Banca de Sânge, un proiect care contează. Donează!

Banca de Sânge, un proiect care contează. Donează!

Lipsa sângelui din spitale ca și consecință a numărului redus de donatori este o problemă dureroasă și permanentă. Sperăm însă ca Banca de Sânge, proiectul lansat săptămâna trecută, să o amelioreze simțitor.

BancaTransilvania şi Asociația Societatea de Salvare București, încolaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină București şi cuCentrele de Transfuzie Sanguină Județene, au lansat Banca de sânge,inițiativăpe termen lung care și-a propus să contribuie la crearea uneicomunități online de donatori constanți.Fiecare donator este încurajat să invite, prin intermediul siteuluiBăncii de sânge, alte trei persoane care, la rândul lor, sădoneze.

Pentru a ajuta centrele de transfuzii să aibă rezerve de sânge, o altă noutate cu care vine programul sunt informațiile live de pe platforma sa, cu privire la nevoia de sânge din țară. Donatorii înregistrați vor fi anunțați prin SMS când este nevoie de sânge.

Citește și Descoperirea care ar putea transforma orice tip de sânge în grupă sanguină universală

Banca de sânge este un proiect de suflet al Băncii Transilvania. Dorim să ne aducem o contribuție la comunitatea din care facem parte, să încurajăm implicarea şi să dăm o mână de ajutor celor care au nevoie”, a declarat Ionela Mişculescu, Director Dezvoltare, Divizia pentru Medici, Banca Transilvania.

Cea mai importantă nevoie în materie de donare de sânge este, cu siguranță, numărul de donatori constanți. Avem mare nevoie de trombocite și acestea se pot obține numai de la astfel de donatori. Mai puțin de 2% din populația României donează sânge, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate din media europeană”, a subliniat si Doina Goşa, directorul Centrul de Transfuzii București.

Headlineulprogramului este Donează.Contează.

Citește și În Suedia, donatorii de sânge primesc SMS când sângele lor a fost folosit

Donatorulde sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sauorice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa înRomânia, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilorprelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.

Reamintimcă pentru a fi donatoare – și implicit pentru a contribui laBanca de Sânge -, o persoană trebuie să îndeplinească anumitecondiții:

vârstacuprinsă în intervalul 18-60 ani;

greutatepeste 50 kg;

pulsregulat, 60 – 100 bătăi/minut;

tensiunearterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;

sănu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;

femeilesă nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioadamenstruală;

sănu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 deore înaintea donării;

sănu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, bolide inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatoriinu trebuie să aiba sau să fi avut următoarele boli:hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alteboli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat,boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte(peste -6 dioptrii), cancer.

Dacă vrei să fii informat despre sănătate și nu te-ai înscris încă la newsletterul nostru, o poți face aici. Nu durează mai mult de 5 secunde.