miercuri, septembrie 26, 2018
Acasă Blog

Un implant revoluționar a ajutat trei pacienți paralizați să meargă din nou

0

Cercetătorii de la două universități din Statele Unite au reușit o performanță extraordinară, cu ajutorul unei noi tehnologii. Astfel, trei pacienți paralizați au putut merge din nou.

Cu ajutorul unui impant electric revoluționar, care a stimulat activitatea nervilor spinali, trei pacienți paralizați de la brâu în jos au putut merge din nou.

Este adevărat că bolnavii au putut merge doar cu ajutor, folosind un cadru pentru a-și menține echilibru, iar când stimulatorul spinal a fost dezactivat, nu și-au mai putut mișca picioarele.

Vezi și Cum a trăit Stephen Hawking peste 50 de ani cu scleroză laterală amiotrofică

Totuși, performanța cercetătorilor este uriașă, pentru că pacienții, paralizați de ani de zile, au putut parcurge distanțe destul de mari, pe propriile picioare.

Unul dintre ei, Jered Chinnock, în vârstă de 29 de ani, a putut parcurge o distanță egală cu lungimea unui teren de fotbal. Acum el poate merge cu ajutorul unui cadru metalic sau susținut de două persoane, care să stea de-o parte și de alta și să-l țină de mâini.

Jered, ca mulți alți pacienți care au suferit traumatisme ale coloanei vertebrale, nu-și mai poate mișa voluntar picioarele. Comenzile trimise de creier nu mai ajung la nervii spinali, care ar trebui să activeze mușchii. Astfel, pacientul este blocat într-un scaun cu rotile.

Deocamdată nu există soluții cu adevărat eficiente pentru a-i ajute pe acești pacienți, dar noua tehnologie testată acum ar putea fi soluția salvatoare.  După luni de zile de terapie și cu ajutorul acest stimulator spinal activat, pacienții ar putea să meargă din nou, chiar dacă nu la fel de mult și de bine ca înainte de accident. Practic, în cazul lor, coloana vertebrală învață din nou cum să răspundă la comenzile date de creier.

Te poate interesa și Bolnavii de paralizie pot fi salvați cu un implant spinal revoluționar

Nu toți pacienții răspund la fel de bine la noua terapie. În cazul lui Chinnock însă, implantul s-a dovedit a fi foarte eficient. Tânărul este paralizat din anul 2013, când a suferit un accident de snowmobil.

Un alt pacient care a putut merge cu ajutorul noului impant electric spinal este Jeff Marquis, de 35 de ani, care a paralizat în 2011 în urma unui accident de ciclism.

Al treilea pacient care a reușit să meargă datorită implantului este Kelly Thomas, o tânără de 23 de ani, din Florida.

Noua tehnologie presupune implantarea unui stimulator electric spinal la baza coloanei vertebrale. Atunci când stimulatorul este pornit, cu ajutorul unei baterii, semnalele electrice pe care le emite stimulează nervii spinali care nu au fost distruși și permit astfel refacerea conexiunii dintre creier și mușchii picioarelor.

Prin urmare, leziunea nu este vindecată, dar mișcarea membrelor devine posibilă datorită folosirii unor nervi spinali sănătoși, situați sub zona afectată a coloanei.

Deocamdată noul implant nu este disponibil pe scară largă și nici nu se știe cât ar costa această terapie. În plus, cercetătorii trebuie să aprofundeze studiul, pentru că nu toți pacienții care au beneficat de implant au putut merge din nou. De asemenea, există riscul de accidentare, pentru că bolnavii nu-și pot controla prea bine mișcările.

Implantul a fost experimentat în cadrul unui studiu de două echipe de cercetători, care au lucrat independent: o echipă de la Clinica Mayo și una de la Universitatea din Louisville.

Rezultatul studiului a fost publicat în revistele de specialitate Nature Medicine și New England Journal of Medicine.

Surse: CBS News, BBC News

Citește și Exoschelet. Ce este acest dispozitiv și cum ajută persoanele paralizate să meargă

Un nou vaccin anticancer, eficient chiar și în caz de melanom agresiv

0
vaccin anticancer

Cercetătorii au conceput un nou vaccin anticancer, care s-a dovedit a fi eficient chiar și în cazurile extrem de agresive de cancer de piele. Terapia a fost testată deocamdată numai pe cobai.

Noul vaccin anticancer are la bază un medicament folosit în imunoterapie, plus o substanță care îi crește eficiența. Noua terapie poate reduce riscul de recidivă în cazurile de melanom agresiv, declară Dale Boger, unul dintre cercetătorii de la Institutul Scripps din California, care a lucrat de dezvoltarea vaccinului.

Așa cum un vaccin antrenează organismul să lupte cu agenții patogeni, acest tratament învață sistemul imunitar să descopere și să distrugă tumoarea canceroasă.

Vezi și Premieră medicală: cancer mamar cu metastaze, vindecat prin imunoterapie

Pentru a accentua eficiența unui medicament folosit în imunoterapie, cercetătorii au analizat 100.000 de compuși chimici. În cele din urmă l-au identificat pe cel care are cel mai puternic efect – Diprovocim.

Apoi, experții au testat noul vaccin anticancer pe un grup de cobai care aveau o formă agresivă de melanom, indusă prin editare genetică. Toți șoriceii au primit un medicament anticancer numit anti-PD-L1, care previne răspândirea celulor canceroase. Apoi cobaii au fost împățiți în 3 grupuri de câte 8 și fiecare grup a primit un tratament diferit.

Primul grup a primit doar medicamentul anticancer și o injecție cu ovalbumină, o proteină care ajută sistemul imunitar să recunoască tumoarea canceroasă.

Al doilea grup a primit în plus substanța numită Diprovocim, alături de injecția cu ovalbumin, pentru a stimula sistemului imunitar, astfel încât acesta nu doar să identifice tumoarea, ci să o distrugă.

Al treilea grup a primit în loc de Diprovocim o altă substanță care stimulează sistemului imunitar.

Cobaii au primit tratamentul sub forma a două injecții, administrate la un interval de 7 zile. Injecțiile nu a fost făcute în tumoare, ci într-o altă parte a corpului, pentru ca specialiștii să afle dacă terapia are efect asupra întregului organism, nu doar local.

Îți recomandăm și O aluniță artificială implantată sub piele poate detecta apariția cancerului

După 54 de zile, cercetătorii au observat rezultatele experimentului. Doar cobaii care primiseră tratament cu Diprovocim supraviețuiseră, în grupul respectiv nefiind înregistrat niciun deces.

Experții spun că succesul noului vaccin se explică prin stimularea sistemului imunitar, care produce leucocite speciale, care luptă împotriva tumorilor canceroase.

Efectul vaccinului se menține chiar și după distrugerea celulelor maligne, astfel încât nu mai apare riscul de recidivă. Chiar și atunci când cercetătorii au încercat să producă din nou tumori canceroase la cobaii vaccinați, nu au mai reușit.

Desigur, acest vaccin este un important pas înainte pentru imunoterapia anticancer, dar noul tratament trebuie să se dovedească eficient și pe oameni. Deocamdată, rezultatele benefice au fost observate numai pe cobai și doar în cazul unor tumori modificare genetic, deci obținute artificial. Testele trebuie continuate, pentru a demonstra eficiența noului tip de vaccin.

Cercetarea a fost publicată pe platforma online Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: Science Alert

Citește și O terapie revoluționară distruge tumorile canceroase greu de tratat

Cercetătorii au creat o nouă clasă de antibiotice, care distrug super-bacteriile

0

Oamenii de știință au reușit o performanță deosebită în lupta cu bacteriile rezistente la orice tratament. Ei au creat o nouă clasă de antibiotice.

Cercetătorii de la compania de biotehnologie Genentech au creat o nouă clasă de antiobiotice, cunoscute deocamdată sub numele de G0775. Noile substanțe sunt eficiente chiar și împotriva bacteriilor foarte rezistente, numite gram-negative.

Pentru a obține noua clasă de antibiotice, oamenii de știință au modificat o proteină care are un rol cheie în dezvoltarea bacteriilor din această categorie.

Bacteriile sunt de două tipuri: gram pozitive și gram negative, ele fiind clasifice astfel cu mult timp în urmă, de bacteriologul danez Hans Christian Gram. Prin experimentele pe care le-a realizat, Gram a demonstrat că bacteriile pot fi clasificate în aceste două categorii, ele având membranele și pereții exteriori structurați diferit.

Vezi și Bandajul inteligent ajută la vindecarea rănilor. Administrează singur antibioticele

Cele gram pozitive seamănă cu un ou de găină – au un înveliș exterior gros, care acoperă o membrană. În cazul lor, antibioticele sunt eficiente, pentru că pot creșterea, dezvoltarea acestui perete exterior.

Bacteriile gram negative sunt însă diferite ca structură. Ele au un înveliș subțire, situat între două straturi de membrană destul de groase. Aspectul este ca al unui sandviș, de aceea antibioticele nu prea au efect și nu le pot distruge.

De aceea, acest tip de bacterie este extrem de rezistent la tratament și foarte periculos, putând provoca complicații grave și chiar moartea. Prin urmare, când vorbim de super-bacterii, de obicei este vorba de microorganisme care fac parte din categoria celor gram negative.

Cercetătorii au reușit acum să modifice o proteină cu rol esențial în dezvoltarea unei bacterii gram negative. Folosind molecule modificate, care au putut pătrunde în interiorul bacteriei, străpungând membrana groasă din exterior, oamenii de știință au blocat activitatea proteinei care determină evoluția acestui microorganism.

Te poate interesa și Viitorul în medicină: scanare ADN și diagnosticarea bolilor în timp real

Noua clasă de antibiotice care s-a dovedit astfel eficientă poate trata cu succes chiar și cele mai rezistente bacterii gram negative, printre care se numără Klebsiella pneumonia. Această bacterie este un adevărat coșmar pentru medici, deoarece este deja rezistentă la 13 antibiotice puternice.

