Angela Galeta sau cum devine voluntariatul o profesie
Angela Galeta gestionează milioanele de euro pe care Vodafone le investește în proiecte sociale. Deși s-a pregătit pentru a fi profesor de chimie, cariera Angelei Galeta (44 de ani) s-a împletit fericit cu organizatiile non-profit.
Managerul fundației Vodafone lucrează deja de zece ani în companie și recunoaște că se simte pe deplin mulțumită și împlinită de munca sa. S-a dedicat susținerii SMURD, campaniei de donare de sange “O șansă pentru viață”, ca să le amintim doar pe acestea . Anterior, între 1995-2005 a lucrat pentru ”SOS Satele Copiilor”, ca specialist în relații publice și coordonator pentru strângerea de fonduri.
Cum ajunge voluntariatul să devină o profesie în sine? Simplu atâta vreme cât marile companii înțeleg că pot suplini golurile din societate prin implicare directă, concretă și activă. Fundația Vodafone asta face! Și nu o spunem noi sau Angela Galeta, ci o dovedesc acțiunile efective din sociatete.
Reporter: Cum este să conduci fundația Vodafone?
Angela Galeta: Este foarte frumos! Îmi place ceea ce fac. Fiecare zi este altfel… Nu mă plictisesc niciodată. În fiecare zi întâlnesc oameni extraordinari și în fiecare zi am sentimentul că ceea ce fac este extraordinar. În fiecare zi am dovezi că din tot ceea ce fac rămâne mereu ceva în urmă. Și este minunat!
Reporter: Ai lucrat înainte într-un ONG prin care ai ajutat copiii de la sate…
Angela Galeta: Da! Am lucrat zece ani pentru ”SOS Satele Copiilor”… A fost o perioadă foarte frumosă. Am fost coordonator relații publice. M-am ocupat și am ajutat la găsirea de fonduri pentru copiii care nu mai puteau sta în familiile lor, din cele mai diverse motive, și care erau îngrijiți în case familiale. Am satisfacția că i-am cunoscut când aveau trei, cinci ani, și acum unii dintre ei sunt studenți, au familii la rândul lor, unii au și copii. Este o întâlnire a noastră (vorbește cu emoție evidentă) care are loc în fiecare an… Mă bucur să-i văd, mă bucur că am contribuit și eu ca ei să aibă o viață normală.
Voluntarii pun murături, fac gem și zacuscă
Reporter: Comunitatea Voluntarilor din Vodafone a crescut. Sunt 1500 de oameni care fac voluntariat. Este foarte mult! Cum funcționează asta?
Angela Galeta: Voluntariatul este o altă componentă importantă a jobului meu, de care sunt extrem de mândră. Nu este deloc puțin ca într-un an să ai 1700 de oameni implicați în voluntariat. Asta înseamnă că au încredere în ceea ce facem noi și-i motivează proiectele noastre. Nici aici nu este simplu. Eu am fost voluntar mulți ani de zile în studenție. Eu fac voluntariat și acum! (zâmbește veselă). Cine a făcut voluntariat știe că este foarte important din punct de vedere al celor care coordonează activitățile de voluntariat că dacă lucrează cu voluntari să nu-i pună în situația de a nu știi ce anume ar putea avea de făcut. E furstrant să te implici într-o activitate de voluntariat, ca voluntar, și să nu știi ce ai de făcut, să nu fii coordonat. Unul din secretele succesului nostru cu fundația Vodafone este că suntem foarte bine pregătiți în ceea ce urmărim alături de partenerii noștrii sau organizații guvernamentate cu care colaborăm. În domeniile în care noi activăm, respectiv educație, sănătate și servicii sociale, fiecare coleg voluntar găsește nișa care este mai aproape de sufletul lui, fie că este vorba despre o secție de oncologie unde poate merge să citească povești copiilor bolnavi de cancer, fie că preferă să stea cu niște bătrâni sau să facă curățenie în casele acestora, fie că vrea să se implice pe proiecte din zona tehnică, pentru că avem proiecte pe zona tehnică… sau au mers și au gătit… Anul trecum (povestește amuzată) am avut așa ceva, când am mers într-o localitate și am pus murături, am făcut gemuri și zacuscă pentru copiii de la un centru de zi. De fapt am facut asta pentru mai multe centre de zi… Și ne întrebam cine o să se înscrie și am văzut că au fost foarte mulți voluntari, și au fost foarte mulți băieți!
