Ce este glicata

Ce este hemoglobina glicata (HbA1c) si care sunt valorile normale. UPDATE 2019

Sursa medicala: Mayo Clinic

Glicata – cunoscuta in termeni medicali drept hemoglobina glicata (HbA1c) – este analiza de sange care masoara glicemia mai eficient decat o poate face analiza clasica. Ea reflecta media valorilor glicemice din ultimele trei luni.

Glicata este o analiză de sânge mai puțin cunoscută decât glicemia clasică, însă este foarte utilă mai ales atunci când există suspiciune de diabet sau prediabet sau pentru a monitoriza pe termen lung modul în care glicemia este ținută sub control, în cazul diabeticilor. Prin urmare, este o analiză utilă pentru diagnosticarea diabetului, dar și pentru a urmări evoluția bolii și eficiența tratamentului.

Această analiză arată valorile medii ale glicemiei în ultimele 8-12 săptămâni, care pot fi de 2-3 ori mai mari la diabetici față de persoanele sănătoase. Glicata este considerată de medici o analiză mult mai precisă pentru monitorizarea glicemiei comparativ cu analiza clasică de sânge sau cu testul de glucoză urinară.

Avantajul analizei hemoglobinei glicate este că, spre deosebire de clasica analiză care măsoară glicemia si care trebuie făcută pe nemâncate, nu necesită repaus alimentar și poate fi făcută chiar și atunci când bolnavul este la dietă.

Dacă ești diabetic atunci sigur te interesează tabelele cu valorile normale ale glicemiei pentru adulți, copii și femei însărcinate

HbA1c reprezintă fracția (partea) cea mai importantă a hemoglobinei glicozilate (80%). Glicarea hemoglobinei este în strânsă legătură cu concentrația de glucoză din sânge, astfel cu cât glicemia este mai mare, cu atât mai mult hemoglobina va fi glicată. Analiza este considerată a fi “cea mai potrivită” pentru monitorizarea glicemiei, fiind un procent din hemoglobina totală (4,8-5,6%). HbA1 desemnează cantitatea totală de hemoglobină glicată și o diferențiează de hemoglobina A normală, non-glicată.

Citește și totul despre glicemie

Specialiștii sunt de părere că HbA1c ar trebui efectuată ca un control de rutină la toți pacientii cu diabet, atât în momentul diagnosticului cât și ca parte a monitorizării continue. Hemoglobina glicată poate fi scăzută printr-un regim alimentar recomandat diabeticilor, exercițiu fizic – cel mai eficient fiind aerobicul combinat cu exercițiile de rezistență pentru că pot produce o scădere a glicatei de 0,6 la sută, dar și prin tratament medicamentos oral sau cu insulină.  

Care sunt valorile normale ale glicatei

Acestea sunt valorile de referință ale glicatei, utile mai ales pentru diagnosticare:

  • între 4,8-5,6%: limite normale ale HbA1c
  • între 5,7-6,4%: risc de a dezvolta diabet zaharat (prediabet)
  • mai mare sau egal cu 6,5%: înseamnă că diabetul zaharat este deja instalat.

Cât de des trebuie făcută analiza

Testarea HbA1c trebuie făcută în funcție de tipul de diabet și de stabilitatea controlului glicemic:

  • la 3-4 luni, pentru pacienții cu diabet zaharat tip I sub tratament convențional
  • la 1-2 luni, pentru pacienții cu diabet zaharat tip I sub tratment intensiv
  • la 6 luni, pentru pacienții cu diabet zaharat de tip II cu un control glicemic stabil
  • la fiecare 1-2 luni pentru gravidele cu diabet zaharat
  • la fiecare 1-2 luni pentru pacientele cu diabet gestational.

Experții atrag atenția că această analiză, deși foarte utilă pentru monitorizarea diabeticilor, nu trebuie să înlocuiască testul clasic de glicemie, necesar zilnic pentru a vedea nivelul actual al glicemiei. Prin urmare, acesta este un test suplimentar, care oferă informații în plus, pe lângă analiza clasică de glicemie.

Factori care influențează valorile glicatei

La fel ca în cazul oricărei analize de sânge, valorile glicatei pot fi influențate de anumite boli sau probleme medicale, de care medicul trebuie să țină cont atunci când interpretează rezultatele. Iată care sunt acești factori:

  • valoarea hemoglobinei totale (anemie, hemoragii recente, policitemie, hemoglobinopatii)
  • anemii hemolitice (distrugerea celulor roșii din sânge), operație de splină (splenectomie), stocarea și distrugerea celulelor sanguine în splină
  • unele medicamente (aspirina, corticozi, diuretice, betablocante, vitamina C)
  • anumite boli precum sindromul ovarelor polichistice, sindromul Cushing
  • boli cronice renale sau hepatice.

Sursa: Mayo Clinic

Citește și Tabel cu valori normale ale glicemiei la o persoana sanatoasa. Recomandari 2019