Noul tip de tratament este extrem de important și pentru că reprezintă o nouă tehnică de blocare a mecanismul prin care bacteriile dezvoltă rezistență.

Cercetătorii nu știu deocamdată când vor putea folosi această descoperire pentru a lansa pe piață noua clasă de antibiotice. Din păcate, soluția va fi salvatoare doar pe termen scurt, pentru că bacteriile evoluează și se adaptează, astfel încât vor dezvolta rezistență și la noile tipuri de medicamente.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Sursa: Science Alert

Citește și Descoperirea care ar putea transforma orice tip de sânge în grupă universală

Braț salvat printr-o procedură minim invazivă

0
procedură minim invazivă
procedură minim invazivă

Unei paciente din București, în vârstă de 81 de ani, a fost salvat brațul printr-o procedură minim invazivă efectuată în premieră la Centrele de Excelență ARES: trombectomie mecanică, prin sistemul endovascular de trombo-aspirație ROTAREX.

Pacienta, diagnosticată cu ischemie subacută la mâna dreaptă, prezenta un cheag de sânge în artera subclavie, descoperit în urmă cu o lună când fusese internată de urgență la un spital din București. Din cauza faptului că mușchiul brațului drept nu era alimentat cu sânge, pacienta suferea de dureri semnificative chiar și la cele mai banale activități, cum ar fi spălatul pe dinți sau mâncatul. Soluțiile terapeutice obișnuite în acest caz, angioplastia cu stent sau cea cu balon, prezentau riscul de embolizare, pacienta riscând ca bucăți din cheagul de sânge să se deplaseze și să înfunde arterele distale, fapt ce ar fi putut duce chiar la pierderea brațului drept. În aceste condiții, medicii de la Centrele de Excelență ARES au decis să folosească o procedură minim invazivă: sistemul de trombo-aspirație pentru ocluzii arteriale și venoase periferice ROTAREX. Procedura minim invazivă a constat în introducerea a două catetere prin artera femurală și artera radială prin care au fost introduse două ghiduri care au fost conduse în zona ocluzată sub control radiologic. Pe unul dintre aceste ghiduri a fost introdus un dispozitiv care a fragmentat cheagul de sânge și ulterior a asiprat bucațile acestuia, formând un pasaj care a dezobstrucționat artera. Pacienta a simțit o îmbunătățire a stării brațului drept imediat după această procedură minim invazivă.

Dacă vrei să fii informat despre sănătate și nu te-ai înscris încă la newsletterul nostru, o poți face aici. Nu durează mai mult de 5 secunde.

Intervenția a durat o oră și zece minute și a fost realizată de o echipă de medici din care au făcut parte dr. Iulian Călin și dr. Marin Postu. Este prima dată când se realizează procedura de trombectomie mecanică în mediul privat. În România, această procedură a mai fost realizată la stat de două ori, la Timișoara și la Pitești. La Centrele de Excelență ARES, intervenția va fi disponibilă de acum pentru pacienții care suferă de ocluzii arteriale și venoase periferice.

Pacientul nu simte nimic în plus, nu îl doare nimic, dar ușurează foarte mult intervenția și crește cu mult rata de succes în tipul acesta de intervenții. E o proceură de care beneficiază afecțiunile în care arterele sau venele sunt cu o cantitate foarte mare de trombi” a declarat dr. Marin Postu, șeful echipei de medici care a realizat procedura.

Sistemul Rotarex permite trombectomia rapidă și eficientă pentru ocluzii acute și cronice atât pe artere și vene, cât și pe stenturi, grefe bypass sau accesul vascular la hemodializă. Avantajele sunt multiple. Riscurile pentru pacient sunt reduse, nu sunt necesare medicamentele trombolitice, trombectomia poate fi repetată, fără a restricționa utilizarea altor opțiuni de tratament și este evitată embolizarea distală. Procedura minim invazivă poate fi efectuată la indicația unui medic cardiolog intervenționist, în urma unei evaluări cardiovasculare complete.

Accident vascular cerebral sau atac de cord, prevenite cu ajutorul unui dispozitiv medical

0
microscop colesterol marit

Cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană au inventat un dispozitiv de diagnostic, care poate detecta din timp formarea cheagurilor de sânge, ajutând astfel la prevenirea unui atac de cord sau accident vascular cerebral.

Milioane de oameni din întreaga lume mor în fiecare an din cauza unui atac de cord sau a unui atac vascular cerebral. Aceste complicații apar din cauza formării unui cheag de sânge pe artere.

Din păcate, cheagurile se pot forma extrem de repede, în doar câteva secunde, din cauza trombocitelor, care sunt mici fragmente de celule, cu rol esențial în coagularea sângelui.

Vezi și Anevrism rupt, tratat endovascular în premieră națională

La persoanele cu afecțiuni cardiace și ateroscleroză, circulația sângelui este îngreunată, iar trombocitele pot declanșa formarea de cheaguri, fenomen care provoacă un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Cu ajutorul noului dispozitiv bio-optic inventat de cercetătorii australieni, acum se poate vedea și cuantifica din timp formarea cheagurilor, chiar și dintr-o mică mostră de sânge.

Noua metoda va fi de mare ajutor pentru pacienții cu tulburări de coagulare a sângelui: cei care au un risc crescut de formare a unor cheaguri sau risc de hemoragie, a precizat profesorul Elizabeth Gardiner.

Dispozitivul realizează o hologramă digitală a unui cheag de sânge microscopic, într-o fracțiune de secundă. Pentru asta, el măsoară timpul care îi este necesar luminii să pătrundă prin cheag.

Îți recomandăm și Viețile pacienților cu fibrilație atrială, sub amenințarea AVC

Echipa de cercetători a recreat în laborator modul în care se formează cheagurile în arterele de sânge deteriorate. Noul dispozitiv poate fi integrat într-un microscop obișnuit, dar poate fi folosit doar în laborator, nu și într-un salon de spital, pentru că are dimensiuni destul de mari.

Cercetătorii vor acum să reducă dimensiunea dispozitivului, pentru ca pe viitor acesta să poată fi integrat mai ușor în aparate, astfel încât să fie folosit și în saloane. Astfel, analiza de sânge s-ar putea face imediat, chiar la patul pacientului. În urma testului, medicul va afla pe loc dacă bolnavul urmează să aibă un atac de cord sau accident vascular cerebral.

În prezent, singurul tratament disponibil pentru persoanele cu risc de formare a cheagurilor este prescrierea de medicamente pentru fluidizarea sângelui.

Invenția cercetătorilor australieni a fost publicată în revista de specialitate Advanced Biosystems.

Surse: Australian National University, Medical Xpress

Citește și Noul Apple Watch face o electrocardiogramă în doar 30 de secunde

Noul Apple Watch face o electrocardiogramă în doar 30 de secunde

0

Apple a prezentat, alături de noile modele de iPhone, și noul ceas inteligent Apple Watch seria 4. Gadgetul este cu adevărat revoluționar, fiind primul ceas care poate face un EKG.

Noul ceas inteligent Apple Watch, care are și un ecran mai mare ca modelele anterioare, vine cu o inovație extraordinară, care ar putea salva anual milioane de vieți. Ceasul are un nou tip de senzor, electric, care poate realiza, prin intermediul unei aplicații, o electrocardiogramă.

Pentru că aplicația de EKG nu a fost încă lansată, noua funcție va fi disponibilă abia spre sfârșitul acestui an, iar la încept va fi limitată la dispozitivele care vor fi vândute în SUA.

Vezi și Viețile pacienților cu fibrilație atrială, sub amenințarea AVC

Asta deoarece gadgetul a primit aprobare de la FDA pentru realizarea de EKG și va avea nevoie de aprobări similare și în alte state, pentru a putea fi comercializat ca dispozitiv medical autorizat. Este o performanță deosebită, pacienții care suferă de probleme cardiace așteptând de mult lansarea unui asemenea gadget.

Realizarea unei electrocardiograme va dura numai 30 de secunde, iar metoda este foarte simplă. Utilizatorul trebuie doar să țină degetul pe ecran, unde va fi afișată iconița Digital Crown, în timp ce poartă ceasul la mână. După doar 30 de secunde, va afla dacă inima îi bate normal sau există risc de fibrilație atrială, care poate indica o gravă problemă de sănătate.

Această tulburare de ritm cardiac este deseori diagnosticată foarte târziu. Folosirea unui ceas inteligent pentru a verifica sănătatea inimii este deci o metodă la îndemână, care va ajuta la depistarea timpurie a unor afecțiuni care pot duce la complicații și chiar la deces, crescând riscul de atac de cord.

Îți recomandăm și Ceasul care îi ajută pe bolnavii de Parkinson să scape de tremorul mâinii

Cu ajutorul aplicației, rezultatul electrocardiogramei va fi păstrat sub forma unui document PDF, astfel încât va putea fi arătat ulterior medicului.

De asemenea, senzorii de la Apple Watch seria 4 pot detecta și tahicardia sinusală (pulsul foarte accelerat – peste 100 bătăi/minut) și bradicardia sinusală (un puls prea scăzut – sub 60 bătăi/minut).

Ceasul va trimite o notificare atunci când va observa o anomalie de acest fel a pulsului, astfel încât utilizatorul va fi alertat că există o problemă. Desigur, folosirea Apple Watch nu trebuie să înlocuiască investigațiile medicale obișnuite, le poate doar completa, la nevoie. Reprezentanții Apple precizează că nimeni nu trebuie să apeleze la un tratament doar pe baza rezultatelor oferite de acest gadget, fără să ceară mai întâi sfatul unui medic.

