Banca de Sânge, un proiect care contează. Donează!

Banca de Sânge, un proiect care contează. Donează!

Lipsa sângelui din spitale ca și consecință a numărului redus de donatori este o problemă dureroasă și permanentă. Sperăm însă ca Banca de Sânge, proiectul lansat săptămâna trecută, să o amelioreze simțitor.

Banca Transilvania şi Asociația Societatea de Salvare București, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină București şi cu Centrele de Transfuzie Sanguină Județene, au lansat Banca de sânge, inițiativă pe termen lung care și-a propus să contribuie la crearea unei comunități online de donatori constanți. Fiecare donator este încurajat să invite, prin intermediul siteului Băncii de sânge, alte trei persoane care, la rândul lor, să doneze.

Pentru a ajuta centrele de transfuzii să aibă rezerve de sânge, o altă noutate cu care vine programul sunt informațiile live de pe platforma sa, cu privire la nevoia de sânge din țară. Donatorii înregistrați vor fi anunțați prin SMS când este nevoie de sânge.

Citește și Descoperirea care ar putea transforma orice tip de sânge în grupă sanguină universală

Banca de sânge este un proiect de suflet al Băncii Transilvania. Dorim să ne aducem o contribuție la comunitatea din care facem parte, să încurajăm implicarea şi să dăm o mână de ajutor celor care au nevoie”, a declarat Ionela Mişculescu, Director Dezvoltare, Divizia pentru Medici, Banca Transilvania.

Cea mai importantă nevoie în materie de donare de sânge este, cu siguranță, numărul de donatori constanți. Avem mare nevoie de trombocite și acestea se pot obține numai de la astfel de donatori. Mai puțin de 2% din populația României donează sânge, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate din media europeană”, a subliniat si Doina Goşa, directorul Centrul de Transfuzii București.

Headlineul programului este Donează. Contează.

Citește și În Suedia, donatorii de sânge primesc SMS când sângele lor a fost folosit

Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.

Reamintim că pentru a fi donatoare – și implicit pentru a contribui la Banca de Sânge -, o persoană trebuie să îndeplinească anumite condiții:

vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;

greutate peste 50 kg;

puls regulat, 60 – 100 bătăi/minut;

tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;

să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;

femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;

să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorii nu trebuie să aiba sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (peste -6 dioptrii), cancer.

Dacă vrei să fii informat despre sănătate și nu te-ai înscris încă la newsletterul nostru, o poți face aici. Nu durează mai mult de 5 secunde.