Ceas outdoor. Review Suunto Ambit 3 Peak

Finlandezii de la Suunto au reușit un ceas outdoor perfect. Astăzi însă, „perfect” nu mai e, neapărat, destul. În acest review Suunto Ambit 3 Peak puteți afla dacă vi se potrivește.

GPS

În primul rând, acest ceas are un GPS de ultimă generație. Pe cei uimiți de viteza cu care un Garmin 910XT „prinde” sateliții, comparat fiind cu clasicul Forerunner 305, noua generație de ceasuri îi va uimi din nou. Pentru sesiuni în cam aceeași zonă geografică, locarea sateliților este aproape instantanee. Chiar și la schimbari de continent timpii de reacție nu depășesc un minut. Suunto Ambit 3 Peak excelează la asta, dar, din nou, e o caracteristică a noului val de ceasuri GPS. Precizia trasei, fără accesorii și pe teren parțial acoperit (pădure desfrunzită) ar putea fi mai bună, dar e net superioară competitorului Fenix 3. Suunto reușește să „netezească” traiectoriile fără a le fura din precizie, cu un software de interpolare și eliminare a erorilor de raportare a locației mult mai eficient decât la Garmin. In plus, cu 20 de ore de activitate cu GPS-ul pornit, ceasul acoperă și nevoi de ultramaraton sau de Ironman la începători.

Dacă aveți nevoie doar de un ceas cu monitor cardiac, citiți și Top 3 ceasuri cu monitor cardiac.

ASPECT

Toată linia Ambit 3 este desenată în cheia minimalistă și atrăgătoare a designului finlandez, dar parcă Peak (varianta cu adăugiri pentru outdoor a seriei) e cel mai frumos. Iar Nepal edition, cu un negru mat, purtabil și pe stradă, o dată în plus. Promisiunea producătorului este că pentru fiecare Suunto Ambit 3 Peak Nepal Edition vândut, 25 de dolari ajung ca și ajutor pentru comunitățile nepaleze. Pe verticală, ceasul nu este simetric. În partea de jos, senzorul GPS a primit un spațiu destul de mare, iar asta face ca Ambit 3 sa nu poată folosi curele obișnuite, pentru că partea de curea de jos e tăiată în așa fel încât să ocolească senzorul. Atâta timp cât curelele suplimentare se vând ca și accesoriu, nu e o problemă prea mare. Peste 5 ani însă, nu știm.

ceas-suunto-ambit3-peak

SOFTWARE

Aplicația care guvernează ceasul este clară și rapidă. Personalizabilă în funcție de activitate și numărul de informații dorite pe ecran. Pentru cei obișnuiți cu un smartwatch, Suunto Ambit 3 Peak nu are touch, dar ar fi și greu pentru un ceas care trebuie să funcționeze în apă. Un alt motiv pentru care aplicația e rapidă, e un prim minus al ceasului: afișajul este alb/negru. Delicat, pentru 2016. Un alt minus, mai ales pentru alergători, ceasul nu are avertizare prin vibrații. Când alergi cu căștile pe urechi, sunetele dintre intervalele de alergare, faptul că ritmul depășește sau scade sub o anumită valoare, pur și simplu nu se aud. Alternativa este vibrația, iar Suunto Ambit 3 Peak nu o are.

Dacă un smartwatch este ceea ce vă doriți aveți aici sfaturi despre cum să îl alegeți

CONECTIVITATE

review suunto ambit 3 peak movescount

Ceasul trimite informațiile în cloud printr-o aplicație: Movescount, accesabilă atât pe desktop cât și pe mobil. O alternativă la clasicele Runtastic sau Endomondo, curată și eficientă, fără să exceleze. Sincronizarea e rapidă și fără prea mari bătăi de cap. Ceea face Movescount spectaculos este posibilitatea de a vedea o simulare 3D a activității de-abia încheiate. Iată aici un exemplu.

Problema mare în materie de conectivitate este cu accesoriile ANT+: nu există nicio metodă de a folosi aceste accesorii. Suunto Ambit 3 Peak folosește Smart Bluetooth pentru a comunica fără fir, și asta înseamnă că trebuie să că procurați accesorii de acest tip.

La fel ca și Garmin Fenix 3, producătorii au lăsat deschis sitemul de operare al ceasului, așa că unii pasionați au creat deja mici aplicații pe care le găsiți disponibile în Movescount. Ceea ce nu e Suunto, nu e un smartwatch. Nu aveți acea comunicare între telefon și ceas, cu notificări pentru tot ce mișcă, de la apeluri, la mesaje și orice altceva.

Concluzie Suunto Ambit 3 Peak

Un ceas care strălucește la viteza de reacție (GPS și traseu) și ale cărui dotări spartane (afișaj BW, legătură minimală Bluetooth cu telefonul) îi permit să exceleze la durata bateriei și să fie disponibil la un preț între 350 și 400 euro.

Pentru alergători, lipsa vibrațiilor și a posibilității de a fi încărcat în timpul ultramaratoanelor pot fi minusuri de netrecut.

La fel pentru cei care au dispozitive (foot pod, cadențar pentru bicicletă, HR monitor) compatibile ANT+. Cu conectivitatea lui Smart Bluetooth, Suunto Ambit 3 Peak nu le acceptă pe niciunele.

Dacă ești pasionat de ieșiri în natură și pe munte, citește și Review Salomon XA Pro 3D Ultra 2 sau Sfaturi pentru alergat prin pădure