Citește și Stenoză aortică tratată minim invaziv prin procedura TAVI Transapical

Totodată, ceasul ajută la apelarea serviciile de urgență, atunci când senzorii lui indică faptul că utilizatorul a căzut. Senzorii analizează traiectori și viteza mâinii pe care se află ceasul și astfel pot intui dacă utilizatorul a căzut. În acel moment, ceasul trimite o alertă și dă imediat posibilitatea unui apel de urgență. Dacă persoana nu se mișcă mai mult timp, deci este inconștientă, ceasul va iniția automat apelul de urgență.

Gadgetul are de asemenea un giroscop și un accelerometru, pentru monitorizarea activității fizice, iar procesorul este de două ori mai rapid decât cel de la seria 3.

Noul Apple Watch seria 4 costă 399 dolari în versiunea cu GPS, sau 499 dolari, pentru versiunea care are conexiune celulară. Telefonul este disponibil în culorile auriu, argintiu și gri.

Este adevărat că Apple Watch seria 4 este primul ceas cu EKG, dar nu este chiar primul gadget portabil care poate face electrocardiogramă. Anul trecut, Kardiaband, un senzor special, care se poate atașa la Apple Watch, a primit aprobare din partea FDA pentru realizarea de EKG.

Foto: TechCrunch

Surse: MacRumors, Daily Mail, Gizmodo

Citește și Ce trebuie să știi despre EKG (Ghid pentru pacienți)

Cercetările despre vedere au progresat: 4 studii recente și beneficiile lor pentru ochii tăi

0

Cercetările din domeniul sănătății oculare avansează constant: în fiecare lună, apar noi studii cu impact. Vederea noastră este vulnerabilă în fața unor afecțiuni, însă medicina evoluează constant. Păstrându-ne informați, învățăm să ne protejăm mai bine ochii și simțul pe care ne bazăm cel mai mult.

Iată câteva dintre cele mai recente studii din domeniul oftalmologic și ce pot însemna ele pentru sănătatea ochilor noștri, în prezent și în viitor:

1. Protecția ochilor împotriva razelor UV

Un studiu realizat în SUA ne arată că efectele negative asupra sănătății ale razelor UV sunt mai bine înțelese de publicul larg în ceea ce privește pielea decât ochii.  Mai mulți participanți la studiu au putut identifica consecințele expunerii la raze UV asupra pielii (52% – cancerul de piele, 42% – arsurile solare), decât asupra ochilor. Doar 32% dintre aceștia știu de legătura dintre razele UV și arsurile solare la nivelul ochilor, 26% de cataractă și 21% de degenerarea maculară, potrivit Medical Xpress.

Chiar și în cazul informațiilor cunoscute, se pare că indivizii nu pun în practică suficiente măsuri de precauție. Mai exact, 3 din 4 persoane sunt îngrijorate cu privire la efectul nociv al razelor UV asupra ochilor, însă doar 31% folosesc protecție împotriva acestora. Cea mai bună protecție este în continuare oferită de purtarea, indiferent de anotimp, a unor ochelari de soare cu eficiență de peste 90% împotriva razelor UV.

2. Aplicații ale inteligenței artificiale în diagnosticul afecțiunilor oculare

În viitor, afecțiunile oculare vor fi diagnosticate mai rapid și mai precis cu ajutorul inteligenței artificiale. Un studiu din jurnalul Cell, citat de Everyday Health, arată cum se poate face acest lucru, luând exemplul diagnosticării degenerscenței maculare și a retinopatiei diabetice. Cercetătorii au creat în primul rând o bază de date computerizată cu aproximativ 200.000 de imagini ale celor două afecțiuni, obținute cu ajutorul unei tehnici numite tomografia în coerență optică (OCT). Apoi, un program de inteligență artificială a comparat aceste imagini, „învățând” caracteristicile celor două afecțiuni.

Care a fost rezultatul atunci când programul a fost folosit pentru diagnostic? O precizie de 95% și o viteză de 30 de secunde. Bineînțeles, acesta este doar începutul: programele viitoare vor fi mai precise și vor putea diagnostica o gamă mult mai largă de afecțiuni oculare. În plus, se discută de asemenea introducerea unor recomandări de tratament. Prin urmare, pe termen mediu și lung, ne putem aștepta ca atunci când mergem la un control oftalmologic, procedurile să fie mai rapide, mai precise și automatizate.

3. Identificarea genei responsabile pentru orbirea în copilărie

Cercetători de la Universitatea din Geneva, în colaborare cu echipe din Pakistan și SUA, au cercetat o boală transmisă genetic care distruge capacitatea ochilor de a se dezvolta și are ca rezultat orbirea în copilărie. Cercetarea lor a avut ca rezultat identificarea unei noi gene, MARK3, ca fiind responsabilă pentru apariția acestei afecțiuni. Acest rezultat înseamnă nu doar o înțelegere mai bună a bolii, ci și deschiderea drumului atât pentru posibilități de prevenție, cât și pentru tratament personalizat.  

4. Portocalele și prevenirea degenerescenței maculare

Un studiu realizat pe o durată de 15 ani indică faptul că există un ajutor la îndemână în prevenirea unei boli comune la nivelul ochilor: degenerescența maculară legată de vârstă. Oamenii de știință de la Institutul Westmead pentru Cercetare Medicală au descoperit că persoanele care au consumat cel puțin o portocală pe zi au avut un risc cu 60% mai scăzut de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă. Potrivit Science Daily, se pare că substanțele din portocale responsabile pentru acest rezultat sunt flavonoidele, un tip puternic de antioxidanți.  

Sursă foto: Shutterstock

Gadgeturi care te ajută să dormi mai bine, prezentate la târgul IFA 2018

0

Târgul de tehnologie de la Berlin, IFA 2018, care s-a încheiat de curând, a inclus și prezentarea unor dispozitive inteligente care ajută la îmbunătățirea somnului.

Tot mai multe persoane din întreaga lume suferă de insomnie sau de alte tulburări ale somnului. Folosirea zilnică, timp de mai multe ore, laptopului sau telefonului mobil nu face decât să înrăutățească situația. De aceea, producătorii de gadgeturi inteligente s-au gândit să inventeze dispozitive prin care tehnologia să ajute la îmbunătățirea somnului în loc să-l tulbure.

Unul dintre aceste gadgeturi din gama „sleep tech” este Somnox, un aparat de mărimea unei pisicuțe, care ajută la combaterea insomniei. Micul roboțel este moale la atingere și emite sunete ambientale plăcute, liniștitoare. De asemenea, când este ținut în brațe imită respirația și astfel cel care îl folosește se va relaxa și va adormi mai ușor.

Vezi și Lumina albastră emisă de telefoanele mobile poate provoca orbirea

Somnox este realizat de o companie olandeză. Robotul învață să-și sincronizeze respirația cu cea a utilizatorului, iar apoi ritmul respirației scade treptat, pentru a stimula instalarea unei stări de relaxare profundă. În plus, cu ajutorul aplicației la care este conectat, robotul poate emite diferite sunete alese, inclusiv torsul unei pisici sau poate pune muzica pe care o dorește utilizatorul.

Dispozitivul simte când persoana adoarme și atunci se oprește automat. Costă 580 de dolari și va fi disponibil începând cu luna octombrie.

Un gadget deosebit este bandana SmartSleep, de la Philips, care ajută la instalarea unui somn mai profund. În acest fel, chiar și persoanele care nu dorm suficient de mult se vor trezi mai odihnite, pentru că vor dormi mai profund.

Dispozitivul are mai mulți senzori care detectează fiecare stadiu al somnului. Când observă instalarea somnului profund – cu unde cerebrale delta – va emite anumite un zgomot de fond, care crește amplitudinea acestor unde cerebrale.

Îți recomandăm și 5 întrebări ca să afli dacă suferi de o afecțiune a somnului

Bandana este disponibilă în două versiuni – mărime medie sau mare și costă 399 dolari. Din păcate, nu poate fi folosită de către persoanele care dorm pe burtă, pentru că se montează pe frunte.

Un dispozitiv similar este Dreem, care ajută utilizatorul să adoarmă mai repede și să doarmă mai profund. Bandana emite diferite sunete ambientale, ajută la o reglarea respirației și în momentul în care utilizatorul intră în stadiul de somn profund, emite vibrații care stimulează undele cerebrale delta. Dreem costă 500 de dolari.

Tot la IFA 2018 au fost prezentate dispozitive care ajută la relaxarea ochilor obosiți. Spre exemplu, Graphene Heating Eye Mask concepută de Sleepace. Această mască făcută din grafen se încălzește în doar câteva secunde și astfel ajută la relaxarea mușchilor faciali și a ochilor.

O altă mască, de data această din silicon, oferă un masaj mai puțin obișnuit, pe bază de apă, pentru ochii uscați și obosiți. Purtată timp de 6 minute, masca produsă de Aurai folosește apă rece pentru a reduce presiunea oculară, apoi apă călduță, care ajută la relaxarea mușchilor.

Citește și Cercetătorii au identificat genele responsabile de coșmaruri

Copii insulino-dependenți monitorizați de o aplicație

0

200 de copii insulino-dependenți din București și 28 de județe ale țării vor beneficia de monitorizare și tratament bazate pe o aplicație ce folosește Inteligența Artificială și algoritmii de tip ˶Machine Learning”, prin proiectul lansat de Asociația Sprijin pentru Diabet, cu sprijinul Fundației Vodafone România prin programul Connecting for Good, ediția 2018-2019.

