Aplicații folosite de medici și riscul pentru pacient

În prezent există multe aplicații folosite de medici astfel că este necesară o evaluare a riscurilor pe care acestea le presupun pentru pacienți și stabilirea unor reguli pentru certificarea, verificarea și evaluarea aplicațiilor.

Profesioniștii din domeniul medical sunt extrem de interesați de oportunitățile oferite de aplicațiile medicale. În același timp, pentru că medicii sunt primii care le folosesc, consideră că trebuie să existe un mod de evaluare. Scopul este acela de a elimina eventualele riscuri pentru pacienți. Se dorește a cunoaște cu precizie care sunt erorile pe care aceste aplicații le pot da. Erorile și riscurile, în principiu, sunt inevitabile. Dar pentru că pot afecta buna îngrijire a pacientului și încrederea în aceste aplicații folosite de medici și în tot ceea ce înseamnă medicina digitală, trebuie corect evaluate.

Citește și: Aplicații care te ajută să depistezi cancerul de sân

Problema a fost foarte serios tratată de organismele internaționale care reglementează protocoalele medicale. Atenție acordă și toți furnizorii de sănătate pentru că erorile pot compromite siguranța pacienților. Soluția este evaluarea și reglementarea tuturor acestor aplicații folosite de medici. Este esențial ca utilizatorii, fie ei medici sau pacienți să cunoscă în egală măsură și beneficiile și riscurile.

Te-ar putea interesa să știi ce-i sfătuiește Leon Dănăilă pe tineri și pe medici

Una din cele mai importante probleme pe care le aduce dezvoltarea spectaculoasă a dispozitivelor și aplicațiilor din domeniul medicinei digitale este imposibilitatea de verificare și evaluare corectă a tuturor acestora.

Journal of Internet Medical Research a abordat cu maximă seriozitate acestă chestiune. A făcut o clasificare cu privire la riscul pentru pacienți în cazul celor mai comune aplicații folosite de medici.

Autorii studiului au propus o abordare tip pentru a evalua și gestiona riscurile. Au fost urmărite câteva criterii. Asfel se consideră că aplicațiile simple sunt mai puțin riscante decât cele complexe. Modul de interpretare al datelor este un alt criteriu. Dacă aplicația o face automat se consideră că riscul este mai mare, iar dacă factorul uman este esențial în interpretarea rezultatelor se consideră că riscul este mai mic. Pe baza acestor criterii s-au conceput patru clase de risc, în general, pentru aplicații folosite de medici.

Zona A include aplicații care prezintă un risc scăzut, chiar dacă acestea sunt utilizate în mod intens. Exemplele includ aplicații care se calculează indicele de masă corporală, care oferă principii de viață sănătoasă și care oferă informații medicale verificate sau oficiale. Risc mic au și aplicațiile care stochează date. La fel și cele care stochează dosare medicale. Siguranța acestor aplicații poate fi evaluată permanent de către medicii care le folosesc.

Citește aticolul: Medicii virtuali caută, cu disperare, pacienți

În zona B există aplicații care pot provoca daune în cazul în care acestea sunt utilizate în mod incorect. În categorie intră aplicațiile de comunicare între medici și pacienți. Autorii studiului propun ca aceste aplicații să fie supuse unor procese de evaluare permanente și să fie supuse unor procese de auto-certificare.

Două categorii de aplicații folosite de medici sunt considerate cu risc crescut

Zona C o reprezintă aplicații folosite de medici care sunt foarte complexe. Aici intră și cele relativ dificil de utilizat. Tot aici sunt incluse și aplicațiile care pot provoca daune în cazul în care nu sunt utilizate corect. Un exemplu tipic din această categorie o reprezintă o aplicație utilizată de către un furnizorii de servicii medicale care produce un diagnostic. Aceste aplicații ar trebui să fie evaluate contant și revizuite în mod oficial de către medicii și organismele de avizare medicală.

Zona D care conține aplicații considerate cu potențial periculos, numără foarte puține din aceste aplicații folosite de medici. În categorie intră doar 0,5% din aplicațiile medicale. Se consideră că acestea prezintă un risc semnificativ pentru pacienți datorită complexități. Acestea pot produce daune majore în cazul unei utilizări necorespunzătoare. Categoria include doar aplicațiile care sunt deja reglementate de organismele naționale sau internaționale.3133-45027-1-PB

O strategie simplă pentru evaluarea riscului aplicațiilor medicale mobile. (Sursa: http://www.jmir.org)

Citește și: Aplicație pentru calendar menstrual. Update 2016

Specialiștii care au făcut clasificarea consideră că aplicațiile nu sunt în sine dăunătoare și încurajează folosirea acestora.

Riscul vine din modul în care utilizatorul reacționează la aplicație. Prin urmare se consideră că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a-i educa pe utilizatorii cu privire la modul corect de utilizare, dar mai ales cu privire la modul de interpretare al datelor oferite de aplicațiile mHealth.

Sursa: www.verywell.com