Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată cu tulburări de somn, iar insomnia este cea mai frecventă dintre ele. Iată cum poți afla dacă și tu suferi de o afecțiune a somnului și trebuie să ceri ajutorul unui medic.
Tulburările de somn sunt mult mai frecvente decât ne imaginăm. Potrivit publicației Fox News, care îl citează pe Robert Oexman, directorul Institutului Sleep to Live, numai în Statele Unite peste 40 de milioane de oameni suferă de o afecțiune a somnului. Femeile sunt mai afectate decât bărbații, pentru că anumite momente din viața lor le tulbură și mai rău somnul. Printre acestea se numără sarcina, menopauza, dar și menstruația.
Din păcate, somnul insuficient nu înseamnă doar disconfort. Dacă nu te poți odihni destul îți va fi mai greu să te concentrezi la activitățile zilnice, crește riscul de accidente și îți va fi foarte greu să dai randament la școală sau la locul de muncă. Iată deci că o tulburare de somn îți afectează și viața socială.
Te poate interesa și: Sisteme digitale pentru controlul somnului
În timp, sănătatea ta va avea serios de suferit. Din cauza oboselii acumulate crește riscul de depresie, anxietate, boli cardiace, diabet de tip II, obezitate și chiar de cancer. De aceea, trebuie să afli dacă suferi de o afecțiune a somnului și să ceri din timp ajutorul unui medic.
1. Simți nevoia să dormi în timpul zilei?
În mod normal, dorința de a te odihni puțin în timpul zilei nu este ceva alarmant. Însă dacă pur și simplu nu reziști fără să dormi câteva ore, deși te-ai odihnit noaptea în jur de 7 ore, atunci poate fi semn de narcolepsie. Aceasta este o boală care afectează ciclul normal somn-veghe. Episoadele de somn brusc din timpul zilei pot fi însoțite de halucinații și chiar paralizie înainte sau după somn.
2. Adormi foarte greu seara?
Dacă îți este foarte greu să adormi seară de seară, atunci probabil suferi de o altă afecțiune a somnului – insomnia. Suferi de insomnie dacă durează mai mult de 30 de minute să adormi, timp de cel puțin 3 nopți pe săptămână, 3 luni la rând.
Citește și: Depresia – cele mai bune aplicații de suport
Prin urmare, trebuie să urmărești cu atenție cât de greu îți este să adormi și să ții această evidență în mod corect, pentru a putea discuta apoi cu un medic. Din fericire, insomnia se poate trata destul de simplu, există multe tratamente disponibile. Studiile arată că între 6% și 10% din populație suferă de insomnie cronică.
3. Te agiți mult în somn?
Dacă noaptea te miști foarte mult și simți nevoia să schimbi des poziția, din cauza unui disconfort la nivelul picioarelor, poți suferi de o altă afecțiune: sindromul picioarelor neliniștite. Femeile sunt mai afectate de această tulburare, iar din păcate nu există vindecare. Prin tratament însă pot fi ținute sub control simptomele neplăcute.
4. Simți nevoia să dormi la ore nepotrivite, iar noaptea nu îți este somn?
Dacă te confrunți cu această problemă, atunci e posibil să suferi de o afecțiune a somnului numită tulburare de ritm circadian. Fiecare persoană are un „ceas interior” care îi dictează organismului când e momentul să doarmă și când să stea treaz. De multe ori însă, acest ritm interior este afectat, iar programul anormal de somn riscă să îți distrugă viața. Medicul poate recomanda un tratament, iar deseori acesta implică și schimbarea stilului de viață. Ritmul circadian poate fi tulburat din cauza unui program de muncă dificil, la ore nepotrivite.
5. Sforăi și respiri greu în somn?
Dacă problema persistă este posibil să suferi de apnee în somn. Aceste afecțiune a somnului duce la o blocare a căilor respiratorii în timp ce dormi. Astfel, vei avea momente de sufocare, vei respira greu, vei sforăi și te vei trezi des din somn.
Dacă nu vei merge din timp la medic pentru tratament riști să ai probleme de sănătate destul de serioase. Apneea în somn crește riscul de hipertensiune, diabet de tip II, atac de cord și obezitate. De multe ori această afecțiune a somnului apare la femei după menopauză.
Iată care sunt cele 5 întrebări pe care trebuie să ții le pui înainte de a merge la un medic. Având deja aceste răspunsuri, îți va fi mult mai simplu să discuți cu el și să primești diagnosticul corect, dacă suferi de o afecțiune a somnului.
Citește și: Boli Rare. Ce sunt acelea, câte sunt, ce afectează. Material informativ GRATUIT pentru download