Noua aplicație este o premieră în domeniul tratamentului diabetului insulino-dependent din România și face parte dintr-un sistem de telemedicină unic în țară, care permite renunțarea la testele zilnice prin înțepătură, necesare pentru determinarea glicemiei. Procesul de implementare este supervizat de un medic diabetolog care va urmări optimizarea aplicației. Noul sistem este dezvoltat în cadrul primului Centru de telemedicină în diabetul pediatric din România. Proiectul care include dezvoltarea aplicației a primit o finanțare din partea Fundației Vodafone România de 414.000 de lei și reprezintă a patra etapă a parteneriatului cu Asociația Sprijin pentru Diabet. În această etapă, vor fi în continuare sprijinite activitățile derulate până acum, care acoperă monitorizarea copiilor aflați în evidența centrului, prin soluția de telemedicină, activitățile de educație terapeutică și alte acțiuni suport.

Citește și Un dispozitiv medical implantat sub piele ar putea vindeca diabetul

Integrarea Inteligenței Artificiale în tratamentul diabetului insulino-dependent va simplifica și va crește performanța procesului de calculare și ajustare a dozelor de insulină pentru fiecare pacient, proces continuu ce presupune, pe lângă durere fizică, includerea unei cantități foarte mari de date. În prezent, colectarea și analizarea acestor date revine copiilor aflați sub tratament, respectiv părinților lor.
„Utilizarea aplicației va permite ajustarea corectă, informată, personalizată și sigură a tratamentului insulinic pentru cei 200 de copii insulino-dependenți. Variabilele pe care le colectează sistemul, cum ar fi nivelul glicemiei, cantitatea de carbohidrați din alimentație, nivelul de activitate, sunt evaluate exact pentru determinarea cantității de insulină care trebuie administrată fiecărui pacient. Dincolo de siguranța pe care o aduce din punct de vedere al tratamentului, aplicația permite includerea în acest sistem a unui număr mare de pacienți”, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.
„Viitorul în medicină este aici, trebuie doar să ținem pasul cu el. În cadrul programului Connecting for Good, am pornit în anul 2015 cu introducerea senzorilor de glicemie și monitorizarea de la distanță pentru copii insulino-dependenți, un pas major în îngrijirea diabetului insulino-dependent pediatric. Am educat pacienți, părinți și medici în folosirea acestor dispozitive și sperăm ca rezultatele obținute și eforturile noastre să contribuie la aplicarea pe scară cât mai largă a acestui sistem de monitorizare și tratament, care să aducă îmbunătățirea calității vieții pentru cât mai mulți pacienți din întreaga țară”, a declarat Dr. Mihaela Vlăiculescu, Președintele Asociației Sprijin pentru Diabet.
De la începutul parteneriatului Fundației Vodafone România cu Asociația Sprijin pentru Diabet, în iunie 2015, sprijinul acordat pentru îngrijirea copiilor insulino-dependenți a inclus achiziția a peste 140 de sisteme complete de monitorizare a glicemiei și 20 de pompe de insulină wireless. Valoarea totală a proiectului până în prezent se ridică la peste 2,2 milioane de lei.

Te-ar putea interesa și O specie bizara poate oferi remediul împotriva diabetului
Connecting for Good, programul prin care Fundația Vodafone România a acordat sprijin Centrului de telemedicina în diabetul pediatric, finanțează proiecte care folosesc tehnologia pentru a îmbunătăți viața oamenilor și pentru a genera schimbarea în societate.

Ce trebuie să știi despre EKG (Ghid pentru pacienți)

0

EKG – electrocardiografia este o metodă neinvazită de monitorizare și înregistrare a semnalelor electrice ale inimii. Este, în prezent, parte esențială în evaluarea pacienților cu risc cardiovascular.

Inima produce mici impulsuri electrice care se răspândesc prin mușchiul ei pentru a produce contracțiile inimii. Aceste impulsuri pot fi detectate de aparatul EKG. Această procedură medicală este utilă în monitorizarea sănătății inimii și diagnosticarea bolilor cardiovasculare. O electrocardiogramă (EKG) este unul dintre cele mai simple și mai rapide teste utilizate pentru evaluarea inimii. Electrozii sunt plasați în anumite regiuni pe piept, brațe și picioare, fiind conectați la un dispozitiv EKG cu ajutorul firelor de legătură. Activitatea electrică a inimii este apoi măsurată, interpretată și tipărită pe hârtie specială.

Se folosesc două variante de abrevieri: ambele sunt corecte, atât ECG, cât și EKG (care vine de la elektro-kardiographie).

Știai că?


• În 1786, dr. Luigi Galvani, medic și fizician italial la Univeritatea din Bologna, a studiat curentul electric ce poate fi înregistrat din musculatura scheletică.
• În 1842, dr. Carlo Matteucci, profesor de fizică la Universitatea din Pisa a înregistrat pentru prima dată activitatea electrică a inimii, la o broască.
• În 1887, dr. Augustus Waller, a înregistrat pentru prima dată activitatea electrică a inimii la om, folosind un electrometru capilar și electrozi plasați pe piept și spate.
• În 1893, dr. Willem Einthoven a rafinat și îmbunătățit considerabil procedura, a folosit pentru prima dată termenul „electrocardiografie – elektrokardiographie ”. În 1901 acesta a dezvoltat un dispozitiv EKG pe 3 canale pe bază de galvanometru. În 1924 a primit premiul Nobel pentru aceasta. Acesta a rafinat procedura și a stabilit primele corelații dintre modificările din cadrul unui EKG și boli specifice de inimă.

EKG


Citeşte şi Ce trebuie să știi despre CT – Tomografia Computerizată (Ghid pentru pacienți)

De la primul EKG al lui Einthoven, procedura a avansat extrem de mult, la fel și modul în care arată și se folosesc aceste dispozitive.


Cum funcționează INIMA?

Inima este un organ muscular care pompează sângele din corpul nostru. Sistemul circulator este format dintr-o rețea de vase de sânge, ca arterele, venele și capilarele. Aceste vase de sânge transportă sânge în corp și îl readuc la inimă din toate zonele corpului. Sângele transportă oxigenul și substanțele nutritive pe care organele trebuie să le primească. De asemenea, transportă dioxidul de carbon (un produs rezidual) la plămâni.

Dacă o afecțiune sau alte probleme afectează sau slăbesc funcționarea inimii, organele corpului nu vor primi sânge suficient pentru a funcționa în mod normal.

Sistemul electric al inimii

Inima este, în termeni simpli, o pompă formată din țesut muscular. La fel ca toate pompele, inima necesită o sursă de energie pentru a funcționa.  Energia de pompare a inimii provine dintr-un sistem de conducție electrică intrinsecă. Inima este controlată de un sistem electric și utilizează semnale electrice pentru contracțiile pereților musculari. Când aceștia se contractă, sângele este pompat în sistemul circulator. Supapele de intrare și ieșire din camerele inimii asigură fluxul de sânge în direcția cea bună.

Citeşte şi Premieră mondială: un mușchi cardiac funcțional a fost creat în laborator

Cum reușește inima să bată?

Energia electrică a inimii este generată de nodulul sinusal (numit și nodul sinoatrial sau nodul SA), care este o mică masă de țesut specializat situată în atriul drept (camera superioară dreaptă) al inimii. Nodulul sinusal generează periodic un stimul electric (60-100 de ori pe minut în condiții normale). Acest stimul electric se deplasează prin căile de conducere și face ca regiunile inimii să se contracte și să pompeze sânge. Atriile sunt stimulate mai întâi și contractate o perioadă scurtă de timp înaintea ventriculilor

Impulsul electric ajunge la nodulul atrioventricular (AV), unde se oprește pentru o perioadă foarte scurtă, apoi continuă spre ventricule. În mod normal, pe măsură ce impulsul electric circulă prin inimă, inima se contractă de aproximativ 60-100 de ori pe minut. Fiecare contracție reprezintă o bataie a inimii.

Principiile unui EKG


Electrozii

Un electrod EKG este un dispozitiv atașat pe piele în anumite părți ale corpului pacientului – în general, brațe, picioare și piept – în timpul unei proceduri EKG; aceștia detectează impulsurile electrice produse de fiecare dată când inima bate.

Fiecare electrod EKG plasat pe corp este atașat printr-un cablu la un dispozitiv EKG. Electricitatea detectată de un electrod este transmisă prin intermediul acestui fir către aparat, ce traduce rezultatele în linii ondulate pe care mașina le înregistrează apoi pe hârtia specială.

Un electrod EKG este compus, de obicei, dintr-o placă metalică mică, înconjurată de un tampon adeziv, care este acoperit cu gel de conducere pentru a ajuta la transmiterea semnalului electric. Firul care conectează electrodul la aparatul EKG este fixat în partea din spate a electrodului. Unii electrozi sunt reutilizabili, iar alte tipuri sunt de unică folosință.

Un EKG standard utilizează 10 cabluri pentru a obține 12 reprezentări ale activității electrice a inimii. Diferențele de potențial dintre electrozi definesc derivațiile, care apar pe rezultatele unui EKG.

EKG electrozi


Trei electrozi sunt atașați la brațul stâng, la brațul drept și, respectiv, la piciorul stâng. Un electrod este, de asemenea, atașat la piciorul drept, dar acesta este un electrod de împământare. Alți șase electrozi, plasați în poziții standard pe peretele toracic, dau naștere la alte șase derivații unipolare , V1-V6.

Citeşte şi Stethee – stetoscop digital care ar putea revoluţiona telemedicina

Derivații standard:
• DI – brațul stâng și piciorul drept
• DII – piciorul stâng și brațul drept
• DIII – piciorul stâng și brațul stâng

Derivațiile unipolare ale membrelor:
• aVR – derivația brațului drept
• aVL – derivația brațului stâng
• aVF – derivația membrului inferior stâng

Derivațiile toracice:
• V1 – spațiul IV intercostal drept
• V2 – spațiul IV intercostal stâng
• V3 – mijlocul distanței dintre V2 și V4
• V4 – în socul apexian
• V5 – linia orizontală a lui V4, la intersecția cu linia axilară anterioară
• V6 – linia orizontală a lui V4 la intersecție cu linia axilară mijlocie
Pe lângă acestea, se mai folosesc uneori și alte derivații specifice.ECG electrozi
Derivațiile standard și unipolare formează un triunghi echilateral – triunghiul lui Einthoven.

