Calendar menstrual pentru ciclu neregulat: cum calculezi perioada fertilă

Un calendar menstrual te ajută să-ți calculezi zilele în care ești fertilă, pentru a-ți mări astfel șansele de-a rămâne însărcinată. Chiar dacă ai ciclul neregulat, poți afla perioada ovulației, dacă vei ține cont de câteva indicii importante pe care ți le dă corpul tău.

Publicația American Pregnancy a realizat un plan de planificare familială special conceput pentru femeile care au ciclul menstrual neregulat. Astfel, dacă și tu te numeri printre „ghinonistele” care sunt luate prin surprindere în fiecare lună, trebuie să citești aceste sfaturi utile.

Citește și: Aplicație pentru calendar menstrual 

De ce e bine să ții un calendar menstrual

Chiar dacă ciclul nu vine regulat, trebuie să ții lunar un calendar menstrual, unde să notezi prima și ultima zi de sângerare. Poate vei observa astfel un anumit pattern, care să te ajute să calculezi corect zilele tale fertile. Dacă mergi la un ginecolog pentru tratament, cu siguranță aceste detalii îi vor fi mare ajutor pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine.

Indiciile care trebuie notate într-un calendar menstrual

Un indiciu important care îți arată că ești în perioada fertilă este secreția cervicală, acel mucus care este eliminat zilnic prin vagin. Dacă ești atentă la semnele date de corpul tău și notezi totul într-un calendar menstrual, vei observa următorul detaliu: în primele zile de după terminarea ciclului menstrual, secreția vaginală va fi foarte redusă. Apoi, această secreție va deveni din ce în ce mai abundentă. Multe femei o compară ca aspect cu albușul de ou. În aceste zile are loc ovulația, iar șansele tale de-a rămâne însărcinată sunt foarte mari.

Te poate interesa și: Calculator ovulație – cum te ajută și care sunt cele mai populare 10 aplicații

Un alt semn important care indică ovulația este creșterea temperaturii bazale. Aceasta se măsoară vaginal, cu ajutorul unui termometru special, în fiecare dimineață, înainte să te dai jos din pat. În zilele de ovulație, temperatura bazală crește ușor. Pentru a putea observa un pattern, va trebui să-ți măsori temperatura bazală timp de câteva luni, zilnic.

Ține cont că perioada cea mai bună pentru a avea un contact sexual, dacă vrei să rămâi gravidă, este cu aproximativ 5-6 zile înainte de ovulație, deci înainte ca temperatura bazală să înceapă să crească. Asta deoarece spermatozoizii au nevoie de timp să ajungă la ovul și să-l fertilizeze. Spermatozoizii supraviețuiesc 7 zile în corpul unei femei, însă ovulul trăiește o singură zi. Dacă vei face sex chiar în ziua ovulației, șansele de-a concepe sunt de doar 5%. Notează în acest calendar menstrual zilele în care ai avut ovulație și compară-le de la o lună la alta.

Te va interesa și: Calendar fertilitate – 5 aplicații gratuite

Aplicații care te ajută să ții un calendar menstrual

Există multe aplicații care te pot ajuta să-ți monitorizezi ciclul menstrual și ovulația. Cele mai cunoscute sunt: Fertility Friend, Glow, Kindara, Clue, Conceivable, Period Tracker. Dacă ai ciclul neregulat, este foarte greu să le folosești, deoarece sângerarea menstruală poată să apară la 21 sau 35 de zile. De asemenea, poate dura între 2 și 7 zile, fără ca o lună să fie la fel cu cea de dinainte.

Citește și: Aplicațiile care monitorizează fertilitatea s-au împrietenit cu barza!

Testul de ovulație

Dacă ai ciclul neregulat, o soluție mai bună este să folosești un test de ovulație. Acest test va detecta hormomul LH din urină, al cărui nivel crește cu 24-48 de ore înainte de ovulație. Astfel, aflând care sunt zilele în care ai ovulație, le vei putea nota într-un calendar menstrual și va fi mai ușor să ții astfel evidența ciclului tău. Testul este similar celui de sarcină, însă arată rezultatul pozitiv cu o zi înainte ca ovulația să aibă loc.

Dacă vei ține cont de toate indiciile menționate în acest articol, va fi destul de ușor să poți ține un calendar menstrual corect. Trebuie doar să ai multă răbdare și să fii atentă la detalii, ca să nu omiți nimic important și să faci monitorizarea mai multe luni la rând.