cancerul de vezica

Cancerul de vezică urinară, o boală uitată

Niciun progres în tratament de mai bine de 20 de ani

Cancerul de vezică urinară este pe locul 5 ca incidență dintre toate tipurile de cancer, la nivel global. În România, peste 18.000 de persoane trăiesc cu această afecțiune, iar anual sunt diagnosticate 3900 de cazuri noi. Cifrele îngrijorătoare nu se opresc aici. Până în anul 2025, se estimează că alți 18.000 noi pacienți vor fi diagnosticați cu boala. Iată în detaliu situația pacienților români cu cancer de vezică.

Citește și despre descoperirea care poate duce la găsirea unui tratament anti-cancer. 

Niciun progres în tratament de mai bine de 20 de ani

În cancerul de vezică urinară, ratele de vindecare sunt mici, iar progrese în terapie nu s-au mai făcut de mai bine de 20 de ani. Citostaticele disponibile în acest moment pe piață au toxicități secundare importante și, de aceea, folosirea lor pe termen mai lung depinde de vârsta pacientului și de alte afecțiuni pe care le are. În plus, în cazurile grave, acest tip de terapie nu mai funcționează la mai bine de jumătate din pacienții cu boală metastatică, potrivit datelor din studiu.

Accesul pacienţilor la tratament multidisciplinar, nu doar la urologie sau oncologie, dar şi la radioterapie, radiologie, fizioterapie sau suport pentru reinserţie socială ar răspunde nevoilor specifice ale pacienţilor cu carcinom urotelial. Este nevoie de soluţii la nivel naţional sau local pentru a crea aceste structuri interdisciplinare. O direcţie de urmat ar putea fi reprezentată de soluţii tehnologice, precum aplicaţiile digitale, care permit comunicarea interdisciplinară într-un mod rapid şi uşor”, sune acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, medic primar urolog, Clinica de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal, Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti.

 VIDEO: Simptomele explicate ale cancerului de vezică

Promisiunea imunoterapiei în cancerul de vezică

În ultimii ani, apariţia tratamentelor din categoria imunoterapiei oncologice poate reprezenta o nouă şansă pentru cei ce suferă de cancer de vezică urinară.

Imunoterapia oncologică, recent aprobată şi în România pentru tratamentul cancerului de vezică urinară, a creat premizele unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Pe lângă eficienţa terapeutică crescută, aceste tratamente sunt mai uşor de tolerat şi aduc  o creştere a calităţii vieţii pacienţilor, ceea ce până de curând reprezenta o provocare”, declară conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie medicală, Șef Secție Oncologie medicală 1, Institutul  Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucureşti.

Află și despre vaccinurile personalizate care pot ajuta la prevenirea cancerului aici.

Impactul psiho-social al cancerului de vezică

Un alt factor important în cancerul de vezică este impactul psiho-social asupra pacienților diagnosticați cu acest tip de cancer. Extirparea vezicii urinare este una dintre soluțiile terapeutice chirurgicale cu nenumărate consecințe pentru viața de zi cu zi a bolnavilor. De aceea, studiul propune organizarea unor programe de suport psihologic care să ajute atât pacienții, cât și familia să își creeze un plan de supraviețuire adaptat noilor condiții.

Pacienții cu cancer de vezică urinară nu trebuie să rămână uitaţi. Aceştia au nevoie de acces la cele mai noi tratamente, precum imunoterapiile oncologice – care din păcate nu sunt încă compensate în ţara noastră –  dar şi de sprijin psihologic specializat. Dialogul deschis între medici, asociaţii de pacienţi şi autorităţile cu atribuţii în sectorul de sănătate este singura cale pentru a putea oferi soluţii şi speranţă acestor pacienţi, greu încercaţi”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

În plus, analiza mai atrage atenția asupra creării urgente a unui registru național de cancer și implicarea medicilor de familie în identificarea pacienților cu risc. Un diagnostic pus la timp poate face diferența!