EKG triunghiul Einthoven


Hârtia EKG – Rezultatele EKG sunt înregistrate pe hârtie specială. Axa orizontală a hârtiei EKG înregistrează timpul. Fiecare bloc mare este egal cu 0,2 secunde. Axa verticală înregistrează amplitudinea (tensiunea) EKG. În blocurile mari sunt 5 blocuri mici, fiecare reprezentând 0,04 secunde.


Pentru a măsura precis activitatea electrică a inimii, plasarea corectă a electrozilor este crucială. Într-un EKG cu 12 canale, există 12 conduceri calculați utilizând 10 electrozi.

Rezultatele unui EKG apar pe hârtie ca niște unde, care formează complexul PQRSTU:
Ce înseamnă aceste unde?
• unda P – depolarizarea atriilor (o undă mică)
• complexul QRS – depolarizarea ventriculară
• segmentul ST – repolarizarea ventriculară
• unda U – timpul dintre debutul depolarizării atriale și debutul depolarizării ventriculare

EKG unde

Intervalele
• durata QRS: durata depolarizării musculare ventriculare
• interval QT: durata depolarizării și repolarizării ventriculare
• interval RR: durata ciclului cardiac ventricular
• interval PP: durata ciclului atrial

Când este recomandată o electrocardiogramă?

Electrocardiograma este recomandată pacienților care se confruntă cu simptome de:
• dureri cardiace – pot fi date de faptul că inima nu primește suficient oxigen;
• palpitații – bătăi cardiace puternice, rapide sau neregulate;
• aritmii – ritm cardiac neregulat, rapid sau lent;
• oboseală severă, dificultăți de respirație, amețeală sau leșin;
• pentru a verifica starea generală de sănătate a inimii;
• după tratamentul unor afecțiuni ca atacul de cord, endocardita sau după intervenții chirurgicale;
• pentru a vedea cum funcționează un stimulator cardiac implantat;
• pentru a testa eficiența unor tratamente pentru inimă pe care le urmați;
• pentru a măsura capacitatea cardiacă în timpul unui efort fizic;
• dacă sunt alte semne de afectare a inimii;
• în caz de hipertensiune arterială;
• dispnee – scurtarea respirației;
• sincopă – pierderea conștienței;
• pericardită – inflamarea pericardului, anume a sacului cu lichid subțire ce înconjoară inima;
• miocardită – inflamația mușchiului cardiac;
• defecte congenitale cardiace.EKG


Te-ar putea interesa și Bolile de inimă vor putea fi diagnosticate printr-o analiză a retinei


Un EKG poate da informații despre:
• ritmul cardiac
• puls
• anomalii de funcționare a inimii
• orientarea inimii în cutia toracică
• semne de îngroșare a mușchiului inimii (hipertrofie)
• semne de deteriorare a mușchiului inimii
• afectarea circulației la inimă
• semne de tulburări de ritm cardiac

Pe baza acestor observații, ECG va ajuta la examinarea și diagnosticarea următoarelor boli:
• ritm cardiac rapid sau neregulat, sau lent – tahicardie sau bradicardie;
• conducere anormală a impulsurilor electrice cardiace, semn de tulburări cardiace sau metabolice;
infarct miocardic anterior sau prezent;
• boală arterială coronariană;
• deteriorări ale inimii din cauza acestora;
• mărirea unor camere ale inimii;
• semne de electrolitți anormali în sânge – calciu, magneziu, potasiu;
• inflamația inimii (miocardită) sau a mucoasei acesteia (pericardită);
• cardiomiopatie – afecțiune în care miocardul nu funcționează așa cum trebuie.

Cum te pregătești înainte de un EKG?

În mod normal, nu este nevoie de pregătire specială pentru un EKG de repaus.
• Evită cremele și loțiunile uleioase sau grase în ziua efectuării procedurii, deoarece pot afecta contactul dintre piele și electrod.
• Evită ciorapii lungi, deoarece electrozii trebuie plasați direct pe pielea piciorului. Poartă fustă sau pantaloni largi, ce pot fi ridicați ușor în zona picioarelor.
• Poartă bluze care pot fi îndepărtate ușor, pentru plasarea electrozilor pe piept.
• Este indicat să îndepărtezi orice bijuterii sau alte obiecte care ar putea interfera cu testul.
• Încearcă să consumi alimente ușoare în acea zi și evită consumul de cofeină cu câteva ore înainte de testare. Medicul îți poate recomanda uneori să întrerupi anumite tratamente cu 1-2 zile înainte de EKG, deoarece unele medicamente pot interfera cu activitatea inimii și pot oferi rezultate false.
• Spune-i medicului despre toate tratamentele urmate în trecutul recent sau prezent, fie că vorbim de medicamente, suplimente, ceaiuri etc., sau dacă ai un stimulator cardiac.

Cum se efectuează o electrocardiografie?

EKG de repaus

Un EKG este rapid, nedureros și neinvaziv. După îndepărtarea hainelor în zona membrelor și a pieptului, un specialist medical atașează electrozii cu un gel pe piept, brațe și picioare. Acești electrozi sunt atașați de cabluri electrice (fire), care sunt apoi atașate la aparatul EKG. Uneori, este posibil ca pielea să trebuiască să fie rasă în zonele respective, pentru a detecta mai ușor semnalul electric și pentru a reduce disconfortul atunci când electrozii sunt îndepărtați.

Pe durata procedurii vei sta întins, relaxat, fără a te mișca, respirând normal, cât timp dispozitivul face măsurătorile. EKG este, de obicei, realizată în mod continuu și ți se poate cere să îți menții respirația pentru perioade scurte de timp în momentul procedurii. Dispozitivul va prelua activitatea electrică și va produce apoi un grafic ce reprezintă activitatea inimii tale.

Nu trebuie să vorbești în timpul testului. Este important să fii relaxat și calm în timpul înregistrării EKG deoarece orice mișcare, inclusiv tremurul, poate modifica rezultatele. După procedură, electrozii sunt îndepărtați. Întreaga procedură durează aproximativ 10 minute.

EKG de efort

Un EKG de efort durează de obicei aproximativ 20 de minute. Electrozii vor fi atașați în același mod ca și în cazul unui EKG de repaus. Apoi, ți se va cere să mergi pe o bandă de alergare sau pe o bicicletă ergonomică într-un ritm lent. Pe măsură ce testul continuă, panta sau viteza benzii de alergat se vor mări sau bicicleta va deveni mai greu de pedalat. Acest lucru va face inima sa lucreze mai greu.

În timpul acestui exercițiu se va monitoriza activitatea inimii, împreună cu tensiunea arterială și frecvența cardiacă. Scopul nu este de a testa capacitatea și performanțele fizice, ci de a înregistra funcția inimii în caz de efort. Dacă simți că îți este greu sau nu mai poți, este important să nu te suprasoliciți. De asemenea, se va înceta testarea în cazul în care tensiunea arterială se modifică, apar dureri în piept sau electrocardiograma arată schimbări speciale.

Testarea Holter de 24 ore

Pentru acest test, vei purta un mic dispozitiv portabil care este atașat de o centură pe care o vei ține în jurul taliei. Se vor atașa pe piept electrozi conectați la acel dispozitiv.

În timpul purtării, vei efectua activitățile tale obișnuite din zi, dar evitând baiea sau dușul cu aparatul pornit. Ți se poate cere să ții un jurnal al tuturor activităților pe care le faci în timpul testului și să notezi dacă apar simptome. După ce au trecut 24 de ore, va trebui să revii la spital pentru a preda dispozitivul.

Ce trebuie să faci după procedură?

După un EKG poți reveni la activitățile tale obișnuite fără restricții, cu excepția cazului în care medicul îți recomandă altceva. În general, nu există o îngrijire specială după o electrocardiogramă.

Interpretarea rezultatelor

Înregistrarea arată ca o linie ondulată, cu o serie de unde care se raportează la diferitele faze ale bătăilor inimii. Un EKG normal nu variază foarte mult de la persoană la persoană. Fiecare bătaie produce același tipar. Dacă ai o problemă cu inima, modelul poate părea diferit: undele pot fi prea mari sau prea mici, prea apropiate sau prea îndepărtate sau unele dintre unde pot lipsi. Forma undelor și a segmentelor poate indica ce este în neregulă cu inima.

O inimă sănătoasă normală are un model caracteristic regulat, și orice anomalie sau deteriorare a inimii va apărea diferit față de modelul normal al inimii. Citirea unui ECG este destul de complexă și poate dura ceva timp; medicii au o pregătire specială în acest domeniu. Unele aparate EKG au software special care ajută la interpretarea testului.

Din păcate, ECG arată doar starea și funcția inimii la momentul exact în care este înregistrată activitatea – nu poate prezice întotdeauna ce se va întâmpla în viitor.

Problemele de inimă nu apar întotdeauna pe un EKG. Pe de altă parte, rezultatele pot părea anormale, chiar dacă inima ta este sănătoasă. Este posibil să ai nevoie de mai multe teste, cum ar fi o ecocardiogramă, pentru a afla mai multe dacă medicul consideră că există o problemă, sau, dacă inima ta arată normal, să analizezi ce cauzează simptomele.

În analiza unui EKG medicul va verifica ritmul cardiac, pe baza rezultatelor grafice, va vedea dacă complexele QRS sunt normale, va analiza undele P și intervalul PR, ritmul cardiac, prezența undelor T.