Bilanțul din 2016 a fost unul special pentru Fundația Vodafone. Există proiecte în absolut fiecare județ, de care au beneficiat aproape fiecare al zecelea român. Banii donați, mai bine de un euro pentru fiecare locuitor al țării. Exact 660 de asociații neguvernamentale beneficiare.
Șeful Vodafon România face voluntariat. Voluntariatul înseamnă egalitate absolută!
Reporter: Șeful tău este unul dintre voluntari? Cum este să ai șeful în echipele de voluntari?
Angela Galeta: Când mergi ca voluntar, toți suntem egali! Suntem acolo pentru că vrem să facem ceva bine pentru niște oameni care sunt mai puțin norocoși decât noi sau care sunt într-un moment dificial al vieții lor. Cum este ca șeful să fie în echipele de voluntari? Este motivant! Există implicare în voluntariat înclusiv în CEO al Vodafone. Toți membrii echipei de management sunt voluntari. Am avut mereu suportul echipei de conducere. Toți cei care lucrează în Vodafone sunt deschiși la ideea de voluntariat… Când avem nevoie de voluntari este suficient să trimitem un e-mail sau să dăm un telefon și oameni dispuși să se implice se găsesc imediat, totul cu susținerea conducerii, deseori participant direct la acțiunile noastre.
Reporter: Hai să vorbim despre telemedicină. Într-o țară ca România, cu atât de multe probleme de sănătate, cu atât de puține spitale, telemedicina pare să fie o soluție care să scurtcircuiteze problemele din sistemul sanitar. Vodafone este implicat în acest domeniu.
Angela Galeta: Telemedicina este practic soluția care poate asigura tuturor oamenilor accesul la servicii medicale de calitate. Anul acesta am început un proiect pilot cu fundația Profilaxis din Timișoara. Este un proiect care se derulează în mediul rural în satele din județele Timiș și Caraș-Severin. Există un medic care se deplasează în diferite locații cu două valize mari unde se afla diferite echipamente medicale. Amenajează un mini-cabinet medical în incinta primăriei, a școlii și consultă pacienți care au sau care nu au asigurări medicale. Consultațiile pot fi realizate în cele mai diverse domenii de la cardiologie, la oftalmologie, ORL, endocrinologie. Datele sunt transmise live unui medic specialist, care se află într-un loc fix într-o unitate medicală din Timișoara. Medicul care se află la fața locului – care este un medic generalist, și medicul specialist aflat la distanță interpretează datele, se consultă cu medicul aflat la fața locului, analizează situația pacientului și pun un diagnistic după care stabilesc un tratament, fără a pacientul să fie nevoit să se deplaseze. Deplasarea este cea mai mare problemă pentru oamenii din mediul rural pentru că accesul lor la un medic specialist este practic complet blocat fie din cazua distanței, fie din cauza costurilor. Vorbim de zone în care un medic de familie poate avea peste 1000 de pacienți. Problema nu este neapărat accesul la medic, ci consultul la medicul specialist care este practic imposibil. În plus medicul îl mai vede încă o dată, verifică modul în care evoluează pacientul și starea lui. Nu este vorba doar de analize… Este vorba de un diagnostic și de urmărirea pacientului.
Angela Galeta, un profesor de chimie susține telemedicina
Reporter: Cum poate un om din zonele respective să apeleze la serviciile acestui consult la medicul specialist prin mijloace virtuale?
Angela Galeta: Fie apelează la medicul de familie care știe care este programul și care știe când sosește programat medicul generalist, fie îl solicită. Se știe deja când medicul vine în localitățile cuprinse în proiect. La început nu știau oamenii ce vrem noi să facem acolo, și exista o reticență și din partea oamenilor și din partea medicilor, dar după ce au înțeles am avut toată susținerea și tot suportul lor. Sunt medici de familie care ne pun la dispoziție cabinetul lor pentru aceste consultații cui medicul specialist, cu ajutorul echipamentelor noastre.
