Cancerul de piele – diagnosticare cu ajutorul unui algoritm

Diagnosticarea pentru cancerul de piele se va putea face în curând cu ajutorul unui algoritm. Noua tehnologie, care pune un diagnostic la fel de corect ca medicii dermatologi, ar putea fi instalată pe telefoanele inteligente.

Un studiu recent, publicat în revista Nature, demonstrează că tehnologia de ultimă oră poate fi folosită pentru a diagnostica eficient cancerul de piele. O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a realizat o rețea neurală capabilă și detecteze leziunile dermatologice cancerigene.

Cancerul de piele. Cum poate o rețea neurală să pună diagnosticul corect

Rețeaua neurală a învățat cum arată cancerul de piele, vizualizând 129.450 de fotografii cu diferite leziuni dermatologice, benigne și maligne. Peste 2.000 de boli dermatologice au fost astfel ilustrate și reținute în memoria aceste forme de inteligență artificială.

Citește și: Diagnosticarea cancerului cu ajutorul unui smartphone: acuratețea este de 99%

Apoi, cercetătorii au introdus în această rețea neurală algoritmi de recunoaștere a imaginii creați de Google, care pot recunoaște corect peste 1,2 milioane de imagini. Astfel, rețeaua neurală a fost învățată cum se recunoască facă diferența între afecțiunile dermatologice benigne  și cancerul de piele, scrie publicația Mashable.

Rezultatele furnizate de inteligența artificială au fost apoi comparate cu opiniile oferite de 21 de medici dermatologi, care au analizat fotografiile cu leziuni de piele. Astfel, cercetătorii au observat că în toate cazurile analizate rețeaua neurală a pus un diagnostic la fel de corect ca medicii, relatează publicația Digital Trends. Concluzia studiului este că noua tehnologie este la fel de eficientă în diagnosticarea corectă în cancerul de piele.

Îți recomandăm și: Cancer de piele. Cauze, simptome, tratament

Tehnologia ar putea fi introdusă în telefoanele inteligente

Sebastian Thurn, unul dintre autorii studiului, speră că în curând această tehnologie va putea fi introdusă pe telefoanele mobile, pentru a fi folosită în afara laboratorului. Astfel, dacă vei avea instalat acest algoritm, îți vei putea testa chiar acasă unele leziuni dermatologice, pentru a afla dacă suferi de cancer de piele.

Din păcate, o asemenea aplicație nu va fi disponibilă prea curând. Mai intâi, algoritmul trebuie să treacă de multe teste suplimentare. Apoi softul pentru mobil va trebui sa fie conceput și testat de mai multe ori înainte să fie aprobat pentru lansare, explică Susan Swetter, profesor de dermatologie și unul dintre autorii studiului.

Te-ar putea interesa și: 5 aplicații pentru radiaţii ultraviolete. Descarcă-le pe telefon și ferește-te de cancerul de piele

Cu toate acestea, perspectivele sunt optimiste. La urma urmei, un telefon inteligent este un mini calculator de buzunar, care devine din ce în ce mai performant și care inclus o cameră foto – adică tot ce este necesar pentru scanarea unor leziuni de piele.

Există deja aplicații pentru scanarea și testarea alunițelor și a altor afecțiuni dermatologice, însă ele nu pot să înlocuiască în acest moment o consultație de specialitate. Pot doar să atragă atenția asupra unor leziuni suspecte, care necesită investigații suplimentare.

Dacă va putea fi obținută însă o aplicație care pune un diagnostic la fel de corect ca un medic dermatolog, atunci se va schimba radical modul în care luptăm cu una dintre cele mai periculoase boli – cancerul de piele.

Citește și: Un smartphone devine un dispozitiv medical