Câte calorii are cafeaua? Recomandări ca să nu te abați de la dietă

Trebuie să știi câte calorii are cafeaua pe care o bei zilnic, pentru a nu-ți pune în pericol dieta. Indiferent dacă vrei să slăbești sau doar să te menții în formă, ceaiul și cafeaua trebuie luate în calcul atunci când te gândești la numărul de calorii pe care le consumi.

Dacă bei ceaiul sau cafeaua fără zahăr sau alți îndulcitori, nu trebuie să îți faci griji. Cafeaua amară nu conține multe calorii, însă atunci când adaugi lapte, frișcă sau zahăr, lucrurile se complică.

Profesorul Ruopeng An, de la Universitatea din Illinois, a realizat recent un studiu, pentru a vedea câte calorii consumă în plus americanii care beau cafea. Concluzia studiului său a fost publicată în revista Public Health.

Potrivit publicației Medical News Today, care citează recomandările nutriționiștilor americani, un bărbat ar trebui să consume zilnic 2.600-2.800 calorii, iar o femeie 2.000-2.200 calorii. Atenție însă! Această recomandare ia în calcul persoanele care au zilnic o activitate fizică moderată, deci nu sunt sedentare. Orice surplus de calorii care depășește doza de calorii arsă zilnic va duce în timp la îngrășare și chiar la obezitate.

Te poate interesa și: 5 rețete cu puține calorii.

Câte calorii are cafeaua cu zahăr sau lapte

Nutriționiștii consideră că băuturile precum ceaiul și cafeaua pot face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Trebuie să știi însă câte calorii are cafeaua pe care o bei, ca nu cumva să depășești, fără să îți dai seama, doza zilnică recomandată.

Profesorul An spune că studiul său arată o preferință a consumatorilor pentru cafeaua îndulcită. Cei mai mulți dintre subiecții care au luat parte la studiu preferă să bea cafea cu zahăr, lapte sau frișcă. Aceste substanțe conțin multe calorii și grăsimi, dar au o valoare nutrițională foarte redusă. La studiu au participat 13.185 de adulți din Statele Unite.

Astfel, cercetătorii au aflat că dacă bei cafea cu zahăr, lapte sau frișcă vei consuma zilnic aproximativ 69 de calorii în plus numai din aceste produse. Desigur, cele mai multe calorii suplimentare vin din zahăr.

Citește și: MyFitnessPal, un calculator de calorii eficient

Prin urmare, dacă obișnuiai să consumi cafea latte sau îndulcită și vrei să reduci consumul de calorii poți trece la cafeaua neagră. Vei scăpa astfel zilnic de cel puțin 69 de calorii, doar prin această schimbare simplă. Calculul este făcut pentru o singură ceașcă de cafea pe zi. Dacă bei mai multe, atunci trebuie să înmulțești cele 69 de calorii suplimentare cu numărul de cești consumate zilnic. Iată de ce este important să știi câte calorii are cafeaua, pentru a putea ține o evidență corectă.

Dacă bei ceai cu zahăr sau cu lapte, adaugă 43 de calorii în plus pentru fiecare ceașcă pe care o consumi. Pare puțin, însă dacă vei consuma zi de zi aceste calorii suplimentare s-ar putea ca silueta să aibă de suferit fără ca tu să-ți dai seama unde greșești.

Câte calorii are cafeaua în funcție de tipul ales

Iată și o veste bună! Cafeaua neagră conține foarte puține calorii. Potrivit publicației Live Strong, care citează un raport al USDA National Nutrient Database, o ceașcă de cafea neagră din boabe conține doar 2 calorii, iar un espresso scurt numai o calorie. O linguriță de cafea instant conține 2 calorii. Cafeaua neagră fără cofeină nu are deloc calorii, însă varianta instant are o calorie.

Îți recomandăm și: Dieta de 17 zile, aplicație pe telefonul mobil

Iată acum un scurt calcul în cazul în care adaugi zahăr sau lapte la o ceașcă de cafea. Pentru o ceașcă de cafea la care adaugi frișcă trebuie să calculezi 106 calorii, 20 de calorii dacă adaugi lapte integral sau 12 calorii pentru lapte degresat. La acest calcul nu a fost adăugat însă zahărul.

O ceașcă de latte (cu zahăr) are 91 de calorii, un cappucino aproximativ 130 de calorii, iar varianta frappe, cu gheață, ajunge la 280 calorii, scrie publicația Free Dieting. Varianta de cafea Mocha, foarte apreciată de unii consumatori, are cea mai mare cantitate de calorii suplimentare: între 230 și 560 calorii, în funcție de cantitate și de modul în care este preparată.

Acum știi de ce este important să afli câte calorii are cafeaua pe care o bei zilnic. Este foarte simplu să calculezi caloriile suplimentare, iar dacă vrei să reduci cât mai mult numărul lor, alege cafeaua neagră.

Citește și: Tabel de calorii pentru cei care vor să țină dietă