Folosirea gresita a unor aplicatii pentru somn poate provoca insomnie si anxietate

Medic citat: Guy Leschziner, neurolog

Un medic neurolog atrage atentia ca persoanele care folosesc abuziv aplicatii pentru somn risca sa aiba tulburari care in alte conditii nu ar aparea.

Medicul neurolog Guy Leschziner, specialist în tulburări de somn, avertizează asupra unor efecte nedorite pe care le poate avea folosirea în exces a unor aplicații pentru somn. În cadrul festivalului de știință Cheltenham, medicul a explicat de ce nu este bine să folosim foarte des aplicațiile de monitorizare a somnului.

El spune că a observat la mulți pacienți care suferă de insomnie un comportament neobișnuit: ei sunt pur și simplu obsedați de numărul de ore dormite și de calitatea somnului, monitorizând constant acești parametri prin aplicațiile speciale. Astfel, în aceste cazuri insomnia și anxietatea apar tocmai din cauza unui interes exagerat pentru a îmbunătăți datele arătate de aplicații. Mai mult, această folosire abuzivă poate deveni o dependență, mulți utilizatori refuzând să șteargă aceste aplicații și să renunțe la ele.

Din păcate, în acest moment există multe aplicații de monitorizare a somnului, dar multe dintre ele nu sunt validate prin teste clinice și nu oferă detalii despre calitatea somnului, pentru că pot afișa doar informații despre mișcările utilizatorului în timpul nopții.

Vezi și 5 întrebări ca să afli dacă suferi de o afecțiune a somnului

„Eu am o abordare mai cinică despre somn. Dacă te trezești dimineața obosit, deși ai dormit toată noaptea, atunci e clar că ai o problemă legată de somn. Dacă dimineața ești plin de energie, poți fi activ toată ziua și seara adormi aproximativ la aceeași oră, atunci înseamnă că te odihnești suficient și nu ai nevoie de o aplicație care să-ți spună asta”, a declarat Guy Leschziner.

Aplicații pentru somn care duc la efectul nocebo

O avertizare similară a fost publlicată anul trecut de o echipă de cercetători din Chicago, care a observat, în urma unor studii de caz, că obsesia față de aplicații pentru somn poate duce la o nouă tulburare, numită ortosomnie.

Iată care este explicația pentru acest fenomen: este adevărat că, în medie, oamenii ar trebui să doarmă câte 8 ore în fiecare noapte. Dar aceste nevoi diferă de la o persoană la alta. Dacă un utilizator care în mod normal ar simți nevoia să doarmă mai puțin de 8 ore este anunțat prin aplicație că nu doarme suficient, el se va confrunta cu efectul nocebo. Adică va începe să se simtă din ce în ce mai rău, mai obosit, pentru că a fost avertizat că asta i se va întâmpla dacă nu doarme mai mult. Prin urmare, nu există o problemă medicală reală, ci una care apare tocmai din cauza folositii greșite a acestor aplicații pentru somn.

Îți recomandăm și Noul Apple Watch va putea monitoriza somnul printr-un senzor special

Sfatul experților este ca fiecare utilizator să înțeleagă nevoile organismului său. Nu este vorba doar de numărul de ore de somn, care este normal să fie diferit de la un individ la altul, ci și de comportamentul care poate afecta somnul. Spre exemplu, nu toate persoanele care beau cafea înainte de culcare vor avea probleme cu somnul. Există cazuri în care cafeina este procesată diferit de organism și nu afectează deloc calitatea sau durata somnului, precizează la rândul ei Stephanie Romiszewski, psiholog specializat în tulburări de somn.

La fel de mult diferă și modul în care expunerea la lumina albastră înainte de culcare va afecta somnul. Într-adevăr, multe persoane vor adormi mai greu dacă se uită la televizor sau pe smartphone seara târziu, dar asta nu este valabil în toate cazurile. Există și persoane care vor adormi fără probleme, imediat ce închid ecranul.

Astfel, spre deosebire de alte aplicații, care îți arată, de exemplu, că trebuie să faci mai multă mișcare, cele mai multe aplicații pentru somn ar trebui privite cu mai multă detașare, pentru că nimeni nu poate dormi la comandă, mai mult decât simte nevoia. Și nici nu ar trebui să încerce asta.

Sursa: The Guardian

Citește și Pokemon foloseste evaluarea somnului in noul sau joc