O descoperire recenta ii va ajuta pe cercetatori sa inteleaga de ce uneori sistemul imunitar ajunge sa distruga celulele care produc insulina. De acum, cauza diabetului tip 1 nu va mai fi un mister.
Până acum, oamenii de știință nu puteau înțelege de ce apare diabetul tip 1, numit și diabet insulino-dependent. Știau ce se întâmplă și organism și că boala autoimună se declanșează din cauză că sistemul imunitar atacă pancreasul, iar acesta nu mai poate produce insulină. Dar de ce se întâmplă asta rămânea încă un mister.
Acum, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit în sângele bolnavilor existența unor leucocite hibride, care îi vor ajuta să înțeleagă ce se întâmplă cu sistemul imunitar atunci când nu mai funcționează cum trebuie. Noul tip de celule identificate este un hibrid între limfocitele B și limfocitele T, două dintre cele mai importante celule ale sistemului nostru imunitar, explică medicul Abdel-Rahim Hamad, de la Universitatea Johns Hopkins. Aceste limfocite acționează în mod normal împreună, pentru a distruge microorganismele care pătrund în organism sau celulele anormale, care reprezintă un pericol.
Vezi și Cercetatorii au inventat capsula cu insulina, pentru tratarea diabetului
Limfocitele B acționează asemeni unui „dispecer”, care ține evidența pericolelor cu care s-a confruntat în trecut organismul. Ele se dezvoltă în măduva osoasă, apoi ajung în nodulii limfatici, unde învață să recunoască antigenii, adică semnalele chimice specifice bacteriilor, virusurilor sau celulelor anormale cu care organismul s-a luptat în trecut. În acest fel, ele produc anticorpi și pot observa imediat dacă reapare vreun pericol, punând în gardă sistemul imunitar, mai exact limfocitele T. Acestea sunt celulele care atacă și distrug potențialele amenințări, identificate de limfocitele B. De aceea, ele mai sunt numite și „celule T ucigașe” sau macrofage.
Din păcate însă, aceste legături complexe între tipurile de celule ale sistemului imunitar ajung uneori să dea erori. Astfel, limfocitele T pot considera insulina ca fiind un antigen și atunci atacă și distrug celulele care produc acest hormon. Aceasta este cauza diabetului tip 1. Dar care este fenomenul care duce la această identificare greșită?
Care este cauza diabetului tip 1
Cercetătorii au încercat să descopere ce se întâmplă și au analizat mostre de sânge preluate de la voluntari cu diabet de tip 1. În aceste probe, ei au identificat un tip ciudat de leucocite, care au receptori și pentru limfocitele B și pentru limfocitele T. Prin urmare, sunt un fel de celule hibrid. Mai mult, celulele au gene specifice celulelor B, T, dar și gene cu o semnătură specifică, unică. De aceea, aceste celule pot acționa pentru a îndeplini simultan funcții diferite, care în mod normal revin altui tip de celule. Această activitate anormală a pus în alertă sistemul imunitar, delansând o reacție puternică, autoimună.
Noul tip de celule a fost numit celule DE (dual expresser) și este mai des întâlnit la bolnavii de diabet tip 1. De aceea, cercetătorii cred că există o legătură clară între prezența acestor celule anormale și declanșarea bolii. Mai mult, ei cred că tot celulele DE sunt vinovate și de apariția altor boli autoimune, printre care artrita reumatoidă și scleroza multiplă.
Studiul a fost publicat în revista Cell și ar putea ajuta inclusiv la descoperirea unor tratamente eficiente pentru aceste boli incurabile. Desigur, cercetarea în acest domeniu trebuie continuată, pentru a se confirma modul de acțiune al celulelor DE.
Sursa: Science Alert
Citește și VIDEO. 4 lucruri pe care trebuie sa le stii despre diabetul de tip 1