Anemie. Cum te poți testa fără să faci analize de sânge

Sursa medicală: Nature Communications 2018; Medic citat: Wilbur Lam, hematolog, Universitatea Emory, Spitalul de Pediatie Alabama

Clasicele analize de sânge pentru anemie ar putea fi în curând înlocuite cu o aplicație de smartphone. Aceasta este o metodă noninvazivă de-a verifica nivelul hemoglobinei din sânge, fără să fie nevoie de înțepătură și teste de laborator.

Aplicația pentru anemie a fost concepută de medicul Wilbur Lam, hematolog la Spitalul de Pediatrie din Alabama și profesor la Universitatea Emory, împreună cu Rob Mannino, un masterand al său care suferă de beta-thalassemie, o boală a sângelui ereditară, provocată de mutația unei gene.

Tânărul Rob se chinuie de ani de zile cu această boală și are nevoie de transfuzii de sânge în fiecare lună. Pentru asta însă, medicii trebuie să-i verifice foarte des nivelul hemoglobinei din sânge, ca să știe când este momentul pentru o nouă transfuzie. Astfel s-a născut ideea unui test rapid și precis, care nu presupune prelevarea de sânge.

anemie aplicatie

Aplicația concepută de cei doi analizează pozele făcute de utilizator cu unghiile de la mâini și astfel estimează foarte precis nivelul de hemoglobină din sânge. Pentru a putea face acest lucru, algoritmii au analizat fotografii cu patul unghiei de la 337 de persoane – unele sănătoase, altele care suferă de anemie. Apoi, aplicația a învățat cum să coreleze corect culoarea unghiei cu un anumit nivel al hemoglobinei. Acuratețea este de aproximativ 97%, iar aplicația poate fi folosită pentru orice nuanță a pielii.

Vezi și Aplicație revoluționară care poate interpreta radiografiile

Noua aplicație poate fi de mare ajutor celor care suferă, la fel ca Rob, de o anemie cronică. Astfel, ei vor putea să-și verifice singuri, la orice oră, nivelul de hemoglobină, ca să știe dacă trebuie să-și schimbe tratamentul sau dacă au nevoie de o transfuzie. În acest fel vor putea fi prevenite și complicațiile anemiei, iar bolnavii vor scăpa de drumurile foarte dese la medic, pentru analize de sânge.

Lam și Mannino precizează că aplicația trebuie folosită pentru monitorizare, nu pentru diagnostic. O aplicație concepută în acest fel va fi de folos și gravidelor, sportivilor și femeilor care suferă de hemoragii menstruale anormale și care riscă să dezvolte anemie.

Îți recomandăm să citești și Telemediq – sistem de monitorizare la distanţă a pacienţilor cu afecţiuni cronice

Cei doi cercetători speră ca pe viitor să poată continua studiul, iar aplicația să poată primi toate aprobările necesare ca să fie folosită și pentru a diagnostica anemia, urmând astfel să înlocuiască complet analizele de sânge. Aplicația a fost testată deja cu succes pe 100 de persoane și devine din ce în ce mai precisă, cu fiecare pecient analizat. Ea ar putea deveni disponibilă de anul viitor.

Studiul realizat de Lam și Maninno a fost publicat în Nature Communications.

Anemia este o boală a sângelui care afectează la nivel mondial aproximativ 2 miliarde de oameni. Dacă nu este diagnosticată la timp și tratată, poate duce la complicații grave. Boala se manifestă prin oboseală, paloare și tulburări de ritm cardiac. În prezent, anemia este diagnosticată în urma unei analize de sânge care este recomandată anual – hemoleucograma completă (CBC).

Sursa: MedicalXpress

Foto: Rob Mannino

Citește și Puls normal: cum variază bătăile inimii. Recomandări pentru 2019