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru și Director Științific ALIAT.

Alcoline: 021.9335 – prima linie de asistență pentru lupta cu dependența de alcool (apel cu tarif normal, de luni până vineri, între orele 10.00 – 17.00), oferă informații și sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool și pentru apropiații acestora, furnizate de profesioniști și de foști dependenți.

Alcohelp App, aplicație mobilă disponibilă pe IOS și Android care te ajută să-ți monitorizezi consumul de alcool și să nu pierzi controlul.