Ce rol au fibrele în digestie

Pentru un stil de viață echilibrat, trebuie să consumi între 20 și 35 de grame de fibre, zilnic, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Însă, ca să înțelegi rolul lor în digestie, trebuie să știi, mai întâi, că fibrele se găsesc doar în alimente de origine vegetală: fructe, legume și cereale integrale. Rolul lor este de a stimula digestia, a reduce nivelul de colesterol în sânge, a preveni cancerul de colon și a controla glicemia. Practic, funcționează ca un balast care se elimină odată cu celelate reziduuri rezultate în urma procesului de digestie.

Fibrele alimentare sunt de două feluri: cele care se dizolvă în apă și formează o substanță gelatinoasă și sunt solubile și cele care nu se dizolvă în apă. Cele din urmă se numesc insolubile și au o capacitate mare de absorbție.

Lipsa fibrelor din alimentație, asociată cu lipsa activității fizice și a hidratării , poate duce la apariția constipației, de care se plâng tot mai mulți oameni, indiferent de vârsta lor. În plus, pot să mai apară balonarea și flatulența. La nivel global, aproximativ 30% din populație suferă de probleme ale tractului intestinal. Femeile sunt mai afectate decât bărbații, iar apariția problemelor crește odată cu vârsta. De aceea, un prim pas pentru un tranzit intestinal sănătos este dieta echilibrată.

Te-ar putea interesa și Sfaturi de dieta pentru un colon sănătos

De unde luăm fibrele solubile

Pentru refacerea florei intestinale este important să folosim prebiotice și probiotice. Roluri de prebiotice au anumite tipuri de fibre solubile. Probioticele se găsesc în alimente fermentate, precum iaurtul sau varza murată.

Fibrele solubile se găsesc în cantități mari în fulgii integrali de ovăz, făină de ovăz, fasole, mazăre, tărâțe de orez, citrice, căpșune și mere.

Nu întotdeauna poți lua necesarul de fibre de care ai nevoie pentru o zi din cauza ritmului de viață tot mai alert.

Nestlé a creat OptiFibre – un aliment pentru scopuri medicale speciale care ajută la reglarea tranzitului intestinal.

OptiFibre conține guma de guar parțial hidrolizată, 100% fibre solubile obtinuțe din boabe de guar, cu efect prebiotic, care ajută la reglarea tranzitului intestinal în mod natural. OptiFibre conține doar un singur ingredient – guma de guar, deci nu are  aditivi, arome sau îndulcitori artificiali. De asemenea, OptiFibre poate fi consumat si de persoanele care suferă de boala celiacă sau alte forme de intoleranță la gluten.

Te-ar putea interesa și Gustări sănătoase: 4 combinații rapide și hrănitoare

Ce sunt boabele de guar    

Guarul este originar din Africa și crește ca arbust, ajungând la aproximativ 2 metri înălțime. În zonele în care crește această plantă, se consumă atat frunzele cât și boabele acestui arbust, ca legume proaspete. În plus, tulpina plantei servește ca furaj pentru animale. Guma de guar este considerată a fi o fibră solubilă ce poate ajuta în îmbunătățirea modului în care organismul digeră și absoarbe nutrienții din alimente. Pentru OptiFibre, boabele de guar se prelucrează într-un proces special de hidroliză.

Cum se administrează OptiFibre

OptiFibre poate fi administrat adulților (inclusiv femeilor însărcinate sau care alăptează și persoanelor cu diabet zaharat) și copiilor cu varsta peste 3 ani.

Se dizolvă în întregime atât în lichide reci cât și calde (băuturi, supe, sosuri)  sau în alimente moi (iaurt, piure de cartofi, piure de măr), fără a afecta consistența și gustul acestora. Atenție. Băuturile carbogazoase nu sunt indicate.

Fibrele, lichidele, alimentația echilibrată și activitatea sportivă susținută sunt cheia unei digestii sănătoase. Despre, nutriție, digestie și OptiFibre am vorbit pe larg într-un live alături de medicul nutriționist Șerban Damian. Urmăriți aici.

 

Sursa foto: www.pixabay.com