Biosenzor implantabil capabil sa monitorizeze tratamentul cancerului

Şansele de a câştiga un război sunt mai mari atunci când ai un spion inteligent în spatele liniei inamicului. Acest lucru este valabil şi în lupta împotriva cancerului. Un instrument de valoare inestimabilă în tratamentul cancerului ar putea fi un biosenzor implantabil care trimită permanent informaţii actualizate despre evoluţia tumorii şi despre cum răspunde aceasta la tratament.
Acesta este obiectivul unei echipe de la MIT, Cambridge, MA care a dezvoltat un astfel de dispozitiv.
Pentru a monitoriza răspunsul la tratament al cancerului, doctorii se bazează în acest moment pe rezonanţa magnetică sau pe alte metode de scanning precum şi pe biopsie. Aceste metode oferă însă doar un instantaneu care e deja istorie în momentul în care e analizat. În plus, în cazul biopsiilor există şi o limita a numărului de intervenţii pentru prelevarea de ţesut.
Cercetătorii de la MIT’s Koch Institute for Integrative Cancer Research au dezvoltat recent un dispozitiv implantabil care promite furnizeze citiri ale stadiului tumorii, citiri pe baza cărora doctorii vor putea schimba dozajele reducând astfel efectele secundare nedorite.
Michael Cima, unul dintre conducătorii studiului, spune: “Am vrut facem un dispozitiv care ne dea un semnal chimic despre ceea ce se întâmplă în tumoră. În loc aşteptăm luni de zile tumora  se micşoreze, am putea şti din timp dacă ne îndreptăm într-o direcţie bună“.
Biosenzorul monitorizează 2 parametri: PH-ul şi oxigenul dizolvat. Aceştia sunt doi indicatori importanţi ai răspunsului tumorii la tratament. Când chimioterapia începe aibă efect, ţesutul tumoral devine mai acid. Prin măsurarea oxigenului dizolvat, biosenzorul îl ajută pe medic stabilească dozajul corect, având în vedere tumorile se dezvoltă în condiţiide hipoxie.
Mai poti citi despre Alte cercetari in domeniul medical.
Micul biosenzor încape în vârful unui ac de biopsie. Este din plastic biocompatibil şi conţine 10ml de substanţe chimice de contrast precum şi o parte electronică pentru a putea transmite citirile către un dispozitiv extern.
Testele efectuate pe şoareci au demonstrat biosenzorul este rapid, precis şi fiabil.
În Octombrie 2014, Medical News Today a mai vorbit despre un alt grup de oameni de ştiinţă care lucrează la un “laborator într-un cip” care promite detecteze cancerul pulmonar multmai devreme şi prin folosirea doar a unei picături de sânge faţă de metodă extrem de invazivă care este folosită în prezent.
Sursa: Medical News Today
(image credit: C. C. Vassiliou et al./MIT)