Vodafone a lansat o aplicație simplă ce permite persoanelor cu deficiențe de vorbire să anunțe o situație de urgență folosind mesajele predefinite. Există acces permanent la un Call-Center dedicat celor cu deficiențe de comunicare tot cu mesaje predefinite.
Reporter: Cum ajunge un chimist să facă telemedicină?
Angela Galeta: E foarte complicat! (apoi, ca în fața unei revelații, se corectează) De fapt nu este complicat! Cred că este viața care le aranjează într-un anume fel pe toate și la un moment dat ajungi să faci ceea ce oricum trebuia să faci… Am ajuns să fac chimie de dragul unei profesoare de chimie. Așa am vrut eu să mă fac profesoară de chimie și lucrez cu copiii. Profesoară de chimie nu am ajuns, deși sunt profesor, la bază, dar unii dintre beneficiarii pentru care lucrez acum sunt copii! Telemedicina… așa a fost să fie. Eu cred că telemedicina este soluția pentru sistemul sanitar românesc. M-am bucurat să văd că proiectele dezvoltate de noi au fost preluate în cadrul Vodafone și de alte fundații, din alte țări.
Reporter: Și dacă lucrurile merg, luați în calcul la nivelul fundației, extinderea ofertei de telemedicină?
Angela Galeta: Evident că planul de viitor este de a ne extinde. După cum spuneau cei de la fundația fundatia Profilaxis cu care lucrăm, este foarte important să ai un program pilot funcțional. După aceea lucrurile pot evolua într-un mod surprinzător. O parte dintre pacienți, au asigurare, dar nu beneficiază de toate drepturile care decurg de aici, așa că o parte din cheltuieli ar putea fi decontate, de exemplu… Este clar că proiectul poate fi dezvoltat fie cu finanțare de la noi, fie cu finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Ideea este cel mai important lucru!
Reporter: Ce ar trebui să facă un om care are o idee sau care vrea să-i pună pe oamenii din jurul său la treabă în domeniul sănătății ce face?
Angela Galeta: Oricine are o idee, fie că lucrează într-un domeniu guvernamental sau în IT, este important să ia legătura cu noi să ne explice despre ce este vorba, și apoi proiectul poate fi finanțat prin aplicarea la o linie de finanțare. Toate proiectele pe care noi le finanțăm sunt anunțate public, transparent, se face o înscriere online, se analizează proiectul în sine și apoi se trece la treabă, pentru proiectele câștigătoare. Au fost situații în care ideea a fost cea mai importantă și chiar dacă modul de punere în practică a fost diferit față de ceea ce s-a propus în proiect inițial, ideea a fost cea care a contat. Important este cum poate fi folosită tehnologia pentru un anumit domeniu. Proiectele pe care le finanțăm sunt destul de diverese, fie că este vorba despre call-center, fie că este vorba despre aplicații, fie că este vorba de telemedicină. La aplicații lucrurile sunt foarte variate de la cele destinate copiilor bolnavi până la cele destinate părinților, care suspectează, de exemplu, că copilul lor ar putea avea autism, până la cele destinate nevăzătorilor care pot afla ce autobuz a ajuns în stație. Cu riscul de a mă repeta spun din nou că de fiecare dată când am primit proiecte pentru aplicații suntem surprinși de ideile care vin și de modul în care tehnologia poate schimba viața oamenilor. Toată colecta noastră de idei este mereu anunțată din vreme pe site-ul nostru și pe toate canalele de informații. Următoarea acțiune o să fie în noiembrie.
Reporter: Mulțumesc mult, Angela Galeta și Doamne ajută!
Printre aplicațiile dezvoltate cufinanțare de la Fundația Vodoafone se numără cea dezvoltata de Little People, pentru copiii bolnavi de cancer. Leul Curajos este o aplicație foarte utilă care îi ajută pe copiii să înțeleagă boala lor și să se joacă. Fundația Vodafon s-a preocupat de finanțarea și dezvoltarea aplicației prin care glicemia copiilor bolnavi de diabet este permanent monitorizată.
Fundația Vodafone România este o organizație neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată in 1998. Mai multe detalii despre programele fundației se regăsesc pe http://www.fundatia-vodafone.ro, w