Alergia la soare. Ce este și cum poate fi prevenită

Alergia la soare este o suferință des întâlnită. Deseori alergia la soare este confundată cu alte probleme ale pielii, cel mai des cu arsuri solare. Problema este frecventa la cei care au probleme cutanate, la bebeluși și poate să apară ca urmare a expunerii neraționale la soare sau în zilele în care radiația ultravioletă este foarte intensă.

Soarele nu s-a schimbat, este același de la facerea lumii încoace. S-au schimbat condițiile de pe Terra și a crescut sensibilitatea oamenilor la soare. Poluarea, gazele cu efect de sera, particulele de praf amplifica radiația solară, pe de o parte, iar pe de alta oamenii se expun la soare într-o măsură mult mai mare decât o făceau acum 50 sau acum 100 de ani. Toate acestea favorizează apariția unor probleme cutanate pe care oamenii nu le aveau, dar care în prezent sunt din ce în ce mai frecvente.

alergia la soare (2)

Cele mai comune simptome pentru alergia la soare sunt: prurit, urticarie, senzație de arsură locală, erupții cutanate vizibile. Unele afecțiuni sporesc sensibilitatea cutanată la soare, iar riscul diferitelor forme de manifestare a alergiei la soare, crește. Unele medicamente pentru diferite afecțiuni au ca efect secundar creșterea riscului de apariție a afecțiunilor cutanate prin expunere la soare.

Te poate interesa și: Top aplicații Android pentru meteosensibili 

Cele mai frecvente simptome pentru alergia la soare

Alergia la soare provoacă mâncărime, roșeață, urticarie, leziuni superficiale în zonele expuse la soare. Deseori aceste manifestări sunt confundate cu o arsură solară. Diferența între arsurile solare și alergia la soare este aceea că simptomele celei din urmă diminuează rapid. Simptomele apar însă foarte repede, în decurs de 30-60 de minute după expunere la soare. O arsură solară durează câteva zile până se calmează și apare după 3-4 ore de expunere la soare.

Ține minte!

Radiațiile ultraviolete emise de soare sunt prezente permanet chiar și în zilele cu cer acoperit. În zilele cu cer senin, în apropierea apelor sau pe malul marii intensitatea este foarte mare. O soluție excelentă, comodă, simplă și foarte eficientă sunt aplicațiile pentru radiații ultraviolete. Acestea pot fi descărcate pe telefon (există aplicații pentru Android și pentru sistemul iOS). Aplicațiile pot evalua intensitatea radiațiilor solare în timp real, prezentând valoarea indicelui UV,  avertizându-te când valoarea lor este periculoasă. Indicele UV are valori de la 0 (numai noaptea) la 11, iar 11 simbolizează radiațiile intense, care trebuie evitate.

Cele mai bune aplicații pentru radiaţii ultraviolete, pe care le și poți descărca sunt AICI.

De cele mai multe ori un factor favorizant, deseori neglijat, care provoaca alergia este creșterea temperaturii corporale. Aceasta apare prin expunere parțiala la soare sau prin purtarea unor haine nepotrivite. Deshidratatea sau chiar aportul insuficient de lichide este un factor favorizant pentru alergia la soare.

O foarte bună soluție pentru a evita deshidratarea este sticla inteligentă care te ajută să urmărești câtă apă bei în fiecare zi și să eviți deshidratarea.

Alergia la soare indică o piele foarte sensibilă

Un alt factor favorizant pentru acest tip de alergie sunt soluțiile de protecție solară. Reacția la produsele de protecție solară poate apărea oriunde substanța este aplicată pe corp, iar reactivitatea și manifestarea alergiei este cu atat mai intensă cu cât suprafața pe care s-a aplicat produsul este mai mare. În acest caz alergia la soare se numește dermatită de foto-contact și indică o sensibilitatea extremă a pielii la acțiunea razelor soarelui și o reactivitate foarte ridicată la radiația ultravioletă. Dermatita de foto-contact se manifestă mai ales pe față, în zona de sus a pieptului, pe gât, brațe și antebrațele.

Alergia la soare este una dintre cele mai minore probleme pe care le provoacă radiațiile solare. Expunerea exagerată la soare, în orele nepotrivite, timp îndelungat declașează cataracta, accelerează unele afecțiuni ale tiroidei, provoacă îmbătrânirea pielii și provoacă cancer cutanat.

Alte forme de reacții, grupate sub numele de alergie la soare  sunt: erupția polimorfă la lumină, declanșată de radiațiile solare. Altă boală care determină sensibilitatea la lumina solară și la radiații este lupusul eritematos sistemic.

Ceea ce este foarte important de spus, raportat la aceste alergii solare, este că ele indică o piele sensibilă.  Alergia indică o piele incapabilă să facă față la expunerea la soare. Mai mult, este un indicator care arată un risc crescut pentru apariția cancerului de piele.

Ține minte!

În ultimii 10 ani afecțiunile maligne ale pielii au crescut aproape exponențial. Cifrele statistice arată că, în România, numărul cazurilor de cancer de piele este în creștere. Vârsta de manifestare a bolii este din ce în ce mai mică. Soluția – SkinVision, o aplicație care te poate ajuta să identifici riscul de a face cancer de piele și să reacționezi la primele simptome ale boli.

Aplicația SkinVision poate fi descărcată aici.

Sursa info: verywell.com / Sursa foto: pexels.com