Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea California San Diego indică o posibilă legătură între carența de vitamina D și riscul apariției diabetului tip 2 și a prediabetului.
În cadrul unui amplu studiu, care cuprinde date adunate pe parcursul a 12 ani, oamenii de știință au observat că persoanele care au o carență de vitamina D prezintă și un risc mai ridicat de a face diabet tip 2 sau prediabet.
Cercetătorii au monitorizat starea de sănătate a 903 adulți care la început nu sufereau de diabet. Evoluția sănătății lor a fost urmărită începând cu anul 1997 până în 2009. În tot acest timp, voluntarilor li s-a verificat nivelul de vitamina D din sânge, dar și nivelul glicemiei și li s-au făcut teste de toleranță orală la glucoză.
În decursul timpului, 47 de subiecți au dezvoltat diabet de tip 2 și 337 au ajuns în stadiu de prediabet, adică aveau o glicemie mai mare decât ar fi fost normal, dar nu la fel de mare ca în cazul diabeticilor.
Comparând rezultatele analizelor voluntarilor din acest studiu, cercetătorii au observat că persoanele care aveau în sânge un nivel de 25-hidroxivitamină D mai mic de 30 ng/ml au prezentat un risc de până la 5 ori mai mare de a face diabet comparativ cu cei care aveau peste 50 ng/ml.
Vezi și Ghid online 2017: Tot ce trebuie să știi despre diabet
Medicul Cedric Garland, unul dintre autorii studiului, precizează însă că deocamdată nu putem vorbi de demonstrarea unei legături cauză-efect între carența de vitamina D și diabet. Studiul a fost unul epidemiologic, adică a urmărit modul în care sunt îndeplinite condițiile apariției unei boli și cum se răspândește aceasta în rândul populației. Este nevoie de mai multe cercetări, care să ateste dacă vitamina D chiar poate reduce riscul de diabet sau poate încetini transformarea prediabetului în diabet tip 2.
Garland susține însă că vitamina D, asimilată de organism în mod natural, prin expunerea la soare, asociată cu calciu, poate reduce riscul de cancer de colon. Efecte similare au fost observate și în cazul cancerului de sân, de vezică sau de plămâni, susține echipa coordonată de Garland.
Vitamina D este însă dificil de asimilat și multe persoane suferă de o carență. Ca să ajungem la nivelul de 30 ng/ml, avem nevoie de un supliment nutritiv zilnic foarte mare, cumulat cu expunere zilnică la soare, cel puțin 15 minute.
În prezent, doza zilnică de vitamina D recomandată de medici este de 400 UI (unități) pentru copiii sub 1 an, 600 UI pentru persoanele de până la 70 de ani și 800 UI pentru bătrânii care au peste 70 de ani.
Studiul a fost publicat în revista online de specialitate PLoS ONE.
Indiferent de efectul pe care l-ar putea avea asupra riscului de diabet sau cancer, vitamina D este esențială pentru sănătatea noastră. Citește în acest articol care sunt simtpomele pentru carența de vitamina D cum poți combate această deficiență.
Sursa: Medical Express
Citește și Monitorizarea glicemiei prin lentile de contact inteligente