Oamenii de știință au reușit o performanță deosebită în lupta cu bacteriile rezistente la orice tratament. Ei au creat o nouă clasă de antibiotice.
Cercetătorii de la compania de biotehnologie Genentech au creat o nouă clasă de antiobiotice, cunoscute deocamdată sub numele de G0775. Noile substanțe sunt eficiente chiar și împotriva bacteriilor foarte rezistente, numite gram-negative.
Pentru a obține noua clasă de antibiotice, oamenii de știință au modificat o proteină care are un rol cheie în dezvoltarea bacteriilor din această categorie.
Bacteriile sunt de două tipuri: gram pozitive și gram negative, ele fiind clasifice astfel cu mult timp în urmă, de bacteriologul danez Hans Christian Gram. Prin experimentele pe care le-a realizat, Gram a demonstrat că bacteriile pot fi clasificate în aceste două categorii, ele având membranele și pereții exteriori structurați diferit.
Vezi și Bandajul inteligent ajută la vindecarea rănilor. Administrează singur antibioticele
Cele gram pozitive seamănă cu un ou de găină – au un înveliș exterior gros, care acoperă o membrană. În cazul lor, antibioticele sunt eficiente, pentru că pot creșterea, dezvoltarea acestui perete exterior.
Bacteriile gram negative sunt însă diferite ca structură. Ele au un înveliș subțire, situat între două straturi de membrană destul de groase. Aspectul este ca al unui sandviș, de aceea antibioticele nu prea au efect și nu le pot distruge.
De aceea, acest tip de bacterie este extrem de rezistent la tratament și foarte periculos, putând provoca complicații grave și chiar moartea. Prin urmare, când vorbim de super-bacterii, de obicei este vorba de microorganisme care fac parte din categoria celor gram negative.
Cercetătorii au reușit acum să modifice o proteină cu rol esențial în dezvoltarea unei bacterii gram negative. Folosind molecule modificate, care au putut pătrunde în interiorul bacteriei, străpungând membrana groasă din exterior, oamenii de știință au blocat activitatea proteinei care determină evoluția acestui microorganism.
Te poate interesa și Viitorul în medicină: scanare ADN și diagnosticarea bolilor în timp real
Noua clasă de antibiotice care s-a dovedit astfel eficientă poate trata cu succes chiar și cele mai rezistente bacterii gram negative, printre care se numără Klebsiella pneumonia. Această bacterie este un adevărat coșmar pentru medici, deoarece este deja rezistentă la 13 antibiotice puternice.
Noul tip de tratament este extrem de important și pentru că reprezintă o nouă tehnică de blocare a mecanismul prin care bacteriile dezvoltă rezistență.
Cercetătorii nu știu deocamdată când vor putea folosi această descoperire pentru a lansa pe piață noua clasă de antibiotice. Din păcate, soluția va fi salvatoare doar pe termen scurt, pentru că bacteriile evoluează și se adaptează, astfel încât vor dezvolta rezistență și la noile tipuri de medicamente.
Studiul a fost publicat în revista Nature.