Aplicație pentru monitorizarea diabetului dezvoltată de pacienți pentru pacienți

Despre cât de important este ca pacientul să fie punctul central și care sunt cele mai noi metode prin care ar putea fi îmbunătățită industria farma ne spun cei doi fondatori ai MySugr, startup-ul care a dezvoltat o aplicație pentru monitorizarea diabetului.

Într-un interviu acordat celor de la McKinsey, Frank Westermann și Anton Kittelberger, fondatorii unui startup care dezvoltă aplicații pentru monitorizarea diabetului, ne oferă insight-uri relevante din piața farma și motivele din cauza cărora companiile mici au mai multe șanse să dezvolte proiecte cu adevărat inovative decât corporațiile mari, ce încă reacționează întârziat.

Reporter: în ziua de azi, aplicațiile pot fi create de orice specialist care are la bază un set inventiv de programare și o idee puternică în spatele aplicației. Când ștafeta se află la un nivel atât de scăzut, cum cum poate această aplicație pentru monitorizarea diabetului să se diferențieze de competitori?

Frank Westermann: indiferent de domeniu, în online cel mai important este să știi ce anume vrei să faci. Reglementările pot fi, într-adevăr, o adevărată barieră pentru cei aflați la început. Dacă vrei să fii activ în universul aplicațiilor digitale pentru sănătate și să treci de nivelul aplicațiilor de wellness sau fitness, atunci trebuie să te aștepți la un sistem de reglementări care impune investiții considerabile. De asemenea, competiția din acest domeniu este strânsă, ceea ce înseamnă că trebuie să lucrezi la o poziționare precisă care să îți ofere un avantaj competițional real.

Noi, la mySugr, credem că inovația în sănătatea digitală ar trebui să fie generată de pacient și de soluții centrate pe acesta. De la asta a și plecat proiectul nostru: ne-am concentrat pe pacient încă de la început. În condițiile în care majoritatea competitorilor noștri targetează medici, spitale sau jucătorii din industria farmaceutică. Importanța pe care o acordăm noi pacienților se bazează pe istoria și caracteristicile companiei noastre: Anton și cu mine, precum și 30% dintre colegii noștri, suntem diabetici. Asta înseamnă că putem crea produse cu adevărat relevante pentru pacienți – produse care nu sunt doar necesare, ci și simplu de folosit.

Citește și: Aplicație de rețete pentru diabetici

Aplicație pentru monitorizarea diabetului: colectarea datelor de la pacienți poate îmbunătăți practica medicală

Reporter: înțeleg că aplicația colectează din ce în ce mai multe informații despre pacienți. Care este procesul prin care aceste informații ajung să influențeze practica medicală?

Frank Westermann: pe măsură ce informațiile din aplicație se acumulează și devin mai specifice, se îmbunătățesc și oportunitățile de creare a unor modele standardizate. De exemplu, putem folosi informațiile dobândite în urma monitorizării nivelelor de glucoză pentru a anticipa oscilațiile acestuia în următoarele trei ore. Asta are un impact major asupra vieții pacientului, ajutându-l să-și gestioneze boala cu ușurință. De asemenea, aceste informații îi ajută pe specialiștii noștri să ofere suport și sfaturi personalizate.

Reporter: cum vor schimba datele personale despre sănătatea pacienților atenția pe care o acordă companiile farma inovației? În ce măsură aplicațiile de până acum pentru monitorizarea diabetului pot crea un precedent?

Anton Kittelberger: într-adevăr, se văd deja modurile prin care acestea au influențat dezvoltarea medicamentelor, în special a celor cu formule noi. În loc să continuăm controlul actului medical din clinici, putem folosi aplicații ca mySugr pentru a colecta informații despre pacienți, iar acestea din urmă ar putea susține dezvoltarea și mai rapidă a actului medical, precum și îmbunătățirea calității acestuia.

monitorizarea diabetului Anton Kittelberger

Aplicație pentru monitorizarea diabetului: confidențialitatea datelor nu este încă reglementată strict în Europa

Reporter: există legi despre confidențialitatea datelor aplicabile în lumea digitală? Sau se aplică tot cele tradiționale? acestea din urmă nu se plasează împotriva inovației?

Frank Westermann: într-adevăr, cum anume sunt folosite datele despre pacienți este foarte important, iar asta trebuie acceptat și de guverne, care trebuie să le reglementeze corespunzător. Cu toate acestea, aceste instituții se mișcă încă foarte lent și, în plus, corporațiile mari îndrăznesc să împingă limitele confidențialității datelor mult mai mult decât am face-o noi, jucătorii mai mici de pe piață. Dar nu cred că reglementările ar împiedica inovația și mi-aș dori, de asemenea, un proces de comunicare mai deschis cu aceste instituții, mai ales în Europa. În Statele Unite, Food and Drug Administration este deja un actor foarte important și vocal în conversația despre datele venite de la pacienți și modurile prin care sunt acestea folosite.

Ca pacient, eu însumi cred că o aplicație pentru monitorizarea diabetului trebuie să fie reglementată în sensul protejării pacienților împotriva utilizării necorespunzătoare sau partajarea exlusivă a datelor. Dar utilizarea acestora trebuie permisă pentru că doar astfel ar putea fi îmbunătățite sistemul medical și medicamentația. Așadar, chiar dacă sună clișeic, de această dată militez pentru găsirea unui echilibru între aceste două probleme esențiale, mai ales dat fiind cât de importantă este monitorizarea diabetului.

Te-ar putea interesa și: Tabel cu valorile normale ale glicemiei pentru persoanele care nu au diabet

Reporter: crezi că teama că aceste aplicații nu le-ar respecta pacienților dreptul la intimitate, că nu ar rămâne confidențiale, îi împiedică pe aceștia să le adopte (în special pe cei de vârsta a treia)?

Frank Westermann: este responsabilitatea noastră să-i protejăm pe pacienți pe cât posibil. De aceea, noi la mySugr pe de o parte dezvoltăm procese prin care să ne protejăm aplicația și, pe de altă parte, contractăm hackeri care să testeze securitatea sistemelor noastre. Nu ne concentrăm atât de mult pe educarea pacienților cât pe dezvoltarea aplicației, astfel încât să fie și mai intuitivă și să poată crea o experiență a utilizatorului mult mai bună. Așadar, nu văd de ce pacienții de vârsta a treia nu ar putea s-o folosească, mai ales dat fiind faptul că se familiarizează din ce în ce mai mult cu smartphone-urile și aplicațiile asociate.

Reporter: plănuiți să vă extindeți și în alte domenii terapeutice?

Frank Westermann: nu avem niciun gând. Noi trăim cu (și pentru) diabet, iar asta ne dă un avantaj competițional semnificativ. Planul nostru pe termen lung este să devenim o clinică digitală de diabet – o platformă full-service care le face pacienților cu diabet viața mai ușoară. Am făcut deja primul pas, prin crearea unui program de educație diabetică și ne dorim să implicăm, de asemenea, și medicii specialiști. Noi înțelegem că rolul nostru este să fim acolo în orice moment în care pacientul are nevoie de ajutor dar nu este imperios necesar să se afle în cabinetul medicului.

Citește și: Brățară pentru diabetici. Gadgetul care măsoară glicemia fără înțepătură