Cancer de colon: cauze, simptome și prevenție

Sursă medicală: Mayo Clinic, Statele Unite, Medic citat: dr. Andrew Wolf, profesor de oncologie la Facultatea de Medicină a Universității Virginia

Cancerul de colon ocupă locul trei în topul celor mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial. Din fericire, este destul de ușor de diagnosticat și, dacă e descoperit la timp, poate fi vindecat.

Prima formă pe care o ia un cancer de colon este apariția unui polip pe peretele colonului sau în zona rectului. Acest polip este o creștere anormală a unor celule, care invadează țesutul sănătos. Potrivit medicilor de la Clinica Mayo, există două tipuri de polipi colorectali:

  • Polipi hiperplazici, care sunt inflamatori și de obicei nu se transformă în cancer
  • Polipi ademonatoși, care sunt precanceroși și pot deveni maligni.

În timpul unei colonoscopii, medicul poate observa și înlătura polipii precanceroși de pe colon, înainte ca aceștia să devină maligni. Prin urmare, cancerul de colon „este un cancer care nu ar trebui să ucidă, pentru că este o boală ușor de investigat și de monitorizat”, declară medicul oncolog Andrew Wolf, de la Universitatea Virginia.

Vezi și Un dispozitiv portabil poate diagnostica rapid cancerul și atacul de cord

Cum se manifestă cancerul de colon

Cele mai frecvente menifestări care ar trebui să ne trimită de urgență la medic sunt:

  • Modificarea tranzitului intestinal (diaree sau constipație) care durează mai mult de 4 săptămâni,
  • Prezența sângelui în scaun,
  • Gaze, durere abdominală, crampe,
  • Senzația persistentă de balonare, de intestin care nu s-a golit complet,
  • Oboseală, stare de slăbiciune,
  • Pierdere inexplicabilă în greutate.

De cele mai multe ori, aceste simptome apar abia în stadiile mai avansate ale bolii. În primele stadii, bolnavul nu observă nimic îngrijorător sau diferit. Iar când apar primele semne, acestea diferă, în funcție de mărimea polipilor canceroși și de localizarea lor la nivelul colonului.

Cauzele cancerului de colon

Nu există o cauză specifică a acestui tip de cancer, dar medicii au observat mai mulți factori de risc, care pot duce la apariția bolii. Cel mai important este factorul genetic: o persoană care are în familie rude apropiate care au avut cancer de colon are un risc mai mare să facă acest tip de cancer.

Un rol important îl are și alimentația. Cei care consumă multă carne roșie și grăsimi saturate au un risc mai mare de cancer. În schimb, în Asia, unde dieta este diferită, cazurile de cancer de colon sunt mai puține, se arată într-un studiu al World Cancer Research Fund International.

Îți recomandăm și O terapie revoluționară distruge tumorile canceroase greu de tratat

În 2018 au fost înregistrat peste 1,8 milioane de cazuri noi de cancer de colon la nivel mondial. Cea mai mare rată de îmbolnăvire s-a înregistrat în Ungaria, țară urmată de Coreea de Sud, Slovacia și Norvegia. Organizația atrage atenția că alimentația și activitatea fizică sunt esențiale pentru a preveni acesată boală.

Concret, trebuie evitate grăsimile, alcoolul, carnea roșie, iar greutatea corporală să fie menținută în limite normale. Sportul este de mare ajutor pentru a reduce riscul de cancer de colon și la fel de importantă este dieta, care trebuie să fie bogată în fibre și lactate. De altfel, incidența acestui tip de cancer este una dintre cele mai clare dovezi că boala are o legătură strânsă cu stilul de viață modern, sedentar.

Practic, factorii care duc la obezitate și la diabetul de tip 2 sunt asociați și cu un risc crescut de cancer de colon. Acesta apare tot mai des și la persoanele mai tinere, deși medicii recomandă un screening regulat doar celor care au peste 50 de ani. Studii mai recente au arătat însă că riscul de cancer este la fel de mare și la vârsta de 45 de ani. Prin urmare, investigațiile ar trebui să înceapă chiar în jurul vârstei de 45 de ani, mai ales la pacienții care au un risc mai ridicat de a face această boală.

Cum poate fi prevenit cancerul de colon

Pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, activ, cu o dietă echilibrată, boala poate fi prevenită și cu ajutorul investigațiilor medicale regulate. Depistat la timp, șansele de vindecare în cazul cancerului de colon sunt foarte mari.

Cea mai frecventă analiză și totodată cea mai eficientă este colonoscopia. Pe lângă vizualizarea colonului și rectului, cu ajutorul acestei proceduri pot fi prelevate mostre de țesut pentru biopsie sau, dacă este nevoie, pot fi îndepărtați complet polipii colorectali, în vederea unei analize de laborator. În funcție de recomandarea medicului și de diagnostic, colonoscopia trebuie repetată la fiecare 3 sau 5 ani.

Citește și Prima aplicație pentru tinerii cu cancer din România

Colonografia computerizată (sau colonoscopia virtuală) este o altă investigație prin care poate fi diagnosticat un cancer de colon. Procedura este neinvazivă, nu necesită sedare, dar este mai puțin eficientă, pentru că medicul nu poate exciza polipii descoperiți. În cadrul investigației sunt folosite aparate cu raze X similare unei tomografii, pentru a vedea în interiorul colonului.

Un alt test eficient pentru diagnosticarea cancerului de colon este analizarea unei mostre de scaun. În acest fel poate fi observată prezența sângelui în materiile fecale. Dar o sângerare la nivelul colonului nu înseamnă automat un cancer. În plus, deseori cancerul de colon nu se manifestă prin sângerare. De aceea, medicii nu se bazează doar pe acest tip de test și recomandă și colonoscopia.

Surse: Mayo Clinic, Live Science

Citește și Imunoterapia oncologică, o soluție care vine din viitor

Sursa foto: Wikimedia Commons