Antidepresive pe bază de realitate virtuală?!
Terapia prin realitate virtuală ar putea înlocui medicamentele antidepresive şi i-ar putea ajuta pe pacienţi să fie mai blânzi cu ei înşişi, crescându-le astfel şansele să spargă ciclul depresiei. Rezultatele unui studiu recent au fost publicate în British Journal of Psychiatry Open.
Un scenariu de realitate virtuală i-ar putea ajuta să se simtă mai bine cu ei înşişi.
The National Institute of Mental Health (NIMH) defineşte depresia ca fiind “o perioadă de minimum două săptămâni de deprimare sau de pierdere a interesului şi a plăcerii, pe lângă cel puţin patru simptome care reflectă schimbări în funcţionarea organismului, cum ar fi probleme cu somnul, tulburări alimentare, vitalitate şi concentrare scăzută sau stimă de sine scăzută”.
Autocritica este frecvent întâlnită la cei cu depresie. Creşterea nivelului de autocompasiune se pare că ajută, dar unii pacienţi au dificultăţi de a manifesta compasiune de sine.
O imagine negativă de sine poate creşte senzaţia de vulnerabilitate a individului şi contribuie la persistenţa depresiei.
Citește și Jocurile online, pe lista cu recomandări medicale
Întrupare într-un avatar în loc de antidepresive
O echipă condusă de Prof. Chris Brewin de la University College London (UCL) a aplicat metoda mai întâi pe voluntari sănătoşi, iar apoi a invitat 15 pacienţi cu depresie să o încerce. Zece erau bărbaţi, cinci erau femei, cu vârste cuprinse între 23 şi 61 de ani. Zece luau antidepresive, şapte erau sub psihoterapie, şapte aşteptau să înceapă terapia, iar unul încheiase o terapie.
O şedinţă dura 8 minute şi a fost repetată săptămânal timp de 3 săptămâni. Tehnica a fost cea a întrupării într-un avatar/corp virtual prin purtarea unei căşti de realitate virtuală. Ca şi cum s-ar fi uitat într-o oglindă, avatarul se mişca la fel cu purtătorul căştii, dându-i acestuia iluzia că-şi vede propriul corp.
În timp ce erau întrupaţi în acel avatar, participanţii învăţau să manifeste compasiune pentru un copil virtual supărat. În timpul interacţiunii, figura copilului se schimba, acesta răspunzând pozitiv la compasiunea arătată.
După câteva minute, pacienţii erau întrupaţi în copilul virtual şi interacţionau cu un adult virtual care le arăta aceeaşi compasiune folosind exact gesturile şi vorbele folosite de ei anterior.
După o lună, rezultatele au fost pozitive. Nouă pacienţi au raportat că simptomele depresiei şi nivelul autocriticii s-au redus. Pentru patru dintre ei, reducerea a fost evidentă clinic. Percepţia scenariului a fost de asemenea pozitivă şi repetarea sesiunilor i-a ajutat să adâncească unele aspecte.
Cercetătorii au concluzionat că scufundarea în realitatea virtuală ar putea fi utilă pacienţilor depresivi.
Prof. Brewin explică: “Oamenii care se luptă cu anxietatea şi cu depresia pot fi extrem de autocritici când lucrurile merg prost în viaţa lor. În acest studiu, prin alinarea copilului şi apoi prin ascultarea cuvintelor proprii întoarse chiar către ei, pacienţii îşi oferă indirect compasiunea.”
Studiul arată promiţător, dar cercetătorii consideră că lotul a fost mult prea mic şi speră să dezvolte tehnica şi să o aplice pe un număr mult mai mare de pacienţi, pentru obţinerea unor rezultate concludente.
Citește și 10 tehnologii care ne vor schimba viata
Sursa: medicalnewstoday.com