Aplicație despre schizofrenie: proiectul prin care poți experimenta ce simte un bolnav
O aplicație despre schizofrenie te poate ajuta să înțelegi provocările cu care se confruntă un pacient diagnosticat cu această boală. Proiectul este realizat de Mihai Bran, medic psihiatru la spitalul Colțea. Aplicația despre schizofrenie concepută de el folosește realitatea virtuală pentru a reda realist o scenă inspirată din viața unui tânăr bolnav.
O aplicație despre schizofrenie îți permite să intri pentru câteva clipe în mintea unui pacient, să vezi, să auzi și să simți ce simte și el. Astfel, vei înțelege mai bine provocările cu care se confruntă un bolnav în viața de zi cu zi. Ideea ineditului proiect îi aparține medicului psihiatru Mihai Bran, care speră ca prin această simulare oamenii să-și schimbe mentalitatea față de bolnavii de schizofrenie.
Aplicație despre schizofrenie. Ce scop are proiectul creat de medicul psihiatru Mihai Bran
Proiectul a fost realizat la cererea companiei Janssen Pharmaceuticals, ca parte a unei campanii antistigmă, prin care oamenii să fie informații despre schizofrenie, să înțeleagă mai bine ce înseamnă această boală și să nu-i marginalizeze pe pacienți.
Această aplicație despre schizofrenie rulează în prezent numai pe Oculus Rift, însă ar putea fi exportată și pentru alte soluții de realitate virtuală. Scena redată de aplicație prezintă câteva minute din viața lui Andrei, un tânăr programator care suferă de schizofrenie.
Citește și: Atlashelp, prima platformă de terapie online din România
Andrei merge la serviciu, unde trebuie să aibă o discuție cu șeful său, despre un viitor proiect. Totul pare să decurgă normal, ca într-o zi de lucru ca oricare alta. Dar, în timp ce se află în lift, Andrei începe să dezvolte un episod psihotic specific acestei afecțiuni, după cum explică medicul psihiatru Mihai Bran, cel care a conceput aplicația: „În lift, în drum spre sala de ședințe, Andrei începe să aibă halucinații, să se simtă urmărit, să audă voci. Iar când încearcă să interacționeze cu șeful lui, începe să aibă și halucinații vizuale, el vede cum în cameră apare un polițist care îl urmărește și care, în mintea lui, vrea să îi facă rău.”
Aceste senzații și trăiri ciudate sunt provocările cu care se confruntă frecvent pacienții cu schizofrenie și care uneori le fac imposibilă desfășurarea activității de zi cu zi.
„E foarte important ca oamenii să înțeleagă ce simt și ce trăiesc acești pacienți. Persoanele care suferă de schizofrenie sunt destul de numeroase, aproximativ 1% din populație la nivel global. Și, din păcate, este una dintre cele mai stigmatizate boli psihiatrice. Acești bolnavi pot fi, cu unele eforturi, integrați în societate și pot să ducă o viață cât de cât apropiată de normal. Desigur, cu condiția să facă tratament și să aibă acces la programe de reinserție socială. Ei nu au nevoie doar de medicamente, ci și de o intervenție psihosocială, care la noi, din păcate, lipsește sau este făcută doar de ONG-uri”, declară medicul psihiatru Mihai Bran.
O aplicație despre schizofrenie poate ajuta la schimbarea mentalității despre această boală, pentru că, prin realitate virtuală, oricine poate experimenta momentele trăite de un bolnav, se poate pune în locul lui și astfel îl va înțelege mai bine. Experiența redată prin casca de realitate virtuală Oculus este foarte intensă datorită calității deosebite a imaginii.
Citește și: Aplicație de recuperare: MIRA Rehab, un proiect românesc revoluționează kinetoterapia
Aplicația a fost realizată destul de repede și poate fi mult îmbunătățită. Mihai Bran speră ca în curând să poată adapta proiectul și la mediul de realitate augmentată, pentru Hololens, astfel încât scena redată să fie mai realistă și mai impresionantă. Pentru asta este însă necesar un buget destul de mare, care deocamdată nu există. De asemena, această aplicație despre schizofrenie poate fi dezvoltată și în altă direcție, astfel încât în loc de o grafică realizată pe calculator, asemeni unui joc, aplicația să folosească pe viitor imagini reale, filmate la 360 de grade.
Aplicație despre schizofrenie. Care sunt primele semne ale bolii
Dacă înțelegi mai bine ce înseamnă această boală, poți observa mai ușor anumite comportamente anormale la cei din jur, care trebuie să fie un semnal de alarmă. Schizofrenia se manifestă la început prin comportamente care deseori sunt ignorate chiar și de persoanele apropiate: bolnavul devine mai retras, se izolează, devine mai iritabil și mai suspicios. Ulterior, apar halucinațiile auditive și vizuale, bolnavul se simte mereu în pericol, are convingerea că este urmărit. Iată de ce este bine să fim atenți la cei de lângă noi, pentru că un diagnostic pus la timp este o șansă în plus de recuperare.
Citește și: Psihiatru de buzunar sau beneficiile tehnologiei în sănătatea mintală
Bolnavii de schizofrenie nu sunt violenți și pot duce o viață aproape normală, dacă fac tratament și sunt reintegrați în societate. Pot inclusiv să muncească, dar au nevoie de susținere și de ajutorul nostru, explică medicul psihiatru Mihai Bran:
„Dacă în alte țări se încearcă reintegrarea pacienților și există centre de zi, noi preferăm să îi aruncăm în spitale de psihiatrie sau să îi lăsăm pe străzi. Aproximativ 20% din pacienții cu schizofrenie de la noi sunt în acest moment persoane fără adăpost, abandonate de societate. În alte țări se merge pe reintegrare la locul de muncă sau pe o muncă adaptată puterii de lucru a bolnavilor. Se merge spre o reducere a numărului de paturi din spitalele de psihiatrie și o creștere a importanței serviciilor de ambulator sau a serviciilor de zi.”
Oare ce se va întâmpla cu Andrei, personajul prezentat în această aplicație despre schizofrenie? L-ai cunoscut, ai văzut ce vede el, ai simțit ce simte el în momentele de criză. Ce-i rezervă oare viitorul?
Mihai Bran este optimist și spune că boala nu trebuie să devină o piedică în calea unei cariere frumoase: „Andrei ar putea fi un programator de succes în continuare. Poate n-ar fi în stare să reinventeze coduri, dar ar putea lucra în continuare. Poate avea și performanțe. Sunt cazuri celebre, de exemplu John Nash, un profesor de economie care a luat Premiul Nobel deși suferea de schizofrenie. Povestea lui apare și în filmul „A Beautiful Mind”, unde vedem lupta lui cu această boală, pe care se străduiește să o depășească. Sigur că orice pacient cu schizofrenie va avea și căderi, dar dacă este susținut de familie și de cei din jur, poate avea o viață aproape de normal.”
Dacă pentru un bolnav stabilirea diagnosticului este primul pas spre vindecare, înțelegerea acestei afecțiuni este pentru noi, oamenii sănătoși, primul pas spre schimbarea mentalității. Iar în acest proces, realitatea virtuală și această aplicație despre schizofrenie pot fi de mare ajutor.
Citește și: Jocuri video – stimul pentru abilitățile motorii și vizuale