Te poate interesa şi Ce trebuie să știi despre RMN (Ghid pentru pacienţi)

Rezultate normale
Rezultatele testelor normale includ:
• pulsul: 60-100 bătăi pe minut
• ritmul inimii: unde normale și uniforme

Rezultatele EKG anormale pot fi un semn de:
• deteriorare sau modificare a mușchiului cardiac
• modificări ale cantității de electroliți (de exemplu potasiu și calciu) din sânge
• defecte congenitale
• îngroșarea musculaturii inimii
• acumulare de lichid în jurul inimii
• inflamația inimii
• infarct miocardic actual sau trecut
• afectarea fluxului de sânge la inimă
• aritmii etc.

Unele probleme cardiace care pot duce la modificări ale testului EKG includ:
• fibrilație atrială
• insuficiență cardiacă
• tahicardie atrială multifocală
• tahicardie supraventriculară paroxistică
• sindrom sinusal etc.

Tipuri de teste EKG

Principalul test EKG este cel clasic, de repaus. Alte variante sunt:
EKG de efort – Unele probleme cu inima apar doar în timpul exercițiilor fizice. În timpul testelor de efort, se va efectua un EKG în timpul exercițiilor. De obicei, acest test se efectuează în timp ce mergi pe o bandă de alergare sau în timp ce pedalezi pe o bicicletă staționară.
EKG Holter pentru monitorizare 24 ore – Un astfel de test măsoară activitatea inimii în decurs de 24 până la 48 de ore în timp ce menții un jurnal al activității tale pentru a ajuta medicul să identifice cauza simptomelor. Se folosesc senzori atașați și un dispozitiv protabil ce colectează datele.
Dispozitive de depistare a evenimentelor cardiace – Este similar cu un monitor Holter, dar înregistrează activitatea electrică a inimii doar atunci când apar simptome. Unele astfel de sisteme se activează automat când detectează simptomele. Altele necesită apăsarea unui buton când pacientul resimte anumite simptome și informațiile ajung automat la medic.

Riscurile electrocardiogramei

Un EKG în repaus este o procedură foarte simplă și este complet nedureroasă. Aparatul de înregistrare nu trimite niciun fel de energie electrică în corpul tău – acesta înregistrează doar activitatea fizică a corpului. Un EKG monitorizează pur și simplu activitatea electrică a inimii. Nu emite nicio electricitate și este complet sigură.

Când electrozii sunt îndepărtați, se poate simți un ușor disconfort. Unii oameni pot prezenta o erupție cutanată în cazul în care au fost plasați electrozi, dar de obicei acest lucru dispare fără tratament.

Persoanele supuse unui test de stres pot fi expuse riscului de infarct, dar acest lucru este legat de exercițiu, nu de EKG. Testul de efort atrage după sine o serie de riscuri, și poate cauza ritm cardian anormal, durere toracică. La primele semne de afectare, procedura se va întrerupe.

Ce limitări are procedura?

EKG-urile nu sunt 100% precise deoarece unele boli cardiace nu pot fi detectate. Persoanele suspecte de boli de inimă sau care au suferit un atac de cord pot avea nevoie de mai mult decât un EKG, dar nu este necesar să se efectueze alte investigații la persoanele sănătoase, cu excepția cazului în care există un risc moștenit sau este necesar pentru cerințele de muncă sau de asigurare de viață.


Anumiți factori sau boli pot interfera sau pot afecta rezultatele EKG. Acestea includ, dar nu se limitează la:
• obezitate
• sarcină
• ascite (acumulare de lichid în abdomen)
• factori anatomici, ca dimensiunea pieptului sau localizarea inimii în piept
• mișcarea în timpul procedurii
• activitatea fizică sau fumatul înainte de testare
• anumite medicamente
• dezechilibre electrolitice, ca excesul sau deficitul de potasiu, magneziu sau calciu în sânge

EKG vs Ecocardiogramă

Atât ecocardiograma, cât și EKG sunt foarte importante și sunt frecvent utilizate în diagnosticarea diferitelor forme de boli de inimă. Ecocardiograma este o ecografie a inimii care oferă imagini în timpul activității cardiace și informații despre structura și funcția inimii. EKG este o imagine a activității electrice a inimii care oferă în principal informații despre ritmul inimii.


Ambele sunt complet neinvazive. EKG este indicată mai frecvemt, ecocardiograma fiind recomandată atunci când există semne și simptome ale bolii cardiace prezente.

Ecocardiograma oferă imagini privind funcția de pompare a inimii și dimensiunile camerelor inimii, precum și informații foarte precise privind funcția valvelor inimii. Aceste două proceduri se completează reciproc, fiind ambele extrem de utile.

Citeşte şi Telemediq – sistem de monitorizare la distanţă a pacienţilor cu afecţiuni cronice

EKG-ul este dureros?

Electrocardiografia este complet nedureroasă. Procedura este, de obicei efectuată în maximum 10-20 minute. Foarte rar, un pacient poate dezvolta iritație în zona plasării senzorilor, dar iritația dispare de la sine în scurt timp.

Cât durează efectuarea unei electrocardiografii?

Procedura EKG durează adesea 5-10 minute, și nu mai mult de 20 de multe în cele mai multe cazuri. Testarea de efort poate dura mai mult.

Tipuri de dispozitive EKG

• În general, dispozitivele EKG sunt cu 12 canale, ce folosesc 10 electrozi cu fire colorate (6 plasați pe piept și 4 pe membre).
• Dispozitivele cu 5 canale folosesc 5 electrozi, dintre care 4 plasați pe membre și 1 pe piept. Un astfel de sistem este folosit, în general, pentru monitorizarea continuă, ca în cazul unei intervenții chirurgicale sau în ambulanță.
• Sistemele cu 3 canele folosesc 4 senzori plasați pe membre, fiind folosite adesea pentru monitorizarea ritmului cardiac.

Monitorul Holter

Monitorul Holter este un dispozitiv ECG portabil care poate fi purtat de un pacient pentru o durată de 24 până la 48 de ore, în timp ce dispozitivul monitorizează continuu ritmul cardiac. Acest dispozitiv medical este util pentru detectarea anomaliilor în ritmul cardiac, care ar putea fi ușor de ratat în timpul unui test EKG clinic. După perioada de monitorizare, dispozitivul este returnat medicului pentru ca datele de pe dispozitiv să fie preluate și analizate.

Sistemele portabile de monitorizare EKG

Monitoarele portabile ECG portabile sunt cele mai mici tipuri de dispozitive ECG de pe piață în prezent. În ciuda dimensiunilor mici, pot afișa și înregistra ritmul cardiac ca și omologii lor mai mari. Pot depista date critice care sunt utile în managementului bolilor cardiace și pot oferi o evaluare automată în 30 de secunde. Nu se aplică electrozi pe piele. Au un electrod încorporat, deci tot ce trebuie să faci este să apeși un buton sau două pe dispozitiv și acesta va începe înregistrarea. Aceștia pot identifica cel puțin 9 tipuri de aritmii.

Sisteme de EKG fără fir

EKG-urile wireless sunt similare aparatelor EKG standard, dar fără fire. Electrozii utilizați au sistemele fără fir transmit date către calculator sau stația de control. Un EKG fără fir oferă mai multă funcționalitate și confort pacienților, poate fi benefic în obținerea informațiilor de bază privind un pacient cu afecțiuni cardiace, monitorizarea unui pacient într-un spital sau urmărirea ritmului cardiac în timpul intervenției chirurgicale.

Sistem de înregistrare a evenimentelor cardiace

Uneori, simptomele pot să nu apară în timpul ECG și al unui test Holter. În astfel de cazuri, medicul poate sugera un sistem de înregistrare a evenimentelor cardiace, care poate fi purtat continuu pentru o perioadă lungă de timp (2-4 săptămâni). Dispozitivul este de dimensiune redusă și are cabluri foarte mici cu electrozi. Spre deosebire de monitorul Holter, un astfel se sistem nu înregistrează continuu ritmul cardiac. Atunci când pacientul se confruntă cu simptome, el poate activa un buton sau în alte cazuri sistemul detectează primele semne ale unui eveniment cardiac. Datele se transmit automat către medic.

Alte astfel de sisteme au forma unui stilou și se duc la nivelul inimii pentru a înregistra ritmul cardiac, altele pot fi implantate în cutia toracică.

Nu uita să citeşti şi Ceas cu EKG. Apple Watch va putea face electrocardiograme

Ce beneficii au electrocardiografiile?

Un test ECG ajută la diagnosticarea unor varietăți de probleme cardiace. Este cea mai la îndemână modalitate de a verifica dacă inima ta este sănătoasă sau de a monitoriza bolile cardiace existente.

EKG poate detecta o problemă de inimă care ar putea duce la apariția unui accident vascular cerebral sau poate chiar să depisteze o problemă din trecut, cum ar fi un atac de cord anterior. Cele mai frecvente probleme depistate de EKG sunt aritmiile, defectele cardiace, inflamațiile inimii, un stop cardiac, afectarea fluxului de sânge, boala coronariană, atacul de cord etc.

Este o soluție neinvazivă și eficientă de monitorizare a sănătății inimii și ajută la depistarea la timp a bolilor cardiace și prevenirea agravării lor. Procedura se face la indicațiile medicului, în caz de urgență sau la cererea pacientului.

Dispozitive moderne și aplicații pentru EKG

Sistemele de monitorizare EKG la distanță și tot felul de astfel de gadget-uri sunt dezvoltate din ce în ce mai mult. Aici intră acele dispozitive wearable de monitorizare care au încorporați senzori, ceasuri inteligente cu astfel de senzori, plasturi inteligenți, textile inteligente cu senzori sau aplicații mobile (au la bază în general fotopletismografia de contact sau fără comtact). Astfel de sisteme folosesc algoritmi de înaltă precizie și sunt incluse sau vor fi incluse pe viitor în sistemele de telemedicină – telecardiologie. Trebuie subliniat faptul că sistemele de utilizare independentă, ca gadget-uri sau aplicații mobile, nu trebuie să înlocuiască un consult medical de specialitate și un EKG clasic, mai ales dacă aveți simptome de boli cardiace sau astfel de sisteme nu garantează precizia.

