Bolnavii de paralizie pot fi salvați cu un implant spinal revoluționar

Bolnavii de paralizie ar putea fi salvați în viitorul apropiat de un implat cu totul inovator. Acesta are calități speciale și a fost conceput pentru a suplini rupturile nervoase de la nivelul structurii neurale din coloana vertebrală. Implantul poate reda funcțiile motorii persoanelor care suferă de paralizie se conecteaza direct pe măduva spinării și are șanse maxime să fie soluția viitorului pentru rezolvarea cazurilor de paralizie.

Implantul spinal este realizarea cercetătorilor de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne, Elveția. Este o combinație de soft și materiale revoluționare. Marea calitate a acestui implant spinal este capacitatea de a se alungi. Alungirea nu deteriorează rolul său de transmițător de impuls nervos. În plus, materialul revine natural la forma originală.

Citește și: Tehnologii care vor schimba radical asistența medicală

Numit de creatorii săi, “e-Dura” , implanutul a fost testat de șoareci de laborator și a funcționat perfect, animalele recăpătându-și capacitatea locomotorie.

Materialul din care este realizat, este în sine o revoluție

Revoluționar pentru acest implant este faptul că se poate conecta la terminațiile nervoase întrerupre din canalul medular. Un astfel de dispozitiv nu putea să fie funcțional decât dacă avea și proprietatea de a se întinde așa cum o fac țesuturile vii.

Dispozitive anterioare nu erau funcționale. Nu s-a putut găsi o modalitate de a conecta un implant, fără a deteriora măduva. Toate dispozitifele electronice care puteau prelua și transmite impulsul nervos fiind realizate din materiale rigide. Acest implat este flexibil, se întinde și se relaxează ca orice structură vie, identic ca nervii din măduva spinării.

Te-ar putea interesa și Brațul bionic, o realitate

Pentru a face e-Dura echipa a folosit un polimer și aur pentru electrozi. Implantul are mici canale incluse care pot permite infiltrațiile de medicamente și controlul structurii protetice. Aurul este flexibil, dar este lipsit de capacitatea de a se întinde. Pentru a face metalul elastic, electrozii au fost realizați din straturi succesive de metal de doar 35 nanometri grosime (0,000035 milimetri), cu mici fisuri prgramate în straturi. Această realizare a permis transformarea aurului într-o structură elestică.

O speranță reală pentru bolnavii de paralizie

_Cyborg__spinal_im_3158724bPentru a testa acest implant revoluționar oamenii de știință au făcut o serie de experimente pe animale de laborator. S-a probat că organismul a tolerat perfect implantul. Nu au apărut reacții de respingere. După implantare, la opt săptămâni, măduva nervoasă nu a suferit nici o deformare, iar implantul s-a comportat ”natural”. Șoarecii pe care a fost testat implantul au avut unele probleme de readaptare și acomodare. Evoluția lor, în ansamblu, a fost una pozitivă.

Citește și: Aplicații folosite de medici și riscul pentru pacient

Avantajul este modul în care acesta poate revoluționa terapia celor care au diferite forme de paralizie. Esențial este contactul direct cu țesutul nervos și capacitatea de a prelua și transmite impulsul nervos. Se repară zona de ruptură a nervului, cauza principală care duce la paralizie.

Testele s-au concentrat pe capacitatea implantului de a tramsite impulsurile nervoase motorii. Implantul, susținut cu activitate fizică și o serie de medicamente a funcționat perfect. S-au folosit însă, mereu, stimului exteriori. Dar, chiar și așa rezultatele sunt mai mult decât spectaculoase. În plus bariera materialelor optime a fost depășită. Pasul următor va fi eliminarea stimulării externe.

Cercetătorii se concentrează pentru a găsi soluția optimă care să ducă impulsul nervos, direct de la creier la membre, în condițiile unei leziuni la nivelul nervilor spinali, iar evoluția cercetării pare promițătoare.

Implantul poate fi de ajutor și în alte boli

Specialiștii consideră acest implant și perspectivele pozitive pe care le poate avea în tratarea sau ameliorarea stării celor care suferă de paralize, ca fiind revoluționare. Implantul deschide o nouă cale în tratamentul leziunilor neuronale. Prototipul este în sine o mică revoluție. A fost depășită limitarea materialelor rigide folosite de cele mai avansate proteze, care provocau daune majore tesutului nervos la câteva zile după implant din cauza rigidității lor.

Citește și: Cele mai apreciate 7 aplicații medicaleedura1_3158692c

Există încă un drum lung de parcurs înainte să spunem că putem rezolva dificultățile celor care au leziuni neuronale spinale și suferă de paralizie.  Dar primul pas este făcut. Neuroprotezele vor fi aplicabile omului! Și asta mult mai repede decât credem noi, acum”, a spus prof John Hunt. Hunt este șeful catedrei de inginerie de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie.

Implantul a fost testat în principal pentru a rezolva probleme legate de leziuni nervoase ale coloanei vertebrale care duc la paralizie. Există însă și studii paralele care încearcă implementarea acestuia la pacienții cu epilepsie și boala Parkinson.

Ceea ce mai trebuie spus, ca promisiune pentru cei care își pun speranțe în aceste realizări ale medicinei moderne, este că studiile clinice pe oameni vor începe în următorii 2-3 ani.

Sursa: science-news