Sute de milioane de oameni din intreaga lume, care sufera de diabet, au nevoie de injectii zilnice cu insulina. Din fericire, aceste injectii ar putea fi inlocuite pe viitor cu o capsula cu insulina.
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au inventat o capsulă cu insulină, care liberează treptat substanța, direct în stomac, cu ajutorul unui ac integrat. Capsula inteligentă se numește SOMA (self-orienting millimeter-scale applicator) și ar putea înlocui cu succes injecțiile cu insulină.
„Cred că acest nou tip de capsulă îi va putea ajuta pe diabeticii care au nevoie zilnic de injecții”, a declarat Robert Langer, autorului studiului, profesor la MIT.
Forma specială a capsulei o face să stea permanent în poziție verticală și să fie mereu în contact cu mucoasa stomacului. Capsula este inspirată de forma unei carapace de broască țestoasă, recunosc inventatorii ei. Datorită acestei forme, capsula se poate redresa și astfel va ajunge mereu în poziția corectă. Capsula conține același tip de insulină ca un kit obișnuit de injecții.
După ce este ingerată, apa dizolvă discul de zahăr care protejează capsula și astfel eliberează un mic ac prin care se va administra insulină. După ce se fixează bine pe mucoasa stomacului, în poziție verticală, capsula eliberează treptat, pe parcursul unei ore, întreaga cantitate de insulină, care este injectată în stomac. Pacientul nu simte nimic, pentru că în mucoasa stomacului nu există receptori pentru durere. Apoi capsula este eliminată prin tractul digestiv.
Vezi și Insulina administrată oral, o nouă speranță pentru diabetici
În clipul de mai jos puteți vedea exact cum funcționează această capsulă.
Noua metodă a fost testată cu succes pe animale, fiind administrate doze de câte 300 micrograme de insulină într-o capsulă.
La nivel mondial, peste 415 milioane de oameni suferă de diabet zaharat. Organismul lor nu poate produce o cantitate suficientă de insulină sau nu o poate procesa corect. Astfel, apare un nivel ridicat al glicemiei, care poate duce la complicații grave și chiar la moarte.
Pentru cei mai mulți diabetici, singura soluție pentru a controla nivelul glicemiei este injectarea cu insulină, chiar și de mai multe ori pe zi. De aceea, cercetătorii caută de mult timp o soluție prin care insulina să poată fi administrată oral. Dar până acum acest lucru nu era posibil, din cauza că moleculele de insulină, care au o dimensiune mai mare, nu pot fi asimilate prin pereții stomacului. Această problemă a fost acum rezolvată, datorită noii capsule inteligente, care injectează insulina direct în stomac.
Surse: Tech Crunch, MIT News
Citește și Pompă de insulină cu senzor. Cele mai noi dispozitive medicale din 2019