Cât costă o electrocardiografie?

Prețurile pentru un EKG variază în general între 40-100 lei, prețurile pentru monitorizare Holter variază între 100-250 lei, iar pentru testele de efort, tarifele se situează între 100-300 lei. Aceste investigații pot fi efectuate și gratuit cu bilet de trimitere de la medicului de familie, în baza contractului cu CAS, în funcție de cabinet sau clinica medicală.

Te poate interesa şi Senzor EKG de la Samsung, conectabil la telefon

Surse: Biomedical Engineering OnlineECG Learning CenterSchool of Medicine – Queen’s University, Mayo Clinic, MedlinePlus.gov, University of Connecticut, Anesthesia Progress, Cardiology Explained

 

Cercetătorii au identificat genele responsabile de coșmaruri

0
coșmaruri

Multe persoane sunt chinuite aproape noapte de noapte de coșmaruri de care nu pot scăpa, deși au încercat toate terapiile posibile. Pentru ei ar putea exista o soluție radicală, însă cu efect garantat.

Sunt încă multe necunoscute legate de somn și de vise, dar oamenii de știință au făcut importanți pași înainte în acest domeniu. O echipă de cercetători a identificat genele responsabile de producerea coșmarurilor. Mai exact, este vorba de două gene care ne permit să intrăm în faza de somn profund REM, când au loc visele și, din păcate, și coșmarurile.

În cadrul unui experiment, cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au înlăturat la cobai două gene care determină instalarea somnului REM. Această fază a somnului are loc la toate animalele și până acum era considerată esențială pentru sănătate.

De altfel, specialiștii considerau că fără somn REM oamenii sau animalele ar muri. Acest lucru nu s-a întâmplat însă în cazul cobailor, deși ei nu au mai avut parte de somn REM în urma modificării genetice suferite.

Vezi și 5 întrebări ca să afli dacă suferi de o afecțiune a somnului

Mai mult chiar, lipsa acestei faze a somnului nu pare să-i fi afectat deloc, ei trăind la fel ca înainte. Genele care au fost eliminate în cazul lor, asociate cu somnul REM, se numesc Chrm 1 și Chrm 3.

În urma acestui experiment, cercetătorii japonezi susțin că visele și somnul REM nu sunt esențiale pentru sănătatea oamenilor. Astfel, cei care sunt chinuiți de coșmaruri ar putea scăpa de această problemă prin eliminarea celor două gene. Desigur, modificarea genetică ar însemna și eliminarea definitivă a oricărui fel de vise.

Sunt însă visele necesare pentru sănătatea noastră psihică? Mulți psihologi consideră că ele ne ajută să retrăim noaptea momentele esențiale ale zilei care a trecut, să găsim soluții la problemele cu care ne confruntăm și să ne fixăm mai bine amintirile.

Îți recomandăm și Dormio, dispozitivul care ne permite să ne controlăm visele

O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a făcut un studiu la care au participat 29 de tineri. Ei au descris care este rutina lor zilnică, ce probleme au și apoi au povestit ce visau noaptea.

Cercetătorii au analizat visele lor, ca să observe dacă există vreo legatură între acestea și provocările sau grijile pe care le aveau tinerii în timpul zilei. Din 299 vise analizate, legătura s-a confirmat în doar 2% din cazuri.

Prin urmare, visele nu sunt o rememorare a evenimentelor trăite ziua. Însă starea emoțională cu care se confruntă oamenii în timpul zilei se regăsește frecvent și în vise.

Nu sub forma unor scenarii identice cu momentele trăite în timpul zilei, ci a unor emoții. Astfel, prin intermediul viselor oamenii reușesc să facă față mai ușor unor emoții puternice cu care se confruntă și poveștile nocturne din mintea lor le pot conferi uneori alinare.

Sursa: Daily Mail

Citește și  Sisteme digitale pentru controlul somnului

Dietă și sport în funcție de gene? Testele ADN arată ce ni se potrivește

0
antrenament testele adn

Industria analizelor genetice se dezvoltă tot mai mult și unele companii susțin că pot afla prin testele ADN ce dietă și ce tip de mișcare sunt recomandate pentru fiecare.

De multe ori ținem regim și facem un antrenament intens, dar fără să obținem rezultatele dorite. Alimentele și exercițiile fizice care la prietenii noștri par să aibă efecte miraculoase, parcă nici nu se văd în cazul nostru.

Explicația este în gene, spun cercetătorii. Astfel, fiecare persoană ar trebui să urmeze o dietă persoanlizată și un anumit tip de efort fizic, pentru a obține cele mai bune rezultate. Genele noastre, cele care decid cât de înalți suntem, ce formă are nasul și la ce boli suntem predispuși, par să stabilească inclusiv cum putem slăbi sau cum ne putem menține în formă.

Astfel, mai multe companii oferă acum, contra-cost, teste genetice care vor arăta ce tip de antrenament trebuie să facă fiecare persoană și ce alimente să mănânce. Testele costă între 50 și 250 de lire sterline, iar recoltarea probelor este foarte simplă: se face acasă și este nevoie doar de o mostră de salivă sau de răzuirea interiorului obrazului cu o spatulă specială.

Mostrele astfel preluate sunt trimise apoi prin colet la compania care va face testele. Rezultatele sunt trimise apoi prin e-mail, câteva săptămâni mai târziu.

Vezi și De ce e bine să mănânci în fiecare dimineață micul dejun

Experții care realizează acest teste analizează anumite gene, care indică predispoziții specifice. Spre exemplu, unele persoane ar trebui să aleagă antrenamente scurte și foarte intense, în timp ce pentru altele este mai indicat un antrenament mai lejer, dar îndelungat. Toate aceste informații se regăsesc în gene, care oferă informații despre metabolism, structura mușchilor și a vaselor de sânge.

Un studiu realizat în 2016 a demonstrat că sportivii care s-au antrenat conform recomandărilor primite după testele ADN au avut rezultate mai bune decât alții care au ales un tip nepotrivit de antrenament.

Testele oferă recomandări foarte detaliate, inclusiv despre intervalul de timp care ar trebui să treacă între reprizele de efort fizic. Unele persoane au nevoie de 48 de ore de pauză pentru refacerea mușchilor, altele de 72 de ore sau chiar mai mult.

De asemenea, dieta personalizată conform structurii genetice poate fi de mare ajutor. Un studiu realizat în 2014 a arătat că un grup de persoane care a urmat dieta recomandată după testele ADN a slăbit cu 33% mai mult decât grupul care nu a urmat sfaturile primite.

Chiar și atunci când mai multe persoane consumă un numpr identic de calorii și fac un antrenament similar, rezultatele pot fi foarte diferite. Asta deoarece unele persoane nu pot metaboliza bine grăsimile și ar trebui să urmeze o dietă săracă în grăsimi. În schimb, altele ar trebui să evite carbohidrații. Prin urmare, aceste teste par să fie foarte corecte și utile.

Îți recomandăm și Nutritio, platforma care te ajută să obții un plan de nutriție personalizat

Jurnalista Jennie Agg de la Daily Mail a vrut să testeze personal două analize de acest fel, făcute la  DNAFit și FitnessGenes. Rezultatele au fost o surpriză uriașă pentru ea.

Conform testelor, tipul de antrenament potrivit pentru ea este cel de mare intensitate, deși tânăra recunoaște că preferă să alerge pe distanțe mari, ca la maraton. Este adevărat că rezultatele obținute nu sunt cele dorite, dar consideră că acest tip de mișcare i se potrivește mai bine decât cel tip sprint.

Și la capitolul dietă Jennie a avut parte de surprize. Potrivit testelor, ea trebuie să evite carbohidrații rafinați din pastele făinoase, pentru că altfel riscă să se îngrașe sau chiar să facă diabet. În plus, organismul ei metabolizează foarte greu cafeina, prin urmare nu este bine să bea cafea.

Deși crede că testele ADN sunt corecte și că ar fi mult mai în formă dacă ar urma recomandările acestea, Jennie spune că va rămâne la stilul ei de viață, pentru că i se potriveste mult mai bine.

De altfel, cercetătorii recunosc că testele genetice de acest fel sunt încă la început și că este greu să facă un profil individual foarte corect. Ele arată mai curând o predispoziție, nu ceva ce automat există la persoana testată. Pe viitor însă, testele genetice vor deveni mult mai precise și ar putea înlocui antrenorul nostru personal sau chiar nutriționistul.

Sursa: Daily Mail

Citește și 6 greșeli mari pe care și cei care fac sport în mod regulat ar trebui să le evite

3 inovații din vara lui 2018 ce vor revoluționa medicina

0
inovații

Această vară a fost cât se poate de productivă pentru cercetătorii din întreaga lume, care au prezentat 3 inovații ce vor schimba medicina în viitorul apropiat. 

1. Roboți ce îmbunătățesc eficiența operațiilor delicate

Ce este? Medicii chirurgi de la Oxford au reușit să efectueze mai multe operații pe ochi cu ajutorul unor roboți performanți. Aceștia au îmbunătățit considerabil acuratețea intervențiilor.

Cum funcționează? Specialiștii Centrului de Cercetare Biomedicală al Insitutului Național pentru Cercetare în Sănătate au realizat mai multe operații pentru pacienți ce aveau nevoie de o intervenție chirurgicală delicată menită să îndepărteze o membrană din spatele retinei. O parte din pacienți au fost operați prin tehnici tradiționale, iar ceilalți au fost operați de medici chirurgi asistați de roboți. Rezultatele studiului demonstrează că operațiile celor de-al doilea grup de pacienți au avut o eficacitate egală sau mai bună.

