Anevrism rupt, tratat endovascular în premieră națională
Un pacient în vârstă de aproape 78 de ani, cu anevrism de aortă toracică rupt, a primit, la propriu, șansa la viață. Intervenția chirurgicală complexă și riscantă a fost realizată la Sibiu, în premieră națională.
Primul caz de anevrism de aortă toracică rupt, tratat endovascular, a fost acceptat de conf. dr. Victor Costache și Echipa INIMII de la Sibiu, după ce a fost refuzat în prealabil de două renumite institute de boli cardiovasculare, din cauza complicațiilor grave care ar fi putut apărea și a riscului vital.
Acest tip de intervenție realizata de echipa de medici de la Sibiu permite evitarea deschiderii cavității toracice, manevra care s-ar fi soldat cu urmări postoperatorii mult mai complicate la un astfel de pacient, foarte fragil, aflat în șoc hemoragic.
”În patologie rareori există imposibil. Cred că orice problemă medicală are o soluție și optica ta, ca medic, este direct influențată de informația și experiența acumulată, cazuistica personală și perfecționarea continuă. Și aș accentua perfecționare pentru că in domeniul meu NU există EU ȘTIU TOT sau SUFICIENT”, a declarat conf. dr. Victor Costache.
Incidența anevrismelor aortice este de 112 cazuri la 100.000 de locuitori. Echipa INIMII de la Spitalul European Polisano Medlife care a realizat aceasta intervenție a fost formataă din formată din medicii chirurgi Victor Costache, Felix Farcaș, Anca Chitic Anca și anestezistul Sorin Ilie. În termeni de specialitate este vorba despre o intervenție de endoprotezare de crosă aortică și aortă toracică descendentă cu stentgraft “Bolton Medical Relay” prin abord chirurgical femural bilateral.
Pacientul în vârstă de 77 ani și 11 luni a fost trezit din anestezie la câteva ore după intervenție, fiind stabil hemodinamic și respirator, fără acuze subiective. Acesta a fost deja externat (după numai cinci zile de la intervenție), se simte în prezent bine și își va putea relua stilul de viață de dinaintea operației la care a fost supus. Medicii i-au recomandat efectuarea unor examinări angio-CT periodice și un control atent al valorilor tensiunii arteriale.
“A fost un anevrism de aortă toracică descendentă rupt în esofag, cu sângerare activă, anemie secundară, având un risc vital major. Riscurile la care era expus țineau de imposibilitatea montării endoprotezei, hemoragie masivă, rupturi arteriale, insuficiența renală cronică, endoleak – lipsa sigilării anevrismului de către proteză. Pacientul fusese internat în regim de urgență în data de 4 iulie la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Iași pentru hematemeză, vertij, dureri abdominale cu debut cu aproximativ șase ore anterior internării. La Iași i s-au efectuat două endoscopii digestive superioare și o examinare angio-CT de aortă, care au pus în evidență un anevrism de aortă toracică descendentă, rupt în esofag, cu sângerare activă”, a mai declarat conf. dr. Victor Costache.
Te-ar putea interesa și Tumoră cerebrală operată cu microscop de ultimă generație
Echipamentele folosite în cadrul intervenției de la Sibiu au fost Stentgraft de aortă toracică “Bolton Relay”, Bolton Medical, USA.
Cazul a fost deja acceptat pentru a fi prezentat în cadrul Congresului Societății Internaționale de Chirurgie Endovasculară, cel mai așteptat eveniment pentru chirurgia cardiovasculară, care va avea loc la București, în perioada 4-6 octombrie a.c.