Cele mai apreciate 7 aplicații medicale

Având de-a face cu pacienți din ce în ce mai informați și mai pretențioși, medicii primesc ajutor de la producătorii de aplicații medicale mobile.

În lumea digitală în care trăim, majoritatea acțiunilor de documentare pe care le facem sunt prin intermediul telefoanelor inteligente. Așa stau lucrurile și când este vorba și despre informația din sănătate. 90% dintre cititorii acestui articol au ajuns la el căutând pe Google: „aplicatii medicale”. Medicii fac și ei exact la fel, doar că nevoia lor de a accesa rapid conținut de calitate obligă la frecventarea unor surse sigure, recunoscute.

Citește și Doctori Online. Top3 motive

Editori mari oferă astăzi pe Internet conținut profesional medical în ecosistemele propriilor aplicații medicale. Alături de acest conținut valoros, informațiile adăugate de medici și validate de curanții comunităților medicale, adaugă valoare practică textului academic. An de an apar titluri și versiuni noi (aici sunt Cele mai bune aplicații medicale din 2014), recenzia de mai jos este pentru jumătatea lui 2015.

3 mari categorii de aplicații medicale

Piața de aplicații medicale a ajuns la aproape 100.000 de titluri, dar cele care se adresează profesioniștilor din medicină sunt doar o mică parte. În zona celor de informare/educare medicală distingem 3 mari categorii: Citit digital, Informație Generală și Rețele Sociale Medicale.

1. Citit digital.

Oferă șansa de a avea acces la texte medicale pe telefonul mobil. Echivalentul aplicațiilor eBook sau – în cazul celor mai evoluate – Flipboard.

Read. De la QxMD, un mare editor digital de informație medicală, vă permite să selectați ce texte anume să vă fie descărcate și conținutul căror reviste medicale anume să fie periodic updatat. Puteți vedea și descărca nu numai articole, dar si studii.aplicatii medicale

 

NEJM This Week. Articole, imagini și informații video, toate furnizate de prestigiosul NewEngland Journal of Medicine. Disponibil doar pentru iOS

aplicatii medicale

 

OMNIO. La granița cu următoarea categorie, cea de aplicații medicale de Informație Generală, Omnio oferă faimosul Manual Merck. Cu titlul complet „Manualul Merck de Dignoză și Terapie” textul a aparut inițial în 1899 și a fost tipărit până la a 19-a lui ediție, în 2011. Pentru noile ediții și revizii, Merck a anuțat că pune la dispoziția medicilor doar varianta digitală.

Calculator_omnio

2. Informație Generală.

Sunt aplicații umbrelă, cu multiple funcționalități: informație medicală, dicționar de medicamente (și recunoaștere), diverse calculații și corelări. Dată fiind aria, acest tip de aplicații medicale sunt disponibile si pacienților care își doresc să fie foarte bine informați (pentru ei sunt diponibile și alte aplicatii medicale mobile) Dincolo de Omnio, al cărui meniu il vedeți mai sus: Medicamente / Boli / Calculator, foarte cunoscute mai sunt:

Epocrates. Aplicație de referință în domeniu, atât pentru medici, cât și pentru pacienții foarte dedicați. Aplicația e gratuită, dar pentru accesarea resurselor profesionale veți plăti între 160 și 180 de lei.

aplicatii medicale

 

Medscape. La fel de reputată ca și precedenta și cu același model de afacere: gratis varianta de bază, plată pentru acces profesional. Editată de colosul eHealth americam WebMD.

aplicatii medicale

3. Rețele Sociale Medicale.

De departe cele mai folositoare, dar și participative soluții de informare. Medicii pun cazuri, cer răspunsuri sau le găsesc studiind cazurile deja existente în aplicație.

Figure 1. Este corespondentul medical pentru Instagram. O bază imensă de imagini comentate, grupate pe afecțiuni sau zone ale corpului.

aplicatii medicale

 

Doximity. Una dintre cele mai mari rețele sociale medicale din lume, cu membri – e drept – majoritatea din Statele Unite. Este exclusiv pentru personalul medical. Dacă Figure1 era Instagram, atunci Doximity este un LinkedIn medical, oferind pe lângă informație de profil și acces la piața de recrutare medicală.

aplicatii medicale

 

Puteți citi și Senzori și aplicații medicale. Cine le dezvoltă? Infografic.