De ce este important? Aceste operații au fost primele intervenții delicate (ce necesită un nivel ridicat de precizie) asistate de roboți performanți. „Proiectul nostru constituie un pas important înspre dezvoltarea unei tehnologii cu adevărat eficiente în realizarea intervențiilor delicate. Cu timpul, suntem siguri că această tehnologie va îmbunătăți calitatea și siguranța operațiilor în general, nu doar a celor la ochi.”, spune prof. Robert MacLaren, medic oftalmolog la Universitatea din Oxford. Mai multe detalii găsești aici. 

Dacă vrei să fii informat despre sănătate și nu te-ai înscris încă la newsletterul nostru, o poți face aici. Nu durează mai mult de 5 secunde.

2. De trei ori mai mult timp pentru echipele de salvatori

Ce este? Inginerii de la Universitatea din Virginia au reușit să construiască un costum special care le asigură înotătorilor și scafandrilor o rezistență de trei ori mai mare în apele reci și foarte reci.  

Cum funcționează? Costumul a fost realizat prin imitarea unor calități întâlnite la animale: vidrele și pinguinii au un fel de buzunare cu aer sub blană, ce le menține căldura corporală ridicată, iar balenele prezintă pachețele de grăsime care au același scop. Specialișii au dezvoltat un material izolator ce  imită pachețelele de grăsime și folosește buzunare de gaze, cum ar fi  xenonul sau  kryptonul. Înlocuirea aerului cu gaz a fost revoluționară, deoarece gazul crește considerabil capacitatea de izolare.

De ce este important? Proiectul este un real ajutor, de exemplu, pentru echipele de salvatori care trebuie să înoate în lacuri și râuri înghețate. Chiar și cele mai bune costume, fabricate în mod obișnuit din neopren, le asigură nu mai mult de 10 minute în apa rece. Acum, cu ajutorul acestor costume revoluționare, salvatorii vor avea până la 30 de minute la dispoziție pentru căutări. Rezultatele proiectului aici.

3. O atracție magnetică pentru progresul medical

Ce este? Tot oamenii de știință de la MIT au reușit să printeze 3D obiecte a căror mișcare poate fi controlată printr-un câmp magnetic.

Cum funcționează? Obiectele printate 3D de specialiști conțin un fel de „domenii magnetice” ce se mișcă în funcție de câmpul magnetic extern. Unii specialiști spun că această tehnologie ar putea, datorită vitezei rapide de reacție, să îndeplinească acțiuni precise într-un timp foarte scurt.

De ce este important? Această tehnologie crește eficiența dispozitivelor medicale, ce ar putea fi personalizate pentru a răspunde exact la cerințele corpului unui paciet, fiind controlate magnetic. „Practic, putem pune o structură în jurul unui vas de sânge pentru a controla pomparea sângelui sau putem utiliza un magnet pentru a ghida un dispozitiv în interiorul  corpului uman, ca să obținem imagini, să extragem probe de țesut, să eliminăm blocajele sau să asigurăm că medicamentele ajung într-o locație anume”, spune profesorul Xuanhe Zhao.

Evenimente pentru medici: Cele mai importante 10 evenimente din luna septembrie

0
Evenimente pentru medici

În luna septembrie au loc multe evenimente pentru medici, atât în București, cât și în țară. Am pregătit lista cu 10 dintre cele mai importante evenimente medicale care au loc în luna septembrie, inclusiv cele la care puteți obține puncte EMC.

1. Conferința Medic.ro

Organizată de Societatea Națională de Medicina Familiei, în parteneriat cu Medic.ro, conferința are loc în București în perioada 6-7 septembrie și este acreditată cu 9 puncte EMC. Tema evenimentului este „Medicina de familie între teorie și practică” și se adresează mai ales medicilor de familie membri ai SNMF, ce beneficiază de intrare gratuită. Pentru mai multe detalii, intrați aici. 

2. Conferinţa Regională de Cancer Bronhopulmonar

Evenimentul are loc în Craiova, în perioada 7-8 septembrie 2018 și este organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, în parteneriat cu Asociația pentru chirurgie toracică modernă din Craiova. Tema discuțiilor se referă la „Managementul de caz al pacientului bronhopulmonar, de la diagnosticul în cabinetul medicului de familie, la servicii paliative”. Evenimentul este creditat EMC. Aici găsiți mai multe detalii.

3. Congresul European de Chirurgie Oculoplastică și Reconstructivă

Ediția cu numărul 37 a întâlnirilor anuale ale Congresului European de Chirurgie Oculoplastică și Reconstructivă are loc în perioada 13-15 septembrie în București, la Hotel Radisson Blu. Evenimentul este o ocazie unică de discuție cu cei mai importanți specialiști din domeniu și este acreditat EMC. Pentru mai multe detalii și înscrieri intrați aici. 

4. Congresul Național de Cardiologie

Societatea Română de Cardiologie organizează în perioada 19-22 septembrie ediția nr. 57 a Congresului Național de Cardiologie. Evenimentul are loc în Sibiu, iar organizatorii au depus cererea de acreditare cu puncte EMCDetalii despre înscriere și temele de discuție aici. 

Evenimente pentru medici

5. Conferința Națională a Medicamentului

Despre „Siguranța Pacientului și Farmacovigilență” se va discuta la Conferința Națională a Medicamentului ce are loc în perioada 20-21 septembrie în București. Aici găsiți informații despre temele de discuție, program și  invitați.

Dacă vrei să fii informat despre sănătate și nu te-ai înscris încă la newsletterul nostru, o poți face în 2 secunde aici. 

6. Conferința de Medicina Călătorului

În perioada 20-22 septembrie Societatea Română de Medicină de voiaj organizează singura conferință națională de medicina familiei din România. Programul conferinței cuprinde teme precum prevenția, diagnosticul și tratamentul bolilor ce pot apărea la călători. Detalii despre programul conferinței și participanții confirmați aici. 

7. Expoziția Internațională Med Academy

Evenimente pentru medici

În perioada 21 – 23 Septembrie 2018, la ROMEXPO are loc cea mai mare expoziție medicală din România. Producătorii de specialitate prezintă ultimele inovații din domeniul medical, iar specialiștii susțin cursuri și prelegeri speciale pentru medicii de familie. Evenimentul este acreditat EMC. Aici găsiți programul evenimentului.

8. Conferința Now What?! Cu diagnosticul la specialist

Specialiști din domeniul sănătății, medici de familie, ginecologi, oncologi și psihologi vor dezbate problema menopauzei în cadrul unui eveniment ce se adresează atât specialiștilor, cât și publicului larg. Conferința are loc în perioada 19-22 septembrie în Cluj-Napoca. Puteți citi mai multe aici. 

9. Conferința „Stresul, Anxietatea, Depresia”

Prima ediție regională a Conferinței „Stresul Anxietatea și Depresia” are loc în perioada 28-29 septembrie în Piatra Neamț. Programul evenimentului include prezentări în plen, studii de caz și dezbateri interactive și va fi creditat EMC, EFC și CPR. Aici puteți citi programul și detalii despre înscriere.

10. Conferința Națională de Medicină Bazată pe Dovezi

Evenimente pentru medici

În perioada 27-29 septembrie are loc cea de-a XV-a ediție a conferinței „Medicina bazată pe dovezi” organizată de Societatea Română de Medicină Internă. Detalii despre înscriere și programul evenimentului găsiți aici. 

BONUS: Asociația Pacientul 2.0 organizează primul CURS GDPR GRATUIT pentru medicii de familie. Dacă vreți să participați la curs, să primiți informații despre GDPR sau soluții la problemele pe care le-ați întâmpinat până acum, înscrieți-vă pe lista de participanți. 

Prima aplicație pentru tinerii cu cancer din România

0
aplicatie pentru tinerii cu cancer
prima aplicatie pentru tinerii cu cancer din Romania

Pentru prima dată în România s-a lansat o aplicație pentru tinerii cu cancer în care pot comunica între ei și se pot ajuta unii pe alții.

Asociația Little People România, în parteneriat cu Lidl România, au dezvoltat prima aplicație pentru tinerii cu cancer cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani. Aplicația le oferă tinerilor un spațiu virtual securizat în care pot comunica unii cu alții, își pot împărtăși experiența liber și pot învăța unii de la alții cum să treacă peste momentele grele.

Dacă ai prieteni care își doresc să fie informați în legătură cu sănătatea, trimite-le acest link să se aboneze și ei la newsletterul nostru. 

,,VIA este o aplicație pentru tinerii cu cancer concepută pentru a conecta persoane și pentru a crea conexiuni umane între tinerii adulți care se luptă cu tipuri diferite de cancer, astfel încât aceștia să aibă un lucru mai puțin de înfruntat: singurătatea. – a declarat Katie Rizvi, fondatoarea Asociației Little People România.

Pentru că cei mai mulți pacienți cu cancer se confruntă și cu depresia, te-ar putea interesa și Aplicația ce poate fi un ajutor real împotriva depresiei.

Aplicația VIA poate fi descărcată pe telefoanele mobile ce utilizează sistemele de operare IOS sau Android. Utilizatorii își pot construi un profil public ce include diagnosticul, vârsta, orașul și interesele lor. Pe baza acestor informații, utilizatorii se pot conecta între ei și pot vorbi despre lucrurile care îi interesează sau despre problemele care îi macină. Detaliile lor personale nu vor fi făcute public.

Pentru mai multe informații despre aplicațiile dezvoltate pentru pacienții români, intră în grupul nostru, Pacientul 2.0.

În plus, în aplicație utilizatorii pot organiza și evenimente la care să se cunoască și să-și împărtășească poveștile. Și asta pentru că, după cum continuă Katie Rizvi, „pacienții sunt în acest moment invizibili.” Și noi credem că, pe lângă ajutorul medicilor specialiști, sprijinul pe care paciențiii și-l pot acorda unul altuia este cât se poate de important pentru ei  și calitatea vieții lor.